Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 07 01

Antrasis Lietuvos rinktinės varžovas: daugiau turistas nei rimtas priešininkas

Vos tik atvykę į pirmąją rinktinės stovyklą Palangoje, dar lagaminais nešini Lietuvos krepšininkai „Vanagupės“ viešbučio foje išvydo kitus aukštus vyrus. Tai buvo Lietuvoje stovyklavę tunisiečiai. Neteko matyti, kad žaidėjai paspaustų vieni kitiems rankas. Nieko keisto: Tunisas ir Lietuva – visiškos priešingybės krepšinio žemėlapyje, todėl sąsajos tarp žaidėjų per porą dešimtmečių tikrai neužsimezgė. Bet juos keliai suvedė draugiškų rungtynių cikle – penktadienį Tunisas yra antrasis Lietuvos rinktinės varžovas pakeliui į Rio.
Makramas Ben Romdhane'as
Makramas Ben Romdhane'as / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Pakeliui į Rio | Lietuva – Tunisas | 18:30 | Klaipėda

Tunisas Lietuvoje surengė pasirengimo stovyklą Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių atrankai. Stovyklavę Lietuvos pajūryje, vėliau tunisiečiai persikėlė į Latviją, išskrido į Čekiją, bet prieš pat atrankos varžybas vėl grįžta į Lietuvą. Atlikti paskutinio rimčiausio egzamino.

Liepos 5-10 d. dėl vienintelio Turine palikto bilieto į Rio, Afrikos čempionato bronzos medalininkai grumsis su Italija, Graikija, Kroatija, Iranu ir Meksika. Šansai laimėti atranką maždaug tokie, kaip Panevėžio „Lietkabeliui“ triumfuoti LKL.

Ypač tada, kai Turine Tunisas neturės ryškiausios savo žvaigždės – Salaho Mejri. 218 cm ūgio vidurio puolėjas operuosis kelį. Be to, ir „Dallas Mavericks“ klubas pageidavo S.Mejri palikti užribyje, toliau nuo olimpinės atrankos.

Tuniso žaidėjai gerokai nustebo, kai liepos 20-ąją, pirmąją Lietuvos rinktinės pasiruošimo stovyklos dieną, „Vanagupės“ viešbūtyje išvydo būrį žurnalistų su fotoaparatais ir kameromis. Kol teko palūkėti atvykstančių Lietuvos rinktinės narių, svečiai noriai pozavo ir su šypsena sutiko tokį dėmesį.

Maždaug tokiomis turistinėmis nuotaikomis jie skris ir į Italiją. Treneris ten vežasi 14 krepšininkų. Juos parodys ir Lietuvos rinktinei.

Jau skriaudė ir latviai

Jeigu Naujoji Zelandija FIBA reitinge užėmė 21-ąją vietą, tai Tunisas rikiuojasi dar žemiau – yra 23-ias.

Trečiadienį lietuviai pamokė Naująją Zelandiją 30 taškų skirtumu. Išvadas pasidarykite patys.

Beje, kai Lietuva skriaudė Naująją Zelandiją, Tunisą mokė latviai, Rygoje šventę pergalę 99:79. Tunisas jau irgi skriaustas užtektinai. Birželio 14-ąją turkai triuškino Tunisą 76:50.

Akivaizdu, kad nors Lietuvos rinktinės žaidime dar daug broko ir vis dar trūksta pagrindinių žaidėjų, Tuniso rinktinė yra tokio kalibro komanda, kurios galėtų laukti toks pat likimas, kaip ir zelandų.

Afrikiečių viltis – amerikietis

Pirmaisiais smuikais Tunise griežia sunkusis krašto puolėjas Makramas Ben Romdhane'as ir atakuojantis gynėjas Michaelas Rollas. Pavyzdžiui, pernykščiame Afrikos čempionate jiedu buvo vieninteliai dviženklį taškų skaičių komandoje rinkę žaidėjai – pelnydavo po 14.

Beje, M.Rollas yra natūralizuotas amerikietis. Ir jis vienintelis žaidžia ne Tunise. Po dviejų rezultatyvių sezonų Turkijoje, M.Rollas šią vasarą sukirto rankomis su Vitorijos „Laboral Kutxa“.

M.Rollas Tuniso piliečiu tapo praėjusią liepą, kai buvo natūralizuotas Afrikos čempionatui. Tunisiečiai kreivai žiūrėjo į amerikietį, tačiau greitai susidraugavo, o abejones išsklaidė solidus svečio žaidimas.

Į būsimos Afrikos čempionės Nigerijos krepšį M.Rollas įmetė 16 taškų, o Tunisas šventė pergalę 70:59. Mažojo finalo dvikovoje amerikietis pasižymėjo 25 taškais, o turnyro šeimininkai pasidabino bronza įveikdami Senegalą 82:73.

VIDEO: Pirmas blynas neprisvilo: Lietuva pamokė Naująją Zelandiją

„Komandos draugai vežiojo mane po Tunisą. Pamačiau, kaip gyvena vietos žmonės. Tuo tarpu komandos draugai norėjo arčiau susipažinti su manimi. Taigi, aš nieko iš jų neatėmiau. Turėjome susiklijuoti kaip komanda. Norėjau tiesiog jai padėti“, – kaip užsitarnavo komandos draugų pasitikėjimą, pasakojo M.Rollas.

Kas jį atvedė į Tunisą? Ta pati Tuniso krepšinio žvaigždė Salahas Mejri. Su juo, beje, M.Rollas rungtyniavo 2011-2012 m. atstovaudamas Antverpeno „Giants“.

Prieš dvejus metus apsilankęs S.Mejri rungtynėse Madrido „Real“ gretose, Tuniso rinktinės treneris Adelis Tlatli įsidėmėjo Saragosos CAI gynėjo M.Rollo žaidimą. Po metų jis prisijungė prie komandos.

„Nežinojau, koks tas krepšinis Tunise. Ypač, kai esu vyrukas iš Kalifornijos. Bet atvykęs čia nudžiugau. Komandoje buvo smagu, išvydau gerą krepšinį“, – tikino M.Rollas.

Tuniso pasididžiavimas

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Salahas Mejri ir Markas Cubanas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Salahas Mejri ir Markas Cubanas

Ryškiausia Tuniso krepšinio žvaigždė – „Dallas Mavericks“ vidurio puolėjas Salahas Mejri. Europoje jį matėme su Madrido „Real“ apranga.

Pirmiausia į inžinerijos studijas tėvynėje pasinėręs 218 cm ūgio krepšininkas iki dvidešimties atidėjo profesionalo karjerą. 2010-aisiais persikėlė į Belgiją, iš kur pakilo į Ispanijos krepšinio lygą ir galiausiai 2013-aisiais apsivilko karališką „Real“ aprangą.

S.Mejri – fizinių savybių apdovanotas krepšininkas. Itin aukštas vidurio puolėjas plastiškai skraido virš lanko. Bet prie jo pasiekimų krepšinyje prisidėjo ir sunkus darbas.

S.Mejri istorija pakerėjo Tunisą. Krepšinis čia populiarėja ir visi nori būti tokie, kaip Salahas.

„Jis įrodė, kad gali žaisti NBA, – apie 3,7 taško ir 3,7 atkovoto kamuolio debiutiniame sezone rinkusį vidurio puolėją atsiliepė M.Rollas. – Jis Tunise lyg roko žvaigždės. Labai dėl jo džiaugiuosi“.

Pernai Tunise vykusiame Afrikos čempionate arenos buvo sausakimšos. Tunise prasidėjo krepšinio karštligė. Sako, daugiausiai dėl S.Mejri talento.

Tunisas iki paryčių stebėdavo „Mavericks“ dvikovas Vakarų konferencijos ketvirtfinalyje su „Oklahoma City Thunder“. Bet kai dėl traumos S.Mejri nėra Tuniso rinktinėje, jų sirgaliams trūksta tikėjimo komanda.

Didžiuojasi olimpiniu iššūkiu

Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Ghyaza Mokhtaras ir Linas Kleiza
Fotodiena/Roberto Dačkaus nuotr./Ghyaza Mokhtaras ir Linas Kleiza

Pastarąjį kartą Lietuvos ir Tuniso rinktinės oficialiose rungtynėse susitiko 2012-aisiais, Londono olimpinėse žaidynėse.

Tunisas šia dvikova didžiuojasi iki šiol.

Tada paskutinėse grupės rungtynėse Tunisas pirmajame kėlinyje maudė lietuvius 18:7. Didžiausią Tuniso krepšininkai buvo susikrovę 14 taškų pranašumą. Ketvirtojo kėlinio pradžioje rezultatas buvo lygus – 56:56. Tiesa, lietuviai vargais negalais išsikapstė 74:63.

Lietuviai tada sunkiai kapstėsi Londono grupėje ir iki paskutiniojo turo nugalėjo tik Nigeriją. Tiesa, būtent solidi pergalė prieš afrikiečius leido rinktinei kiek atsikvėpti prieš dvikovą su Tunisu. Buvo aišku, kad tik fatališkas pralaimėjimas mažiausiai 30 taškų skirtumu galėjo užkirsti kelią į ketvirtfinalį.

„Rungtynės su Lietuva mūsų jauniems žaidėjams puiki proga parodyti savo pajėgumą. Taigi mačas su Lietuva jiems atveria galimybę parodyti savo sugebėjimus bei Tuniso krepšinio lygį. Žaidėme su lietuviais 2012 metų Olimpinėse žaidynėse. Ir, kiek pamenu, tris kėlinius žaidėme labai gerai. Toks mūsų žaidimas nuteikia pozityviai, nes tiek po rungtynių su lietuviais ar prancūzais visi mus prisimena dėl gero žaidimo. Bandysime parodyti savo krepšinį“, – musukrepsinis.lt pasakojo Makramas Ben Romdhane'as, prieš ketverius metus į lietuvių krepšį įmetęs 12 taškų.

Su visa pagarba geriausiais savo laikais aukščiausiosios Ispanijos lygos „Murcia“ klube žaidusiam aukštaūgiui, jei atvirai, Lietuva tikrai beveik neatsimena tų rungtynių.

Ir Tunisas turės labai pasistengti, kad jų komandą Lietuvos krepšinio sirgaliai įsimintų po penktadienio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius