Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 27

„Žalgirio“ laukia daug kelionių. O kaip Eurolygai ruošiasi fanai?

Kauno „Žalgirio“ sirgaliai juokauja, kad komanda išnaudojo pralaimėjimų LKL limitą jau per pirmąją išvyką. Žaliai balti Panevėžyje niekuomet nebuvo regėję tiek vietinių krepšinio mėgėjų. „Lietkabelis“ tapo pavyzdžiu, kad sustiprėjusi sudėtis, žinomi vardai sužadina žiūrovų lūkesčius ir įžiebia tikėjimą komanda. Su tikėjimu ateina pergalės.
Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Kauno „Žalgirio“ sirgaliai / Partnerio nuotr.

Tikras fanas visada palaiko komandą, būna kartu švęsdamas pergalę ir dūsaudamas dėl pralaimėjimo. O nerašytame sporto aistruolių kodekse įtvirtinta: rimčiausiai sergantys fanai savo komandą palaiko ir per mūšius svetimose arenose.

„Labai apsidžiaugiame, jeigu išvykos rungtynėse pamatome gausius oponentų sirgalių būrius. Konkurencija yra pagrindinis variklis tobulėti ir judėti pirmyn. Nors dar toli gražu ne visi LKL klubai turi organizuotus, aktyvius sirgalius, bet situacija su kiekvienais metais gerėja“, – konstatuoja Tautvydas Kubilius iš „Green White Boys“ – „Žalgirio“ fanų klubo.

Garsiausio Lietuvos krepšinio klubo aistruolius šiemet telkia pasaulinis „Žalgirio“ fanų surašymas, kurį palaiko „Utenos alus“.

Eurolygoje laukia naujovės

Šį sezoną „Žalgirio“ krepšininkų laukia kelionės į Graikiją, Turkiją, Ispaniją, Izraelį, Rusiją, Vokietiją, Serbiją, Italiją. Eurolygos sezonas bus įtemptas ir įdomus.

Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai

Pirmą kartą Eurolygos reguliariajame sezone komandos sužais po dvejas rungtynes per savaitę. Tokių savaičių bus net penkios. Per jas nei viena ekipa nežais abiejų rungtynių namuose, o turės rungtyniauti tiek savo arenoje, tiek išvykoje. Taip pat nei viena komanda nežais rungtynių dvi dienas iš eilės.

Prieš tokį intriguojantį sezoną „Utenos alus“ specialiai „Žalgiriui“ išvirė fanų leidimo alų „Žalia Balta“.

Savo ruožtu komandos fanai ėmė kurti savo planus, vos tik sužinojo, kuriuose miestuose teks žaisti „Žalgiriui“.

„Tikriname skrydžių kainas, maršrutus, laiką. Tarpusavyje keičiamės informacija, skaičiuojame, kiek žmonių nori vykti į Maskvą, Barseloną ar Atėnus. Pavyzdžiui, kovo mėnesio pabaigoje žaisime išvykoje su Tel Avivo „Maccabi“, tad jau rugsėjį pradėjau tyrinėti skrydžius, viešbučius, kainas, teiraujuosi, kas keliaus kartu.

Grupinių kelionių neorganizuojame, leidžiame patiems klubo nariams nuspręsti: nori – nusiperki lėktuvo bilietą ir skrendi, nori – lieki namuose. Jeigu susidaro norinčiųjų būrys, tada kreipiamės į „Žalgirio“ klubą dėl galimybės patekti į Eurolygos rungtynes.

Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai

Dažniausiai problemų nekyla. Kai klubo administracija surenka informaciją iš fanų, parūpina bilietus į rungtynes. Tad atvykę į areną Stambule, Maskvoje ar Madride, žinome, kad prie įėjimo mūsų laukia „dovanos“, – teigia „Žalgirio“ fanų klubo „Green Death“ atstovas Mindaugas Šatkus, kuris ne tik keliauja, bet ir aktyviai dalyvauja programoje „Fans against violence“. Šios programos tikslas – sumažinti smurto protrūkius krepšinio arenose, puoselėjant supratimą, atjautą ir toleranciją.

Projekto iniciatorė Turkijos krepšinio federacija siekia, kad fanai pakeistų savo mąstymą ir rungtynių diena nevirstų muštynių diena. „Fans against violence“ partnerė yra Lietuvos krepšinio federacija.

Taisyklių laisvalaikiui nėra

Paprastai žaliai baltų fanų išvykos lėktuvu vyksta greitai, sklandžiai ir be didelių nuotykių.

„Pernai sutapo, kad į Barseloną vyko visų trijų „Žalgirio“ fanų klubų atstovai: „Green Death“, „Green White Boys“ ir „Green Legion“. Susirinkome Kauno stotyje, nuvykome į Vilnių, oro uoste sėdome į lėktuvą, nuskridom į Ispaniją, įsikūrėme viešbutyje, nuėjome į rungtynes, atšventėme pergalę ir išsiskirstėme“, – dėsto M.Šatkus.

Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai

Užsienyje fanų klubai neorganizuoja ekskursijų po muziejus ar zoologijos sodus. Tačiau per kelionę kiekvienas žaliai baltas laisvalaikį gali leisti pagal savo pageidavimus, pomėgius.

Pavyzdžiui, pats M.Šatkus dienotvarkę susidėlioja taip, kad turėtų laiko pabėgioti. O bėgiojimo maršrutą žemėlapyje vyras paverčia simboliais: Maskvoje ir Barselonoje užrašė „Žalgirio“ vardą, Pirėjo gatvėse – Kauno klubo įkūrimo metus – 1944.

Apsaugos vyrų – daugiau negu fanų

Išvykos į Graikiją palieka vieną ryškiausių įspūdžių „Žalgirio“ fanams. Ekonominių ir socialinių sunkumų kamuojamoje šalyje tvyro įtampa, todėl „Olympiacos“ ir „Panathinaikos“ fanų susipriešinimas tik aštrėja.

„Oro uoste mus pasitiko Graikijos policijos pareigūnai. Jie kruopščiai užsirašė, kiek mūsų atskrido, kur važiuosime, kur gyvensime, kiek mūsų eis į rungtynes.

Vėliau prieš rungtynes gavome įspėjimą elgtis atsargiai, gatvėse nerodyti žalios atributikos, nes Pirėjo „Olympiacos“ fanai yra alergiški šiai spalvai – žalia jiems simbolizuoja didžiausią priešą Atėnų „Panathinaikos“. Tad geriau jų neprovokuoti“, – patarimus prisimena „Green Death“ atstovas.

Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai

Anot M.Šatkaus, įspėjimas buvo pagrįstas. „Kai kurie lietuviai per anksti išskleidė žalią atributiką, todėl „gavo per ausį“. Kiti arenos prieigose elgėsi ramiai ir santūriai – viskas buvo gerai.

Kiek pamenu, Pirėjuje buvo 27 „Žalgirio“ fanai. O apsaugos vyrų – daugiau negu 30. Todėl kiekvienas iš mūsų jautė dėmesį ir rūpestį.

Priežiūra buvo labai griežta. Tarkim, nori eiti į tualetą, apsauga lydi tave. Niekas negalėjo atskirai išeiti iš arenos – šautuvais ginkluoti pareigūnai su skydais vorele lietuvius lydėjo iki automobilių“, – pasakoja M.Šatkus.

Krepšininkų dėmesys ir paguodžia, ir pradžiugina

Panevėžyje gyvenantis „Žalgirio“ fanas Aivaras Celiešius taip pat gerai atsimena paskutinę išvyką į Graikiją. „Žiūrėjome rungtynes su „Panathinaikos“. Šeimininkai susikrovė solidų pranašumą, todėl intrigos neliko ir 9 tūkstančių vietų olimpinėje arenoje atmosfera nebuvo įkaitusi. Vis dėlto „Pao“ ultrų tribūnos kartas nuo karto įspūdingai sprogtelėdavo savo skanduotėmis“, – teigia A.Celiešius, kuriam įstrigo, jog dalis apsaugos pareigūnų vilkėjo civiliais drabužiais.

Pralaimėjimo kartėlis kiek atslūgo, kai „Žalgirio“ fanai gavo progą išlydėti krepšininkus ir nusifotografuoti.

Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai
Partnerio nuotr./Kauno „Žalgirio“ sirgaliai

„Nors žaidėjų ir sirgalių veidai buvo rūškani, šypsenos nešvietė“, – prisimena A.Celiešius, į Graikiją su bendraminčiais tada skridęs per Varšuvą, nes tiesioginių skrydžių į Atėnus iš Lietuvos nebuvo.

Krepšininkų dėmesys po rungtynių fanams pakelia nuotaiką. Ištikimi sirgaliai po pralaimėjimų niekada neplūsta ir neteisia žaidėjų. Jie žino, kad „Žalgirio“ marškinėlius vilkintys vyrai kiekvienose rungtynėse atiduoda visas jėgas.

„Nesvarbu, kad kartais į rungtynes išvykoje gali keliauti tik du mūsų žmonės, svarbu, kad „Green White Boys“ vėliava kabėtų ten, kur žaidžia „Žalgiris“, – pabrėžia fanų klubo atstovas Tautvydas Kubilius.

Naujoji Eurolygos era, kurioje visos 16 komandų po du kartus susitiks viena su kita, prasidės spalio viduryje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius