Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 12 19

2011 metų teniso rekordų ir skambiausių laimėjimų dešimtukas

Finišavus 2011 metų sezonui, Teniso profesionalų asociacija (ATP) sudarė šių metų rekordų ir skambiausių laimėjimų dešimtuką.
Novakas Džokovičius
Novakas Džokovičius šiemet keitė teniso istoriją. / „Scanpix“ nuotr.

10. Jaunųjų Milošo Raoničiaus ir Kei Nišikorio šuolis ATP reitinge

20-metis Milošas Raoničius pasiekė 25-ą ATP reitingo vietą, taip pagerindamas Grego Rusedskio rekordą (ATP 41, 1994 m.) proveržio sezone. Šių metų pradžioje Kanados garbę ginantis M.Raoničius tarp geriausių pasaulio tenisininkų žengė tik 156-as. Metus jis užbaigė 41-as.

Dar aukščiau metų pabaigoje užlipo japonas Kei Nišikoris. 21-erių tenisininkas, pradėjęs nuo 98-ojo laiptelio, sezoną užbaigė 25-as. Aukščiausiai šiemet jis buvo pakilęs iki 24-os vietos, taip ženkliai pagerindamas Japonijos rekordą, kuris nuo 1992 metų priklausė Shuzo Matsuokai (ATP 46).

9. Juano Martino del Potro sugrįžimas

„Scanpix“ nuotr./Juanas Martinas del Potro
Juanas Martinas del Potro

2009-aisiais sužibęs J.M.Del Porto buvo penktoji pasaulio raketė, tačiau dėl riešo traumos pernai sužaidė tik šešis mačus. Dėl šios priežasties šių metų vasarį pasaulio reitinge jis buvo nukritęs net į 485 vietą.

Pasveikęs po traumos 23-ejų tenisininkas greitai šovė į viršų, o metus baigė 11-as. Jis taip pat padėjo Argentinos rinktinei patekti į Daviso taurės finalą, kur pralaimėjo Ispanijai.

8. Andy Murray pergalių serija Kinijoje

Aukščiausią pavarą Azijoje įjungęs Andy Murray laimėjo tris turnyrus Azijoje per tris savaites – Bankoke, Tokijuje ir Šanchajuje. Po šios pergalių serijos britas buvo pakilęs ir ant trečiojo ATP reitingo laiptelio, bet metų pabaigoje jį vėl susigrąžino Rogeris Federeris.

A.Murray pergalių serija tęsėsi iki 17-os iš eilės.

7. 800 pergalių – Danielis Nestoras ir Rogeris Federeris

Prieš šio sezono startą nė vienas profesionalaus tenisininko karjerą tęsiantis žaidėjas savo sąskatoje neturėjo 800 pergalių, tačiau metų eigoje šį įspūdingą rezultatą pasiekė net du – Danielis Nestoras ir Rogeris Federeris.

Dvejetų atstovas D.Nestoras pasižymėjo jau metų pradžioje, kai pagerino Toddo Woodbridge'o rekordą (782 pergalių), o vėliau tapo ir pirmuoju dvejetų tenisininku, laimėjusiu 800 mačų. 39-erių kanadietis, kuris pirmąją pergalę šventė dar 1993-iais pasiekė ir žaistų dvejetų mačų rekordą – 1148.

Tuo tarpu R.Federeris tapo septintuoju vienetų žaidėju, kuris per karjerą laimėjo 800 susitikimų.

6. Rogeris Federeris – rekordinį, šeštą, kartą finalinio ATP metų turnyro čempionas

Gyva teniso legenda Rogeris Federeris toliau perrašinėja šio sporto istoriją. 2011-aisiais jis rekordinį – šeštąjį – kartą laimėjo finalinį ATP metų turnyrą, vykusį Londone. 30-metis šveicaras pagerino Ivano Lendlo ir Pete'o Sampraso rekordą (5 kartai).

5. Brolių Bryanų rekordas ATP dvejetų reitingo viršūnėje

„Scanpix“ nuotr./Bobas ir Mike'as Bryanai
Bobas ir Mike'as Bryanai

Bobas ir Mike'as Bryanai išlieka nepajudinami ATP dvejetų reitingo viršūnėje. Šiemet jie pirmojoje vietoje išsilaikė visą sezoną – septintą kartą per paskutinius 9 metus. Tai naujas rekordas.

33 metų dvyniai taip pat pagerino legendinio Johno McEnroe'aus rekordą – dvejetų reitingo viršūnėje išbuvo ilgiau nei 270 savaičių iš eilės.

Negana to, Bobas ir Mike'as Bryanai šiemet dar labiau pagerino ir sau priklausantį laimėtų „Tour“ serijos dvejetų turnyrų rekordą – iki 75-ių, bei pakartojo Toddo Woodbridge'o ir Marko Woodforde'o laimėtų „Didžiojo kirčio“ serijos turnyrų rekordą – 11.

4. Rafaelio Nadalio rekordai ant grunto dangos

Rafaelis Nadalis šiemet vėl skynė pergales ant grunto dangos. Ispanas rekordinį – septintą – kartą iš eilės tapo Monte Karlo teniso turnyro nugalėtoju ir pakartojo Bjorno Borgo rekordą, šeštąjį kartą laimėdamas „Roland Garros“ čempiono titulą.

3. Novakas Džokovičius – penki laimėti „Masters“ turnyrai

Kasmet vyksta devyni ATP „Masters“ serijos turnyrai, tačiau dar niekam iki šiol per sezoną nebuvo pavykę laimėti daugiau nei keturių. Taip 2005-aisiais padarė R.Nadalis ir R.Federeris, kuris šį pasiekimą pakartojo ir 2006-aisiais. Šiemet šį rekordą pagerino Novakas Džokovičius, laimėjęs 5-is turnyrus – Indian Velse, Majamyje, Madride, Romoje ir Monrealyje.

2. Novakas Džokovičius – trys laimėti „Didžiojo kirčio“ turnyrai

Iki šio sezono pradžios N.Džokovičius „Didžiojo kirčio“ serijos turnyrą buvo laimėjęs tik kartą, tačiau vien per šį sezoną jis šį rezultatą padidino iki keturių.

Laimėdamas „Australian Open“, Vimbldono ir „US Open“ čempionatus serbas prisijungė prie Rodo Laverio (1969 m.), Matso Wilanderio (1974 m.), Roger Federer (2004, 2006 ir 2007 m.) ir Rafaelio Nadalio (2010 m.) – visi jie tame pačiame sezone triumfavo trijuose „Didžiojo kirčio“ turnyruose.

1. Novakas Džokovičius – sezono startas 41:0

Novako Džokovičiaus startas buvo tiesiog neįtikėtinas. Net pusę sezono serbas buvo neįveikiamas – laimėjo 41 mačą iš eilės.

N.Džokovičiui pritrūko vos vienos pergalės iki J.McEnroe'aus rekordo (1984 m.), kai jo įspūdingą seriją birželio 3 dieną „Roland Garros“ ketvirtfinalyje nutraukė R.Federeris.

„Atsižvelgiant į tai, jog šių laikų tenise konkurencija yra kur kas didesnė, žaidimas yra daug atletiškesnis, sakyčiau, kad N.Džokovičiaus rekordas yra net įspūdingesnis už mano“, – serbą gyrė pats J.McEnroe'us.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius