-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 07 25

Lietuvos rinktinės varžovai: kengūros, kurios važiuoja į Rio medalio

Pirmadienio vakaras Lietuvos krepšinio sirgaliams prailgs. Teks naktinėti laukiant Lietuvos rinktinės rungtynių. Naktį iš pirmadienio į antradienį 1 val. Lietuvos laiku Buenos Airėse lietuviai susitinka su Australijos krepšininkais. Kengūromis Australijoje vadinama rinktinė į Rio vyksta ne šiaip sau patrypčioti. „Važiuojame į Rio laimėti medalio“, – pareiškė vienas australų lyderių Patrickas Millsas.
Andrew Bogutas ir Patrickas Millsas
Andrew Bogutas ir Patrickas Millsas / „Scanpix“ nuotr.
Pakeliui į Rio | Lietuva – Australija | 01:00 | Buenos Airės

Suprasti akimirksniu

  • Lietuviai su australais žais 1 val. nakties.
  • Lietuviai iki šiol laimėjo visas 7 draugiškas rungtynes.
  • Tai bus pirmasis kontrolinis testas Pietų Amerikoje.
  • Mūsiškiai versis be traumuoto Mariaus Grigonio.

Išgirdę šiuos žodžius galbūt nusišypsosite, bet Australijos rinktinės dvyliktukas leidžia iš tikrųjų mažumėlę pasvajoti. Australai turi bent penkis NBA žaidėjus.

Aplink juos ir suksis australų žaidimas. Tai – Patrickas Millsas („San Antonio Spurs“), Matthew Dellavedova („Milwaukee Bucks“), Joe Inglesas („Utah Jazz“), Andrew Bogutas („Dallas Mavericks“) ir Aronas Baynesas („Detroit Pistons“).

Australų kandidatų sąraše išvysite gerai pažįstamą Davidą Anderseną. 36-erių aukštaūgiui tai bus jau ketvirtosios olimpinės žaidynės karjeroje.

Yra ir lietuviškų motyvų. Pavyzdžiui, į galutinį dvyliktuką pateko Kauno „Žalgiriui“ atstovaujantis puolėjas Brockas Motumas.

Likę – Chrisas Gouldingas, Ryanas Broekhoffas, Cameronas Bairstow, Kevinas Lischas ir Damianas Martinas debiutuos olimpinėse žaidynėse.

P.Millsas: „Tai viena stipriausių Australijos komandų, kokiai man teko atstovauti.“

„Tai viena stipriausių Australijos komandų, kokiai man teko atstovauti, – neslėpė P.Millsas, kuriam tai trečioji olimpiada. – Medalis yra mūsų tikslas, kuriuo visi tikime. Aišku, puikiai suprantame, kad tai bus beprotiškai sunki užduotis, bet didžiulis tikėjimas mus veda į priekį.“

Jau greitai pamatysime, ar ta viena stipriausių Australijos rinktinių subrendo istoriniam Australijos krepšinio pasiekimui. Australai dar nė karto nelipo ant olimpinio nugalėtojų podiumo.

„Vien faktas, kad turime bent šešis NBA žaidėjus, manau, kitas komandas baugina, jog iš tikrųjų esame didžiulė grėsmė, – pasitikėjimo savo jėgomis netrūko „Jazz“ atstovui J.Inglesui. – Tai labai intriguojanti komanda. Svarbiausia, kad jos branduolys kartu žaidžia jau keletą metų. Esame gerai susižaidę, vienas kitą puikiai pažįstame. Manau, laukia ne tik įdomios Rio olimpinės žaidynės, bet ir Australijos krepšinio ateitis.“

Beje, australai NBA kitą sezoną turės net ne šešis, o bent septynis žaidėjus. Prie būrio australų ambicingai prisijungė Benas Simmonsas – pirmasis šių metų NBA naujokų biržos šaukimas. Tas J.Ingleso įvardytas šeštasis – Dante Exumas, kuris šiemet rinktinėje nežais.

Kaip ir B.Simmonsas, šią vasarą nusprendęs aukoti ne rinktinei, o geresniam pasiruošimui debiutui stipriausioje pasaulio lygoje.

Australijos rinktinės dvyliktukas
Įžaidėjai: Patrickas Millsas, Kevinas Lischas, Damianas Martinas
Atakuojantys gynėjai: Matthew Dellavedova, Chrisas Gouldingas
Lengvieji krašto puolėjai: Joe Inglesas, Ryanas Broekhoffas
Sunkieji krašto puolėjai: Cameronas Bairstow, Brockas Motumas, Davidas Andersenas
„Centrai“: Andrew Bogutas, Aronas Baynesas
Treneris: Andrejus Lemanis

Branduolys be rezultato

„Scanpix“/AP nuotr./Darjušas Lavrinovičius ir Australijos rinktinė
„Scanpix“/AP nuotr./Darjušas Lavrinovičius ir Australijos rinktinė

Australai net 19 kartų tapo Okeanijos čempionais, bet ten tiesiog nėra konkurencijos. Jiems tereikia nugalėti tik Naująją Zelandiją.

Tuo tarpu olimpinėse žaidynėse australai tris kartus buvo per žingsnį nuo bronzos, bet mažajame finale dar nė karto nešventė pergalės. 1996 ir 2000 metais dukart iš eilės iš australų panosės bronzą nugvelbė būtent lietuviai.

Pasaulio čempionate australai taip pat dar nėra iškovoję medalių.

Nors J.Inglesas giriasi susižaidusiu Australijos rinktinės branduoliu, Okeanijos čempionai per pastarąjį dešimtmetį net nebuvo priartėję prie aukštesnių vietų.

Nuo 2006-ųjų pasaulio čempionate australai neperlipo aštuntfinalio barjero, o 2008 ir 2012 metų olimpinėse žaidynėse ketvirtfinalyje vis lipdavo ant to paties amerikiečių grėblio. Aišku, patys kalti, nes grupės varžybose nepakildavo aukščiau ketvirtosios vietos.

Australai tradiciškai ambicingi, bet jiems išeina kaip visada. Ar australų žygis neužtruks ir Rio?

Apšilo kojas

AFP/„Scanpix“ nuotr./Aronas Baynesas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Aronas Baynesas

Australai jau sužaidė 2 iš 6 pasirengimo Rio de Žaneiro olimpinėms žaidynėms plane numatytų draugiškų rungtynių. Namuose jie galynėjosi su iš NCAA Vakarų konferencijos Pac-12 žaidėjų sudaryta rinktine.

Debiutavę sunkia pergale 92:83, vėliau australai nebeturėjo vargo 93:63.

Pirmaisiais smuikais griežė Patrickas Millsas ir Aronas Baynesas, rinkę atitinkamai po 22 ir 23,5 taško.

Australų pasiruošimo cikle dar numatytos rungtynės su brazilais, antrasis mūšis su lietuviais, o paskutinė repeticija vyks su kinais arba brazilais.

Rio grupės
Rio grupės

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius