Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 30

Romualdas Brazauskas – apie LKL tvarkaraštį, klubų licencijavimą ir FIBA pertvarką

Naująjį sezoną trečiadienį pasitinkančios LKL lygos generalinis direktorius Romualdas Brazauskas su portalu 24sek.lt kalbėjo apie lygos naujoves. Didžiausia jų – naujas klubų licencijavimas, kuris turi padėti įvesti griežtesnę klubų finansų kontrolę. Šiemet lygoje pagaliau žais lyginis komandų skaičius, rungtynės vyks tik savaitgaliais, o tvarkaraštis žinomas iš anksto.
Romualdas Brazauskas
Romualdas Brazauskas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

– Ar 23-iasis LKL sezonas kuo nors skirsis nuo ankstesnių? Kurie darbai jus džiugina labiausiai? – 24sek.lt paklausė R.Brazausko.

– Pasikeitimų yra nemažai. Pirmą kartą padarėme komandų licencijavimą, įvedėme šiokią tokią tvarką. Atsiras daugiau drausmės, siekiame, kad nebūtų tokių dalykų, kaip anksčiau, kad praėjus keliems mėnesiams nuo sezono pradžios, žaidėjai negauna atlyginimų.

Taip pat mes labai džiaugiamės, kad per televiziją matysime dvejas rungtynes per savaitę – šeštadienį ir sekmadienį. Matysime jas tuo pačiu laiku, 17 valandą, manau, tai žiūrovams yra labai svarbu.

Sezono metu irgi vyks naujas renginys – LKL krepšinio savaitgalis. Jo metu bus ir žvaigždžių dienos renginiai, ir LKL taurės renginiai (buvusi LKF taurė).

– Pažiūrėjus į futbolą Lietuvoje matome ir blogą klubų licencijavimo pavyzdį. Ar neatsitiks taip su krepšiniu?

– Mūsų tikslas yra, kad jis veiktų, bet kaip veiks – šiandien negaliu pasakyti. Esame šiame procese naujokai, pirmą kartą tai vyksta, bet tikiuosi, kad tai pavyks. Mes atsižvelgiame į komandų prašymus, tvarka yra supaprastinta, neužkrauta biurokratiniais dalykais. Manau, kad viskas bus gerai.

Siekiame skaidrumo ir kad komandos teisingai įvertintų savo galimybes. Tas minimalus biudžetas, kuris įrašytas lygos nuostatuose, yra privalomas ir komandos mums įrodė, kad jį turi. Sausio mėnesį bus antras vertinimas, žiūrėsime, kaip sekasi įvykdyti reikalavimus.

– Kas dar, be minimalaus biudžeto ir reikalavimo neturėti skolų, yra svarbu licencijavimo procese?

– Labai svarbu, kad klubai suprastų, kad ne vien krepšinis yra svarbus – kaip klubas aktyviai dirba su žiūrovais, kaip juos prikviečia į sales. Jei bus pilnos salės, tada sakysime, kad mūsų tikslas įgyvendintas.

Be abejo, mes tikrai nenorime užsidaryti ir matome, kad NKL yra klubų, kurie svajoja apie LKL. Tai džiugu, kad jie sudaro konkurenciją, nes tada visi laimi.

Klubai privalo suprasti ir kad vienas žmogus visko nenuveiks – turi būti vienas atsakingas už sportinius dalykus, kitas – už rinkodarą ir taip toliau. Vis daugiau klubų tai supranta ir tai neišvengiama – niekas nenori būti paskutinis, visi pasitempia.

– Ar galima tikėtis, kad licencijavimo duomenys ateityje bus vieši?

– Nenoriu dabar spėlioti. Jeigu bus pageidavimų, tada šitas klausimas bus pateiktas valdybai ir valdyba turės tvirtinti. Kol kas jie yra konfidencialūs.

– LKL pagaliau žais lyginis komandų skaičius, dešimt. Tai vienas didesnių jūsų pasiekimų?

– Be abejo, mes to siekėme ir pagaliau pavyko, sakykime, gana neskaudžiai pasiekti, nes neatsirado reikalavimus atitinkanti NKL komanda. Mums, sakykime, pasisekė, kad nereikėjo nieko išmesti per prievartą. Būtume žaidę ir su vienuolika, bet su LKF jau buvo numatytas planas tai išspręsti kitais metais. Ne tik mums, bet ir federacijai svarbu, kad sezonas baigtųsi anksčiau ir žaidėjai galėtų pailsėti.

Labai svarbu, kad klubai suprastų, kad ne vien krepšinis yra svarbus – kaip klubas aktyviai dirba su žiūrovais, kaip juos prikviečia į sales. 

Jau esame sutarę su LKF ir rinktinės treneriu, kad kitais metais baigsime čempionatą ne vėliau kaip birželio 12-ą. Tvarkaraštis LKL jau yra patvirtintas, vadinasi, net jei įvyks septynerios LKL finalo serijos rungtynės, rinktinės kandidatai turės bent dvi savaites visaverčių atostogų.

– Tačiau sportinė jungtis tarp LKL ir NKL klubų ir toliau liks tokia pati?

– Be abejo, mes tikrai nenorime užsidaryti ir matome, kad NKL yra klubų, kurie svajoja apie LKL. Tai džiugu, kad jie sudaro konkurenciją, nes tada visi laimi. Jei klubai pasistatys LKL atitinkančias arenas, bus tik geriau – tada ir žiūrovų daugiau ateina, ir rėmėjų lengviau surasti. Idealus variantas būtų, jei ateityje keturios stipriausios NKL komandos po sezono kovotų dėl vietos LKL.

Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Romualdas Brazauskas
Juliaus Kalinsko/15min.lt nuotr./Romualdas Brazauskas

– Tokia konkurencija, kokią pernai tesugebėjo sudaryti „Mažeikiai“, lygos įvaizdžiui nekenkia?

– Nemanau. Sezono pradžioje jie padarė klaidą, kad surinko komandą lygiai tokią pačią, kuri laimėjo NKL. Sezono metu jie įsigijo naujokų, tačiau jau buvo per vėlu pavyti nuvažiuojantį traukinį. Bet mes patenkinti jų pasirodymu, lankomumas buvo aukštas, o kažkas juk turi būti paskutinis.

Mažeikių planuose per kelerius metus pasistatyti LKL reikalavimus atitinkančią šiuolaikinę areną. Tai miestas, kuriame yra pramonė, tikrai atsiras ir įmonių, kurios parems krepšinio komandą. Net neabejoju, kad Mažeikiai tikrai sugrįš į LKL.

Tvarkaraštis LKL jau yra patvirtintas, vadinasi, net jei įvyks septynerios LKL finalo serijos rungtynės, rinktinės kandidatai turės bent dvi savaites visaverčių atostogų.

– Planuojama visas rungtynes rengti tik savaitgaliais, tačiau sezoną baigti iki birželio 12-os. Ką darysite tuo atveju, jei, pavyzdžiui, „Žalgiris“ ar „Lietuvos rytas“ Europoje žengtų toli?

– Viskas yra priimta su sąlyga, kad komandoms žaidžiant Europos turnyrų finaliniuose etapuose, tvarkaraštis bus koreguojamas. Tačiau tikrai nebaigsime vėliau, nei numatyta – rinktinės norus turime gerbti. Tada tektų trumpinti dienų skaičių tarp atkrintamųjų rungtynių.

– FIBA jau yra pristačiusi naują krepšinio varžybų kalendorių. Kaip lyga vertina tokį sprendimą ir ar jau rengiasi permainoms?

– Šiais ir kitais metais tas mums dar neturės įtakos. Tvarkaraštis nėra kasmet pastovus, nes čempionato pradžia priklauso nuo to, kaip rinktinei sekasi savo turnyruose. Pavyzdžiui, olimpinės žaidynės baigsis mėnesiu anksčiau nei Europos čempionatas, tad kitąmet mes planuojame LKL sezoną pradėti anksčiau. Stengiamės sudaryti klubams geriausias sąlygas, kad nereiktų žaisti trijų mačų per savaitę.

Mums FIBA modelis tikrai yra nenaudingas, tos pertraukos nėra gerai. Bet negalime žiūrėti tik iš savo varpinės, reikia mąstyti globaliai. Krepšinio federacijoms, rinktinių sirgaliams ir žiūrovams tai yra teigiamas dalykas. Jie pamatys savo komandas ne tik vasarą, bet ir porą kartų sezono metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius