-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 03 19

Jonas Kazlauskas: „R.Kurtinaitis buvo stiprus kandidatas, bet D.Adomaitis išrinktas geriausiu LKL“

Buvęs Lietuvos krepšinio rinktinės strategas Jonas Kazlauskas turi argumentų tiems, kurie abejoja Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) sprendimu rinktinės treneriu skirti Dainių Adomaitį.
Jonas Kazlauskas - apie Lietuvos rinktinės trenerio rinkimus
Jonas Kazlauskas – apie Lietuvos rinktinės trenerio rinkimus

Lietuvos krepšinio rinktinės trenerio pozicija visada yra karšta tema krepšinio mėgėjų pokalbiuose.

J.Kazlauskas pats jautė kalnus atsakomybės per du karjeros etapus – 1997–2001 ir 2013–2016 m., kai treniravo svarbiausią šalies komandą.

62 metų treneris pasitraukė po Rio olimpinių žaidynių, kur galingai pradėję lietuviai finišavo septinti, ir nujaučia, ką teks iškęsti jo įpėdiniui.

Spalį naujuoju Lietuvos rinktinės treneriu išrinktas D.Adomaitis dar nevadovavo nė per vieną nacionalinės komandos mačą, bet dalis krepšinio aistruolių vis ūžia svarstydami, ar buvo paskirtas tinkamas kandidatas.

J.Kazlauskas įsitikinęs, kad federacija pasirinko teisingai po to, kai jai nepavyko pasikviesti Šarūno Jasikevičiaus – pirmojo pretendento į rinktinės stratego postą.

Apie tai J.Kazlauskas kalbėjo 24sek laidoje „Eurolygos diena“.

15min studijoje Lietuvos rinktinės treneris analizavo ir Kauno „Žalgirio“ sėkmingo žaidimo priežastis bei pasakojo apie savo karjeros planus.

VIDEO: Jonas Kazlauskas itin atvirai – apie „Žalgirio“ žygdarbių paslaptis ir savo ateitį

O šiandien siūlome antrąją interviu su J.Kazlausku dalį, kurioje buvo paliesti Lietuvos rinktinės reikalai.

– Lietuvos krepšinio federacija pirmiausia trenerio postą siūlė Šarūnui Jasikevičiui. Jis atsisakė dėl įsipareigojimų „Žalgiriui“, tada sutiko Dainius Adomaitis. Kaip jūs vertinate tokį Šarūno sprendimą?

– Man buvo nekorektiška kištis, nes pats išėjau ir neturėjau teisės ką nors proteguoti ar siūlyti.

Manau, kad kažkada ateis ir Š.Jasikevičiaus laikas.

Galvoju, kad Šarūnas yra labai jaunas, o Lietuvos rinktinės trenerio postas nėra amžinas. Duok Dieve, kad Dainiui sektųsi, kad jis dirbtų ilgai, bet visada po kažkiek laiko ateina metas, kai treneris pernelyg „suauga“ su komanda, naudinga ką nors pakeisti. Klube gali greitai pakeisti žaidėjus, o rinktinėje gauni tai, ką gauni.

Manau, kad kažkada ateis ir Š.Jasikevičiaus laikas. Šiandien jis dirba labai tvirtai, duok Dieve, kad jam sektųsi ir toliau taip.

– Ar esate ramus dėl įpėdinio rinktinėje?

– Visiškai.

– Todėl, kad esate treniravęs D.Adomaitį, be to, jis buvo rezervinės rinktinės treneris?

– Aš visus gerai pažįstu. Labai aukštai vertinu ir Rimą Kurtinaitį, galvoju, kad jis buvo stiprus kandidatas.

Tai buvo federacijos prezidento Arvydo Sabonio pasirinkimas – kas už jį dar geriau supranta krepšinį?

Bet nepamirškime, jog D.Adomaitis pastaruosius du sezonus buvo pripažintas geriausiu LKL treneriu.

Be to, tai buvo federacijos prezidento Arvydo Sabonio pasirinkimas – kas už jį dar geriau supranta krepšinį? Kas yra žaidęs dar aukštesniame lygyje, yra dirbęs su geresniais treneriais ir iškovojęs daugiau titulų?

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis, Dainius Adomaitis ir Jonas Kazlauskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis, Dainius Adomaitis ir Jonas Kazlauskas

Bet mes pradedame kritikuoti tą žmogų už jo pasirinkimą. Nepykite, bet tai yra neteisinga. Tada nerinkime jo federacijos prezidentu. Tegu federacija prisiima atsakomybę, bet reikia gerbti jos sprendimus. Kai kas jų negerbia.

– Buvo kiek netikėta, kad D.Adomaitis į savo štabą pakvietė Ramūną Šiškauską. Kaip jūs vertinate?

– Tai – Dainiaus sprendimas. Kažkada galbūt ir aš ką nors pasirinkau, kas nustebino (1997 m. tapęs Lietuvos rinktinės treneriu J.Kazlauskas asistentu pasirinko Antaną Sireiką, kuris vėliau tapo rinktinės treneriu), bet treneriai užauga. Jei viską numatytume į priekį, būtume pranašai. Deja, taip nebūna.

– Kaip vertinate Luko Lekavičiaus pažangą per šį sezoną?

Lukas šį sezoną visiškai kitoks nei buvo praėjusį. Daug kas bando suvesti, kad jis nebuvo pakviestas į rinktinę. Taip, bet į rinktinę mes pernai žaidėjus kvietėme pagal praėjusį sezoną, o ne pagal šį. Bet aš džiaugiuosi, kad jo ambicijos paėmė viršų.

– Kuo Lukas yra kitoks šį sezoną?

– Gal pasakysiu, ką jis dar galėtų pagerinti. Būtų gerai, kad jis būtų dar kūrybingesnis ir taip į žaidimą įtrauktų ir kitus žaidėjus. Šiemet jis atsiskleidė kaip atakuojantis žaidėjas, bet rinktinėje yra daug gerų, šiandien geresnių už jį krepšininkų. Reikia, kad kamuolys patektų ir į jų rankas, kad jie galėtų dažniau atakuoti. Lukas turi juos pamatyti, jis turi ką pridėti šioje srityje.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

– Ar L.Lekavičius būtų pasirengęs Lietuvos rinktinėje pavaduoti Mantą Kalnietį, jei šis vis dėlto nuspręstų nežaisti Europos čempionate?

– Nemanau, kad Mantas nežais rinktinėje. Galbūt jis norėtų šiek tiek pailsėti, bet jis turėtų būti (Europos čempionate).

Matote, FIBA pjaunasi su Eurolyga, yra nustačiusi nesąmoningus tarpus per klubų sezoną, varžybų kalendorius bus sumaltas.

FIBA pjaunasi su Eurolyga, yra nustačiusi nesąmoningus tarpus per klubų sezoną, varžybų kalendorius bus sumaltas.

Visada sakiau ir sakysiu: pradėkite nuo žaidėjų tvarkaraščio. Atiduokite tam tikrą laiką klubams – pavyzdžiui, devynis mėnesius. Atiduokite porą mėnesių rinktinėms ir palikite mėnesį atostogų krepšininkams. Jei taip būtų, visus žaidėjus matytume rinktinėje. Sutvarkykite kalendorių.

Pernai prieš olimpines žaidynes Jonas Mačiulis ne dėl savo kaltės, bet dėl tvarkaraščio pavėlavo į rinktinę 18 dienų. Kiti žaidėjai vėlavo po 10 ar 13 dienų.

Paskui buvo kalbama, kad trūko fizinio pasirengimo, bet kaip tai surengti – su tais žaidėjais, kuriuos vėliau teks „atkabinti“? Kokia tada prasmė?

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Mačiulis

– Galima sakyti, kad pagal FIBA logiką žaidėjai lieka paskutinėje vietoje?

– Spektaklį kuria žaidėjas. Viskas turėtų būti atsižvelgta į jį. Paskui – treneriai ir teisėjai. Pirmiausia turėtų būti aiškios datos žaidėjams.

– Ar įsivaizduojate variantą, kad Eurolyga neišleistų savo klubų krepšininkų į nacionalines rinktines per numatytus langus pasaulio čempionato atrankos varžyboms ir Lietuvos rinktinei tektų žaisti silpnesne, galbūt, trečia sudėtimi?

Buvome susitikę su FIBA atstovais ir klausėme jų, kas eis žiūrėti į trečią rinktinę. Kam ji bus įdomi?

– FIBA kovoja su Eurolyga, bet NBA tikrai neišleis žaidėjų.

Buvome susitikę su FIBA atstovais ir klausėme jų, kas eis žiūrėti į trečią rinktinę. Kam ji bus įdomi? Rinktinę norime matyti pačią geriausią. FIBA turi pasirūpinti, kad rinktinėms atstovautų geriausi žaidėjai.

O dabar kas bus, jei daug NBA žaidėjų turinčių šalių komandos nepateks į svarbiausius turnyrus? Mus tikina, kad pateks. Tačiau, ar kas gali garantuoti?

Rinktinėje turi būti patys geriausi rinktiniai žaidėjai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius