Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 05 03

Pavojingas FIBA planas „nubausti Lietuvos krepšinį“: kas grėstų Lietuvai?

Antradienį Miunchene vyks svarbus susitikimas tarp FIBA ir Eurolygos vadovų. Europos krepšinio bendruomenė tikisi, kad karo kirviai bus užkasti. Bet jei dvi didžiausios Europos krepšinio organizacijos kompromiso neras, suirutė tęsis. Lietuvos krepšinio federacija turi laviruoti tarp dviejų ugnių – visuomenės pasipiktinimo ir FIBA vadovų žabangų. Ne tik daug krepšinio sirgalių, bet ir Šarūnas Jasikevičius pasigedo griežtesnės Arvydo Sabonio pozicijos. Bet kas, jei LKF imtų maištauti?
Antanas Kavaliauskas ir Mantas Kalnietis
Antanas Kavaliauskas ir Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Žinote, kas yra FIBA?“ – lyg kalbėtų apie kokią grėsmingą gaują Panevėžyje į žurnalistus per skandalingąją spaudos konferenciją kreipėsi LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Šį galingą FIBA ginklą LKF ir kitos federacijos sukonstravo 2014-ųjų FIBA kongrese (rugpjūčio 28-29 d.), pritardamos FIBA aktams.

FIBA gražiai teisiškai susidėliojo strategiją perimti Europos klubinio krepšinio kontrolę, pradedant naujo tarptautinio tvarkaraščio įvedimu, o nuostatose dar įtraukė galimas sankcijas.

Taigi, FIBA teisiškai gali vedžioti Lietuvos krepšinio federaciją už nosies kaip tik panorėjusi. Tol, kol teisėtumo nenuginčys Europos Komisija – vienintelis teisėtas FIBA opozicijos, t.y. Eurolygos, atsakomasis ginklas.

LKF padarė viską, kad išvengtų FIBA sankcijų. Patikino, kad pašalins Vilniaus „Lietuvos rytą“ iš LKL, jei sostinės klubas, kaip ir bet kuri kita komanda, įsipareigos Eurolygos komercinei struktūrai (ECA) ir žais Europos taurėje.

FIBA turėtų pagrindą stabdyti krepšininkų judėjimą į ir iš Lietuvos.

Bet FIBA dar labiau spaudžia į kampą. Kai svarbiausias pareigas užimantys Lietuvos krepšinio atstovai viešai nesidrovėjo kalbėti apie laukimą ir viltį, kad dabar pakluskime FIBA, o rudenį galbūt viskas baigsis, Tarptautinė krepšinio organizacija dar smarkiau užveržė kilpą virš kaklo. FIBA nori garantijų, kad „Lietuvos rytas“ jokiais būdais kitą sezoną nestartuos LKL.

Tai prasilenkia su LKL vadovų vizija. LKL prezidentas Remigijus Milašius minėjo, kad nešalins „Lietuvos ryto“ iš LKL. Teoriškai įmanomas toks variantas – jei Eurolyga su FIBA nesusitars, Lietuvos krepšiniui teks ieškoti išeičių. Viena jų – LKL atsiriboti nuo LKF (arba atvirkščiai). Bet tai problemos nesprendžia.

Teoriškai, FIBA gali suspenduoti Lietuvos krepšinio federaciją, jei ši pažeidžia tokį FIBA įstatytų punktą, pagal kurį LKF turi „išlaikyti pilną kontrolę šalies krepšinyje, įskaitant ir nacionalinio čempionato“.

Lietuvos krepšinio federacija bus suspenduota tuo atveju, jei atsiskirs nuo FIBA ir bandys ieškoti opozicijos Europos krepšinio bendruomenėje (kurios užuomazgų šiuo metu nėra), arba LKL nešalins iš čempionato FIBA nurodymus pažeidžiančių komandų. T.y. LKF neužtikrins visapusiškos kontrolės šalies krepšinyje.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė Europos čempionate
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lietuvos rinktinė Europos čempionate

Sankcijas pirmosios pajus Lietuvos rinktinės – tiek vyrų, tiek moterų, nuo nacionalinių rinktinių, iki jaunimo.

Taigi, pirmiausia, Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė negalės startuoti Rio de Žaneiro olimpinėse žaidynėse. Be to, nacionalinė komanda bus diskvalifikuojama iš 2017-ųjų Europos čempionato. Tai reikš, kad trečia rinktinė pasaulio reitinge nukris į Europos čempionato B divizioną, kuriame žaidžia tokios komandos kaip Airija, Malta, San Marinas, Gibraltaras ir t.t.

Jei suspendavimas baigs galioti ir kai jis baigs galioti, Lietuvos rinktinė turės laimėti B divizioną, kad sugrįžtų į stipriausių rinktinių ratą. Tai užtruks, todėl Lietuva gali nespėti patekti į 2019 metų pasaulio čempionatą, kuriame spręsis olimpinių kelialapių likimas į 2020-ųjų olimpines žaidynes.

Teoriškai, suspenduota Lietuvos rinktinė gali prarasti visą ketverių metų olimpinį ciklą. Suspenduoti lietuviai negalės žaisti net draugiškų rungtynių, nes tai prieštarauja FIBA nuostatams – su FIBA nepripažįstamomis valstybėmis negali būti jokių santykių.

M.Špokas: „Turime du pasirinkimus: išstoti iš FIBA ir užsidaryti didžiąja Kinijos siena, arba žaidžiame pagal FIBA taisykles“

Praktiškai, Lietuvos krepšinio federacija praras didžiulius pinigus, nes Lietuvos vyrų rinktinė padeda LKF surinkti didžiąją dalį biudžeto. Nebent tokių nuskriaustųjų kaip Lietuva bus daugiau, jie bus pakankamai galingi ir galės surengti savo Europos čempionatą.

Bet suvaržyta bus ne tik vyrų rinktinė. Lietuvos šešiolikmečių, aštuoniolikmečių ir dvidešimtmečių rinktinės liks be patirties tarptautinėje arenoje, nes taip pat neteks galimybės varžytis su kitomis Europos komandomis.

Be darbo liks teisėjai. Jie galės dirbti nebent Lietuvoje, o tarptautinėje arenoje jiems dirbti nebus leidžiama dėl FIBA nuostatų.

Dar daugiau klaustukų gali kilti dėl žaidėjų Lietuvoje. Jei žaidėjas „X“ palieka Kauno „Žalgirį“ ir išvyksta į Ispaniją, jis turi gauti paleidžiamąjį raštą, dėl kurio komunikuoja dvi krepšinio federacijos – LKF (nes žaidėjas „X“ rungtyniavo Lietuvoje) ir kitos šalies, kurioje žaidėjas „X“ ketina žaisti, krepšinio federacija. Bet LKF bus nepripažinta FIBA narė. Teoriškai, krepšininkui gali kilti didelių keblumų, nes teisiškai FIBA pripažintos federacijos negalės turėti jokių santykių su Lietuva.

Aišku, viskas priklausytų nuo FIBA, bet FIBA turėtų pagrindą stabdyti krepšininkų judėjimą į ir iš Lietuvos. Bijodami FIBA barjerų, krepšininkai nevyks žaisti į nepripažintą Lietuvos krepšinio lygą.

Vienintelis Kauno „Žalgiris“ dar metus žaistų Eurolygoje (FIBA patvirtino, kad prie Eurolygos dalyvių kabinėsis nuo kitos vasaros, nes baigs galioti ankstesnė FIBA pripažinta Eurolygos sutartis), o visi kiti klubai negalės žaisti tarptautiniuose turnyruose, nebent juos priglaus ECA.

„Turime du pasirinkimus: išstoti iš FIBA ir užsidaryti didžiąja Kinijos siena, kultivuoti krepšinį čia, nežaidžiant tarptautinėje arenoje. Arba žaidžiame pagal jų (FIBA) taisykles. Viskas nesikeičia ir dėliojamės bendra sistema“, – po LKF vykdomojo komiteto posėdžio minėjo LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas.

Europos krepšinis įkalintas gudriose FIBA pinklėse. Išlaisvinimo laukiama FIBA ir ECA susitikime Miunchene.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius