Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 20

Linas Kleiza prie krepšinio komentatoriaus mikrofono – utopija ar reali svajonė?

Buvęs ispanų treneris Pepu Hernandezas šalia „Carioca“ arenos patogiai įsitaisęs traukė dūmelį. Tiago Splitteris užsimaukšlinęs kuprinę ir griauždamas obuolį skubėjo į transliaciją. Tuo tarpu Fabricio Oberto smagiai šnekučiavosi su kolegomis prie žurnalistų darbo palapinės užkandžių stalo. Šie vyrai – garsūs krepšininkai ir treneriai, bet Rio jie čia ne tam, kad žaistų, o komentuotų krepšinio rungtynes.
Linas Kleiza
Linas Kleiza / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos krepšinyje garsus krepšininkas ar treneris komentatoriaus kėdėje – tikra retenybė.

Kartais eteryje girdėdavome Tomo Pačėso balsą. Keisčiausia buvo tada, kai dirbdamas Vilniaus „Lietuvos ryto“ strategas komentavo Kauno „Žalgirio“ susitikimą Eurolygoje.

Bet daugmaž tuo viskas ir baigdavosi.

Lietuvoje per svarbiausias Europos krepšinio transliacijas jau pripratome prie kelių pagrindinių balsų – Lino Kunigėlio, Roberto Petrausko, Vaido Čeponio, Mindaugo Rainio, Ryčio Vyšniausko, Gedimino Reklaičio ar Ryčio Kazlausko, kelių kitų.

Bet išskyrus V.Čeponį, kuris geriausiais savo laikais Lietuvos krepšinio lygoje metė 26 taškus į Kauno „Žalgirio“ krepšį, prie mikrofono neturime buvusių krepšininkų. Beje, ar daug žmonių žino apie V.Čeponio praeitį?

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidas Čeponis
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Vaidas Čeponis

Be minėtųjų krepšinio garsenybių, užtenka vien pasižiūrėti į amerikiečius, kurių televizijoje per krepšinio transliacijas matome tikrų legendų Shaquille'o O'Nealo, Isaiah Thomaso, Charleso Barkley, Reggie Millerio, Chriso Webberio, Kenny Smitho ir daugelio kitų veidus.

Kodėl to nėra Lietuvoje?

24sek žiniomis, TV3 svajoja prie antro komentatoriaus mikrofono atvesti krepšininką.

Antraštėje paminėjau L.Kleizos pavardę kaip geriausią ir įdomiausią pavyzdį. Beje, 2011-aisiais jis prisidėjo prie vienerių Lietuvos rinktinės rungtynių komentavimo per Europos čempionatą.

Kiek teko girdėti, žiūrovai buvo sužavėti.

Beje, tada dėl techninių kliūčių – sugedusių ausinių, Linas pasirodė puikiai. Pavaduodamas tvarkyti problemų išlėkusį Robertą Petrauską, tuomet dėl traumos Europos čempionate negalėjęs žaisti puolėjas pats pradėjo transliaciją.

Kai TV3 kvietė L.Kleizą prie mikrofono, jis į šią idėją pasižiūrėjo su didžiuliu entuziazmu. Linas išmano krepšinį, yra ryški figūra Lietuvoje ir žiniasklaidoje nepasižymėdavo banaliomis frazėmis. Geriausias įmanomas variantas.

Įsivaizduokite, jeigu dabar L.Kleiza su M.Rainiu būtų komentavęs olimpines žaidynes? Nerealu!

Tačiau yra didžiulis BET.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Kleiza komentuoja Lietuvos ir Turkijos mačą.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Linas Kleiza komentuoja Lietuvos ir Turkijos mačą.

L.Kleiza tada talkino R.Petrauskui tik todėl, kad Europos čempionate negalėjo žaisti dėl traumos. Visai kaip Tiago Splitteris, kuris dėl traumos neatstovavo brazilams Rio.

Todėl suplanuoti įdomų komentatorių duetą tokiomis aplinkybėmis neįmanoma. Tiesmukiškai kalbant, reikia ne tik traumos, bet kad ir traumuotas krepšininkas būtų ir įdomus, ir iškalbingas.

Pavyzdžiui, prie komentatoriaus mikrofono galėtumėte pasodinti tikrą profesionalo pavyzdį Ramūną Šiškauską, bet Lietuvos krepšinio žvaigždė su žiniasklaida dažniausiai bendraudavo pakankamai susikausčiusi. Ir patikėkite – tiesioginis eteris bei dviejų valandų darbas gali greitai sukaustyti net ir labiausiai savimi pasitikintį žmogų.

Taigi, idealias krepšinio asmenybes pasodinti prie mikrofono ne taip jau paprasta.

Be to, tas žaidėjas turi būti pakankamai susijęs su dabartine rinktine. Ar kam labai įdomu būtų visas olimpines žaidynes klausyti Mindaugo Rainio ir Sergejaus Jovaišos dueto? Taip, būtų kitaip, bet ne taip efektyvu, kaip per krepšinį girdėti Tiago Splitterį ar Fabricio Oberto.

„Facebook“ nuotr./Tiago Splitteris
„Facebook“ nuotr./Tiago Splitteris

Be to, daug garsių buvusių krepšininkų suka trenerių keliais.

Pavyzdžiui, TV3 prieš keletą metų svajojo prie mikrofono įdarbinti Šarūną Jasikevičių, tačiau dabar jis yra Kauno „Žalgirio“ treneris. Bet kurio dirbančio trenerio darbai prasideda vėliausiai rugpjūtį. Jie tikrai neturėtų sau prabangos 2-3 savaitėms išvykti pakomentuoti rungtynių.

Todėl kandidatų ratas dar labiau siaurėja.

Be to, kitaip nei Amerikoje, krepšininkų posūkis į žiniasklaidą yra labai neįprastas. Rio de Žaneire apie komentavimą teko kalbinti T.Splitterį – turbūt didesnio kalibro žvaigždę Brazilijoje nei, pavyzdžiui, Donatas Motiejūnas yra Lietuvoje.

Jis pats labai domisi žiniasklaida ir baigęs karjerą ketina nuo krepšinio nesitraukti dirbdamas televizijoje.

Lietuvos krepšininkų santykis su žiniasklaida yra labiau neigiamas nei teigiamas. Be to, dėl mūsų mentaliteto dažnai vengiama kritikuoti, atvirai sakyti, ką galvojame. Paprasčiausiai gali užgauti trenerį, komandos draugą, su kuriais dar gali tekti dirbti ateityje.

O Lietuvos krepšinyje žmonės jautrūs. Tuo jau įsitikinome iš komentarų apie „žiniasklaidos kritiką“ ir „žiniasklaidos pervertinimus“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšinio komentatoriai
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Krepšinio komentatoriai

Palyginimui, Amerikoje žvaigždės sako daugmaž viską, ką galvoja. Eteryje apsižodžiuoja tie patys Sh.O'Nealas ar Ch.Barkley. Ten tai yra normalu. Kaip ir krepšinio garsenybės ir atviri jų samprotavimai per krepšinio transliacijas – ar prie mikrofono, ar apžvalginėse laidose.

Kodėl neįskiepijus tokios kultūros ir Lietuvoje? Žiūrovas tokioje situacijoje tik laimėtų.

Anksčiau tokių realių planų neturėjo, bet 24sek žiniomis, TV3 svajoja prie antro komentatoriaus mikrofono atvesti krepšininką.

Galbūt jau 2017-aisiais per Lietuvos rinktinės rungtynes Europos čempionate girdėsime labai gerai pažįstamą ir netikėtą balsą.

Bet tai nėra tik televizijos ir jos finansinių galimybių rūpestis. Noras turėti rungtynių įvykių apžvalgininko ir žaidėjo-eksperto duetą turi būti abipusis.

Bet kuris komentatorius tik apsidžiaugs turėdamas naują įdomų kolegą dešinėje. Bet prie mikrofono turi atsisėsti pats krepšininkas. Jam tai turi būti įdomu, jis pats turi būti iškalbingas.

Ar atlygis gali būti problema? Užsieniečiai į čempionatus vyksta ne užsidirbti. Jiems apmokamos visos būtiniausios išlaidos kelionės metu, o atlygis nėra neįkandamas. O ir pati televizija nepagailėtų didesnių pinigų krepšinio žvaigždei, nes tai būtų didžiulis magnetas žiūrovams.

Taigi nenustebkite, jei kitąmet prie mikrofono išgirsite Lino Kleizos balsą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius