-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 07 /22:29

Košmariška rungtynių pabaiga pergalės neatėmė: Lietuva įveikė olimpiados šeimininkus

Brazilijos krepšininkai prieš „Rio 2016” pradžią svaičiojo apie aukso medalius, tačiau jau pirmosiose rungtynėse buvo tarsi apipiltu šaltu vandeniu, kuris turėjo kaip reikiant atvėsinti perkaitusias olimpiados šeimininkų galvas. Lietuvos rinktinė, nors ir beveik iššvaistė milžinišką 30 taškų persvarą, tradiciškai pergale pradėjo olimpinį krepšinio turnyrą, įveikdama savo varžovus – 82:76 (27:17, 31:12, 12:23, 12:24).
Paulius Jankūnas
Rungtynių akimirka / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Brazilija | 82:76

Jono Kazlausko auklėtiniai pratęsė tradiciją, kuria mūsų krepšininkai garsėja nuo pat 1992-ųjų, kai pirmą kartą dalyvavo didžiausioje planetos sporto šventėje.

Pirmąsias olimpiados rungtynes lietuviai pralaimėjo vos kartą – 1996-aisias metais Atlantoje, kai mūsiškių varžovė buvo JAV „Svajonių komanda“.

Iki didžiosios pertraukos atrodė, kad aikštėje yra dvi visiškai skirtingo lygio ekipos. Lietuviai nuo pat dvikovos pradžios pradėjo dominuoti ir sėkmingai įrodinėjo, kad pralaimėjimas 62:64 pasirengimo etape tebuvo žvalgytuvės, kuriose Lietuvos profesorius J.Kazlauskas turėjo puikią progą išanalizuoti silpnąsias savo oponentų vietas.

Kai jo priešininkas Rubenas Magnano susigriebė, jau buvo per vėlu.

Po pirmosios rungtynių pusės lietuviai pirmavo triuškinančia 30 taškų persvara (58:28), tačiau po didžiosios pertraukos vaizdas kardinaliai pasikeitė.

Brazilai galiausiai sugebėjo atsipeikėti ir pradėjo tiestis. Trečiojo kėlinio pabaigoje šeimininkai sumažino deficitą iki 18 taškų (52:70). Spurtą Pietų Amerikos atstovai pratęsė ir po pertraukėlės.

Ketvirtojo kėlinio pabaigoje lietuviai liko be pražangų limitą išnaudojusių Jono Valančiūno ir Domanto Sabonio, o varžovai buvo priartėję iki 4 taškų, tačiau pasivyti mūsiškių taip ir nesugebėjo.

Lietuva į savo taupyklę įsirašė pirmąją pergalę.

Lietuva – Brazilija 82:76 (27:17, 31:12, 12:23, 12:24)

Lietuva: Mantas Kalnietis 16 taškų (3/5 dvit., 2/6 trit., 4/4 baud., 8 rez. perd.), Paulius Jankūnas 15 (7 atk. kam.), Renaldas Seibutis 11, Jonas Mačiulis (6 atk. kam.) ir Domantas Sabonis po 10, Mindaugas Kuzminskas 8 (6 atk. kam.), Antanas Kavaliauskas ir Jonas Valančiūnas po 6, Robertas Javtokas, Marius Grigonis ir Vaidas Kariniauskas taškų nepelnė, Adas Juškevičius – nežaidė.

Brazilija: Leandro Barbosa 21 (8/13 dvit.), Raulis Neto 14, Nene Hilario 11 (8 atk. kam., 16 naud. bal).

Tai buvo ankstyviausios Lietuvos rinktinės rungtynės Rio. 16 tūkst. žiūrovų talpinančiuose „Carioca“ krepšinio rūmuose kamuoliai bumbsėjo jau šeštadienį, kai startavo A grupės kovos. Lietuvos ir Brazilijos maču prasidėjo B grupės mūšiai.

FIBA.com/Pirmieji rezultatai Rio
FIBA.com/Pirmieji rezultatai Rio

15MIN MULTIMEDIJOS PROJEKTAS: 15 OLIMPINIŲ AKIMIRKŲ, DĖL KURIŲ DIDŽIUOJAMĖS LIETUVA

Pirmasis kėlinys

Starto penketas:​ Mantas Kalnietis, Renaldas Seibutis, Jonas Mačiulis, Domantas Sabonis, Jonas Valančiūnas.

Pirmoji lietuvių klaida baigėsi klaida. Brazilai taip pat nesublizgėjo, bet po dar vienos mūsiškių klaidos greitoje atakoje šeimininkai antrąją minutę pradėjo pirmaisiais taškais. „Carioca“ arenos tribūnos ėmė ošti.

Komandos apsikeitė rezultatyviomis atakomis (4:4), kai po abipusės pražangos J.Valančiūnas tėškėsi ant parketo, skausmo perkreiptu veidu čiupo sau už peties. Epizodas atėmė kvapą. Bet pagulėjęs ant žemės rinktinės lyderis pakilo ir grįžo į savo aikštės pusę.

Nelabai pasiteisino sprendimas į starto penketą įtraukti Domantą Sabonį, kuris buvo pasodintas ant suolo jau 4-ąją minutę.

Triukšmingus vietos sirgalius nutildė J.Mačiulio tritaškis su pražanga, po kurio lietuviai pirmą kartą išsiveržė į priekį 7:6.

Netrukus tritaškį pridūrė R.Seibutis, iš vidutinio nuotolio pataikė R.Seibutis ir lietuviai perėmė iniciatyvą – 12:8. Vis dėlto Brazilija nesutriko ir šeštąją minutę lygino rezultatą 12:12.

Žaidimas vyko atkarpomis. Sėkmingesnę sužaidę lietuviai vėl nežymiai atitrūko 18:12. Daugiausiai – J.Mačiulio dėka, kurio sąskaitoje jau buvo 7 taškai. Po dar kelių sėkmingų išpuolių brazilai turėjo prašyti minutės pertraukėlės, nes lietuviai atitrūko 23:14.

Pirmąjį kėlinį Lietuva užbaigė negailestingu M.Kalniečio dėjimu. Brazilai nuleidę galvas kulniavo prie savo suolo – 27:17.

Vytauto Dranginio nuotr./Mantas Kalnietis
Vytauto Dranginio nuotr./Mantas Kalnietis

Antrasis kėlinys

Kėlinukas prasidėjo nedideliu brazilų spurtu, tačiau J.Kazlauskas laiku paprašė minutės pertraukėlės. Brazilų polėkį užgesino J.Valančiūno dvitaškis ir netrukus įkritęs M.Kuzminsko tritaškis per varžovo rankas – 33:19.

Brazilai atrodė visiškai sutrikę, o lietuviai toliau lengvai suko savo atakas. Po A.Kavaliausko taškų iš o krepšio persvara išaugo iki kone dvigubos – 37:19.

Lietuvių puikus žaidimas tęsėsi. Visiškai iš vėžių išmušti brazilai laisvus metimus šveitė pro šalį, o R.Seibučio tritaškis padidino persvarą iki rekordinės – 48:24.

Lietuviai toliau trypė Braziliją, kuri atrodė kaip vakar pradėjusi žaisti krepšinį. Greita ataka ir J.Mačiulio tritaškis padidino persvarą jau iki 30-ies taškų – 58:28. Nuostabi brazilų rubrika vis labiau tilo.

Vytauto Dranginio nuotr./Jonas Valančiūnas
Vytauto Dranginio nuotr./Jonas Valančiūnas

Trečiasis kėlinys

Brazilai labai aktyviai pradėjo antrą mačo dalį, pelnė keturis taškus iš eilės, tačiau iš po krepšio pataikė ir J.Valančiūnas. Netrukus D.Sabonis gavo jau trečiąją pražangą – 60:34.

Dar vieną tritaškį įmetė P.Jankūnas ir lietuviai jau buvo pataikę 7-is iš 11-os. Po brazilų atsako dviem dvitaškiais dar kartą iš toli įmetė M.Kalnietis – 68:39.

Vienintelė lietuvių bėda – priekinės linijos žaidėjų pražangos. A.Kavaliauskas ir P.Jankūnas jau turi po keturias, D.Sabonis – tris. Nepaisant to, brazilai rimtesnio spurto nesurengė, skirtumas vis laikėsi prie 26 taškų ribos – 68:42.

Kėlinio pabaigoje lietuviai poroje atakų suklydo perdavinėdami kamuolius. Bandyti atlikti neparuoštus ir nelogiškus perdavimus, tad klaidos nenustebino. Po brazilų dviejų taškų su pražanga aikštėje pasirodęs R.Javtokas prasižengė puolime – 70:49.

Brazilai įsisiautėjo. Dar viena lietuvių pražanga baigėsi taikliomis baudomis, tada D.Sabonis prametė iš vidutinio nuotolio, o R.Javtokas nesugebėjo sustabdyti L.Barbosos – du taškai ir pražanga – 70:52.

Ketvirtas kėlinys

„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė
„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė

Paskutinį ketvirtį brazilai pradėjo vėl labai užsivedę. Pakrikęs lietuvių žaidimas leido šeimininkams priartėti iki 15 taškų (55:70).

Brazilai ketvirtį pradėjo atkarpa 5:0 ir po Hilario pataikymo deficitas sumažėjo iki 13 taškų.

Tačiau tuomet taškų badą nutraukė iš toli pataikydamas Renaldas Seibutis – 73:57.

Brazilai siautėjo toliau. Augusto Lima įdėjo iš viršaus ir 5:12 ketvirto kėlinio pradžią pralaimėję lietuviai pirmavo 75:64. Tačiau jau kitos atakos metu būsimas žalgirietis gavo penktąją pražangą.

Likus 3:31 min. penktąją pražangą užsidirbo kamuolio po savuoju krepšiu atkovoti nesugebėjęs Jonas Valančiūnas. Nene įmetė tik vieną baudos metimą, tačiau kamuolį vėl atkovojo šeimininkai.

Po akimirkos dar vienas identiškas epizodas. Lietuviai vėl nesugebėjo atkovoti kamuolio ir brazilai pridėjo dar du taškus. Likus dviems minutėms, lietuvių persvara vos keturi taškai – 75:71.

Likus 1:19 min. nuostabiai sužaidė iš po krepšio su pražanga pataikęs Domantas Sabonis. Jaunasis puolėjas pataikė ir baudos metimą – 78:71.

Po akimirkos D.Sabonis puikiai sužaidė jau gindamasis ir padėjo perimti kamuolį.

Leandro Barbosa dar pataikė iš beveik trijų taškų zonos, tačiau likus žaisti 17 sek. ir esant rezultatui 78:73 prie baudų metimų linijos stojo Paulius Jankūnas. „Žalgirio“ kapitonas pataikė tik vieną metimą, tačiau ir antrasis po varžovo prisilietimo įkrito į krepšį.

Tiesa, intrigą į rungtynes vėl grąžino iš trijų taškų metantį varžovą sustabdęs ir penktąją pražangą užsidirbęs Domantas Sabonis. Šeimininkai sumažino atsilikimą iki keturių taškų, tačiau tai buvo viskas.

Rungtynių pabaigoje brazilai dar naudojo pražangų taktiką, bet Mantas Kalnietis neklydo.

Pergalė – 82:76.

Rinktinės tvarkaraštis Rio
Data Rungtynės Vietos laikas Lietuvos laikas
Rugpjūčio 7 d. Lietuva – Brazilija 14:15 82:76
Rugpjūčio 9 d. Lietuva – Nigerija 19:00 01:00 (rugp. 10 d.)
Rugpjūčio 11 d. Lietuva – Argentina 22:30 04:30 (rugp. 12 d.)
Rugpjūčio 13 d. Lietuva – Ispanija 19:00 01:00 (rugp. 14 d.)
Rugpjūčio 15 d. Lietuva – Kroatija 22:30 04:30 (rugp. 16 d.)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius