Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 04

Šarūnas Marčiulionis apie „Warriors“ fenomeną, lietuvius NBA ir Domanto Sabonio galimybes

Šarūnas Marčiulionis aktyviai stebi ir analizuoja viso pasaulio krepšinio naujienas, madas ir tendencijas, kurias siekia pritaikyti ir savo akademijoje. Vienas geriausių visų laikų Lietuvos krepšininkų akylai seka ne tik lietuvių žaidimą NBA, bet ir savo mylimos „Golden State Warriors“ fantastinį sezoną. „Pirmoji meilė nerūdija“, – juokaudamas kalba buvęs šios NBA komandos gynėjas.
Šarūnas Marčiulionis
Šarūnas Marčiulionis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Nors krepšinio modeliavimu Š.Marčiulionis domisi itin daug, jis neketina kištis į Lietuvos krepšinio valdymą ir neketina dalyvauti po kelių mėnesių vyksiančiuose Lietuvos krepšinio federacijos prezidento rinkimuose. Pastarosios darbus jis vertina teigiamai.

24sek.lt pokalbis su Lietuvos krepšinio legenda apie NBA, Domanto Sabonio galimybes žaisti stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje. Lietuvos krepšinio vadus, kylančią LKL lygą ir asmeninius planus.

– Ar sekate fenomenalų „Golden State Warriors“ komandos žaidimą?

– Seku. Tapo unikali komanda. Jie stipriai pakeitė tą tradicinio krepšinio sampratą. Duoda kitiems klubų vadovams daug susimąstyti apie komandos komplektavimą. Kaip galima žaisti tokia lengva sudėtimi ir ką reiškia metikai. Aišku, pasižiūrėsim, kiek jie turės sveikatos ir kaip užbaigs tą visą čempionatą.

– Dabar visi ypatingai skaičiuoja kiekvieną „Warriors“ pergalę, nes ši komanda gali pagerinti legendinės „Chicago Bulls“ rekordą (72-10). Tai intriguoja jus? Ar pagerinti tokį rekordą būtų didis pasiekimas?

– Rekordai yra rekordai. Suteikia pridėtinės intrigos. Dabar daug vyksta ten debatų dėl naujos arenos. Nes yra projektas iš Ouklando kelti areną į San Fransiską. Taigi dabartiniai pasiekimai suteikia daugiau pridėtinės vertės. Ten puiki vieta ant vandens. Kai tokie rezultatai, prieštaraujančių gali būti mažiau.

– Kaip vertinate Stepheno Curry išskirtinį žaidimą? Kas jus labiausiai žavi šio krepšininko žaidime?

Aš esu žaidęs prieš tėvą. Jo tėvas buvo geras metikas. Bet sūnus tikrai yra unikalus.

– Jis jau sulaukė daugybės komplimentų iš rimtų žaidėjų. Aš tik galiu prisidėti prie jų. Jis turi unikalų pasitikėjimą ir kamuolio išmetimo techniką. Aš esu žaidęs prieš tėvą. Jo tėvas buvo geras metikas. Bet sūnus tikrai yra unikalus. Jis užduoda didelį toną. Kaip jis pasiruošia, kaip jis įjungia kojas. Dažnai sakom „nušoko“ metimas, nes pavargo kojos. Jo unikalumas yra, kad jis taip gerai paskirsto savo jėgas, ištvermę. Nors jis, vadinkim, nėra fiziškai labai stiprus žaidėjas. Bet jeigu tau reikia paskutiniame ketvirtyje atlikti 10 metimų... Ir jis tai padaro. Jo tikslumas nenusimuša.

– Kuriai NBA komandai jūs labiausiai simpatizuojate?

– Pirma meilė nerūdija – „Golden State Warriors“ (šypsosi). Vis tiek ten mane priima kaip šeimos narį. Ouklande padarė mano vardo aikštelę, pakvietė į atidarymą. Pagerbė ir po „Hall of Fame“ ceremonijos. Ten nuskridęs jautiesi kaip namie.

– Su kuo labiausiai palaikote ryšį iš buvusių komandos draugų?

– Su Chrisu Mullinu vis susitinkam. Papietaujam ar pavakarieniaujam.

VIDEO kadras: Šarūnas Marčiulionis
Šarūnas Marčiulionis

– Kaip vertinate lietuvių žaidimą NBA. Kaip jūsų akimis sekasi Jonui Valančiūnui ir Donatui Motiejūnui?

– Jiems sekasi skirtingai. Aišku, Jono situacija stabilesnė. Nors ten tie keitimai, bet tas dalykas yra natūralus. Nes esi samdomas darbuotojas. Bet jie dabar Rytų konferencijoje yra antri. Jonas yra pagrindinis centras. Aš, manau, kad tai fantastinis rezultatas. Tikrai. Rytai dabar nėra tokie lengvi.

Na, o Donatui tęsiasi amerikietiški kalneliai. Norisi to psichologinio stabilumo. Jis labai stipriai dirba ir nori visiems įrodyti, kad gali žaisti. Tai yra labai sveikintinas dalykas. Jis laikosi didvyriškai ir yra puikus pavyzdys jaunimui, kaip reikia daryti savo darbą ir nekreipti dėmesio, ką kas aplinkui kalba.

Donatui tęsiasi amerikietiški kalneliai. Norisi to psichologinio stabilumo. Jis labai stipriai dirba ir nori visiems įrodyti, kad gali žaisti. Tai yra labai sveikintinas dalykas.

– Kalbama, kad Detroito atšaukti mainai gali stipriai sumažinti D.Motiejūno vertę. Kaip manote kas dabar yra svarbiausia Donatui?

– Aš galvoju, kad „Rockets“ dabar elgiasi labai garbingai. Vis tiek sezonas artėja prie pabaigos. Komanda kovoja dėl galimybės žaisti atkrintamosiose varžybose. O jie vis tiek duoda Donatui žaisti tas minutes. Manau, kad tai tikrai yra garbingas reikalas. O jis, manau, kompensuoja tą visą pasitikėjimą.

– Į NBA beldžiasi dar vienas lietuvis – Domantas Sabonis. Kaip vertinate jo žaidimą šį sezoną NCAA lygoje ir galimybes patekti į stipriausią pasaulio krepšinio lygą?

– Jis žaidžia dalinai neišnaudotas. Taip nutiko, kai traumą patyrė jų komandos pagrindinis vidurio puolėjas. Domantas turi metimą. Bet jam teko stumdytis po krepšiu, kur pusiau yra kaip ir ne jo pozicija. Jis, žinoma, įrodė, kad gali ten žaisti. Tačiau NBA to dalyko trūks, nes ten turi žaisti ir prie perimetro. Tarkim, žaisi su tokia komanda kaip „Golden State Warriors“, kur visi laksto pirmyn atgal. Tai tada gali būti bėdos. Nesakau, kad ten mesti iš toli. Bet vidutinį metimą būtinai reikia turėti. Manau, jam vasarą bus ką veikti.

– Dabar didele intriga išlieka, ką pasirinks D.Sabonis. Ar dalyvaus naujokų biržoje, kur jam žadamas pakankamai aukštas šaukimas, o tai garantuotų ir gerą sutartį, ar liks studentų lygoje...

Jis yra įdomus vaikas, kad gali priimti nestandartinius sprendimus. Ne taip, kaip visi nori.

– Jis yra įdomus vaikas, kad gali priimti nestandartinius sprendimus. Ne taip, kaip visi nori. Kiek aš žinau, jis pats norėjo važiuoti į Jungtines Amerikos Valstijas. Jis nori turėti išsilavinimą. Pats daro sprendimus. Bet čia yra šiokia tokia intriga. Nes, kiek žinau, jo komandoje penki žaidėjai yra „senjorai“ ir po sezono palieka komandą. Dabar jis gal patenka tarp 15-os geriausių žaidėjų.

Bet kitais metais jo statistika gali būti fenomenali. Bet ar jis laimės su atėjusiais į komandą naujokais? Penketuką pakeisti yra labai sudėtinga. Čia loterija. Kita vertus, tu sau vis tiek gali daryti rekordus ir būsi pastebėtas. Ko bijoti, jeigu savimi pasitiki. Nes pas juos Vakarai ten nėra labai stiprūs. Jis matosi, kad išklauso, bet padarys savo sprendimą.

– Sutinkate, kad tai gali būti vienas svarbiausių karjeros sprendimų? Kai kurie žada šaukimą pirmame dešimtuke.

– Taip ar taip jį šauks. Ir kitais metais šauks. Nes jis yra geras žaidėjas. Tik dar po metų turės daugiau patirties.

– Panašu, kad nesate prie tų, kurie galvoja, kad Domantui jau reikia lėkti į NBA...

– Na čia yra įvairių dalykų. Modeliavimas. Koks bus kitas draftas (naujokų birža). Bus daug ar mažai žvaigždžių. Gal ten jau dabar yra pririnktas dešimtukas ir įsisprausti bus sunku, tai tada vienaip galima vertinti. Jeigu situacija kita, tai gal jis kitais metais bus pirmame penketuke. Kodėl gi ne.

– Kaip manote, ar jau galima diskutuoti apie Lietuvos krepšinio rinktinę? Jos galimybes olimpinėse žaidynėse? Nes vis tiek esminiai žaidėjai juk aiškūs. Jonai, Mantas Kalnietis, gal dar D.Motiejūnas prisijungs.

– Aš galvoju, kad apie tai kalbėti dar ankstoka.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Marčiulionis
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Marčiulionis

– Šią vasarą Lietuvos krepšinyje įvyks dar vienas svarbus dalykas – federacijos prezidento rinkimai. Negalvojate dalyvauti rinkimuose?

– Negalvoju. Aš turiu kitų reikalų. Ir manau, kad dabar yra kas susitvarko su visais tais reikalais.

– Vadinasi, palankiai vertinate Lietuvos krepšinio vadovybę?

– Aš, manau, kol viskas gerai, nieko nereikia judinti. Žinome, kad su Lietuvos finansinėmis galimybėmis projektų daug nepridarysi. Yra kas pasiteisina, kas mažiau pasiteisina. Manau, kad ką daro Mindaugas Špokas, bent daro nuoširdžiai ir krepšinio labui. Manau, kas vyksta, tai vyksta gerai.

– O prezidento Arvydo Sabonio vaidmuo?

– Jis yra komandos dalis. Jis turi savo nuomonę. O popierius juk dėlioja kiti. Manau, kad su vaikų rinktinės krepšeliais visai neblogas dalykas. Aišku, galvoju, kad tie didieji centrai, Vilnius, Kaunas, Klaipėda turi būti finansuojami ir federacijos. Tų pinigų mes negauname. Na, bet yra kiti kampai. Aš galvoju, kad jie bent jau išklauso, jeigu yra problema. Tai viskas tvarkoje.

– Daugelis džiaugiasi Lietuvos krepšinio lygos augimu. Pastebite pokyčius LKL čempionate?

– Remigijus Milašius kartu su LKL juda į priekį. Nori lygą pateikti kitu veidu. Pritraukti rėmėjus. Didelės pinigų investicijos į tą Karaliaus Mindaugo taurę. Aš tik pritariu tokiems dalykams. Duok Dieve, kad tokių entuziastų būtų daugiau. Tai kelia pačią vertę.

Bet aš manau, kad prie pačių klubų dar yra daug rezervų. Klubų vadybos. Darbo su žiūrovais. Yra tuščių vietų salėse. Tai čia irgi gal iš lygos turėtų ateiti apmokymai. Nes tai sudaro bendrą visumą. O Remigijus (Milašius) tikrai stengiasi. Tik noras gal, kad kuo mažiau būtų gręžiami mūsų verslininkai ir, kad daugiau būtų galima prisitraukti investicijų iš užsienio. Vis tiek juk pasaulyje esami treti. Tai yra produktas. Gal trūksta paties Lietuvos krepšinio pateikimo. Va čia reiktų suremti kaktas ir pagalvoti, kaip tai padaryti. Pritraukti pinigų ir klubams, ir LKL lygai, ir rinktinei.

– Kaip vertinate FIBA ir Eurolygos karą? Atrodo, kad visa ta situacija pasiekė naują lygį. Išplatintas oficialus pranešimas apie griežtas sankcijas komandoms, kurios atsisakys būti FIBA organizuojamame čempionate.

– Na, belieka pasidžiaugti, kad pas mus nėra korupcijos skandalų. Ar dopingo skandalų (juokiasi). Na, o tas viešas špagavimasis klubiniame krepšinyje buvo neišvengiamas. Eurolyga buvo primigusi. Kolegialumo ten jokio nėra. Godus vadovavimas. FIBA pradėjo siūlyti tokius pinigus. Tai dabar ir Eurolygoje atsirado žymiai daugiau pinigų.

Viešas špagavimasis klubiniame krepšinyje buvo neišvengiamas.

Aš manau, kad turi būti suprasti nacionaliniai interesai ir langai rinktinėms turi būti padaryti. Bet čia nėra tokio dalyko, kad vieni geri, o kiti blogi. Jeigu jie jau viešai tampo klubus už rankovių, tai, vadinasi, blogi yra abu, kad nesusitaria.

Bet FIBA turi rezervą. FIBA pasaulio čempionato marketingines teises dalijasi kartu su NBA. Pasaulio čempionatas bus Kinijoje, dabar jie gaus pajamas iš Rio, jų priėjimas prie rimtų rėmėjų yra tiesesnis negu Eurolygos. Bet griauti tai, ko tu nesi pastatęs ir sakyti, kad va dabar bus kitaip, tai irgi nėra išeitis.

Bet jeigu NBA neina į tą klubų krepšinį su FIBA, jeigu tai tik blefas, tai tikrai iš jų pusės yra labai negražu. Gąsdinti tokiais metodais. Net kalbėti apie tai drastiška yra.

„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Marčiulionis
„Scanpix“ nuotr./Šarūnas Marčiulionis

– Minėjote, kad turite daugybę veiklos. Kas dabar jūsų veikloje atima didžiausią dėmesį?

– Akademijoje mažiname komandų skaičių. Paliekame visas pirmas komandas ir einame į Vytenio salę. Dubingiuose vystau sportinio tipo gyvenamąjį uždarą kompleksą. Man labai patiko, kaip Jungtinėse Amerikos Valstijose išvystyta rekreacija šalia golfo laukų. Šeimos turi vietą, kur kokybiškai gali leisti laiką. Lietuvoje tokių dalykų trūksta. Tai tokį projektą vystysiu kelerius metus.

Taip pat turiu daug minčių apmokant trenerius. Seku tai, ką būtų galima nuspėti, kas bus po penkerių metų krepšinyje.

Taip pat turiu daug minčių apmokant trenerius. Seku tai, ką būtų galima nuspėti, kas bus po penkerių metų krepšinyje. Modeliuoti. Tarkim, dabar jau matom, kad centrų žaidimas nugara yra atgyvena. Centruoti gali kas turi didelį fizinį pajėgumą. Kitaip modeliuojamas krepšinis.

Jeigu tu dabar sakysi žaidžiam taip, tai rinktinėje ar kur kitur tie vaikai prapuls. Yra tokių pavyzdžių, kur mes neišsireikalavome iš trenerių. Tarkim, kad ir Martyno Gecevičiaus pavyzdys. Visur lyderis. Metė po 30 ar 40 taškų, išvažiavo į kitą klubą ir kažko trūksta. Kažkas ne taip. Kažko nepadarėme. Tai labai sudėtinga išsireikšti keliais žodžiais. Bet nuo to strateginio mąstymo krepšinyje aš nenueinu. Įdirbis yra padarytas rimtas ir, manau, kad reikia jį išnaudoti.

Na, ir žinoma padelis. Gruodžio pabaigoje jau oficialiai esam įtraukti į pasaulinį žemėlapį. Ir dabar likom vieni iš dviejų kandidatų organizuoti atrankines varžybas į pasaulio čempionatą. Įdomu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius