Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 10 27

D.Zavackas atvirai apie „Ryto“ vargus: „Pusantro žaidžiančio krepšininko neužtenka“

„Čempioniškos pagirios“ – taip būtų galima įvardinti sudėtingą Vilniaus „Ryto“ sezono startą, nors dar praėjusį birželį šis klubas į viršų kėlė Lietuvos krepšinio lygos („Betsafe-LKL“) taurę. 15min prenumeratoriams skirtoje PIKENROLO KLUBO laidoje dalyvavęs sostinės klubo sporto direktorius Donatas Zavackas apžvelgė juodą atkarpą, komplektacijos darbus, buksuojančius žaidėjus ir kitus su „Rytu“ susijusius bei gerbėjams rūpimus klausimus.

Nuo sezono starto praėjo vos mėnuo, o Lietuvos čempionas Vilniaus „Rytas“ jau yra penkių pralaimėjimų duobėje. Tai juodžiausias sostinės komandos ruožas nuo 2013-ųjų metų, kai komandai dar vadovavo vokietis Dirkas Bauermannas.

Giedriaus Žibėno vyrų nesėkmių atkarpa prasidėjo Kanaruose, kur FIBA Čempionų lygos čempionams Tenerifės „Lenovo“ nusileido 74:89.

Tuomet du Kėdainių ir Jonavos ekipų smūgiai vietiniame fronte atitinkamai 88:92 ir 71:78, po kurių sekė pralaimėjimas Herclijoje 85:90 prieš vietos „Bnei“, o praėjusį savaitgalį „Rytui“ pamokų davė ir Panevėžio „7bet-Lietkabelis“ – 70:79.

„Emocinė būsena komandos viduje po penkių pralaimėjimų iš eilės nėra geriausia. Nėra ko slėpti, kad tai atsispindi aikštelėje. Manau, kad bet kokioje komandoje nesėkmės darytų įtaką emocinei būsenai. Vienas, galbūt du pralaimėjimai, kurių tikrai nesitikėjome. Tai pasitikėjimo neprideda, bet turime savaitę laiko treniruotėms. Tikėkimės, kad procesas pajudės, pataisysime tai, ką reikia, nes mes matome savo klaidas. Norime, kad artėjančios rungtynės būtų žymiai geresnės ir išeitume su pergale“, – 15min laidoje PIKENROLO KLUBAS sakė „Ryto“ sporto direktorius Donatas Zavackas.

Šiame ruože, išskyrus mačą Herclijoje, vilniečiai itin prastai atakavo iš toli – 30,4 proc., 24,1 proc., 25 proc. ir 13,8 proc. taiklumu.

„Pataikymas tikrai nėra džiuginantis, – sakė D.Zavackas. – Tai yra viena priežasčių, kodėl komanda nesijaučia patogiai. Mes galbūt susikuriame gerus metimus, bet jų tiesiog nepataikome. Kai pralaimi tiek mačų, įsijungia psichologija. Nenoriu įvardinti vardais ir pavardėmis, bet statistiką pasižiūrėti yra nesunku. Ką noriu pabrėžti, kad nesėkmių atkarpoje mes turėjome ne dvylika, o vieną ar pusantro realiai žaidžiantį krepšininką. Čia yra didžiausia bėda. Komandoje turi būti 5–7 žaidėjai, kurie tą vakarą žaidžia stabiliai ir gerai, tuomet su tokiu nusiteikimu galime siekti pergalės. Dabar turime paralelę, kad žaidžia vienas ar pusantro žaidėjo, iš to mes bandome kažką ištempti ant jų pečių. To neužtenka. Neužtenka indėlio, kurį dabar įdedame. Kai pasijungs likę žaidėjai, atsiras ir pergalės.

Galiu pasakyti, kad nė vienas šių žaidėjų nežino, ką reiškia ginti titulą. Tai mums kiša koją. Visiems žaidėjams tai buvo pirmas laimėtas čempionatas, o vasarą „Rytą“ paliko keli kertiniai žaidėjai. Reikia pripažinti, kad esamiems žaidėjams su dabartine situacija tvarkytis kol kas sekasi sunkiai.“

VIDEO: PIKENROLO KLUBAS: D.Zavackas – apie „Ryto“ duobę, komplektaciją ir G.Žibėno kėdę (iškarpa)

Senoji „Ryto“ valdžia penkių pralaimėjimų paeiliui nebūtų toleravusi, treneriai būdavo keičiami ir po pergalių, bet Donatas Zavackas apie Giedriaus Žibėno, kuris dar praėjusį birželį iškovojo „Betsafe-LKL“ titulą, kėdės karštumą net nesvarsto.

„Būtų nelogiška po tokios atkarpos judinti trenerio kėdę, – sakė D.Zavackas. – Jis jau trečią sezoną dirba Vilniuje, manau, kad savo nusiteikimu ir braižu parodė, kad gali treniruoti „Rytą“. Kitas dalykas – treneris gali sukurti tam tikrus dalykus, atmosferą, bet pagrindiniai aktoriai yra žaidėjai. Žinoma, nesakau, kad nesėkmėse nėra Giedriaus ar viso štabo atsakomybės, bet pagrindiniai aktoriai yra aikštelėje. Treneris už tave neįmes į krepšį ir neapsigins, jis duoda nurodymus, kurie galbūt nėra visada 100 proc. teisingi, bet jei tiki treneriu, tuomet sistema veikia.

Man atėjus į klubą, situacija buvo nepavydėtina, bet Giedrius rado kalbą su žaidėjais, su personalu, o praėjusių metų rezultatai tenkino ir klubą, ir sirgalius. Praėjo lygiai mėnuo po sezono starto, nemanau, kad derėtų daryti greitas išvadas. Manau, kad Giedrius savo darbu įrodė save. Nematau tikslo žvalgytis į trenerį.

Kiekvienas klubas turi savo filosofiją. Galvoju, kad staigūs trenerių keitimai, jei nesi Milano „Olimpia“ ir neturi 25 milijonų eurų biudžeto, dažniausiai naudos neduoda. Tokių sprendimų tuomet priiminėti negali.“

Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donatas Zavackas
Teodoro Biliūno / BNS nuotr./Donatas Zavackas

„Rytas“ taip ir nesulaukė amerikiečio Toddo Witherso, kuris dėl šeimyninių priežasčių nusprendė likti JAV. Sostinės ekipa priėmė sprendimą pratęsti kontraktą su Tomu Lekūnu iki sezono pabaigos ir papildymo artimiausiu metu neplanuoja.

„Niekada nesakysiu niekada, bet šiuo metu tikrai tikime tuo, ką turime. Krepšinis toks dalykas, kad viskas keičiasi labai greitai. Šiuo metu neieškome, bet akį esame užmetę. Dinamiški dalykai, laikui bėgant gali daug kas pasikeisti per vienas rungtynes ar savaitę, tad turi stebėti rinką, domėtis, bet kol kas pasipildyti neplanuojame“, – sakė prieš pusantrų metų „Ryto“ sporto direktoriumi tapęs Donatas Zavackas.

15min portale – Donato Zavacko mintys apie „Ryto“ juodą atkarpą, komplektacijos idėją, buksuojančius žaidėjus, tris išvykusius tūzus, Arną Butkevičių su žaliais marškinėliais, biudžetą ir sezono tikslus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius