Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07

Naujas Lietuvos krepšinio vadas: pasiekimai, politika, programa ir mintys po pergalės

Lietuvos krepšinis turi naują generolą. Dešimt metų populiariausiam šalies sportui vadovavęs Arvydas Sabonis antradienį oficialiai užbaigė savo antrąją kadenciją Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento poste ir raktą nuo Krepšinio namų perdavė Vydui Gedvilui. 15min pristato naująją LKF vadą, jo rinkiminę programą ir mintis po pergalės rinkimuose.

Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidento rinkimuose buvo tikėtasi didžiulės intrigos, tačiau nugalėtojas paaiškėjo jau pirmajame ture ir su ryškia persvara.

Uždarame balsavime LKF nariai bent iki 2024-ųjų metų šalies krepšinio vairą patikėjo Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos (LKTA) prezidentui, buvusiam Lietuvos moterų rinktinės treneriui bei LR Seimo pirmininkui Vydui Gedvilui, skyrę jam 77 balsus, kai pergalę garantavo 69.

Antroje vietoje liko 57-erių metų amžiaus buvęs krepšininkas ir treneris, pastaraisiais metais ėjęs LSU krepšinio studijų ir mokslo centro direktoriaus bei LKF sporto direktoriaus pareigas Ramūnas Butautas (31 balsas), trečias – buvęs ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas bei Kauno „Žalgirio“ sporto direktorius Robertas Javtokas, kurį palaikė likę 28 balsavusieji.

„Laimėti dar nieko nereiškia. Reikės daug pastangų ir vargo, jog įvykdytume numatytą programą ir užsibrėžtus tikslus. Ačiū jums visiems, mielieji ir brangieji, mes esame viena bendruomenė ir esame visi kartu. Mes visi už krepšinį. Gerbiu ir tuos, kurie balsavo už kitus kandidatus“, – po pergalės kalbėjo 62-ejų Vydas Gedvilas.

Į generalinio sekretoriaus poziciją po aštuonerių metų pertraukos sugrįžta Mindaugas Balčiūnas, šiame poste buvęs ir 2007-2013 metų laikotarpyje.

V.Gedvilo komandą LKF dar sudaro Rūtenis Paulauskas (Treniravimo programų inovacijos), Petras Tutlys (LKF komercijos globalizavimas), Ilja Laurs (Investavimo programų konsultantas), Gintarė Petronytė (Merginų krepšinio plėtra), Albertas Skurvydas (Sporto mokslo sklaida) ir Valdemaras Chomičius (Pokarjerinė integracija).

Pasiekimai sporte ir politikoje

Užgirių kaime, Kelmės rajone gimęs Vydas Gedvilas pajautė sportinį pašaukimą, baigė Lietuvos valstybinį kūno kultūros institutą (LVKKI), o didžiausias sportines pergales raškė dirbdamas moterų krepšinyje.

1993-aisiais jis įkūrė ilgiausiai šalyje gyvuojantį moterų krepšinio klubą Kauno „Aistės“. 1996-aisiais V.Gedvilas tapo moterų rinktinės vyriausiuoju strategu, o po metų iš Vengrijos į Lietuvą jis parvežė vienintelį istorijoje Europos čempionato auksą, nors tuometė komanda neturėjo dviejų svarbių žaidėjų – Loretos Berūkštienės ir Vitalijos Tuomaitės.

Nacionalinei komandai jis vadovavo šešerius metus (1996-2002 m.), kol galiausiai 2004-aisiais patraukė link politikos bei tapo Darbo partijos nariu.

LR Seimo nariu V.Gedvilas dirbo dvi kadencijas (2004–2008 ir 2008-2012 m.), o 2012–2013 metais jis buvo išrinktas ir LR Seimo pirmininku.

„Iš Seimo pirmininko pareigų atsistatydinau, nes nenorėjau skaldyti Seimo, skaldyti valdančiosios daugumos, skaldyti Darbo partijos, nenorėjau vykdyti Viktoro Uspaskicho prašymų arba įsakymų“, – 2020-ųjų rugpjūtį portalui LRT.LT sakė V.Gedvilas.

Darbo partijoje naujai iškeptas LKF prezidentas išbuvo 14 metų, iki pat 2018-ųjų metų vasario.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas

Programa ir pažadai

„Pažanga Lietuvos krepšinio pergalėms ir ateičiai. Pagarba krepšinio istorijai ir ją kuriantiems žmonėms. Atvirumas LKF bendruomenės nariams ir visuomenei“ , – tokį šūkį skelbia skelbia V.Gedvilo rinkiminis puslapis „gedvilokomanda.lt“.

V.Gedvilo rinkimų programoje nurodytos naujos sportinės, institucinės, komercinės ir socialinės kryptys.

Štai ką pasižadėjo naujoji LKF galva sportiniame lauke:

  • Lietuvos specialistų telkimas sprendžiant, vaikų, jaunimo ir suaugusių žaidėjų ugdymą;
  • Merginų ir moterų krepšinio vystymo akseleravimas;
  • Individualaus krepšininkų rengimo akcentavimas;
  • Naujausia šiuolaikine praktika paremtų rengimo programų diegimas;
  • Krepšinio trenerių rengimo aukštųjų mokyklų studijų programų pagrindu stiprinimas;
  • Krepšininko vadybininkų mokymas;
  • Nacionalinių rinktinių programų efektyvinimas.

Kokia bus LKF institucinė kryptis?

  • Autonomiškų LKF organizacijų atkūrimas ir stiprinimas: moksleivių krepšinio lyga, moterų krepšinio lyga;
  • LKF narių atstovavimo teisės atstatymas kolegialių organų veikloje;
  • Unikalios LKF valdymo struktūros stiprinimas;
  • LKF Vykdomojo Komiteto narių skaičiaus atstatymas.

Naujoji komercinė LKF kryptis:

  • „Lithuanian-basketball.com“ prekinio ženklo globalizavimas;
  • Krepšinio inovacijų centro įkūrimas;
  • Integruotų paramos paketų su LKF nariais kūrimas ir pardavimas;
  • Krepšinio projektai Kinijoje ir kitose Azijos žemyno šalyse;
  • Krepšinio projektai Afrikos žemyne;
  • E-Sporto projektai;
  • Krepšinio internetinė televizija „www.krepsinio.tv“.

Socialinė kryptis:

  • Krepšininkų pokarjerinės socialinės integracijos programos inicijavimas;
  • Krepšinio žaidėjų finansinių investicijų programos vykdymas bei finansinio švietimo projektai;
  • Krepšininkų ir krepšinio organizacijų socialinės atsakomybės skatinimo iniciatyvos ir projektai.

Kitos krepšinio plėtros skatinimo priemonės:

  • Krepšinio trenerių premijavimo programų atstatymas;
  • MKL organizacijų premijavimas už jaunimo rinktinių pasiektus rezultatus;
  • MKL lygos žaidėjų mokesčio LKF panaikinimas;
  • Jaunimo rinktinių trenerių skyrimas pagal MKL rezultatus;
  • Jaunųjų krepšininkų parengtumo modelinių rodiklių atnaujinimas;
  • Krepšinio renginiai Lietuvos bendruomenėse užsienyje: Šanchajuje, Londone, Čikagoje, Osle;
  • LKF ekspertų nuolatinė pagalba LKF nariams organizacijų vystymo, žaidėjų rengimo bei rėmėjų pritraukimo klausimais.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas

Mintys spaudos konferencijoje

Spaudos konferencijos metu V.Gedvilas pristatė pagrindinius kandidatus perimti nacionalinių vyrų ir moterų krepšinio vairus, o dabar 15min pateikia kitas svarbiausias naujojo LKF prezidento mintis.

„Svarbi diena. Turiu pakankamai didelį krepšinio bendruomenės pasitikėjimą. Aš tikėjausi, kad tikrai būsiu vienas iš lyderių. Neslėpsiu to, nes daug metų dirbau Lietuvos sporto universitete. Salėje buvo daug mano buvusių studentų ir auklėtinių. Turiu klubą, kurį pats įkūriau ir puoselėjau. Vadovauju trenerių asociacijai. Viltis laimėti buvo <...> Problemų yra daug, pasistengsime jas spręsti. Pirmiausia, tai bendruomenę reikia padaryti vieningą, jog visi siektų bendro tikslo. Kad nebūtų revanšizmo ir kitų idėjų. Jeigu jie norės, aš galėsiu kitus kandidatus prisidėti prie LKF. Rasime jiems vietą krepšinyje, jei jie to norės. Žinoma, Arvydui Saboniui visada keliai atviri. Jis sakė, kad reikia pailsėti, o kai pailsės, susėsime ir pakalbėsime. Arvydas gali būti labai naudingas, jei tik to norės. Jokios priešpriešos nėra, o jau nuo rytojaus pradedame dirbti“, – po pergalės kalbėjo V.Gedvilas.

– Arvydas Sabonis jums ir jūsų programai palinkėjo skaidrumo. Kaip galvojate, tai buvo savotiškas priekaištas ir įtarimas, jog jums gali trūkti skaidrumo?

– Man virš 60 metų. Su skaidrumo dar neturėjau problemų. Esu išrinktas LKF prezidentu. Visi šie dalykai yra mano atsakomybė. Turiu vykdyti kontrolę. Bet turiu patirties ir versle. Moku skaityti finansines eilutes, moku sudarinėti biudžetus ir juos sudarinėdavau. Rašydavau visokius finansinius projektus. Turiu patirties tame.

Kokie čia priekaištai? Visiems palinkėčiau, jog būtų skaidrūs. Mes visi turime būti skaidrūs. Aš bendrausiu su jumis, žurnalistai. Mėgstu bendrauti, mėgstu diskutuoti. Jūs turite gerų minčių, į ką mes kartais neatkreipiame dėmesio. Jūs tokie krapštukai, kapstote, žiūrite ir prižiūrite. Toje srityje nebus jokių problemų.

– Kaip manote, kiek įtakos pergalei turėjo jūsų didelis politinis kapitalas, patirtis ir pastaruoju metų daryti namų darbai?

– Aš nesigailiu, jog 12 metų buvau politikoje. Nesigailiu nė dėl vienos dienos. Bet nebuvau nutolęs nuo krepšinio. Turėjau ir krepšinio paskaitų, ir pratybas vesdavau, žinoma, kad nemokamai. Krepšinio seminaruose įvairias paskaitas skaitydavau. Buvau ir garbės prezidentu trenerių asociacijoje.

Politinis kapitalas man tik padės. Aš puikiai suprantu, kaip yra leidžiami ir priimami įstatymai. Net skaidrėse pristačiau, jog darysime įtaką ar prašysime politikų, jog jie pakeistų pora įstatymų. Kas dabar vyksta su trenerių kategorijos suteikimu, yra nonsensas (nesąmonė – aut. past.). Reikia arba naujo įstatymo, arba išleisti tam tikrus poįstatyminius teisės aktus, kad sunormalizuotume tvarką. Negaliu dabar pasakyti recepto, kaip tai bus įvykdyta. Bet kad tai keisti reikia, tai tikrai.

Dalyvavimas politikoje man davė daug. Aš turiu daug gerų pažįstamų tarptautiniame lygmenyje. Aš pažįstu net ir kai kuriuose parlamento pirmininkus ar premjerus. Esu aplankęs ne vieną Europos valstybę, turiu visur draugų. Matysime, ar tai padės, ar nepadės, bet darbams krepšinio federacijoje tai nemaišys. Jei nueini į politiką, tai nebegali dirbti? Latvijos krepšinio federacijos prezidentas yra buvęs valstybės prezidentas. Man tik pliusas, bet tikrai ne minusas.

– Ar moterų lygos vadovybė bus ta pati ar ji keisis?

– Apie tai dar negalvojome. Dabar ten nėra jokios vadovybės. Klubai turi susirinkti, įsteigti valdybą ir išsirinkti pirmininką. Tuomet pradėti su jais kalbėti. Jie turi nuspręsti, kas turi būti lygos direktoriumi, prezidentu ir t. t.

Gerai, kai anksčiau būdavo lygos prezidentas, kuris jai padėdavo savo pinigais ar ieškodamas rėmėjų. Jie buvo visiškai savarankiški, turėjo direktoratą, turėjo žmogų, kuris Vykdomajame komitete atstovaudavo visų klubų nuomonei.

Dabar, kai lygą decentralizavo, o direktorius yra krepšinio federacijos administracijos darbuotojas, jis VK neatstovauja lygai.

– Kur įsikurs naujoji LKF valdžia?

– Mes kalbėjome, jog krepšinio federacijos centras liks Kaune. Nėra pagrindo iškelti, jei yra daug padarytų darbų ir viskas čia vyksta. Mes nesame tie, kurie nori kažką sudraskyti, atleisti visus, sugriauti viską ir kažką pastatyti. Ne.

Galvoju, jog šie Krepšinio namuose vietos federacijai yra per daug. Tai galėtų būti puikus krepšinio muziejus, dar organizuoti konferencijų salę ir edukaciją. Iki 2012-ųjų metų LKF dirbo trijų kambarių bute ir viskas puikiai vyko. Rezultatai buvo. Jie nepriklauso nuo gražių kabinetų. Mums reikia važinėti, o ne sėdėti kabinetuose. Reikia važinėti ir bendrauti po regionus.

Dėl patalpų tarsimės su buvusia valdžia. Vienas iš variantų yra grįžti į Savanorių prospektą. Ten puikios patalpos buvo, nieko netruko. Dar nežinome, kokios yra sąlygos. Jei teks mokėti nuomą kiekvieną mėnesį po 7 tūkstančius, tuomet tai yra didelis krūvis. Šie pinigai galėtų būti bendrai federacijos veiklai.

VIDEO: PIKENROLAS: Rimas Kurtinaitis – apie didžiausius laimikius, „Chimki“ krachą ir Lietuvos krepšinio problemas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius