Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 10 17

„Grizlis“ virto „pelikanu“: J.Valančiūnas džiazo gimtinėje – vokalus lyderis su miglota ateitimi

Kai Jonas Valančiūnas prieš kelerius metus netikėtai buvo išmainytas iš „Toronto Raptors“ ir tapo „Memphis Grizzlies“ nariu, pirmą kartą Memfio žurnalistų apie jų miestą kamantinėtas ir dar Tenesio valstijoje kojų neapšilęs lietuvis paminėjo džiazą ir nustebino miesto, laikomo bliuzo gimtine, atstovus. Sutapimas ar ne, bet antrą kartą praėjusią vasarą išmainytas JV nutūpė ne kur kitur, o mieste, kuriame jau tikrai karaliauja džiazas.
Jonas Valančiūnas pradės sezoną „New Orleans Pelicans“ klube
Jonas Valančiūnas pradės sezoną „New Orleans Pelicans“ klube / Scanpix nuotr., D.Gvildžio fotomontažas

Mažai kas žino, bet visai ne Juta ar šios valstijos sostinė Solt Leik Sitis, o Naujasis Orleanas yra vadinamas JAV džiazo centru ir gimtine.

Būtent šiame JAV pietuose esančiame mieste šis savitas muzikos stilius formavosi XIX a. pabaigos ir XX a. pradžios sandūroje. Ten gimė JAV džiazo ikona Louisas Armstrongas. Naujajam Orleanui skirtus kūrinius kūrė ir kitas džiazo veidas Duke'as Ellingtonas.

Tad ne veltui prieš 47 metus Naujajame Orleane subūrus NBA komandą, ji pavadinta šio muzikos stiliaus garbei – „New Orleans Jazz“.

Visgi krepšininkai Naujajame Orleane džiazavo tik penkmetį. Labai nesėkmingai į NBA šeimą įsiliejęs klubas greitai tapo nuostolingu, o mieste ėmė karaliauti kaip tik aštuntojo dešimtmečio pabaigoje gerus rezultatus ėmusi demonstruoti amerikietiškojo futbolo lygos NFL ekipa „New Orleans Saints“.

123rf.com nuotr./Naujasis Orleanas
123rf.com nuotr./Naujasis Orleanas

Taip pabuvusi Naujajame Orleane tik iki 1979-ųjų, „New Orleans Jazz“ persikėlė į mažai su šiuo džiazu susijusį Solt Leik Sitį ir pasiliko pavadinimą dėl gražaus skambesio su Jutos valstija.

Tik 2002 metais atsikūrusi NBA komanda Naujajame Orleane nebegavo teisės vadinti „Jazz“, tad 11 metų buvo žinoma iš Šarlotės pasiskolintu „Hornets“ vardu, o dabar vadinasi žymiausiais valstijos paukščiais „pelikanais“.

„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas
„Scanpix“ nuotr./Zionas Williamsonas

Atsispyręs nuo Naujojo Orleano krantus skalaujančios Meksikos įlankos pakrantės ir nusimetęs grizlišką kailį į orą šiame sezone bandys pakilti ir naujausias „pelikanas“ Jonas Valančiūnas.

15min pasakoja apie dešimtąjį NBA sezoną pradedančio lietuvio situaciją trečioje jo karjeros komandoje.

Mainai ir jų tikrieji jų tikslai

Liepos pabaigoje įvykę, o rugpjūtį oficialiais tapę „New Orleans Pelicans“ ir „Memphis Grizzlies“ mainai pasiuntė Joną Valančiūną, 17-ąjį ir 51-ąjį naujokų biržos šaukimus į Luizianą, o priešinga kryptimi iškeliavo Stevenas Adamsas, Ericas Bledsoe, 10-asis ir 40-asis šių metų šaukimai bei 2022 m. antrojo biržos rato pasirinkimas.

VIDEO: PIKENROLAS: NBA sezono startas – didžiausios intrigos, favoritai ir skirtingos prognozės lietuviams

Daugelis ėmė svarstyti, jog J.Valančiūno „pelikanams“ prisireikė dėl lietuvio gebėjimo pataikyti tritaškius ir galimo prisiderinimo prie Ziono Williamsono, nes pernai, kai šalia Naujojo Orleano superžvaigždės stovėjo S.Adamsas, „Pelicans“ baudos aikštelė neretai būdavo užkimštesnė negu kurio nors megapolio gatvės piko metu.

Tačiau iš tiesų mainų priežastys slypėjo kitose detalėse.

Pirmiausia, „Pelicans“ norėjo žūtbūt atsikratyti E.Bledsoe ir jo kontraktu. Gynėjas turi dar dvejus metus galiosiantį 37,5 mln. JAV dolerių susitarimą, nors pernykštis sezonas įrodė, jog laikyti šį ypač prastai iš toli atakuojantį gynėją greta taip pat tolimu metimu nepasižyminčio Z.Williamsono būtų pražūtinga.

„Scanpix“ nuotr./Ericas Bledsoe
„Scanpix“ nuotr./Ericas Bledsoe

15min kalbinti Naujojo Orleano žurnalistai praėjusį E.Bledsoe sezoną „Pelicans“ gretose apibūdino kaip „nelaimę“ ir būtent jį įvardino kaip pagrindinį kaltininką, kodėl Naujojo Orleano klubas neužsikabino net už įkrintamųjų varžybų traukinio bei Vakarų konferencijoje liko vienuolikti.

Svarbu „pelikanams“ buvo nusimesti ir S.Adamso sutarties naštą, kurią jie patys ir užsikrovė 2020 m. vasarą įteikdami zelandui kontraktą iki 2023-ųjų ir už 2021–2022 bei 2022–2023 m. sezonus garantuodami jam 35 mln. JAV dolerių.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Adamsas prieš Joną Valančiūną
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stevenas Adamsas prieš Joną Valančiūną

Bet „Pelicans“ virtuvėje besisukiojantys žurnalistai tikina, kad svarbus mainų dėlionėje „pelikanams“ buvo ir Jonas Valančiūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius