Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 08 20

Lyderio paieškos – kas turi tempti rinktinę sunkiausiais momentais?

Pastarosios dvi Lietuvos krepšinio rinktinės rungtynės su Makedonija ir Kroatija išryškino vieną labai svarbų minusą nacionalinėje komandoje. Aukščiausio lygio krepšininkų turinčioje ekipoje trūksta tokių žaidėjų, kurie sunkiais ir svarbiais momentais imtųsi iniciatyvos ir galėtų vieni patys nulemti mačo baigtį ar bent jau vieną kitą sėkmingą atkarpą. Kas turėtų būti tas krepšininkas Lietuvos rinktinėje?
Kas taps Lietuvos rinktinės lyderiu?
Kas taps Lietuvos rinktinės lyderiu?

Mače su Kroatija nuo visiškos gėdos savų sirgalių akivaizdoje mūsų komandą išgelbėjo Renaldas Seibutis. Antroje ketvirtojo kėlinuko pusėje gynėjas pataikė porą tritaškių, įmetė kelis dvitaškius ir nuolat draskė varžovų gynybą puikiais reidais. 16 taškų įmetęs R.Seibutis buvo vienintelis lietuvis, pelnęs dviženklį taškų skaičių.

Vis dėlto, treneris Jonas Kazlauskas po mačo nepaminėjo R.Seibučio tarp galimų rinktinės lyderių.

„Mes vis laukiame Manto, tikimės. Sunku lyderį surasti. Vis dar laukiame ir grįžtančio Valančiūno, tikimės, kad jis gali tapti tokiu lyderiu“, – po mačo sakė J.Kazlauskas.

Reikia pripažinti, kad šiemet nacionalinėje komandoje nėra tokio kalibro krepšininko, koks, pavyzdžiui, 2010-aisiais buvo Linas Kleiza, dar anksčiau – Ramūnas Šiškauskas ar Saulius Štombergas.

K.Kemzūra: „Jeigu D.Gailiui suteiktume laisvę, jis gal ir galėtų tai daryti, tačiau jis turi bėdą – stabilumo trūkumą“.

Kas galėtų būti tas žmogus, kuris sunkiais momentais nebijotų atsakomybės ir susikrautų visą atsakomybę ant savo pečių? Buvęs Lietuvos rinktinės treneris Kęstutis Kemzūra sutinka, kad tokia problema komandoje egzistuoja.

„Iš tikrųjų tai yra problema, tokio ryškaus žaidėjo, kuris būtų ašinis, nėra. Milaknis gali įmesti, bet vienas prieš vieną atakos pabaigoje jo nepaliksi. Turbūt reiktų bandyti spręsti tai kitaip, įvairiais taktiniais dalykais. Manau, kad taip ir daroma. Rinktinė nemažai žaidžia du prieš du.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas 2014 m.
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas 2014 m.

Bet dar ne visi žaidėjai yra komandoje, trūksta Valančiūno. Aišku, kad kiekvienai komandai tokio žaidėjo, koks buvo L.Kleiza, trūktų. Tačiau sunku spręsti pagal vienas pastarąsias rungtynes. Jautėsi ir energijos trūkumas, apie kurį kalbėjo ir treneris Kazlauskas. Juk žaistos trečios rungtynės iš eilės“, – kalbėjo K.Kemzūra.

Mantas Kalnietis turbūt yra pirmasis į galvą šaunantis variantas, ieškant ekipos lyderio. Įžaidėjas supranta, kad kol kas lūkesčių nepateisina, tačiau visą sezoną praleidęs M.Kalnietis prašo – „palaukite“. Liko trys kontroliniai susitikimai ir, gerbkime varžovus, tačiau būkime realistai, viena lengviausių įmanomų grupių Rygoje. Pakankamai laiko įsižaisti.

„Turbūt tai turi ateiti iš gynėjų, jie visų pirma turi kamuolį. Iš tikrųjų tai yra problema, tokio ryškaus žaidėjo, kuris būtų ašinis, nėra. Reikia, kad tą atsakomybę dalintųsi gynėjai“, – teigė K.Kemzūra.

Mače su Kroatija R.Seibutis parodė, ko galime tikėtis sunkiais momentais. Jis tikrai gali būti vienas geriausių žaidėjų puolime, puikiai dirbti gynyboje. Su tuo sutinka ir K.Kemzūra.

„Renaldas visų pirma yra kovotojas, jis duoda labai daug energijos pradedant jau nuo gynybos. Renaldas turbūt turėtų būti vienas iš tų lyderių“, – teigė K.Kemzūra.

K.Kemzūra: „Iš tikrųjų tai yra problema, tokio ryškaus žaidėjo, kuris būtų ašinis, nėra. Reikia, kad tą atsakomybę dalintųsi gynėjai“.

Neskaitant NBA lygos, praėjusį sezoną aukščiausiame lygyje žaidė Jonas Mačiulis ir Mindaugas Kuzminskas. Vis dėlto, pirmojo uždaviniai Madrido „Real“ pirmiausia buvo gynybiniai, nors J.Mačiulis ir yra tas, kuris gerą dieną gali palikti aikštę ir su 25 taškais kišenėje.

M.Kuzminskas gali pataikyti iš toli, gali prasiveržti ir įkalti iš viršaus, jo atkovoti kamuoliai puolime ir po jų sekantys dėjimai gali užvesti net ir giliausiai miegančią komandą. Vis dėlto, M.Kuzminskui koją jau trečią vasarą kiša psichologija.

Į galva ateina ir dar du kandidatai – tai Deividas Gailius  ir Jonas Valančiūnas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mantas Kalnietis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Mantas Kalnietis

„Jeigu D.Gailiui suteiktume laisvę, jis gal ir galėtų tai daryti, tačiau jis turi bėdą – stabilumo trūkumą. Tai buvo ir „Neptūne“, kai bangavo ir visos komandos žaidimas. Bet Gailius tikrai turi savybių, jį sunku stabdyti individualiai“, – apie buvusį „Neptūno“ lyderį kalbėjo K.Kemzūra.

Tuo tarpu J.Valančiūnas yra vienintelis rinktinės NBA žaidėjas, o jo jėga baudos aikštelėje bus neįkainojama ir šiemet.

„Toronto Raptors“ treneris Dwane'as Casey dažniausiai ketvirtuose kėlinukuose sodindavo J.Valančiūną ant suolo, tačiau galime neabejoti, kad svarbiais momentais, tinkamai įvedus kamuolį, „centras“ gali tempti komandą į priekį. 

„Manau, kad dažnai taip ir bus“, – reziumavo K.Kemzūra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius