-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 08 03

Bronziniai kariai: penki didžiausi aštuoniolikmečių rinktinės talentai

Lietuvos aštuoniolikmečių rinktinė Graikijoje iškovojo Europos čempionato bronzą. Sauliaus Štombergo rankose buvo būrys talentingų lietuvių, kuriems piešiama šviesi ateitis. 24sek.lt siūlo susipažinti su penkiais talentingiausiais šios kartos žaidėjais. Pateikiame „NBA Draft“ skautų sudarytus penkių rezultatyviausių Lietuvos rinktinės narių aprašus.
Lietuvos jaunimo rinktinė
Lietuvos jaunimo rinktinė / FIBA nuotr.

Martynas Varnas (SG, 196 cm, 18 m., Kauno „Žalgiris-2“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 13,2 tšk. (34,9 proc. dvit., 37,2 proc.), 4,2 atk. kam., 4,8 rez. perd., 1,6 per. kam., 32 min.
Kauno „Žalgiris-2“ (NKL) 11,3 tšk. (50 proc. dvit., 33,8 proc. trit.), 3,3 atk. kam., 2,8 rez. perd., 26 min.

Atletiškas gynėjas, turintis tinkamą sudėjimą savo pozicijai. Tiesa, verždamasis krepšio link jis kartais per lengvai išjudinamas kontakto metu. Bet jo atletiškumas ir plastiškumas leidžia jam nardyti varžovų baudos aikštelėje ir efektingai užbaigti atakas.

FIBA nuotr./Martynas Varnas
FIBA nuotr./Martynas Varnas

Martynui patinka kurti turint kamuolį rankose. Jo žaidimo stilius – žaibiškas. Kai varžovų gynyba slegia jo pečius, Martynas puikiai mato komandos draugus.

Labai geras žaidėjas greitajame puolime. Puolime jis elgiasi protingai, o gynyboje yra pavojingas kamuolių vagis.

Martynas nebijo lipti varžovams per galvas. Mėgsta žaisti aštriai, draskyti varžovų gynybines užtvaras.

Martynui dar reikėtų tobulinti metimą iš vidutinio nuotolio. Aukštesniame lygyje stabilaus pataikymo trūkumas gali pridaryti problemų.

Tadas Sedekerskis (SF, 200 cm, 17 m., Vitorijos „Laboral Kutxa“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 12,6 tšk. (47,5 proc. dvit., 27,8 proc. trit.), 7 atk. kam., 2,3 rez. perd., 28 min.
Vitorijos „Laboral Kutxa“ (Ispanija) 6,7 min., 0 tšk. (3 rungtynės)

Tadas turi atletišką stiprų kūną. Tarp savo bendraamžių jis gali užbaigti ataką tiek jėga įveikdamas varžovą, tiek prasiverždamas krepšio link.

Puolėjas gerai jaučia žaidimą, solidžiai skirsto kamuolį, turi neblogą metimą. Geresnis nei vidutinis ir jo pataikymas iš trijų taškų zonos.

FIBA nuotr./Tadas Sedekerskis
FIBA nuotr./Tadas Sedekerskis

Artimiausioje ateityje jam dar labiausiai reikia pagerinti kamuolio valdymą ir metimą. Be kamuolio Tadas juda pagirtinai – sugeba rasti erdvių progai susikurti.

Šiuo karjeros metu jis gali sėkmingai užbaigti atakas vienas prieš vieną po krepšiu. Stipri apatinė jo kūno dalis, leidžianti užsiimti gerą poziciją po krepšiu. Be to, jis žaidžia pakėlęs galvą, todėl mato visas galimybes prasiveržti ir paaštrinti žaidimą.

Turėdamas puikų sudėjimą lengvojo krašto puolėjo pozicijoje, T.Sedekerskis turi potencialo sėkmingai žaisti po krepšiu ir aukščiausiame lygyje. Jis dar nėra susiformavęs produktas ir norėdamas tapti elitiniu žaidėju turi nušlifuoti savo žaidimą, bet tai neabejotinai daug potencialo turintis talentas, atitinkantis talentingiausių 1998 metais gimusių krepšininkų profilį.

Laurynas Birutis (C, 212 cm, 17 m., Kauno „Žalgiris-2“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 8,7 tšk. (62,1 proc. dvit., 37,5 proc. baud.), 5,9 atk. kam., 1 blk., 18 min.
Kauno „Žalgiris-2“ (NKL) 5,5 tšk. (63,9 proc. dvit., 52,8 proc. baud.), 4,6 atk. kam., 0,5 blk., 16 min.

Laurynas gerai mato krepšinį ir jaučia kamuolius. Ilgos jo rankos ir netikėtai geras kojų darbas padeda jam geriau kovoti dėl atšokusių kamuolių. Be to, jis turi užtektinai sprogstamosios galios galingai baigti atakas po krepšiu. Jo šuolis nėra pats įspūdingiausias, bet jis geba greitai atsispirti nuo žemės.

Laurynas patobulino kūno balsą – taip lengvai jo nebepastumdysi. Be to, jis moka užsiimti gerą poziciją po krepšiu ir išskirtinai gerai kovoja dėl kamuolių po varžovų krepšiu.

FIBA nuotr./Laurynas Birutis
FIBA nuotr./Laurynas Birutis

Vis dėlto aukštesniam lygiui jam dar trūksta fizinės jėgos ir atletiškumo. Bet tokio ūgio pakanka priešininkų gynėjams pridaryti sunkumų savoje baudos aikštelėje.

Lauryno kūnas dar vystosi, tačiau skautai optimistiškai kalba apie L.Biručio žaidimo potencialą. Jis solidus kovotojas dėl kamuolių, geras metimų blokuotojas, turi gerą puolimo arsenalą, o jis dar toli gražu nepasiekęs savo galimybių ribos.

Yra tam tikrų struktūrinių Lauryno žaidimo problemų, dėl kurių jis netaps elitiniu žaidėju aukščiausio lygio komandoje, bet jis turi potencialo ateityje tapti NBA naujokų biržos antrojo šaukimu.

Martynas Echodas (PF, 206 cm, 18 m., Kauno „Žalgiris-2“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 9 tšk. (41,7 proc. dvit., 70 proc. baud.), 6,1 atk. kam., 1,1 blk., 18 min.
Kauno „Žalgiris-2“ (NKL) 11,8 tšk. (50,3 proc. dvit.), 6,9 atk. kam., 0,7 blk., 25 min.

Solidus sunkusis krašto puolėjas, tvirtai sudėtas ir atletiškas. Galbūt per žemas žaisti aukščiausiame lygyje savo pozicijoje, bet krepšininkas parodė užtektinai sprogstamosios jėgos, kad galėtų sėkmingai kovoti po krepšiu ir rinkti taškus.

Jis mėgsta galingai drebinti lanką ir ištreniruotas kūnas jam leidžia pranokti varžovus. Martynas turi uoslę kamuoliams po varžovų krepšiu ir kovoja dėl kiekvieno kamuolio.

Jis sėkmingai dviem kojomis atsispiria kovoti dėl kamuolio, bet jam trūksta geresnio antrojo šuolio. Puolime po krepšiu Martynas daugiau naudojasi savo fiziniais duomenimis, nei išpuoselėtu judesių arsenalu ar žaidimu nugara į krepšį.

FIBA nuotr./Martynas Echodas
FIBA nuotr./Martynas Echodas

Jis gali pelnyti taškus ir veidu į krepšį iš metimo, tačiau tai nėra stiprioji jo pusė. Puolėjas daugiau remiasi puskabliais.

Dėl savo išskirtinės energijos M.Echodas gali bėgti į greitą puolimą ir ten efektingai užbaigti ataką. Vis dėlto ūgis gali pakišti jam koją kelyje į elitinių žaidėjų būrį. Tam, kad galėtų būti efektyvus sunkusis krašto puolėjas, Martynas turėtų patobulinti ir kamuolio valdymo techniką.

Tačiau jo kova dėl atšokusių kamuolių ir fizinė jėga suteiks jam galimybių pakilti į profesionalų lygį jau gana greitai. Daug kas priklauso nuo jo individualaus tobulėjimo.

Laurynas Beliauskas (PG, 189 cm, 18 m., Kauno „Žalgiris-2“)

Lietuvos rinktinė (U18 čempionatas) 8,7 tšk. (40,6 proc. dvit., 32,5 proc. trit., 86,7 proc. baud.), 3 atk. kam., 3,2 rez. perd., 1,9 per. kam., 24 min.
Kauno „Žalgiris-2“ (NKL)  9,9 tšk. (47,2 proc. dvit., 57,1 proc. trit.), 2,1 atk. kam., 2,9 rez. perd., 24 min.

Pernelyg kažkuo stebuklingai neišsiskiria, bet jis moka gerai organizuoti puolimą. Jis puikiai atranda komandos draugus po krepšiu ir pataikyti iš toli pasiruošusius metikus.

FIBA nuotr./Laurynas Beliauskas
FIBA nuotr./Laurynas Beliauskas

Be to, tai pavojingas žaidėjas prie trijų taškų linijos, turi labai staigų metimą.

Jis nelipa į medį, nedažnai imasi iniciatyvos mesti, bet mėgsta atakuoti krepšį svarbiausiais epizodais.

Laurynas gražiai žaidžia „du prieš du“, kur gali pats pataikyti iš vidutinio nuotolio. Be to, jis mėgsta užbaigti ataką „Navarro“ stiliumi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius