-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 02 08

Pusmetis iki Rio: kas diriguos Lietuvos rinktinės paradui?

Brazilijoje gatves nudažęs spalvingasis Rio de Žaneiro karnavalas žymi likusį pusmetį iki olimpinių žaidynių. Po truputį kyla ir paatostogavusio Jono Kazlausko pulsas. Sezonui persivertus į antrąją pusę rinktinės treneris vis aiškiau regi nacionalinės komandos kontūrus. Bet jo turėtų nedžiuginti pilka spalva įžaidėjo pozicijoje. Jo žaidimo kūrėjai sėdi ant suolo.
Jonas Kazlauskas
Jonas Kazlauskas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Apie rinktinės įžaidėjų problemą pastaraisiais metais kalbama ilgai ir nuobodžiai.

Praėjusią vasarą kai kurie nacionalinės komandos nariai bandė nurašyti tai neva eiliniam žiniasklaidos burbului, bet kai rinktinė išvažiuoja į čempionatą, varžovai kažkodėl dažnai kerta būtent per lietuvių atakų dirigentus. Elementarus pavyzdys – nuvargintas Mantas Kalnietis ir naudojimasis jo dublerių nuo suolo silpnybėmis.

Neatrodo, kad ramu bus ir olimpinėse žaidynėse.

Ten, be jokios abejonės, pagrindinio įžaidėjo pareigas atliks Mantas Kalnietis. 

Mantas pats pripažino, kad pirmoji sezono dalis Kauno „Žalgiryje“ jam buvo labai sudėtinga. Dabar visi viltis dedame į jo žaidimą Milano „Emporio Armani“ klube. Tikimasi, kad Italijoje M.Kalniečio pečius slėgs mažesnė atsakomybė ir iki Rio jis įgaus pagreitį.

Manto debiutas Italijoje nuteikia optimistiškai. Bet už jo nugaros situacija gerokai niūresnė.

Išstūmė vidutiniokai

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Adas Juškevičius
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Adas Juškevičius

Du Vilniaus „Lietuvos ryto“ įžaidėjai Adas Juškevičius ir Žygimantas Janavičius pastaraisiais metais nuolat vaikšto ant rinktinės slenksčio ir kaunasi dėl vietos galutiniame dvyliktuke.

Pernai Jonas Kazlauskas abu juos paliko už borto. O per daugiau nei pusmetį nei Adas, nei Žygimantas didelės pažangos nepadarė.

Geriausiai situaciją iliustruoja pokyčiai „Lietuvos ryte“. Prieš pusantro mėnesio į sostinę atvykęs Tomas Pačėsas pasikvietė du atakų organizatorius iš užsienio.

Jeigu trenerį tenkintų A.Juškevičiaus ir Ž.Janavičiaus darbas, klubas naujokų nebūtų ieškojęs.

Adas Juškevičius LKL | 21 min. | 8,7 tšk. | 3,4 rez. perd. | 1,8 kl.
Žygimantas Janavičius LKL | 13 min. | 3,6 tšk. | 2,1 rez. perd. | 1 kl.

Blogiausia, kad lietuvius ant suolo pasodins ne aukščiausio lygio įžaidėjai, o iš Nyderlandų atvykęs Kendrickas Brownas ir Saratove nuo suolo kildavęs Denisas Lukašovas.

„Lietuvos ryto“ užduotis aiški – bet kokiomis priemonėmis nuversti Kauno „Žalgirį“ iš sosto. Dėl vilniečių sprendimo pasikviesti du abejotino pajėgumo įžaidėjus vietoj vieno solidaus galima diskutuoti. Bet akivaizdu, kad dėl savo tikslų T.Pačėsas pasirengęs paaukoti ir dviejų Lietuvos rinktinės kandidatų žaidimo laiką.

J.Kazlauskui tai neturėtų labai patikti.

Prigesusi kibirkštis

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lukas Lekavičius

Kitas įžaidėjas Lukas Lekavičius 2014-2015 metų sezoną sudrebino Lietuvos krepšinio padangę blykstelėdamas „Žalgiryje“ ir patekdamas į nacionalinės komandos dvyliktuką. Tačiau po svaiginančio skrydžio laukė niūrus nusileidimas ant žemės.

Atrodo, L.Lekavičiaus problemos prasidėjo dar Lietuvos rinktinėje, kur Europos čempionatui įsibėgėjant J.Kazlauskas vis rečiau keldavo atsarginį atakų organizatorių nuo suolo.

Kauno „Žalgiryje“ Lukas atsidūrė už M.Kalniečio ir rečiau nei anksčiau kildavo nuo suolo.

Skeptikai buvo įsitikinę, kad L.Lekavičius sėdo dėl Gintaro Krapiko, kuris  per ketverias pirmąsias Eurolygos reguliariojo sezono pirmojo rato rungtynes jam davė pasireikšti iš viso tik 10 minučių. Bet vėliau tų progų pasireikšti tikrai buvo.

Lukas Lekavičius Eurolyga | 15 min. | 3,9 tšk. | 1,1 rez. perd. | 1,4 kl.

Atėnuose jis žaidė 25, Krasnodare – 22, su „Karšiyaka“ – 22, antrojoje dvikovoje su „Panathinaikos“ – 24 minutes. Bet dar nė karto šį sezoną L.Lekavičius nebuvo surinkęs dviženklio naudingumo balų skaičiaus, o bent 5 rungtynes iš 14 baigė su neigiamu rodikliu.

Kai praėjusį sezoną buvome įpratę matyti aktyvų L.Lekavičiaus žaidimą, šįsyk naudingas jo impulsas „Žalgiriui“ tampa reta švente.

Iš G.Krapiko vairą perėmęs Šarūnas Jasikevičius galbūt padės atgaivinti žalgirietį. Dar nuo praėjusio sezono naująjį „Žalgirio“ trenerį žavėjo L.Lekavičiaus žaidimas. Bet net ir iš Kauno išvykus M.Kalniečiui L.Lekavičius neblizga. „Top 16” etape jis dar nė karto neatliko daugiau rezultatyvių perdavimų nei pats suklydo, jo naudingumo balų rekordas – 6, taškų – 7.

Pirmosiose jo rungtynėse starto penkete su Pirėjo „Olympiakos“ išvydome „Žalgirio“ pergalę, užtikrintą Luko žaidimą ir drąsius metimus aukšta trajektorija, bet abu L.Lekavičiaus išėjimai į starto penketą su Maskvos CSKA ir „Chimki“ baigėsi greitu nokdaunu ir beviltišku "Žalgirio" pralaimėjimu.

M.Kalniečio persikėlimas į „Emporio Armani“ Lukui virto puikia proga išlįsti iš šešėlio, bet įžaidėjas ja dar nepasinaudojo. Kai „Žalgiris“ suras pamainą M.Kalniečiui, L.Lekavičiui galimybių atsiskleisti bus dar mažiau.

Be naujų veidų

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Vasiliauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Šarūnas Vasiliauskas

Daugiau naujų vilčių įžaidėjo pozicijoje Lietuvos krepšinyje per pastaruosius metus neįsižiebė.

Į Lietuvą sugrįžęs Šarūnas Vasiliauskas, dirigavęs nacionalinės komandos atakoms 2014-ųjų pasaulio čempionate, tapo vienu Prienų-Birštono „Vytauto“ lyderių, tačiau klausimas, ar J.Kazlauskas atsigręš į jį Ispanijoje nuvylusį krepšininką.

Pernai Š.Vasiliauskas net nebuvo įtrauktas į išplėstinį kandidatų sąrašą. Kita vertus, įvertinus tokią įžaidėjų padėtį J.Kazlauskui gali tekti Šarūnui suteikti antrą šansą.

Šarūnas Vasiliauskas LKL | 29 min. | 13,9 tšk. | 4,2 rez. perd. | 2,2 kl.

Pernai išplėstiniame sąraše dar buvo Mindaugas Girdžiūnas. 27-erių Klaipėdos „Neptūno“ įžaidėjas šį sezoną Europos taurėje per 19 minučių renka 8,1 taško ir atlieka 1,9 rezultatyvaus perdavimo.

Galbūt reikia išbandyti Tomą Delininkaitį, kuris po pusmečio pertraukos pagaliau susirado klubą ir savaitgalį Graikijos čempionate pokštelėjo 23 taškais?

Dabartinė situacija su įžaidėjais taip nedžiugina, kad tenka su žiburiu ieškoti kitų potencialių kandidatų.

Įtariu, kad panašiai jaučiasi ir J.Kazlauskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius