Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 28

Įsiklausykite į Šaro žodžius: kaip nesielgti krepšinio rungtynėse

Kai Šaras net neklaustas kritiškai prabilo apie Kauno „Žalgirio“ sirgalius, visų ausys net įsitempė. Pirmojoje Eurolygos namų dvikovoje su Vitorijos „Baskonia“ žalgiriečių treneris pasigedo sirgalių paramos tada, kai komandai buvo sunku. Staiga Šarūnas Jasikevičius sulaužė tabu. Jau buvome pripratę prie trenerių ir žaidėjų kalbų, kokie „Žalgirio“ aistruoliai yra nuostabūs, bet Š.Jasikevičius yra žaidęs prie tokių sirgalių, kad gerai žino, kur dar šie galėtų pasitempti. Į kokius patarimus dar galėtų įsiklausyti krepšinio sirgaliai?
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Maccabi“ | 20:00 | Kaunas

„Žiūrovams sakome, kad esame viena komanda. Buvo tokių momentų, kai perlaužinėjome rungtynes, bet žiūrovams reikėjo truputį daugiau mums padėti. Jie turi suprasti, kad mums jų pagalbos labiausiai reikia tada, kai sunku. O momentais arena buvo per tyli. Žinau, kad labai lengva sirgti, kai komanda pirmauja 15 tašų skirtumu, bet mums daugiausiai palaikymo reikia tada, kai minusas yra ar mums labai nesiseka. Žaidėjai tą jaučia. Nenorėčiau, kad arena būtų tokia tyli“, – praėjusį penktadienį kiek netikėtai į sirgalius net neprašytas kreipėsi Š.Jasikevičius.

Šie Šaro žodžiai ne tik įkvepia aktyviai palaikyti komandą visas 40 minučių, bet ir paremti logika. Sirgaliams dažnai klijuojama „šešto žaidėjo“ etiketė. Bet šešto žaidėjo juk gali ir nebūti, jei tuo metu penki esantys aikštėje ir taip joje skrajoja? Šeštas žaidėjas stumia krepšininkus į priekį tada, kai gerą atkarpą turi varžovas ir reikia atsilaikyti ne tik taktiškai, bet ir psichologiškai.

Taigi, Šaro prašymą jau išgirdote – palaikykite komandą, kai jai sekasi, bet ypač, kai nesiseka. Juk panašiai yra ir gyvenime.

O geras palaikymas susideda iš daugybės smulkmenų. Keletas paprastų patarimų, kaip reikėtų nesielgti krepšinio rungtynių metu. Ši informacija aktuali visiems krepšinio žiūrovams Lietuvoje.

Neišeikit anksčiau laiko

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Žalgirio“ arenos centrinė ložė
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./„Žalgirio“ arenos centrinė ložė

„Kas išeina anksčiau laiko, tas gaidys“, – tokia aktyviausios „Žalgirio“ sirgalių tribūnos skanduotė pasitinka tuos, kurie išeina iš arenos dar nesibaigus „Žalgirio“ rungtynėms Eurolygoje.

Ir veikia. Išgirdę skanduotę maždaug trečdalis žmonių lyg niekur nieko sustoja ir lyg niekur nieko baigia žiūrėti rungtynes stovėdami. Taip kad nenorėkite užsitraukti aktyviausiųjų nemalonės, nes tą skanduotę išgirsite ir jūs, ir aplinkiniai, kurių pašaipų sulauksite. Jei negerbiate komandos ir krepšinio, negerbia ir jūsų.

Pamirškite telefoną

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Telefonas vandenyje
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Telefonas vandenyje

Ir taip išmanusis telefonas yra nepakeičiamas jūsų draugas, bet nieko nenutiks, jei jį užmiršite porai valandų. Jeigu be telefono negalite, išlaukite bent ilgosios pertraukos, kuri padės išgyventi priklausomybę nuo mobiliųjų 45 minutes. Telefono naudojimas, kaip ir per pokalbius, bendraujant su draugais, yra dėmesio atitraukimo šaltinis ir savotiškas nepagarbos gestas.

Nevėluokite

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ arena

Viskas prasideda dar prieš ginčo kamuolį. Rungtynių organizatoriai netgi įprato tyčia įrašyti kitą dvikovos laiką – maždaug 15 minučių ankstesnį, kad sirgaliai nevėluotų į susitikimą. Vėlavimas ypač aktualus Lietuvos futbolo rinktinės mačuose, kur reikia gerų 15 minučių, kol visi susėda į savo vietas.

Vėluodami ne tik atimate svarbias palaikymo minutes komandai, bet ir erzinate kitus aistruolius, kurie turi atsistoti, jus praleisti ir negali normaliai žiūrėti rungtynių. Už bilietą jie mokėjo ne dėl to. Dar blogiau, kai žmonės atsisėda ne į savo vietas ir prasideda diskusijos, kur kas turėtų sėdėti.

Vėlavimas dažniausiai būna aktualus trečiojo kėlinio pradžioje, kai pakilę iš savo vietų per ilgąją pertrauką, sirgaliai per 15 minučių nespėja suvaikščioti iki baro ir atgal, todėl antroji mačo dalis prasideda arenoje šviečiant daugybei tuščių vietų.

Nepamirškite, kad gryno žaidimo minučių tėra 40-imt ir komandai jos brangios.

Negirtuokliaukite

Steve Parker, Flickr.com/Alus
Steve Parker, Flickr.com/Alus

Nieko nėra blogiau, kaip rungtynes stebėti su „kvapeliu“. Tai kelia diskomfortą ir šalia jūsų sėdintiems žmonėms, o „kvapeliu“ paduodantys žiūrovai dažniausiai elgiasi neadekvačiai. Yla iš maišo dažniausiai išlenda po ilgosios pertraukos, kai pirmosios rungtynių pusės kai kuriems užtenka išgerti 2–3 alaus bokalus ir tiesiog prisigerti. Tokia dozė dažnai virsta garsiomis replikomis žaidėjams, treneriams ar teisėjams, kurios juokingos atrodo dažniausiai tik jums ir jūsų bičiuliams.

Nieko nėra blogiau, kaip įvairiausiais žodžiais plakti savos komandos žaidėjus ir pamokslauti treneriui. Dar baisiau, kai prasideda keiksmažodžių lavina. Nepamirškite, kad krepšinio arena nėra kiaulidė ir pasižiūrėti rungtynių ateina ir šeimos su mažais vaikais. Ar norėtumėte, kad šalia jūsų vaikų išgėrę dėdės spjaudytųsi baisiausiais keiksmažodžiais? Jei taip, jūs turite problemų.

Pasitaiko tokių sirgalių, kuriems geros valandos užtenka nusigerti taip, kad trečiajame ketvirtajame kėlinyje jie pradeda vapėti ir jau nebelabai orientuojasi, kur yra. Tada dar dažniausiai kažkas netyčia išpils alų, pradės aiškintis santykius su savo moterimis, pradės pamokslauti ir žaidėjams, ir kitiems sirgaliams. Deja, bet per rungtynes savo akiratyje tikrai tenka pamatyti ne vieną vieną sirgalių, kuris per mačą pereina visas stadijas – nuo blaivaus iki girtutėlio.

Atsipalaiduokite

Fanų klubo „Green Death“ nuotr./„Žalgirio“ fanai pasakė, ko komandai trūko praėjusį sezoną
Fanų klubo „Green Death“ nuotr./„Žalgirio“ sirgaliai pasakė, ko komandai trūko praėjusį sezoną

Krepšinis yra šventė, ypač Eurolygos rungtynės „Žalgirio“ arenoje. Todėl atsipalaiduokite ir šokite per emocijų bangas. Aišku, atsipalaidavimas nereiškia, kad galite daryti anksčiau straipsnyje minėtas klaidas, bet atsipalaidavimas jus turi išlaisvinti iš susivaržymo. Prisijunkite prie aktyviausių „Žalgirio“ sirgalių skanduočių, aktyviai palaikykite komandą, triukšmaukite ir išsikraukite.

Šarūnas Jasikevičius pats savo akimis matė, kokią fantastišką atmosferą susivieniję kuria Tel Avivo „Maccabi“, Atėnų „Panathinaikos“, Stambulo „Fenerbahče“ aistruoliai. Pragaru tos arenos vadinamos tik todėl, kad ten į palaikymą įsijungia visi sirgaliai. Jie visi skanduoja paprastesnes skanduotes, visi aktyviai ploja, švilpia.

„Visi Kauno „Žalgirio“ fanai“ – visus vienijanti skanduotė „Žalgirio“ arenoje, bet natūralu, kad ji naudojama ne kiekvienoje atakoje. Tačiau sirgaliai turėtų dažniau vienytis ne tik per šią žymiąją skanduotę, o visas 40 minučių.

Nesidrovėkite, nes krepšinio arena ir yra ta vieta, kurioje reikia išsikrauti emociškai. Aišku, nepateisinant kraštutinių atvejų ir sveiko proto ribose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius