Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 06 20

Surizikavęs, bet nesigailėjęs Domantas Sabonis dabar taikosi į vyrų rinktinę

Domantas Sabonis po krepšiu tvirtai sugriebia kamuolį, pasileidžia bėgti per visą aikštę, klaidinančiu judesiu apgauna varžovą ir greitoje atakoje po dvižingsnio siunčia taškus į vyresnių varžovų krepšį. Taip, kaip žaisdamas prieš Lietuvos studentų rinktinę, 19 metų Arvydo Sabonio sūnus užtikrintai juda ir kitose krepšinio aikštelėse. Sezonu JAV studentų lygoje sužavėtas aukštaūgis jau svajoja ir apie Lietuvos vyrų krepšinio rinktinę.
Domantas Sabonis
Domantas Sabonis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

209 cm ūgio lietuvis sugrįžo iš Gonzagos universiteto ir dabar veda į priekį Lietuvos dvidešimtmečių rinktinę.

Nors Domantas – legendinio, geriausio visų laikų Lietuvos krepšininko sūnus, Lietuvoje jis gali atsipūsti nuo dėmesio, kuris jį ir kitus „Gonzaga Bulldogs“ vaikinus supa JAV.

Gonzagos universitetas neturi amerikietiškojo futbolo komandos, todėl visas dėmesys sutelktas krepšiniui. Žaidėjai ten – kaip dievukai.

„Ten visi myli krepšininkus. Eini į prekybos centrą ir visi tave pažįsta. NCAA sirgaliai – beprotiški. Visai kitas reikalas. Esi mylimas ir visur pilna gerbėjų. Ten jaučiu didesnį dėmesį nei Lietuvoje“, – šypsojosi D.Sabonis.

Kuklus kaip tėtis, bet linksmas ir draugiškas kaip paprastas devyniolikmetis.

Gonzagos universitete Domantas studijuoja sporto vadybą. Būtent norėdamas siekti aukštojo išsilavinimo jis nusprendė palikti šiltąją Malagą ir žaidimą Eurolygoje iškeitė į rizikingąją NCAA.

Nors Arvydas Sabonis dvejojo dėl Domanto karjeros posūkio, dabar sūnus tik plačiai šypsosi ir neturi jokių abejonių.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis

„Tikrai nesigailiu. Pataikiau šimtu procentų. Manau, man tai buvo geriausi karjeros metai“, – tikina D.Sabonis.

Akivaizdus progresas

Gonzagos universitete D.Sabonis per 22 minutes pelnydavo 9,7 taško ir sugriebdavo 7,1 atšokusio kamuolio. Lyderių vaidmenį dalijosi vyresni žaidėjai, bet nuo suolo kildavęs Domantas liko patenkintas savo pozicija. Kitą sezoną jo vaidmuo bus dar didesnis.

„Man patiko mano vaidmuo. Išeidavau į aikštę prabėgus 3-4 minutėms. NCAA krepšinis man labai patiko. Manau, šį sezoną pagerinau kai kurias individualias savybes“, – tikino D.Sabonis.

NCAA jis skyrė daug dėmesio savo metimui, baudų pataikymui, driblingui, fiziniam pasiruošimui. Penktadienio vakarą Š.Marčiulionio krepšinio akademijoje rungtynėse tarp Lietuvos jaunimo (iki 20 m.) ir studentų rinktinių jis buvo pastebimiausia figūra.

Aukštaūgio progresas – akivaizdus. Nors žaidė kartu su metais vyresniais žaidėjais, už savo komandos draugus jis atrodė bent 2-3 metais vyresnis ir brandesnis.

Kol kas nieko nežinau. Bet aš tai norėčiau (žaisti rinktinėje). Pažiūrėsime.

Kiekvienas jo judesys apgalvotas. Žaidimas – užtikrintas ir galingas. Domantas atrodė lyg iš studentų rinktinės dėl varžovų „centrų“ trūkumo perkeltas į dvidešimtmečių rinktinę. Beje, jis galėjo atstovauti ir studentams, bet tėtis Arvydas patarė žaisti Europos jaunimo čempionate.

„Man iš tikrųjų – nelabai svarbu. Tiesiog visus metus laukiau vasaros, kad galėčiau žaisti su rinktine“, – vietoje nenustygo Domantas.

Gali žaisti trijose pozicijose?

Tomo Masiulio vadovaujamoje rinktinėje jis rungtyniauja kaip sunkusis krašto puolėjas arba „centras“. Tačiau realu, kad lietuvis ateityje galės rungtyniauti net trijose pozicijose.

NCAA specialistų kalbos, kad Domantas gali žaisti ir lengvuoju krašto puolėju – ne iš piršto laužtos.

„Nežinau, ar galiu sakyti, – plačiai išsišiepė Domantas. – Gal, pažiūrėsime. Viskas priklauso nuo manęs“.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Domantas Sabonis

Paklaustas, kurioje pozicijoje žaisti maloniausia, krepšinio legendos sūnus dar sykį plačiai nusišypso: „Man svarbu žaisti!“

Š.Marčiulionio krepšinio akademijoje jis išties nustebino savo universalumu. Domantas ne kartą atsidūrė greitos atakos smaigalyje, greičiu ir staigumu lenkė savo tiesioginius oponentus baudos aikštelėje, techniškai laužydavo varžovų gynybines užtvaras.

Palankios NBA prognozės

Domanto universalumas, be abejo, gali dar labiau sužavėti NBA skautus. Jis atsisakė dalyvauti šių metų NBA naujokų biržoje, bet stipriausios lygos pasaulyje duris gali bandyti praverti jau kitą vasarą.

2016-ųjų NBA naujokų biržoje „NBA Draft“ D.Saboniui prognozuoja 9-ąjį šaukimą, kuris priklauso „Charlotte Hornets“.

„Dar esu jaunas ir manau, kad dar nebuvau pasiruošęs jau šiemet dalyvauti NBA naujokų biržoje“, – sakė D.Sabonis.

Jis dar neapsisprendė, ar dalyvaus joje kitais metais. Aukštaūgis ir kitą vasarą turi teisę atsiimti NBA naujokų biržos paraišką. „Noriu tobulėti, o vėliau pažiūrėsime, kaip man seksis“, – pridūrė aukštaūgis.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Jonas Kazlauskas

Atviras kelias į rinktinę

D.Sabonis – ne tik NBA skautų, bet ir Jono Kazlausko radaruose. Jau šią vasarą jis bus pakviestas į nacionalinės komandos treniruočių stovyklą.

Kadangi Europos čempionate nerungtyniaus Donatas Motiejūnas, greičiausiai neprisidės ir Linas Kleiza, J.Kazlauskui labai reikės pagalbos po krepšiu. D.Saboniui atsiveria puiki galimybė debiutuoti vyrų rinktinėje.

J.Kazlauskas savo šaltu veidu įdėmiai stebėjo D.Sabonio žaidimą rungtynėse tarp dvidešimtmečių ir studentų rinktinių, bet su LKF prezidento sūnumi akis į akį dar nešnektelėjo.

„Kol kas nieko nežinau. Bet aš tai norėčiau (žaisti rinktinėje). Pažiūrėsime“, – šyptelėjo Domantas.

Penktadienio vakarą, kol daugelis vilniečių užkimšo Vilniaus gatves per „Kultūros naktį“, Š.Marčiulionio akademijoje šypsojosi ne tik Domantas, bet ir jo žaidimą stebėję žiūrovai. Jie džiaugėsi, kad Lietuvoje auga dar vienas didžiulis krepšinio talentas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius