Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 15

Eigirdas Žukauskas – apie V.Putino karą, rusų požiūrį ir gandus dėl „Žalgirio“

2018-aisiais metais į Permės „Parma“ klubą persikėlęs Eigirdas Žukauskas Rusijoje praleido beveik ketverius metus, kol tašką istorijoje padėjo Vladimiro Putino pradėtas karas Ukrainoje. „Jie tikrai nepalaiko V.Putino ir tų veiksmų nepalaiko nė vienas“, – 15min laidoje PIKENROLAS apie klubo žmonių požiūrį į šalies prezidentą atskleidė 29-erių lietuvis, kuris sezoną užbaigė Turkijoje, o dabar yra siejamas su Kauno „Žalgiriu“.
Eigirdas Žukauskas
Eigirdas Žukauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vis labiau Lietuvos krepšinio pasaulyje matomas Eigirdas Žukauskas mintimis grįžo į vasario 24-osios rytą, kai Rusija pradėjo karinę invaziją į provakarietišką kaimynę Ukrainą.

Greitai dėmesio epicentre Lietuvoje atsidūrė Rusijoje žaidę lietuviai, tarp kurių – ir Permės „Parma“ atstovai E.Žukauskas, Adas Juškevičius, Kazys Maksvytis ir Gintaras Kadžiulis.

„Sekiau visą situaciją, mačiau naujienas, bet netikėjau, kad viskas nueis iki to. Buvo šokas, kad tokie dalykai vyksta, nežinojau net kaip reaguoti. Buvo baisu. Pačioje Rusijoje tokie dalykai nevyksta, bet visas konfliktas buvo netoli. Baisu, – 15min laidoje PIKENROLAS kalbėjo E.Žukauskas. – Supratimas, kad etapas Rusijoje baigėsi, atėjo greitai. Mes visi mąstėme, kaip viską reikės sutvarkyti ir kaip į tai pažiūrės klubas. Susisiekėme su „Parma“ ir pranešėme, kad išvykstame. Klubas nebuvo užsispyręs, pasižiūrėjo tvarkingai ir išleido. Problemų gauti paleidžiamąjį raštą nebuvo.“

Prasidėjus karui visi Rusijoje rungtyniaujantys lietuviai susibūrė facebook susirašinėjimo kambaryje, kuriame aptarė susidariusią situaciją ir galimą pabėgimo planą.

„Bendravome, ką ir kaip turėsime daryti. Dabar tas chatas yra prigesęs“, – teigė E.Žukauskas.

Kelionė dėl uždarytų oro erdvių užtruko kiek ilgiau nei įprastai.

Permės lietuviai iš Maskvos į Kaliningradą skrido per Baltijos jūrą, o Kaliningrade jų laukė klubo suorganizuotas autobusiukas, nuvežęs krepšininkus prie Lietuvos pasienio.

Kol buvo sprendžiami reikalai su „Parma“ klubu, šio klubo lietuviai susidūrė su neapykantos banga iš tėvynainių.

„Aš asmeniškai gavau per daug žinučių. Paprasti žmonės reagavo jautriai. Nežinau, gal jie galvojo, jog mus tokiu būdu paveiks. Gavau tikrai nemažai žinučių – ir raginimų, ir piktų raginimų. Nežinau, ar taip verta elgtis, bet žmonės labai emocionaliai sureagavo. Įdomi patirtis, ne iš gerųjų, bet buvo kaip buvo“, – teigė E.Žukauskas.

Greitai po karo Ukrainoje socialiniuose tinkluose Eigirdo nebeliko.

„Nusprendžiau kol kas atsiriboti, – sakė krepšininkas. – Tai nebuvo karo ar žinučių įtaka, bet socialiniai tinklai atima daug laiko. Pats nesusigaudai, kiek laiko atima facebookas su instgramu. Geriau kažką naudingesnio nuveikti, nei tik naršyti telefone.“

FIBA nuotr./Eigirdas Žukauskas
FIBA nuotr./Eigirdas Žukauskas

„Nelabai tikėčiau šia informacija“, – apie didžiulį Rusijos visuomenės palaikymą V.Putinui ir karui Ukrainoje rodančius apklausos rezultatus sakė krepšininkas.

Priešingai, „Parma“ klubas ir Permėje gyvenantys E.Žukausko žmonės nepalaiko nei šalies valdovo, nei nesuvokiamos agresijos.

„Jie tikrai nepalaiko V.Putino ir tų karinių veiksmų nepalaiko nė vienas. Visi sekė situaciją. Rusijos televizija ir informacinės priemonės bando riboti informaciją, bet yra įvairios grupės ir telegramai. Ten matai realią situaciją, – sakė E.Žukauskas. – Mūsų komandos draugai ir pažįstami, gyvenantys Permėje, žinojo realią situaciją, bet neturėjo, ką daryti. Ką jie gali pakeisti?“

Jis vis dar palaiko ryšį su „Parma“ klube likusiais žaidėjais, kurių gretose – vien vietiniai krepšininkai.

„Susirašome, sekiau, kaip jiems sekasi pabaigti sezoną. Likę tik vietiniai žaidėjai, įdomu buvo, kaip jie dorojasi su Krasnodaro „Lokomotiv“ komanda, – dėstė E.Žukauskas. – Jie sako, kad yra laukimo režime, jie nežino, kas bus kitą sezoną. Klubai surinks komandas, bet lygis bus ryškiai susilpnėjęs.“

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Eigirdas Žukauskas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./Eigirdas Žukauskas

Kaip bebūtų, etapas Rusijoje lietuviui davė daug. Jis tapo pastebimas Lietuvos krepšinio virtuvėje, sulaukė kvietimo į nacionalinę šalies rinktinę bei yra linksniuojamas viename sakinyje su Kauno „Žalgiriu“.

„Keliai į Rusiją, man atrodo, užsidarė ilgam, – sakė E.Žukauskas. – Man Permėje praleisti metai davė daug – subrendau ir kaip žaidėjas, ir kaip žmogus. Treji su puse metų yra ilgas laikotarpis. Ir tie metai man buvo geri, todėl ir buvo labai liūdna, kad dėl šios situacijos turiu viduryje sezono išvažiuoti. Visi lietuviai norėjo pabaigti sezoną ir pasirodyti kuo geriau. Taip netikėtai išvažiuoti buvo tikrai liūdna. Laikotarpis užsibaigė prastai.“

VIDEO: PIKENROLAS: Eigirdas Žukauskas – apie karjeros etapą Rusijoje užbaigusį karą ir gandus dėl „Žalgirio“

Oficialiai su Permės klubu išsiskyręs iš Radviliškio kilęs krepšininkas sulaukė klubų dėmesio, o dėl jo parašo varžėsi trys komandos. Galiausiai jis sukirto rankomis su Turkijos klubu Bursos „Tofaš“, besivaržančiu ir FIBA Čempionų lygoje.

„Bursos „Tofaš“ buvo vienas iš trijų variantų. Jie buvo aktyviausi, kai užsidarė reikalas su „Parma“. Jie rodė didelį dėmesį, nutariau, kad verta ten važiuoti ir išbandyti save. Kitų klubų pavadinimų nesakysiu, bet vienas buvo iš Ispanijos, o kitas iš Italijos. Labiausiai norėjau į Bursą, nes „Tofaš“ vis dar žaidė Čempionų lygoje. Mačiau, kokios dar laukė rungtynės Turkijos čempionate. Mane viliojo stiprūs varžovai. Norėjau save išbandyti toje rinkoje – Turkijos lygoje“, – sakė E.Žukauskas.

Turkijos čempionate per ketverias rungtynes drūto sudėjimo 201 cm ūgio puolėjas žaidė po 27 minutes, pelnė po 10,3 taško, atkovojo po 5 kamuolius, atliko 2,8 rezultatyvaus perdavimo ir fiksavo po 10,3 naudingumo balo.

Bet „Tofaš“ liko devintoje vietoje ir į atkrintamąsias nepateko.

„Aišku, kad „Tofaš“ tikslai yra aukščiausi, jie visada nori būti pirmajame ketverte ar penkete Turkijoje. Lemiamoje sezono stadijoje vienu tašku pralaimėjome „Pinar Karšiyaka“ komandai, o keturiais – Stambulo „Fenerbahče“. Išvykoje per pratęsimą vienu tašku kritome prieš Stambulo „Galatasaray“. Tai sugadino sezoną. Visi svarbiausi mačai buvo pralaimėti mažu skirtumu“, – konstatavo „Tofaš“ legionierius iš Lietuvos.

Čempionų lygoje – 4,4 taško, 1,8 atkovoto kamuolio ir 2,6 efektyvumo balo rodiklis per beveik 11 minučių.

Trečiajame pagal pajėgumą Senojo žemyno turnyre Bursos krepšininkai ketvirtfinalyje atsimušė į Tenerifės „Lenovo“ ekipą, kuri vėliau tapo ir turnyre čempione.

Tiesa, lengvo bilieto varžovams E.Žukausko komanda neatidavė, abu mačus pralaimėjusi minimaliu vieno taško skirtumu. Lemiamoje atsakomųjų rungtynių atakoje nedrebėjo „Lenovo“ veterano Marcelinho Huerto ranka. 39-ąjį gimtadienį gegužę minėsiantis brazilas, kuris vėliau tapo ir finalo ketverto MVP, suklaidino oponentą ir pataikė dvitaškį likus 0,9 sek. ir išplėšė Tenerifės klubo pergalę, nes „Tofaš“ taškais atsakyti nesugebėjo.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Eigirdas Žukauskas
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Kazys Maksvytis ir Eigirdas Žukauskas

Dar E.Žukauskui būnant Turkijoje Lietuvos žiniasklaidoje pasirodė pranešimai apie krepšininko susitarimą su Kauno „Žalgiriu“, kurio vyriausiuoju treneriu tapo Kazys Maksvytis, treniravęs Eigirdą ir Permės klube, ir Lietuvos rinktinėje.

„Daug girdėjau apie tai, skaičiau, bet nieko negaliu pasakyti, nes nesame su „Žalgiriu“ susitarę. Nežinau, gal tai pasikeis vasaros metu ar po sezono. Šiuo metu nieko nevyksta“, – pakomentavo pats krepšininkas.

Pasklidę gandai turėjo neigiamą poveikį, teigė E.Žukauskas.

„Šios kalbos gal buvo per anksti. Tai pasigavo ir žmonės Turkijoje. Nežinau, ar tai paveikė mano sezono paskutinę stadiją, bet buvo keista, – sakė E.Žukauskas. – Negaliu sakyti, kad tai įlindo man į galvą, buvau susikoncentravęs ir norėjau padėti „Tofaš“ komandai kiek įmanoma labiau, bet kitiems žmonėms pasirodė keista ir jiems davė įvairių minčių, nes sezonas nebuvo baigtas, o vaikšto tokie gandai. Jie ne visada yra geri.“

Visa 15min laida PIKENROLAS su Eigirdu Žukausku:

VIDEO: PIKENROLAS: Eigirdas Žukauskas – apie karjeros etapą Rusijoje užbaigusį karą ir gandus dėl „Žalgirio“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius