-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 08 11

Nenugalimi! Auksinė Argentinos krepšinio karta nublanko prieš lietuvių spindesį

Trys iš trijų. Irkluotojai ketvirtadienį Rio nusiyrė iki olimpinės prizininkų pakylos, o Lietuvos krepšinio rinktinė iriasi iki pirmosios vietos B grupėje. Pakeliui tikslo link Jono Kazlausko komanda 81:73 (16:15, 14:12, 27:22, 24:24) palaužė iki tol nepralaimėjusią Argentinos ekipą. Po šios pergalės mūsiškiai tapo vienvaldžiais B grupės lyderiais. Vienintelė kita Rio dar nepralaimėjusi komanda – tik JAV. Stipru?
Mindaugas Kuzminskas
Mindaugas Kuzminskas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Rio 2016 | Lietuva – Argentina 81:73 | Grupės varžybos

Suprasti akimirksniu

  • Lietuva nugalėjo Argentiną 81:73 ir pasiekė trečią pergalę.
  • Lietuviai tapo vienvaldžiais B grupės lyderiais.
  • M.Kuzminskas pelnė 23 taškus.
  • Naktį iš šeštadienio į sekmadienį žaisime su Ispanija.

Kai apsisukęs iš labai sudėtingos situacijos Mindaugas Kuzminskas 31-ąją minutę didino skirtumą 59:49, „Carioca“ arenoje kvepėjo pergale. Beje, prieš tai Kuzia užbaigė trečiąjį kėlinį per dvi minutes pelnydamas 9 taškus.

Tai buvo jo svajonių rungtynės, o kažkur Niujorke „New York Knicks“ vadovai džiaugsmingai trynė rankomis.

Bet tada Lietuvą nuplovė iš Argentinos atslinkusi banga.

Spurtas 12:0 ir po Emanuelio Ginobilio dvitaškio žydrai-balta sirgalių jūra maudėsi šlovėje (61:59). Atrodė, kad mūsiškiai sudegs 7 tūkstančių argentiniečių užkurtame emocijų pragare.

Tačiau Lietuva neišsigando. Kritiniu metu komandą traukė mūsų stiprybė – komandinis žaidimas. Iš pradžių – M.Kuzminskas, po to – J.Mačiulis ir M.Kalnietis. O jau tada emocijų nesuvaldęs Andresas Nocioni iš nervų spardė reklamos stendus – 72:63.

Argentina kilo į lemiamą šturmą, paskutinė minutė prasidėjo Lietuvai pirmaujant vos 74:71, bet atsikvėpti leido Renaldas Seibutis. Jo dvitaškis su pražanga ir „Carioca“ arenoje vėl girdėjome lietuviškas skanduotes – 77:71.

Pergalė!

Lietuva: M.Kuzminskas 23, M.Kalnietis 17, J.Mačiulis 10, R.Seibutis 9, D.Sabonis ir M.Grigonis 7, J.Valančiūnas 6 (10 atk. kam.), P.Jankūnas 2.

Argentina: E.Ginobili 22, A.Nocioni 14, L.Scola 12, C.Delfino ir F.Campazzo po 10.

TAIP PAT SKAITYKITE:

Patenkintas Jonas Kazlauskas: „Mūsų komanda labai nenuspėjama“

Skrajojusį Mindaugą Kuzminską įkvėpė irkluotojų pergalės

Argentinos pragaras Renaldo Seibučio neišgąsdino

FIBA.com/Turnyro lentelė po trijų turų
FIBA.com/Turnyro lentelė po trijų turų

Statistika. Lietuva – Argentina 81:73

Dvitaškiai: 54% – 45%

Tritaškiai: 29% – 27%

Baudų metimai: 84% – 57%

Atkovoti kamuoliai: 51 – 29

Rezultatyvūs perdavimai: 12 – 11

Perimti kamuoliai: 5 – 8

Blokai: 2 – 3

Pražangos: 23 – 23

Klaidos: 16 – 6

Taškai greitose atakose: 6 – 19

Didžiausia persvara: 10 – 4

Taškai baudos aikštelėje: 34 – 30

Atsarginių taškai: 34 – 13

Likus kelioms valandoms iki Lietuvos rinktinės rungtynių prie „Carioca“ arenos įvyko sujudimas. Prieš pat Ispanijos ir Nigerijos mačo pradžią, maždaug likus 3,5 val. iki lietuvių starto, išminuotojus pasitelkusi Brazilijos policija susprogdino įtartiną paliktą krepšį „Carioca“ arenos tualete, netoli žiūrovų įėjimo į tribūnas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Rio išminuotojus sukėlė ant kojų: olimpinėje krepšinio arenoje susprogdintas įtartinas radinys

Pirmasis kėlinys

AFP/„Scanpix“ nuotr./Manu Ginobil iir Marius Grigonis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Manu Ginobil iir Marius Grigonis

Starto penketas: M.Kalnietis, M.Grigonis, J.Mačiulis, D.Sabonis, J.Valančiūnas.

Rungtynes nelauktai starto penkete pradėjo Marius Grigonis. Bet jau pirmoje atakoje jis tik pražanga galėjo sustabdyti Emanuelį Ginobili.

Pirmoji minutė buvo sunki. Argentina startavo 4:0.

Galiausiai dėjimu lietuvių taškų sąskaitą atidarė Domantas Sabonis, netrukus kitoje atakoje po savuoju krepšiu blokavęs Luiso Scola metimą.

Pirmuosius taškus olimpinėse žaidynėse trečiosiose rungtynėse pelnė M.Grigonis (4:4). 22-ejų debiutantas liko aikštėje nepaisant antrosios asmeninės pražangos 4-ąją minutę.

6-ąją minutę Mantas Kalnietis lengvu reidu pirmą kartą išvedė mūsiškius į priekį (10:9).

Po 20 taškų per rungtynes renkantis Luisas Scola pirmuosius taškus į lietuvių krepšį įmetė tik 7-ąją minutę. To užteko, kad tribūnose imtų banguoti žydrai-baltų sirgalių jūra. Puolime klimpusi Lietuva atsiliko 10:13. Beje, 4 taškus iš eilės pelnęs L.Scola netrukus užsidirbo 2-ąją asmeninę pražangą.

Baigiantis ketvirčiui Lietuva perėmė iniciatyvą ir pirmąją 10 minučių atkarpą laimėjo 16:15. Beje, lietuviai prametė visus 7 tolimus metimus.

Antrasis kėlinys

Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Valančiūnas
Alfredo Pliadžio nuotr./Jonas Valančiūnas

Antrojo ketvirčio pradžioje įsibėgėjo Mindaugas Kuzminskas. Po 9-ojo jo taško pritilo Argentinos sirgaliai – 25:18.

Beje, 13-ąją minutę olimpinėse žaidynėse debiutavo Adas Juškevičius.

Vėl trenerio pasitikėjimo sulaukęs M.Grigonis paskutinę atakai skirto laiko sekundę pataikė fantastišką tritaškį ir didino skirtumą iki 28:21.

Nerezultatyvus buvo ir antrasis kėlinys. Argentiniečiai netaikliai šaudė iš toli, o Lietuva laikė apčiuopiamą persvarą savo rankose (30:23).

Vis dėlto baigiantis antrajam kėliniui ji ėmė trupėti. Į rūbinę mūsiškiai išėjo pirmaudami 30:27. Švieslentėje galėjo degti 30:30, bet E.Ginobili tolimą šūvį nuo lentos paskutinę akimirką išspjovė krepšys.

Beje, dar iki pertraukos J.Valančiūnas buvo atkovojęs 8 kamuolius.

Trečiasis kėlinys

Vytauto Dranginio nuotr./Mindaugas Kuzminskas
Vytauto Dranginio nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Emanuelis Ginobili nuo trečiojo kėlinio pradžios ėmė draskyti lietuvių gynybą. Per porą atakų jis metė 5 baudų metimus. J.Kazlauskas vietoj R.Seibučio į aikštę metė M.Grigonį – 32:32.

Keli nesėkmingi išpuoliai užkūrė Argentinos sirgalių perpildytas tribūnas. Pietiečiai triumfavo – argentiniečiai išsiveržė į priekį 34:32, o J.Kazlauskas 22-ąją minutę turėjo prašyti minutės pertraukėlės.

M.Grigonis nutraukė 2,5 minutės užsitęsusią lietuvių taškų tylą ir išlygino rezultatą (34:34), bet E.Ginobili netrukus tritaškiu įsegė savo 14-ąjį tašką (34:37).

„Carioca“ arenoje ėmė lyti tritaškiais. Lietų sukėlė M.Ginobili, M.Kalnietis ir J.Mačiulis. 25-ąją minutę rezultatas buvo lygus (40:40).

27-ąją minutę iniciatyvos ėmėsi Mantas Kalnietis. Po jo tritaškio ir greito prasiveržimo Lietuva susigrąžino persvarą 45:42. Manto sąskaitoje jau buvo 14 taškų.

Po sėkmingos lietuvių atkarpos ir Mindaugo Kuzminsko dėjimo į krepšį Lietuvos rinktinės suolas net pašoko iš vietos – 52:44. Tikėjimą argentiniečių stovykloje grąžino Carloso Delfino tritaškis (52:47), kol iš toli vėl nepataikė tas pats Mindaugas Kuzminskas (57:47).

Gražiausių dienos epizodų viršūnės vertoje atakoje Kuzia vėl grūdo kamuolį iš viršaus. „Lietuva! Lietuva!“ – jau girdėjosi „Carioca“ tribūnose.

Prieš ketvirtąjį kėlinį mūsiškiai pirmavo 57:49.

Ketvirtasis kėlinys

AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Mindaugas Kuzminskas

Ketvirtasis kėlinys prasidėjo nesportine pražanga J.Mačiuliui. Pradžia nieko gero nežadėjo, nes Argentina iš lėto mažino skirtumą.

Carloso Delfino dvitaškis su pražanga „Carioca“ arenoje sukėlė emocijų audrą. Likus žaisti 8 minutes lietuviai pirmavo jau tik 59:56.

Tiesa, spurtas pareikalavo aukų. Susižeidęs koją aikštę paliko Nicolas Laprovittola.

Likus žaisti 7 min. 23 sek. rezultatas jau buvo lygus – Lietuvą baudė Facundo Campazzo (59:59).

Argentina užklupo Lietuvą lyg koks cunamis. Emanuelio Ginobili dvitaškis dar labiau įaudrino žydrai-baltus, kadangi šie po ilgos pertraukos atsidūrė priekyje. J.Kazlauskas gelbėjo komandos psichologinę būseną minutės pertraukėle (59:61).

Kritiniu metu Lietuvą gelbėjo M.Kuzminskas. Jo dvitaškis tildė tribūnas (61:61).

Komandos keitėsi rezultatyviomis atakomis, po kurių 36-oji minutė prasidėjo Lietuvai pirmaujant 64:63.

Po ilgos pertraukos prabio Jonas Mačiulis, sugrąžinęs į „Carioca“ ramybę – 67:64. 37-ąją minutę Renaldas Seibutis pelnė savo pirmuosius, bet be galo svarbius taškus (69:64). M.Kalniečio dvitaškis ir Brazilijoje darėsi ramiau (71:64).

A.Nocini nervai nebelaikė. Jis spardė reklamos stendą ir gavo techninę pražangą. Bet jaudulio netrūko ir lietuvių stovykloje. Po klaidos skirtumas tirpo 72:66.

Nervų karas nesibaigė. Po nesėkmingo išpuolio A.Nocioni užklupo lietuvius nepasiruošusius – dvitaškis su pražanga (72:69).

Paskutinė minutė prasidėjo Lietuvai pirmaujant 74:71, bet be proto svarbų dvitaškį su pražanga pataikė R.Seibutis (77:71).

Tas pats R.Seibutis likus 18 sek. tvirtino persvarą 79:73. Lietuva triumfavo 81:73.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius