Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 15

Prieš naująjį sezoną – LKL prezidento intriga, lygos bomba ir pamokos Dovydui Redikui

„Oi, oi, oi!“ – pasitikdamas naująjį sezoną net pasimėgaudamas sudejuoja LKL prezidentas Remigijus Milašius. Be pompastiškų ceremonijų, bet su didžiule intriga. Taip Remigijus Milašius nekantrauja pradėti 24-ąjį LKL čempionatą. LKL siekis – tobulybė. Jos link reikės pašalinti ir keletą parazitų.
Remigijus Milašius ir Antanas Kavaliauskas
Remigijus Milašius ir Antanas Kavaliauskas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Jau įprastu tapusį LKL atidarymo renginį rugsėjo 21-ąją keis ceremonija prieš pat pirmąsias sezono rungtynes Klaipėdoje tarp „Neptūno“ ir Prienų „Vytauto“. „Švyturio“ arenoje, kuri buvo lankomiausia praėjusį sezoną LKL, susirinkusių žiūrovų laukia speciali programa.

„Nenorėjome kartotis, gal žmonėms pabodo. Turime naujų idėjų ir norime pabandyti truputį europietiškiau“, – 24sek sakė Remigijus Milašius, leptelėjęs ir apie artėjančių Seimo rinkimų žaidimėlius, kuriems vietos krepšinyje nėra.

2013-aisiais LKL prezidentu tapęs Remigijus Milašius su savo komanda kasmet vis keitė lygos veidą. Tai suderino keturių ratų rungtynių sistemą. Tai sutvarkė čempionato tvarkaraštį. Privertė pasitempti klubus įvesdamas licencijavimo sistemą, o pernai suorganizavo didžiulio pasisekimo sulaukusį Karaliaus Mindaugo taurės turnyrą.

Paskutiniuosius savo kadencijos metus jis ketina baigti be „bombų“, bet siekdamas tobulumo. O tam reikės sunaikinti lažybų ir sutartų rungtynių parazitą. Numalšinti aistras dėl teisėjų darbo. Dar labiau išvystyti LKL klubus.

24sek interviu su R.Milašiumi – apie pagrindinius LKL tikslus, Panevėžyje tiksinčią bombą, ryškų sezono favoritą ir pamokas Dovydui Redikui.

– Kokias didžiausias naujoves 2016-2017 metų sezoną išvysime LKL?

– Šiemet nebus daug naujovių. Pernai buvo daug pirmų kartų. Pavyzdžiui, Karaliaus Mindaugo taurė ar pagalbinė vaizdo peržiūrų sistema teisėjams. O pirmieji metai visada būna sudėtingi. Gal ne viską puikiai žinojome, kaip viską organizuoti, todėl bandysime tobulinti tuos įdiegimus ir naujoves.

Pavyzdžiui, vietoj dirbti į FIBA išvykusio Tomo Rimkaus teisėjų direktoriumi paskyrėme Algimantą Pavilonį. Jis yra buvęs žaidėjas ir turi daug naujų idėjų. Jis bus atsakingas už bendravimą tarp klubų, kai kyla kokie nors nesusipratimai dėl teisėjų. Algimantas moka bendrauti diplomatiškai, yra gerbiamas ir pažįstamas kaip buvęs geras krepšininkas, todėl turėtų numalšinti aistras dėl teisėjų darbo.

Tai buvo viena didesnių mūsų problemų. Ji garsiai nuskambėjo ir žiniasklaidoje. Bet bandysime spręsti tuos klausimus, kad kiltų kuo mažiau nesusipratimų. Organizuosime daugiau susitikimų dėl tam tikrų epizodų traktavimo ir teisėjų sprendimų.

Alfredo Pliadžio nuotr./Rungtynių akimirka

Alfredo Pliadžio nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar teisėjų darbas iš tiesų buvo toks prastas, kaip apie jį buvo kalbama?

– Iš pradžių gal ir buvo ta įtampa tarp teisėjų ir klubų, trenerių. Bet po naujųjų tikrai radome kompromisą. Kvietėme teisėjus ir trenerius, daug bendravome. Požiūris pasikeitė. Dabar tampame tikra bendra komanda, kad visiems būtų geriau ir krepšinis būtų patrauklesnis.

Auklėjame ir tuos pačius trenerius, kad, pavyzdžiui, nesikeiktų. Juk jaunoji karta žiūri ir girdi, ką treneris šaukia.

Šie metai bus kitokie – persilaužimo. Buvo trenerių ir teisėjų susitikimas. Didžiuliai pokyčiai. Ta priešprieša buvo iš abiejų pusių. Gal treneriai vienaip supranta teisėjus, tam tikras taisykles. Todėl stengėmės juos privesti prie teisėjų darbo per susitikimus. Iš tikrųjų, atsilikimas buvo iš abiejų pusių.

Auklėjame ir tuos pačius trenerius, kad, pavyzdžiui, nesikeiktų. Juk jaunoji karta žiūri ir girdi, ką treneris šaukia.

Bet ateina naujų jaunų ir gabių teisėjų karta. Padedame jai vystytis organizuodami mokymus.

– Kai tik atėjote į LKL, kėlėte pakankamai konkrečius strateginius tikslus. Tai didžiausias kito sezono tikslas – tobulybė?

– Taip, kad viskas veiktų iki tobulybės. O 2017-2018 metų sezonui yra dar įvairių idėjų. Lietuvoje atsiras dar kelios naujos arenos. Galvosime kažką pakeisti, įdiegti naujovių 25-ajam LKL sezonui.

Yra Marijampolė, Jonava, Telšiai... Telšiuose arena jau pastatyta, bet reikia pabaigti darbus, kad viskas atitiktų LKL reikalavimus. Salę turi ir Palanga. Yra naujų idėjų.

– Ką tai reiškia? LKL plėsis ir turės daugiau komandų?

– Palikime intrigą. Aš jums ir taip jau daug pasakiau (šypsosi.).

kklietkabelis.lt nuotr./Broliai Lavrinovičiai
kklietkabelis.lt nuotr./Broliai Lavrinovičiai

– FIBA galiausiai apsiramino ir į Europos taurę pasukęs „Lietuvos rytas“ su „Lietkabeliu“ vis dėlto galės žaisti LKL pirmenybėse. Ar buvote kada sudvejojęs, kad iš tiesų gali tekti organizuoti LKL sezoną be „Lietuvos ryto“ ar „Lietkabelio“?

– Kaip klubų išrinktas LKL prezidentas visada juos ginsiu iki pabaigos. O LKL valdybos posėdyje nariai nubalsavo, kad klubai turi teisę rinktis. Lietuva yra Europos sąjungos šalis, o ši yra nustačiusi taisykles – laisvo žmonių ir prekybos judėjimo.

Jei pasiseks ir komanda žais iš širdies, žaidėjai išvengs traumų, turėsime naują puikią LKL komandą.„Lietkabelis“ turi sprogti.

Aš visada už tai, kad klubas turi rinktis. Negali staiga sugalvoti kažką drausti. Juk investuoja klubai, jų savininkai, miestai. O mes suinteresuoti, kad kuo daugiau mūsų klubų žaistų Europos turnyruose. Pažiūrėkite į „Neptūną“ – kol nepradėjo žaisti Europos turnyruose, buvo žemai, žiūrovų nebūdavo. O dabar klaipėdiečiai gausiausiai praėjusį sezoną užpildydavo tribūnas namų rungtynėse.

Dabar tikiuosi, kad Panevėžyje bus atgimimas. Tikiuosi, kad po Alvydo Bieliausko atėjimo („Lietkabelio“ prezidentas. – red.) į „Cido“ areną sugrįš žmonės. Dabartinė sudėtis turi didžiules galimybes. Jei pasiseks ir komanda žais iš širdies, žaidėjai išvengs traumų, turėsime naują puikią LKL komandą. Aš to ir siekiau. Norėjau, kad Panevėžyje atgimtų krepšinis.

– Jau ne vienas LKL klubas pasitiko sezoną ambicingai, bet jam įpusėjus susidurdavo su finansinėmis problemomis. Galbūt teko pasidomėti, ar „Lietkabeliui“ tai negresia?

– Atėjus A.Bieliauskui, Panevėžyje atsirado finansinis stabilumas. Gal anksčiau „Lietkabelyje“ pinigai nebuvo tokie dideli. Kai ateina naujas savininkas, yra pradžia. Ateini į sudužusią geldą, atsiprašant. Kol susipažįsti, kol įsijauti... Panevėžyje viskas vyko palaipsniui.

„Žalgiris“ ryškiai skiriasi nuo kitų.

Tikiuosi, kad šie metai daug ką parodys. Matote, jau vien žaidėjai kurie yra komandoje, manau, už dyką nežaidžia. Yra broliai Lavrinovičiai. Kaip bebūtų, jais domėjosi ne vienas klubas, todėl jiems reikia ir mokėti atitinkamą sumą. Mindaugas Lukauskis grįžo į gimtinę. Bendravome. Jis tiki, kad komanda gali būti gera. Yra jaunas perspektyvus treneris Kazys Maksvytis. „Lietkabelis“ turi sprogti.

Nepamirškime ir kitų komandų. Pažiūrėkite į Pasvalį, Uteną, pažiūrėkite, kaip atrodo Prienai. Ten yra 15 kilogramų numetęs Mindaugas Kupšas. Mačiau pats – skraido, o ne žaidžia. Dar yra Vytenis Lipkevičius, taip kad oi, oi, oi!

Nereikia nurašyti „Nevėžio“, kuris susitvarkė finansus. „Dzūkija“ turi stiprų trenerį Andrejų Urlepą. Visada pavojingi „Šiauliai“.

Taip, „Žalgiris“ ant popieriaus tikrai atrodo gražiai. Bet kaip bus su komandine dvasia, kitas klausimas. Kita vertus, „Žalgiris“ ryškiai skiriasi nuo kitų.

„Lietuvos rytas“ įdomiai sukomplektuotas. Galbūt tų užsieniečių daug, bet yra jauni lietuviai kaip Gudaitis, Giedraitis, Gailius su taiklia ranka.

„Neptūnas“ išlaikė branduolį. Visi atrodo labai labai... Kiekvienas pralaimėjimas gali nuvesti į padėtį, dėl kurio klubai vėliau gali gailėtis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dovydas Redikas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Dovydas Redikas

– Viskas atrodo gražu ir įdomu, bet kaip sekasi naikinti ir krepšinyje bruzdantį parazitą – nelegalias lažybas? Pernykščio sezono pabaigą sudrumstė skandalai dėl Rolando Alijevo ir Dovydo Rediko, pasitaikė keletas įtartinų rungtynių.

– LKL visada griežtai pasisakė prieš lažybas. Vienintelė LKL su tuo kovoja. Bet per pastaruosius dvejus metus buvo tik kelerios įtartinos rungtynės. Esame nusamdę užsienio monitoringo kompaniją, kuri mus apie viską informuoja. Praėjusį sezoną kilo įtarimų dėl 1-2 Kėdainių rungtynių.

O Alijevas ir Redikas... Komandos tokiems dalykams nepasidavė. Tai buvo asmeninės žaidėjų bėdos, komandos nebuvo įtariamos. Klubai viską išsiaiškino ir priėmėme tam tikrus sprendimus. Gal jie nebuvo tokie skausmingi.

Bet man, pavyzdžiui, gaila Rediko. Jaunas, perspektyvus... Kalbėjausi su juo asmeniškai. Pasakiau, kad jam tai šansas, kurio rytoj tokio nebebus. Dar vienas kartas ir visam laikui bus išbrauktas iš krepšinio. Pranešime FIBA, Lietuvai – jam krepšinis tada bus užmirštas visur.

Bet žmonėms reikia suteikti šansą.

– Kokios reakcijos sulaukėte dėl sankcijų Rolandui Alijevui ir Dovydui Redikui? Pirmasis apsiėjo griežtu įspėjimu, o Redikas buvo diskvalifikuotas vieneriems metams. Galbūt R.Alijevui skyrėte per švelnią bausmę?

– Mūsų aplinka reagavo įvairiai. Kai kurie sakė, kad galbūt per švelniai. Matote, reikia turėti konkrečius įrodymus. Kai kuriais klausimais jų turėjome ir daug ką galėjome. Dėl to niekas negalėjo mūsų paduoti į teismą.

Man gaila Rediko. Jaunas, perspektyvus... Kalbėjausi su juo asmeniškai. Pasakiau, kad jam tai šansas, kurio rytoj tokio nebebus. Dar vienas kartas ir visam laikui bus išbrauktas iš krepšinio.

Bet daugiau ėmėmės diplomatinės kalbos. Norėjome, kad tas pats Alijevas suprastų savo padarytas klaidas. Ir kaip suprantu, jis atliko visai kitas funkcijas.

– Galbūt LKL ateityje bus dar griežtesnė žaidėjams ir komandoms, įsivėlusiems į nelegalias lažybas?

– Glaudžiai bendraujame su Policijos departamentu. Gerai, kad atsirado įstatymas, kuris palengvins mūsų darbą.

Būsime išskirtinai griežti. Bet šiaip, LKL nelegalių statymų beveik nėra. Galiu ranką prie širdies pridėti. Funkcijas atlieka kituose turnyruose. O pas mus yra griežta kontrolė, todėl pernelyg sudėtinga kažką padaryti.

Juolab, kai tai yra komandinis žaidimas. Krepšinyje sudėtingiau nei kitose sporto šakose. Kai daugiau žmonių, daugiau problemų.

Lino Žemgulio nuotr./Rolandas Alijevas
Lino Žemgulio nuotr./Rolandas Alijevas

– Prieš sezoną vykusioje spaudos konferencijoje minėjote, kad LKL turi įtartinų krepšininkų sąrašą. Ar jis ilgas?

– Jų nedaug. Tiesiog yra žmonės, apie kuriuos turime tam tikros informacijos. Gali būti ir tiesos, bet galime ir klysti. Todėl atliekame monitoringą.

– Kaip atrodo įtartinas žaidėjas?

– Leiskite neatsakyti. Tam yra monitoringas. Esame nusamdę kompaniją, kuri mato ir žino, kas vyksta. Jie mums praneša pavardes ir mes pradedame atidžiau stebėti tuos žaidėjus.

– Tai paskutinieji jūsų kadencijos metai. Kaip juos apibendrintumėte?

– Pirmieji metai man buvo nelaimingi. Reikėjo pradėti kurti lygą nuo nulio. Kai atėjau, nieko nebuvo – sėdėjome pastogėje. Bet aš tas, kuris daug ką kūrė nuo pat pradžių.

Keli mėnesiai buvo nevilties, bet po Naujųjų LKL generaliniu direktoriumi tapo Romualdas Brazauskas, marketingo reikalus patikėjau Žygimantui Surintui, ir baigiantis pirmajam sezonui surinkome gerą komandą. Pakėlėme LKL įvaizdį.

Pirmieji metai man buvo nelaimingi. Reikėjo pradėti kurti lygą nuo nulio. Kai atėjau, nieko nebuvo – sėdėjome pastogėje.

Antrajame sezone pradėjome eiti į kalną, o praėjusiu buvau tikrai patenkintas. Tai buvo puikus sezonas. Tikiuosi, kad ketvirtasis sezonas bus kaip tikslų išsipildymas.

Privertėme klubus tobulėti, didinti biudžetus. Išaugo ir žaidėjų atlyginimai – nuo 15 iki 30 procentų. Nes LKL lygis tapo aukštas ir žaidėjai tampa paklausesni užsienyje. Dėl to pasitempė ir komandos. Atsiranda galimybės.

Klubai pasitempė ir marketinge. Dabar jie atrodo visai kitaip. „Žalgiris“ marketinge yra vienas geriausių Europoje, todėl visiems reikėtų į jį lygiuotis. Skatiname klubus vystyti marketingą.

Taigi, artėjantį sezoną sieksime viską tobulinti ir kelti klubų marketingo lygį, kad atsirastų didesnė produkto vertė.

Tikiuosi, kad čempionatas bus puikus ir kils teisėjų kvalifikacija. Taip kad matau gražias perspektyvas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius