Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 29

Pirmoji Lietuvos rinktinės varžovė šiemet – kovingoji Australija

Keturi NBA žaidžiantys krepšininkai, vienas kurių čempionas, o kitas – daugelio nekenčiamas juodadarbis. Taip pat – latviškų šaknų turintis treneris bei puikiai pažįstamas snaiperis, žaidęs Vilniaus „Lietuvos ryte“. Tai – pirmoji naujosios, 2015 metų, Lietuvos krepšinio rinktinės varžovė – Australijos nacionalinė komanda. 24sek.lt trumpai pristato kengūrų krašto atstovus, su kuriais lietuviai žais dukart iš eilės.
Renaldas Seibutis
Renaldas Seibutis pernai su Australija pasiekė savo rezultatyvumo rinktinėje rekordą – 21 tašką. / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pravardė

Boomers  – tokia pravarde australus vadina ne tik viso pasaulio krepšinio gerbėjai, bet ir patys australai. Tai australų kalbos žargonas žodžiui kengūra. Šie gyvūnai yra vienas didžiausių Australijos išskirtinumų pasaulyje.

Australijos gyventojai dar vadinami žodžiu „Aussie“, o pagrindinė šios šalies ekipos sirgalių skanduotė praėjusių metų Pasaulio krepšinio čempionate Ispanijoje buvo „Let's go Aussies, Let's go“ (ang. „Pirmyn, australai, pirmyn“).

Netektys

Australijos rinktinėje yra tik vienas iš trijų rezultatyviausių komandos žaidėjų praėjusių metų pasaulio pirmenybėse. Šiemet komandoje nėra lietuviams puikiai pažįstamo Aarono Bayneso, žaidusio „Lietuvos ryte“, bei Joe Ingleso. „Centras“ pasaulio čempionate rinko po 16,8 taško ir 7 kamuolius, o J.Inglesas – po 11,4 taško.

A.Baynesas neseniai persikėlė iš „San Antonio Spurs“ į „Detroit Pistons“, gydosi traumą ir sveiksta po operacijos, tad komandoje žaisti negalėjo. Traumą yra patyręs ir dar vienas NBA australas – Patrickas Millsas, tačiau jo nebuvo rinktinėje ir pernai. Tuo tarpu NBA lygoje pirmą sezoną sužaidęs J.Inglesas norėjo poilsio po varginančio sezono.

Iš lyderių trejeto liko tik po Chrisas Gouldingas, Ispanijoje pernai rinkęs po 12,5 taško. Tiesa, šis krepšininkas planetos pirmenybėse sužaidė tik du mačus, nes patyrė traumą.

Lyderis

Nepaisant praradimų, Australijos krepšinio gerbėjai su didžiausiu nekantrumu laukia į rinktinę pirmą kartą nuo 2008-ųjų atvykusio šių metų NBA čempiono Andrew Boguto. Australijos rinktinės vidurio puolėjas yra viena ryškiausių, jei ne pati ryškiausia pastaraisiais metais į Lietuvą kontrolinėms rungtynėms atvykusi žvaigždė. Jis neabejotinai bus svarbiausias australų ginklas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Timas Duncanas ir Andrew Bogutas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Timas Duncanas ir Andrew Bogutas

„Nešvarioje“ komandoje – „nešvarusis“ M.Dellavedova

Praėjusių metų pasaulio čempionate Ispanijoje australai privertė Lietuvą ne tik nuvyti karčią piliulę, bet dėl savo žaidimo tapo ir itin nemėgstami tarp mūsų krepšininkų ir krepšinio aistruolių. Kaip po rungtynių sakė Jonas Kazlauskas, Australija žaidė krepšinį-regbį. Vis dėlto, nugalėtojai – neteisiami.

NBA šį sezoną suspindęs „Cleveland Cavaliers“ įžaidėjas Matthew Dellavedova stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje jau užsitarnavo „nešvaraus“ žaidėjo etiketę.

Itin kovingai žaidžiantis neaukštas gynėjas kone dantimis kovoja dėl kiekvieno kamuolio, tad kartais neišvengia ir iš pirmo žvilgsnio ne visai sportiškai atrodančių epizodų. Plačiau apie M.Dellavedova „nešvarų“ žaidimą NBA lygoje galite skaityti čia.

Treneris

Andrejus Lemanis – 2012 ir 2013 metų geriausias Naujosios Zelandijos lygos treneris, šios šalies čempionatą su „New Zealand Breakers“ ekipa laimėjęs triskart iš eilės. Nuo 2011-ųjų iki 2013-ųjų metų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Lemanis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Andrejus Lemanis

Šioje komandoje latviškų šaknų turintis 46-erių treneris iš viso dirbo net aštuonerius metus – nuo 2005 metų iki 2013-ųjų.

2014 metų planetos pirmenybėse Ispanijoje treneriui teko aiškintis dėl nemalonių kaltinimų tyčia pralaimėjus Angolai. Mače nežaidė lyderiai A.Baynesas ir J.Inglesas, o D.Andersenas ir M.Dellavedova rungtyniavo tik po keturias minutes.

Iškart po rungtynių vykusioje spaudos konferencijoje A.Lemaniui teko aiškintis dėl galimai tyčinio pralaimėjimo, tačiau treneris visus kaltinimus atmetė. Situaciją ėmė tirti FIBA, tačiau jos verdiktas buvo palankus australams - tyčinio pralaimėjimo nebuvo.

Tarpusavio mačai

Lietuvos ir Australijos komandos oficialiose rungtynėse įvairiuose čempionatuose iš viso yra susitikusios aštuonis kartus. Penkias pergales šiose rungtynėse šventė lietuviai, tris – australai.

Lietuva ir Australija susitiko visose olimpinėse žaidynėse iki pastarųjų. Net du kartus šios komandos tarpusavyje žaidė dėl bronzos medalių ir abukart lietuviai pasiekė pergales – 1996 metais Atlantoje ir 2000 m. Sidnėjuje.

Olimpinėse žaidynėse Lietuva prieš Australiją taip pat laimėjo 1992-aisiais (98:87) ir 2004-aisiais (100:85), tačiau 2008-aisiais Australija sumindė mūsų komandą net 106:75.

Kitus tris kartus trečiadienio varžovės susitiko pasaulio čempionatuose. 1998 metais australai laimėjo 71:61, o pernai – 82:75. Pasaulio čempionatuose Lietuva prieš australus laimėjo tik kartą – 2006 m. čempionate nugalėjo 78:57.

Abiem – pirmoji repeticija

Australijos krepšinio rinktinei, kaip ir lietuviams, trečiadienio mačas yra pirmasis šiemet. Australai rengiasi dviejų rungtynių serijai su Okeanijos kaimyne Naująja Zelandija. Rugpjūčio 15 ir 18 d. vyksiančiuose susitikimuose paaiškės vieno tiesioginio kelialapio į 2016-ųjų Rio olimpines žaidynes dalyvis.

Be trečiadienio ir penktadienio rungtynių su Lietuva australai dar sužais du mačus su Slovėnija. Jie rugpjūčio 3 ir 4 dienomis vyks Liublianoje.

Rungtynės Data Laikas Miestas Arena
Lietuva – Australija 07-29 19:30 Klaipėda „Švyturio“
Lietuva – Australija 07-31 19:30 Šiauliai „Šiaulių“
Australai į Lietuvą atvyks tokios sudėties:
 Žaidėjas  Duomenys  Klubas
 Andrew Bogutas 30 m., 213 cm „Golden State Warriors“, 8,3 tšk.
 Matthew Dellavedova 24 m., 193 cm „Cleveland Cavaliers“, 4,8 tšk.
 Dante Exumas 20 m., 198 cm „Utah Jazz“, 4,8 tšk.
 Bradas Newley 30 m., 199 cm Las Palmaso „Gran Canaria“, 10,3 tšk. (Ispanija)
 Davidas Andersenas 35 m., 211 cm Vilerbano ASVEL, 9,3 tšk. (Prancūzija)
 Nate'as Jawai 28 m., 208 cm „Andorra“, 8,3 tšk. (Ispanija)
 Cameronas Bairstow 24 m., 206 cm „Chicago Bulls“, 0,6 tšk.
 Chrisas Gouldingas 26 m., 192 cm Saragosos CAI, 8,6 tšk. (Ispanija)
 Damianas Martinas 30 m., 186 cm „Wildcats“, 6,2 tšk. (Australija)
 Brockas Motumas 24 m., 208 cm „36ers“, 17,5 tšk. (Australija)
 Ryanas Broekhoffas 24 m., 200 cm „Bešiktaš“, 11,5 tšk. (Turkija)
 Adamas Gibsonas 28 m., 188 cm „36ers“, 10,9 tšk. (Australija)
15min.lt nuotr./Lietuvos rinktinės marškinėlių numeriai
15min.lt nuotr./Lietuvos rinktinės marškinėlių numeriai 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius