Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 09 07 /12:08

Netikėta rinkimų pabaiga: Lietuvos krepšinis išsirinko naują prezidentą

Lietuvos krepšinis turi naują vedlį. Naujuoju Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) prezidentu išrinktas Vydas Gedvilas. 62 metų buvęs politikas pakeis dvi kadencijas LKF vadovavusį Arvydą Sabonį.
Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas
Mindaugas Balčiūnas ir Vydas Gedvilas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vydas Gedvilas švenčia netikėtą pergalę LKF prezidento rinkimuose.

62 metų buvęs Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris, pastarąjį dešimtmetį labiau garsėjęs kaip politikas, įveikė kitus du pretendentus dėl posto: Robertą Javtoką ir Ramūną Butautą.

Didelio ažiotažo sulaukusiuose rinkimuose Krepšinio namuose visos 136 krepšinio organizacijos delegavo savo atstovus, kurių dauguma slaptu balsavimu krepšinio ateitį patikėjo V.Gedvilui.

Nors buvo prognozuojama, kad prireiks antrojo turo, o lažybų kontoros favoritu laikė R.Butautą, nugalėtojas buvo išaiškintas jau pirmajame ture.

V.Gedvilas surinko 77 balsus.

R.Butautas gavo 31, o R.Javtokas – 28 balsus.

„Turiu didelį bendruomenės pasitikėjimą. Neslėpsiu, tikėjausi būti vienu lyderių, nes daug metų dirbau Sporto universitete, čia (rinkimuose) yra daug mano buvusių auklėtinių, mano vadovaujama trenerių asociacija vienija 400 narių. Tad viltis buvo. Be to, Mindaugas Balčiūnas yra vienas geriausių vadybininkų“, – sakė V.Gedvilas.

Suprasti akimirksniu

  • V.Gedvilas skelbė, kad komandoje turi įvairaus profilio specialistus. Tai – Mindaugas Balčiūnas, Rūtenis Paulauskas, Petras Tutlys, Arvydas Skurvydas, Valdemaras Chomičius, Gintarė Petronytė, Ilja Laursas.
  • Tiesa, V.Gedvilas pripažino, kad dauguma jų talkins per pavienius projektus.

Buvęs Seimo pirmininkas nuo pat LKF rinkimų kampanijos pradžios neslėpė, kad tapus prezidentu, į generalinio sekretoriaus pareigas grįžtų M.Balčiūnas.

Atėjęs į federaciją, kai jai dar vadovavo Vladas Garastas, M.Balčiūnas dirbo ir A.Sabonio kadencijos pradžioje, bet pasitraukė, kilus skandalui po 2013 metų Europos krepšinio čempionato.

Dabar M.Balčiūnas teigė, jog krepšinio federacijos biudžetas bus didesnis nei dabartinis (apie 3,7 mln. eurų).

„Prieaugis turėtų būti bent 15–20 procentų, jei norime matyti augančią organizaciją“, – sakė M.Balčiūnas.

Suprasti akimirksniu

  • Trys kandidatai į LKF prezidento postą:
  • Ramūnas Butautas – 57 metų buvęs Lietuvos vyrų rinktinės treneris, pastaruoju metu LKF sporto direktorius.
  • Robertas Javtokas – 41 metų buvęs Lietuvos rinktinės krepšininkas, pastaruoju metu dirbęs Kauno „Žalgirio“ sporto direktoriumi.
  • Vydas Gedvilas – 62 metų buvęs Lietuvos moterų krepšinio rinktinės treneris, buvęs Seimo narys, Lietuvos krepšinio trenerių asociacijos vadovas.

11 val. turėjęs prasidėti reginys kiek vėlavo – prie Krepšinio namų durų nusitiesė ilga eilė konferencijos dalyvių, kurie buvo įleidžiami po du arba keturis.

Apie svarbiausius įvykius tiesiogiai iš Krepšinio namų informavo 15min.

Konferenciją galima buvo sekti stebint vaizdo įrašą:

VIDEO: LKF 2021 m. ataskaitinė–rinkiminė konferencija

Visa konferencijos eiga

11.20. Konferencijos pirmininku išrinktas Lietuvos krepšinio veteranų asociacijos vadovas Algimantas Stasys Anužis.

11.30. Konferencijoje užvirė sumaištis, kai buvęs LKF generalinis sekretorius Mindaugas Balčiūnas pasiūlė prie balsavimui pasiūlytų keturių asmenų pridėti po vieną kiekvieno kandidato atstovą.

11.40. A.Sabonis pristatė savo nuveiktus darbus. Tam jis pasitelkė iš anksto sukurtą vaizdo įrašą.

Įraše A.Sabonis priminė, kad per pandeminį laikotarpį pavyko išlaikyti finansavimo stabilumą ir įvykdyti įsipareigojimus. Sabas pasidžiaugė, kad per karantiną buvo suteikta galimybė jauniesiems žaidėjams anksčiau atnaujinti treniruotes.

A.Sabonis akcentavo, kad baigti Krepšinio namai Kaune, kur jau pernai įsikūrė federacija, o netrukus bus atidarytas ir krepšinio muziejus. „Technologinė pastato infrastrukūra bus baigta 2022 metais“, – sakė A.Sabonis.

Jis taip pat sakė, kad sutraukė 9 profesionalus, atsakingus už sportinę federacijos kryptį, buvo išleistas leidinys apie traumų prevenciją.

A.Sabonis pažymėjo, kad LKF ir toliau visiškai finansuoja Lietuvos krepšinio piramidę – moksleivių krepšinio lygą, taip pat dvi moterų krepšinio lygas. Iš dalies finansuoja kai kurias kitas lygas, pavyzdžiui, Regionų.

Greitakalbe padarytame įraše A.Sabonis daug kalbėjo apie mergaičių krepšinio vystymą, apie kitus krepšinio projektus moksleiviams, apie pagerbimus jaunimui ir jų treneriams. Jis pabrėžė, kad merginų jaunimo rinktinės iškopė į Europos pirmenybių A divizionus.

A.Sabonis priminė ankstesnius jaunimo rinktinių rezultatus ir išugdytus talentus. Iš vaikinų jis išskyrė Roką Jokubaitį, Mareką Blaževičių, Ąžuolą Tubelį ir Liutaurą Ulevičių.

Lietuvoje buvo surengti FIBA Europos krepšinio čempionato atrankos „burbulai“.

„Kaune buvo surengtas olimpinis atrankos turnyras. Deja, buvo pralaimėta Slovėnijos rinktinei“, – priminė A.Sabonis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LKF 2021 m. ataskaitinė-rinkimė konferencija
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./LKF 2021 m. ataskaitinė-rinkimė konferencija

A.Sabonis taip pat pabrėžė „3 prieš 3“ krepšinio kilimą. Anot jo, dabar Lietuvos krepšinio trijulė į olimpines žaidynes patektų be atrankos – pagal reitingą.

A.Sabonis teigė, kad rinktinės žaidėjų draudimui išleista apie 1 mln. eurų, dalis jų atiteko Mantui Kalniečiui, Kšištofui Lavrinovičiui, Regimantui Miniotui ir kitiems.

A.Sabonis vardijo daugybę kitų projektų, turnyrų, sukurtų leidinių, finansuotų filmų, skirtų populiarinti krepšinį.

Jis teigė, kad LKF pajamos paaugo iki rekordinių 3,8 mln. eurų.

„Sugebėta išlaikyti rėmėjus ir pritraukti naujų. Per mano kadenciją biudžetus kasmet baigdavome su teigiamu balansu“, – teigė A.Sabonis.

„Linkiu ryžto ir sėkmės kitam prezidentui, o krepšinio bendruomenei – pergalių“, – pusvalandžio trukmės prezentaciją baigė A.Sabonis.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Arvydas Sabonis

12.15. Konferencijos pirmininkas A.S.Anužis patikslino, kad renginyje dalyvauja 136 atstovai iš 136 organizacijų.

12.17. Auditorė patvirtino LKF finansinę ataskaitą.

12.30 LKF generalinis sekretorius Mindaugas Špokas pristatė finansines eilutes ir pasidžiaugė, jog biudžetas išaugo iki 3,7 mln. eurų.

12.37. A.Sabonio paskutinė kalba. Jis priminė, kad LKF kasoje yra virš 700 tūkst. eurų, pratęsta sutartis su „Nike“ iki 2024 metų olimpinių žaidynių. Likęs senasis federacijos biuras. Mintis buvo jį išnuomoti, bet dėl pandemijos nepavyko.

„Liko pagrindinis dalykas – trūksta pinigėlių pabaigai“, – apie Krepšinio namus sakė A.Sabonis. Jis pasiūlė pirkti vardines trinkeles. „Norėčiau jūsų paprašyti, kad nepažiūrėtumėte bet kaip“, – kreipėsi A.Sabonis jau į būsimą federacijos vadovybę.

Išskirtinį „ačiū“ jis tarė Dariui Maskoliūnui.

„Norėčiau padėkoti Dariui Maskoliūnui atskirai – įvyko tokia situacija, kai Dainius Adomaitis netikėtai pasitraukė, Darius sutiko, kai kiti kandidatai atsisakė, – kalbėjo A.Sabonis. – Gaila, kad nepasisekė. Reikia pažiūrėti ne kaip į tragediją, o išgvildenti, pasimokyti iš klaidų ir stengtis jų nekartoti. Visi drožė Darių, bet, nors ir sunkiai, išėjome į Europos čempioną, kuris mums prasidės Vokietijoje. Jei nebūtume ten patekę, tuomet būtų žiauru.“

A.Sabonis dėkojo ir biuro darbuotojams: „Jų nesimato, bet tai puiki komanda, ji dirbo su širdimi, meile. Buvo ir pliusų, ir minusų, laikas parodys, kas buvo gerai.

Ačiū visiems, linkiu sveikatos ir skaidrių rinkimų.“

12.48. Patvirtinta, kad balsavimas bus slaptas.

12.50. Prasideda kandidatų prisistatymas.

Pirmasis savo programą pristatė Ramūnas Butautas.

Jis priminė savo komandą: Remigijus Milašius, Arvydas Sabonis, Vaidas Jurgilas, Jonas Mačiulis ir Lina Brazdeikytė.

R.Butautas kalbėjo, kad reikėtų keisti trenerių sistemą. Jis siūlo suteikti treneriams kategorijas, ne tik už rezultatus, bet ir už išugdytus žaidėjus.

Jis siūlo sukurti krepšinio bendruomenės ir trenerių internetinę platformą: „Ji brangi, bet federacija turi investuoti ir suteikti galimybę nemokamai treneriams ja naudotis.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Butautas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramūnas Butautas

R.Butautas pabrėžė, kad reikėtų pakelti moterų krepšinio prestižą, pasitelkiant veteranes, galbūt važinėti po mokyklas, prikalbinti naujus trenerius, kad jie dirbtų ir mažuose miesteliuose. Kitas pasiūlymas – padidinti moterų krepšinio lygą, kad daugiau komandų būtų kituose miestuose.

R.Butautas norėtų sukurti stiprų moterų klubą, kuriam vadovautų rinktinės treneris. „Taip pat tikslas – 2027 metais Lietuvoje surengti Europos čempionatą, tada daugiau šansų patekti į olimpines žaidynes. Tikiu, kad su Arvydu pavyks tai padaryti (gauti teisę rengti Europos čempionatą).“

13.12 Vydo Gedvilo kalba:

V.Gedvilo komanda: Mindaugas Balčiūnas, Rūtenis Paulauskas, Petras Tutlys, Arvydas Skurvydas, Valdemaras Chomičius, Gintarė Petronytė, Ilja Laursas.

V.Gedvilas priminė, kad krepšinio treneriai, uždirbdami tik po 600 eurų, neturi motyvacijos. „Maxima“ pardavėja uždirba po 800 eurų, tad reikia tai keisti“, – sakė V.Gedvilas. Tai daryti jis žadėjo per Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją.

Jis akcentavo savivaldybių krepšinio problematiką, sporto salių įkūrimą 17-oje savivaldybių. V.Gedvilas įvardijo 8 savivaldybes, kurios beveik nieko nedaro krepšinyje. Todėl ketina važiuoti ir tartis dėl krepšinio vystymo ten.

Moterų krepšinyje jis norėtų stipraus klubo, koks buvo jo laikais, kai 1997 metais V.Gedvilo vadovaujama rinktinė iškovojo Europos pirmenybių auksą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vydas Gedvilas

V.Gedvilas siūlo vėl įkurti atskirą Moterų krepšinio lygą, taip pat decentralizuoti moksleivių krepšinio lygą.

V.Gedvilas teigė, kad federacijos biudžetas turėtų kilti, jei jis bus išrinktas. „Turime kurti projektus, kad užsidirbtume“, – sakė jis, pasiūlęs stiprinti internetinę televiziją.

V.Gedvilas teigė, kad būtų atsisakoma rinkimo pinigų iš vaikų, lankančių krepšinį.

„Pažanga, pagarba, atvirumas“, – taip savo vertybes pristatė V.Gedvilas. Jei bus išrinktas federacijos prezidentu, taip pat jis žadėjo daug važinėti po Lietuvą ir kalbėtis.

13.10. Roberto Javtoko kalba:

Robertas Javtokas teigė, kad tikslas sugrąžinti Lietuvos krepšinį į „Top 5“ pasaulyje.

Jis teigė, kad pastaruosius ketverius metus Kauno „Žalgiryje“ įgyta patirtis leistų su padėjėjų komanda sukurti vieningą krepšinio metodiką, IT platformą metodikai, krepšininko paso sistemą, taip pat trenerių motyvavimo ir licencijavimo sistemas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

R.Javtokas teigė, kad piramidės statyboje ypač didelę įtaką turėtų Jono Kazlausko žodis.

Jis žadėjo pritaikyti aiškesnį LKF vadybos standartą, viešai skelbti lėšų paskirstymą.

R.Javtokas žadėjo suteikti treneriams galimybę stažuotis užsienio šalyse. Taip pat galbūt su rinktine kartu paimti 20 trenerių, kurie galėtų mokytis iš rinktinės vedlio.

Jo nuomone, svaresnį žodį reikėtų suteikti regionams. Tam, kad galėtų priimti sprendimus ne tik didieji miestai.

13.42. Pristatoma balsavimo procedūra. Balsuojama bus užpildant biuletenį slapta ir metant į balsadėžę. Reikia pažymėti vieną kandidatą iš trijų.

13.46. Prasideda balsavimas. Balsuoja 136 dalyviai.

14.05. Po vieną skelbiami balsai.

14.30. Vydas Gedvilas laimėjo rinkimus, pirmajame etape surinkęs 77 balsus.

R.Butautas gavo 31, R.Javtokas – 28.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius