Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 04

Lietuviai ruošėsi pirmajam FIBA kirčiui Rusijos krepšiniui

Rusijos šešiolikmečių krepšinio rinktinė iki antradienio popietės jau turėjo atvykti į Lietuvą ir įsikurti viešbutyje Kaune, tačiau pirmadienio vakarą Rusijos krepšinio federaciją pasiekė liūdna, bet prognozuota žinia – dėl FIBA diskvalifikacijos rusų jaunučių rinktinei neleista dalyvauti Europos čempionate Lietuvoje. Rusai neprarado vilties iki paskutinės akimirkos, tačiau lietuviai jau savaitę ruošėsi planui „B“.
Rusijos ekipos sirgaliai
Rusijos ekipos sirgaliai / A.Venskaus nuotr.

„Visus patvirtinimus, kad rusai nežais čempionate, gavome tik pirmadienio vakarą, – sakė LKF renginių ir sporto organizatorius Tomas Rimkus. – Bet mes to jau laukėme. Buvome pasiruošę vieną ar kitą scenarijų. Ši žinia mūsų neužklupo netikėtai.“

T.Rimkaus teigimu, rusai iki paskutinės akimirkos tikėjo, kad jiems bus leista žaisti Kaune.

„Šį rytą rusai būtų atvykę vieni pirmųjų. Paskutiniais skambučiais apsikeitėme pirmadienio vakarą. Įvyko tai, kas įvyko, – pasakojo T.Rimkus. – Labiausiai gaila žaidėjų ir trenerių, kurie tiek ruošėsi, bet negalės parodyti savo sugebėjimų. Pats tiesiogiai su rusais nebendravau, bendravo mano kolegė, bet iki paskutinio momento rusai tikėjosi kitokio sprendimo.“

Paskutiniais skambučiais apsikeitėme pirmadienio vakarą. Įvyko tai, kas įvyko. Labiausiai gaila žaidėjų ir trenerių, kurie tiek ruošėsi, bet negalės parodyti savo sugebėjimų. Iki paskutinio momento rusai tikėjosi kitokio sprendimo.

Rusai jau buvo beveik pasiruošę skrydžiui, bet iš įvairių kraštų surinkti jaunuoliai bus išsiųsti atgal į namus.

Svečiai būtų žaidę A grupėje, kurioje dar taip pat varžosi Turkija, Vokietija ir Anglija.

Nepatogumai – išsprendžiami

Čempionato organizatoriai derina keletą pakeitimų. Pirmiausia, reikia suderinti pasikeitusį komandų treniruočių tvarkaraštį, transportą, atšaukti Rusijos delegacijos nakvynę viešbutyje.

Taip pat organizatoriai turės nuspręsti, kaip protokoluose traktuoti Rusijos rinktinės nedalyvavimą čempionate. Svarstoma Rusijos komandai įskaityti techninius pralaimėjimus.

„Visi šie dalykai turi grandininę reakciją. Daugiausia nepatogumų sukelta kitoms komandoms. Bet tai nėra kažkas tokio neišsprendžiamo, – 24sek.lt sakė T.Rimkus. – Buvome paruošę vieną ir kitą scenarijų. Savaitę ruošėmės variantui „B“ – organizuoti turnyrą be vienos komandos.“

Dėl viešbučių rezervacijos organizatoriai neturėtų nukentėti. Nakvynės išlaidas dengia ne tik organizatoriai, bet ir atitinkamos šalies krepšinio federacija bei FIBA.

„Manau, viskas bus suderinta taip, kad nuostolių neturėsime. Bet kaip ten bebūtų, viešbučiui, kuris turėjo užrezervuotas vietas, tai yra nuostolis. Jie turbūt jau nebeparduos tu numerių“, – teigė T.Rimkus.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tomas Rimkus
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Tomas Rimkus

Europos šešiolikmečių čempionatas Kaune su penkiolika komandų startuos rugpjūčio 6-ąją. Lietuviai ketvirtadienį 19 val. debiutuos rungtynėmis su viena favoričių Ispanija. Mūsiškiams taip pat klijuojama favoritų etiketė.

„Manome, kad čempionatui pasiruošėme sklandžiai, – 24sek.lt tikino T.Rimkus. – Dėkojame Kauno miesto savivaldybei, kuri su mumis labai produktyviai dirbo ir padėjo viską paruošti. Viskas yra gerai. Dar vakar kaip tik baigėme savanorių apmokymus, jie jau pasirengę priimti rinktinių delegacijas. Mūsų rinktinė turėjo gerą pasiruošimą čempionatui. Nenorime jų apkrauti ar sukelti spaudimo, bet tikimės, kad jiems čempionate seksis gerai.“

Šešiolikmečiams vadovaus „Šiaulių“ klubo strategas Gediminas Petrauskas. Ryškiausios rinktinės žvaigždės – kaunietis Tomas Balčiūnas ir alytiškis Grantas Vasiliauskas.

Turnyras vyks Arvydo Sabonio krepšinio centre ir Kauno sporto halėje. Lietuvos rinktinė žais būtent legendiniuose Kauno „Žalgirio“ namuose.

Grėsmė nedalyvauti „Eurobasket 2015“

Liepos 22-ąją dieną FIBA nusprendė diskvalifikuoti Rusijos krepšinio federaciją (RFB) dėl politinių sprendimų organizacijoje. Šis FIBA sprendimas reiškia, kad Rusijos rinktinės negali varžytis tarptautiniuose turnyruose, o tai liečia ir nacionalinę vyrų komandą, kuri rugsėjį turėjo žaisti „Eurobasket 2015“.

„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Jevgenijus Pašutinas
„Scanpix“/„RIA Novosti“ nuotr./Jevgenijus Pašutinas

IBA sprendimas dar gali būti skundžiamas, be to, jame nenurodoma konkreti data, iki kada RFB diskvalifikuojama. Rugpjūčio 8-9 dienomis rusai pakviesti į FIBA susitikimą centriniame biure, kuriame bus sprendžiama susidariusi situacija.

Dar 2013 metų liepos mėnesį iš RFB prezidento posto atsistatydino Aleksandras Krasnenkovas, o jį rugpjūtį pakeitė Julija Anikejeva, iki išrinkimo ėjusi laikinosios prezidentės pareigas.

Vėliau Permės krašto krepšinio federacija kreipėsi į teismą su reikalavimu, panaikinti visus RFB rinkimų konferencijos 2013 m. rugpjūtį priimtus sprendimus, išskyrus vieną – palikti J.Anikejevą prezidente. Jos išrinkimą prezidente neteisėtu jau buvo pripažinęs kitas teismas.

Rugpjūčio 2-ąją turėjo vykti nauji RFB prezidento rinkimai. Didžiausia Rusijos krepšinio žvaigždė Andrejus Kirilenka neseniai viešai paskelbė apie ketinimą kandidatuoti į RFB prezidento postą ir įvesti federacijoje tvarką. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius