Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 12

Žaliai baltų pamoka: kaip atskirti tikrą „Žalgirio“ faną?

Senieji „Žalgirio“ aistruoliai tikina, kad sovietmečiu per rungtynes Kaune žmonės garsiai išliedavo režimo užgniaužtus jausmus. Tribūnose aidintys „Lietuva!“, „Žalgiris!“ daugeliui žiūrovų reiškė daugiau negu komandos palaikymą. Eidami į Kauno sporto halę ir žiūrėdami sporto varžybas lietuviai regėjo pasipriešinimo kovą.
„Green White Boys“ fanų klubo nariai mylimą komandą lydi į išvykas
„Green White Boys“ fanų klubo nariai mylimą komandą lydi į išvykas / „Green White Boys“ fanų klubo nuotr.

Kauno „Žalgiris“ – pati garsiausia ir daugiausia titulų iškovojusi Lietuvos krepšinio komanda. Vienintelis Lietuvos klubas, laimėjęs Eurolygą.

„Žalgirio“ fanus vienija žalia ir balta spalvos. Šimtai jų per rungtynes traukia „O kartu šiandien kovosim! Būsim Pirmi! Tikrai nepasiduosim!“ arba iškelia šalikus ir dainuoja „Ant kalno mūrai – joja lietuviai“.

Tūkstančiai žaliai baltų šiemet taip pat dalyvauja pasauliniame „Žalgirio“ fanų surašyme, kurį palaiko „Utenos alus“. Dėkodamas už aktyvumą komandos rėmėjas krepšinio fanams verda specialių alų – „Žalia Balta“, kuris pasirodys po dviejų savaičių.

Proga pranešti apie save visada yra

Savo aistruolių skanduotes krepšininkai girdi ne tik žaisdami „Žalgirio“ arenoje. Komandą išvykose palaikantys „GreenDeath“, „GreenLegion“ ir „GreenWhiteBoys“ fanų klubų nariai sugeba skanduotėmis išsiveržti iš vietinių sirgalių jūros.

„Green White Boys“ fanų klubo nuotr./„Green White Boys“ uždavinys Kaune: per rungtynes turi kilnotis „Žalgirio“ arenos stogas
„Green White Boys“ fanų klubo nuotr./„Green White Boys“ uždavinys Kaune: per rungtynes turi kilnotis „Žalgirio“ arenos stogas

„Atkreipti dėmesį į save ir būti išgirstiems visada įmanoma. Mūsų tikslas juk ir yra, kad komanda jaustų, jog jie yra ne vieni, kai rungtyniauja išvykoje, priešininkų sirgalių pilnoje arenoje. Kad ir kokie geri būtų varžovų aistruoliai, jie kartais nutyla, ar, pavyzdžiui, nespėja laiku pradėti skanduoti po minutės pertraukėlės. Tada puikią progą bent kelioms sekundėms gauna pasireikšti net ir tie keli atvykę svečių fanai“, – dėsto „GreenWhiteBoys“ klubo narys Tautvydas Kubilius.

Pirmosios sezono rungtynės „Žalgirio“ kaip tik laukia išvykoje – rugsėjo 22 dieną kauniečiai Panevėžyje žais su „Lietkabelio“ komanda, kurios sudėtis šiemet daro rimtą įspūdį. Panevėžiečiai į komandą susigrąžino Mindaugą Lukauskį ir Gintarą Leonavičių. Priekinę liniją sudaro broliai Lavrinovičiai, Žygimantas Skučas ir Simas Galdikas. O „Lietkabelio“ atakas organizuos „Žalgirio“ fanams puikiai pažįstamas Žygimantas Janavičius, kuris ne vieną sezoną yra praleidęs Kaune.

Lemia situacija aikštėje

Kokias dainas žaliai balti trauks Panevėžyje? „GreenLegion“ klubo atstovas Vaidas Plauška sako, kad prieš rungtynes fanai specialaus repertuaro nesudaro.

„Green White Boys“ fanų klubo nuotr./Žaliai baltų fanų trofėjai – iš varžovų sirgalių atimtos vėliavos
„Green White Boys“ fanų klubo nuotr./Žaliai baltų fanų trofėjai – iš varžovų sirgalių atimtos vėliavos

Žaliai balti turi daugiau negu dvidešimt įvairių skanduočių. „Viskas priklauso nuo situacijos aikštėje, nuo žmonių skaičiaus tribūnoje, nuo arenos nuotaikos ir nuo daugelio kitų dalykų. Žmogus, kuris tribūnoje diriguoja fanų chorui, turi tinkamu metu parinkti reikiamą skanduotę ar dainą.

Pavyzdžiui, po gero epizodo gynyboje arena visada audringai palaikys į ataką skubančius krepšininkus, todėl tokiu metu labiausiai tinka trumpa skanduotė. O jeigu komanda atsiduria duobėje, palaikymas jau būna kitoks. Savotiškam tribūnos dirigentui tenka sunki užduotis žaibiškai orientuotis situacijoje, nes komandos palaikymas jokiu būdu negali užgesti, nutrūkti.

Be abejo, yra ir keletas dainų, kurios skirtos pergalei atšvęsti arba padėkoti komandai, kai nebelieka realių šansų kovoti dėl pergalės“, – pasakoja T.Kubilius iš „GreenWhiteBoys“.

„Žalia balta“ – ne tik skanduotė

„GreenLegion“ narys V.Plauška teigia, kad fanai neturi kompozitorių ar poetų, kurie specialiai kurtų skanduotes, dainas ar maršus mylimai komandai. Idėjos atsiranda spontaniškai. Pavyzdžiui, važiuodamas automobiliu fanas klausosi radijo ir ima dainuoti, tada pažaidžia ir pakeičia dainoje porą žodžių – išeina „Žalgirį“ palaikanti melodinga skanduotė.

„Green White Boys“ fanų klubo nuotr./„Green White Boys“ fanų klubas
„Green White Boys“ fanų klubo nuotr./„Green White Boys“ fanų klubas

Kitas fanas kovingą ritmą išgirsta žiūrėdamas Anglijos ar Ispanijos futbolo čempionatą. Jis mato, kaip tribūnos įkvepia komandą kovai ir pagal girdėtą ritmą sudėlioja lietuviškos skanduotės žodžius.

Beje, specialiai fanams verdamas alus „Žalia balta“ – taip pat yra populiarios skanduotės dalis. Komandos gerbėjai puslapyje zaliabalta.lt gali matyti, kaip surašyme dalyvaujantys fanai Lietuvą ir pasaulio šalis dažo žalia spalva. „Žalgirio“ atstovai įdėmiai seka, kiek fanų jau užsirašė projekte, kurį palaiko „Utenos alus“.

Meilė „Žalgiriui“ – nuo mažų dienų

Skanduočių ritmą palaiko būgnai, fanai aktyviai mojuoja vėliavomis, efektą sustiprina pirotechnika.

„Daugiausia emocijų Eurolygos rungtynėse sukelia trumpos skanduotės: tiesiog „Kaunas!” arba „Žalia balta!”. Šaukia ne tik 116-117 tribūnos, kuriose susiburia fanų klubų kariauna, bet visa arena.

Kai vyksta rungtynės su Maskvos CSKA, „Barcelona“ ar Vilniaus „Lietuvos rytu“, atrodo, kad arenos stogas tiesiog kilnojasi. Kai rungtynės ramesnės, keliančios ne tokį didelį ažiotažą, fanai labiausiai mėgsta traukti greitas energingas dainas, kurių žaliai baltų repertuare tikrai netrūksta“, – teigia T.Kubilius. Jaunas vyras „Žalgirį“ palaiko nuo vaikystės.

„GreenWhiteBoys" narys sako, kad visus „Žalgirio“ fanus vienija tos pačios vertybės: patriotiškumas, meilė savo miestui, klubui ir spalvoms. „Didžiajai daliai kauniečių tai tiesiog įskiepijama nuo mažų dienų, todėl ir ekipos devizas yra „Iš kartos į kartą“. Būtent iš besąlyginio komandos palaikymo ir sunkiais, ir gerais laikais atskirsi tikruosius „Žalgirio“ fanus“, – konstatuoja T.Kubilius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius