2016 08 14

Rimas Kurtinaitis – apie gėdingą lietuvių pralaimėjimą ispanams, šansus ir Pau Gasolį

Vienas geriausių Lietuvos krepšinio specialistų Rimas Kurtinaitis nebuvo linkęs dramatizuoti žeminančio lietuvių pralaimėjimo 59:109 Ispanijai olimpinėse žaidynėse. Buvęs olimpietis, o dabar treneriu dirbantis specialistas kalbėdamas LNK žinioms negailėjo komplimentų ispanų žvaigždei Pau Gasoliui ir apgailestavo, kad tikrojo pajėgumo nepavyksta parodyti Lietuvos rinktinės žvaigždei Jonui Valančiūnui.
Rimas Kurtinaitis
Rimas Kurtinaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Italijos aukščiausios lygos Kantu „Acqua Vitasnella“ komandos treneris įsitikinęs, kad Lietuva turi gerus šansus užimti pirmą vietą grupėje. Tačiau po daugelį nustebinusio prasto Ispanijos rinktinės starto, šią komandą mato kaip vieną pagrindinių favoričių kovoje dėl olimpinių apdovanojimų.

– Kokį įspūdį paliko Lietuvos ir Ispanijos rungtynės?

– Kaip ir minėjau prieš rungtynes, ispanams nebuvo kur trauktis. Jiems reikėjo mobilizuotis. Jiems reikėjo parodyti viską, ką gali. Tą jie ir parodė.

Aišku, tai komanda su labai dideliu potencialu, kuri realiai gali laimėti prieš amerikiečius. Ir šiaip, nežiūrint į nekokį startą, jie yra vieni iš favoritų į medalius. Tai gera komanda.

Ir Pau Gasolio forma kiekvieną dieną vis geresnė. Piko gal dar nepasiekė, bet paprastai taip ispanai žaidžia ir Europos bei pasaulio čempionatuose. Pradeda nelabai kaip, bet užbaigia puikiai. Įgauna geriausią formą reikiamu metu.

– Kokios pagrindinės buvo Lietuvos rinktinės klaidos?

– Manau, čia daugiau tokia psichologinė pusė buvo, nes mes turime tris pergales, turim atsargą, garantuoti, kad jau papuolam į ketvirtfinalį. Tik dar neaišku, iš kurios vietos grupėje. Ir šis faktorius buvo svarbus.

Taip, Lietuva sužaidė labai prastai. Gerai pasakė Jonas Kazlauskas, kad mes galim pralaimėti, bet turime kovoti. O ne taip, kaip žaidėm. Ne tik kad gaila, bet ir gėda. Tai buvo trenerio J.Kazlausko žodžiai. Bet manau, kad viskas prieš akis. Kartais pralaimėjimai priverčia kitu kampu pažiūrėti į kitas rungtynes. Ir manau, kad su Kroatija būsim pajėgūs kautis.

V.Dranginio/LTOK nuotr./Jonas Valančiūnas
V.Dranginio/LTOK nuotr./Jonas Valančiūnas

– 50-ies taškų skirtumas. Toks rezultatas, ko gero, privers kažką keisti. Gal galite pasakyti, kas iš Lietuvos krepšininkų jus labiausiai nustebino?

– Vis laukiu Jono Valančiūno žaidimo. Ne tai, kad taškų... Aišku, ir taškų, bet labiausiai žaidimo, kaip jis gali. Prieš tai vykusiose rungtynėse jis gal ir nepelnė daug taškų, bet atkovojo nemažai kamuolių. Prieš olimpines žaidynes kažkaip tikėjausi, kad tai bus vienas iš mūsų lyderių. Kol kas jo pasigendu.

Bet turnyras ilgas, dar yra rungtynių. Manau, kad treneris pasakys, ką maždaug reikia daryti. O šiaip, ką čia prikeisi. Nieko neprikeisi. Lietuvos rinktinė yra tokia, kokia yra. Vieną dieną sužaidžia vienas žaidėjas, kitą – kitas.

Stabiliau žaidžia Mantas Kalnietis. O šiaip tai banguotai. Trūksta gal Pauliaus Jankūno indėlio, nes mes žinome, ką jis gali. Bet nereikia daryti tragedijos iš tų vienerių rungtynių. Ypač akistatoje su Ispanija, nes mes visi žinome, kad pastaruosius 10 metų jie dominuoja pasauliniame krepšinyje. Treneris žino, ką daryti. Jonas patyręs treneris, sugebės mobilizuoti komandą.

– Kur buvo didžiausios Lietuvos rinktinės klaidos?

V.Dranginio/LTOK nuotr./Pau Gasolis
V.Dranginio/LTOK nuotr./Pau Gasolis

– Gal sėkmė. Visi mes žinome, kad P.Gasolis geras tritaškių metikas, bet nesitikėjom, kad toks. Jis pataikė penkis iš penkių. Prižiūrėti jį prie trijų taškų linijos reiktų, bet kad taip nertis iš kailio ir gaudyti taip aukštai, nėra logiška.

Reiškia – sėkmė. Na ir apskritai, ispanai visi geroje formoje. Jie pataiko tritaškius, pataikymas buvo labai geras – 50 procentų nuo trijų taškų zonos. Tai ir buvo pagrindinis faktorius.

– Lietuvos rinktinė palūžo psichologiškai?

– Nemanau, kad palūžo psichologiškai. Aišku, reikėjo pabaigti žaisti. Jų antrame penkete žaidžia Jose Manuelis Calderonas, Victoras Claveras. Kai mes leidžiame antrą penketą, mūsų žaidėjai kiek silpnesni. Vaidas Kariniauskas, Marius Grigonis. Antrame penkete mes nelygiaverčiai varžovai.

– Kaip lietuviams seksis su kroatais?

– Kroatai, kaip ir kitos komandos, yra pažeidžiami. Puikiai žaidžia Bojanas Bogdanovičius. Bet pralaimėjimas Nigerijai rodo, kad pas juos irgi ne viskas gerai. Mes žinome, kad Nigerijos komanda gali žaisti krepšinį, bet laimėjimas prieš Kroatiją buvo netikėtas.

Manau, kad abiem komandoms bus reikalinga pergalė. Užimti pirmą poziciją Lietuvai būtų geriau. Na o ten daug irgi nepasirinksi. Arba Serbija, arba Prancūzija. Manau, kad viskas turėtų būti gerai.

– Ar gali toks pralaimėjimas lietuviams išeiti į naudą?

– Žinot, kas yra blogiausia? Blogiausia, kai pralaimi vienu tašku. Tada nemiegi naktį, dvi, tris. Kai pralaimi dvidešimt, trisdešimt taškų, tai žinai, kad viskas buvo negerai ir nereikia netgi liesti tos temos. Pralaimėjom, turim tris pergales iš keturių.

Pralaimėjom ispanams, bet ar tai garbingas, ar negarbingas pralaimėjimas čia visai net ne vieta kalbėti. Mes žiūrim ką norim. Reikia susikoncentruoti prieš kroatus ir viskas – pirmi grupėje. Tokiame turnyre kaip olimpinės žaidynės visada turi žaisti maksimaliai, o ten jau ant ko papulsi, ant to papulsi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius