Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 03 15

D.Adomaičio rankoje – koziris, kuris gali padėti surinkti stipriausią Lietuvos rinktinę

Lietuvos rinktinės lyderis Mantas Kalnietis prabilo apie tai, apie ką tyliai galvoja bent keli nacionalinės komandos branduolio žaidėjai – poilsį ir vasarą be Europos čempionato. Tačiau D.Adomaitis gali suvilioti rinktinės lyderius ne tik kalbomis apie gerą galimybę iškovoti Senojo žemyno auksą.
Dainius Adomaitis
Dainius Adomaitis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Poilsis“ – reiškinys, apie kurį fantazuoja Lietuvos rinktinės lyderiai, kurie turi pakelti didžiausią krūvį ir sezono metu savo klubuose.

Fiziškai ir emociškai ypač sunki buvo praėjusi vasara. Pavyzdžiui, Jonas Mačiulis pasirodymą Ispanijos čempionate baigė birželio 22-ąją, o Lietuvos rinktinės stovykla Palangoje startavo birželio 20-ąją – dviem dienomis anksčiau, nei Madrido „Real“ triumfavo vietos čempionate.

Vėliau, nei turėjo ir skirtingu metu į nacionalinę komandą rinkosi ir daugiau žaidėjų: Mantas Kalnietis, Paulius Jankūnas, Mindaugas Kuzminskas, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Būtent toks išsiderinęs pasirengimo startas ir nukentėjęs fizinis pasiruošimas vėliau, anot daugelio rinktinės narių, buvo vienas kertinių faktorių, lėmusių Lietuvos griūtį Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse.

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis

Taip anksti ruoštis turnyrui teko dėl ankstyvo olimpinių žaidynių starto. Kitaip nei Europos čempionatai, kurie vyksta rugsėjį, olimpinis turnyras Brazilijoje startavo jau rugpjūčio 5-ąją.

2017-ųjų Europos pirmenybės Tel Avive Lietuvos krepšininkams startuos rugpjūčio 31-ąją – 26 dienomis vėliau nei praėjusią vasarą.

Ir nacionalinė komanda į pirmąją stovyklą rinksis ne birželio 20-ąją, o liepos 21-ąją – visu mėnesiu vėliau.

Maža to, anksčiau nei praėjusį sezoną finišuos ir nacionaliniai čempionatai.

Pavyzdžiui, Ispanijos čempionatas baigsis vėliausiai birželio 18-ąją. Jeigu LKL finalo serijoje prireiks visų 7 rungtynių, kova dėl aukso baigsis birželio 15-ąją. Tik Italijos čempionato finišo gali tekti laukti ilgiausiai – iki birželio 22-osios. NBA čempionas paaiškės vėliausiai birželio 17-ąją. Tai turnyrai, kuriuose žaidžia Lietuvos rinktinės branduolys.

Ir vėlgi, čia pavyzdžiai, jei finalo serijose prireiks maksimalaus rungtynių skaičiaus – 5 arba 7 mačų. Taip nutinka tikrai ne visada.

Bet kokiu atveju, iki rinktinės stovyklos nacionalinės komandos kandidatai turės mažiausiai 4 laisvas savaites.

Be to, nacionalinei komandai nebereikės kęsti varginančių kelionių, kurios, 24sek žiniomis, nesužavėjo žaidėjų pernai. Prieš Rio lietuviai 4 dienas stovyklavo Madride, 5 – Buenos Airėse, 6 – San Paule, o startui olimpinėse žaidynėse ruošėsi 3 dienas Rio de Žaneire.

Visas pasiruošimas olimpinėms žaidynėms truko net 46 dienas. Palyginimui, šiemet Europos čempionatui lietuviai ruošis 41 dieną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinės treniruotė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rinktinės treniruotė

Vietoj 18 stovyklavimo dienų užsienyje, lietuviai svetur svečiuosis apie 10 dienų, o ilgiausia laukianti kelionė prieš tai – į Prancūziją.

Vietoj 14 draugiškų rungtynių pernai, šiemet lietuviai žais tik 9 kontrolinius mačus.

D.Adomaitis sudėliojo tokį pasiruošimo planą, kad rinktinės kandidatams būtų kuo mažiau progų teisintis dėl poilsio trūkumo. Papildomos poilsio savaitės yra geras koziris galbūt nuo krepšinio pavargusiems branduolio žaidėjams. Jos padėtų lyderiams atsipūsti ir pasiilgi krepšinio.

Aišku, ne visi sprendimai atsiremia į poilsį. Pavyzdžiui, Donatui Motiejūnui gali kilti keblumų dėl naujos NBA sutarties. Domantui Saboniui nežaisti rinktinėje gali „rekomenduoti“ „Oklahoma City Thunder“ vadovai. Jonas Valančiūnas paprasčiausiai gali atsikvėpti po 9 rinktinėms atiduotų vasarų iš eilės.

Bet D.Adomaitis padarė savo ėjimus, kurie priklauso nuo jo. Jis ne veltui taip rūpestingai bendravo su rinktinės kandidatais ir klausė jų nuomonės.

Koks bus rinktinės žaidėjų atsakymas vasarą?

Rinktinės pasiruošimo planas
Rinktinės pasiruošimo planas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius