Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 09

Pastebėjimai iš praeitos savaitės ATP turnyrų

Praėjusią savaitę Australijoje, Indijoje ir Katare prasidėjo 2017 metų ATP turnyrų sezonas. Jo startas toli gražu nebuvo nuobodus: jau pačią pirmą savaitę vienas prieš kitą stojo du geriausi pasaulio tenisininkai, bulgaras Grigoras Dimitrovas po daugiau nei dvejų metų pertraukos tapo ATP serijos varžybų čempionu, o parodomajame „Hopman Cup“ turnyre įvyko ilgai lauktas Rogerio Federerio sugrįžimas. Deuce.lt apžvelgia pagrindinius praėjusios savaitės teniso pasaulio įvykius.
Rogeris Federeris
Rogeris Federeris / „Scanpix“ nuotr.

Tikras ATP karalius nepasikeitė?

Suprantama, kad bene daugiausiai dėmesio praeitą savaitę sulaukė Dohoje vykusio „Qatar ExxonMobil Open“ turnyro finalas, kuriame raketes sukryžiavo du geriausi pasaulio tenisininkai – Andy Murray ir Novakas Džokovičius. Iš šio mūšio buvo galima susidaryti kelis įspūdžius.

Pirma, A.Murray vadinti pirmąja pasaulio rakete vis dar neapsiverčia liežuvis. Taip tikriausiai yra todėl, kad 29-erių brito žaidimas neatrodo toks dominuojantis, koks buvo kitų trijų pastarųjų pirmųjų pasaulio rakečių – Rogerio Federerio, Rafaelio Nadalio ir N.Džokovičiaus.

Beveik visuose A.Murray mačuose Dohoje atrodė, kad 29-erių britas ne tik nesiima iniciatyvos, bet savavališkai ją atiduoda varžovams, pats į kitą korto pusę paprasčiausiai atmetinėdamas kamuolius. Kitaip tariant, A.Murray akivaizdžiai trūksta agresyvumo, nors skirstyti kamuolius jis tikrai gali. Tai A.Murray įrodė ir finale, kai antrame sete atsilikinėdamas 3:5 sugebėjo laimėti keturis geimus iš eilės ir išplėšti lemiamą setą. Per tą trumpą atkarpą A.Murray puikiai atakavo N.Džokovičių, ypač atlikdamas smūgį iš kairės pusės.

Visgi trečiame sete A.Murray agresyvumas vėl dingo it į balą, o tuo pasinaudoti suskubo N.Džokovičius, septintame geime „sausai“ laimėjęs brito padavimus ir taip nusitiesęs kelią į antrą iš eilės „Qatar Open“ turnyro nugalėtojo titulą.

Nepaisant prasto ir perdėm pasyvaus žaidimo Dohoje, A.Murray vis tiek įsirašė į „Qatar Open“ turnyro istoriją – tapo pirmu tenisininku, šių varžybų finalą pasiekusiu keturis kartus.

Beje, laimėdamas finalą N.Džokovičius nutraukė įspūdingą 29-ių A.Murray pergalių iš eilės seriją, kuri prasidėjo dar pernai spalį.

Kalbant apie N.Džokovičių, serbas paskutiniuose Dohos etapuose pademonstravo visiško atsigavimo ženklus. Antroji pasaulio raketė vėl nesibaimino atakuoti iš dešinės pusės, pasižymėjo tvirta psichologija, kai sugebėjo iškovoti pergalę, nors antrame sete iššvaistė puikią galimybę laimėti anksčiau.

Iš turnyro Dohoje galima daryti išvadą, kad tikrasis ATP karalius vis dar tebėra N.Džokovičius. Tačiau tikslesnį vaizdą bus galima susidaryti po „Australian Open“ čempionato.

Rogeris Federeris sugrįžo su trenksmu

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rogeris Federeris

Pusmetį trukusi Rogerio Federerio fanų agonija praėjusią savaitę galiausiai baigėsi – 16-oji pasaulio raketė, išsilaižiusi kelio traumą, sudrebino „Hopman Cup“ turnyrą.

Perte 35-erių šveicaras žaidė pirmą kartą nuo 2002 metų. Įdomu, jog tąkart jis Šveicarijos komandą sudarė su dabartine savo žmona Mirka Federer.

R.Federerio dalyvavimas „Hopman Cup“ turnyre kaip reikiant pamalonino varžybų organizatorius – beveik per kiekvieną šveicaro mačą buvo pamušamas žiūrovų skaičiaus rekordas.

Nors, kaip minėta, R.Federeris nežaidė daugiau nei pusmetį, į kortus šešioliktoji pasaulio raketė grįžo it iš pieno plaukęs. „Hopman Cup“ turnyrą R.Federeris pradėjo be problemų nugalėdamas britą Danielį Evansą, o vėliau lengvai – 6:1, 6:4 – patiesė ir kur kas galingesnį varžovą – 18-ą vietą ATP reitinge užimantį prancūzą Richardą Gasquet. Tiesa, Perte R.Federeris turėjo nuryti ir karčią piliulę, kai po trijų pratęsimų 6:7, 7:6, 6:7 antrą kartą iš eilės pralaimėjo Vokietijos supertalentui Alexanderiui Zverevui. Tačiau ir pats rezultatas simbolizuoja, jog R.Federeris į didįjį tenisą sugrįžo pasiruošęs driokstelėti.

Ko trūksta Rafaeliui Nadaliui?

Praėjusią savaitę ATP turnyre dalyvavo ir paskutinis „Didžiojo ketverto“ narys – Rafaelis Nadalis.

Geriausias Ispanijos tenisininkas „Brisbane International“ turnyre Australijoje startavo žvėriškais pasirodymais. Pirmame etape Rafa 6:3, 6:3 lengvai patiesė ukrainietį Aleksandrą Dolgopolovą, o antrame 6:1, 6:1 sunaikino vokietį Mišą Zverevą, kuris praeito sezono pabaigoje buvo tikras galvos skausmas net ir patiems geriausiems pasaulio žaidėjams.

Visgi tuo R.Nadalio pasirodymas Brisbene ir baigėsi, nes ketvirtfinalyje 30-metis ispanas 6:4, 3:6, 4:6 pralaimėjo Milošui Raoničiui, kurį prieš kelias dienas buvo nugalėjęs parodomajame „Mubadala World Tennis Championship“ turnyre Abu Dabyje.

R.Nadalis pamažu siekia sugrįžti į geriausią formą, kad galėtų vėl pretenduoti į „Didžiojo kirčio“ turnyrų titulus. Bet, kaip ir pernai, Rafos žaidime kažko trūksta. Sunku pasakyti, ko tiksliai, nes ispano „backhand’as“ yra geresnis nei anksčiau (tą sakė ir pats R.Nadalis), smūgiuodamas iš dešinės jis nedaro absurdiškų klaidų, dažnai pasitaikydavusių praėjusio sezono pirmoje pusėje. Padavimas, rodos, yra toks pats, koks buvo anksčiau. Lieka vienintelis variantas – R.Nadalis turi tikėti, kad jam nesunkiai įveikiamas bet koks varžovas.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Rafaelis Nadalis

Jei tektų pažvelgti į netolimą ateitį, iš R.Nadaliui galima pranašauti gerą ir „gilų“ pasirodymą „Australian Open“ čempionate. Visgi ispano galimybės pasipriešinti N.Džokovičiui ar A.Murray kol kas atrodo blankiai.

Grigoras Dimitrovas pasauliui priminė apie savo potencialą

Puikiai praeito sezono pabaigoje atrodęs Grigoras Dimitrovas praėjusią savaitę kaip reikiant sudrebino Brisbeną. Geriausias Bulgarijos tenisininkas pagaliau nutraukė daugiau nei dvejus metus trukusią titulų sausrą, o „Brisbane International“ turnyro čempiono taurę vainikavo puikiu asmeniniu rekordu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Grigoras Dimitrovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Grigoras Dimitrovas

Brisbene G.Dimitrovas pirmą kartą karjeroje viename turnyre nugalėjo tris pirmo ATP dešimtuko tenisininkus, o tai padaręs po pustrečių metų pertraukos į viršų kėlė čempiono taurę.

„Brisbane International“ turnyre 15-oji pasaulio raketė pasauliui vėl priminė apie savo potencialą. Nors dėl panašių smūgių, jų technikos ir žaidimo stiliaus G.Dimitrovas vadinamas „mažuoju Federeriu“, bulgaras turi vieną ginklą, kurio R.Federeriui telieka pavydėti – atletiškumą. Ilgai slysdamas net ant akrilinės dangos, darydamas špagatus ir nuo vienos šoninės linijos iki kitos nubėgdamas per labai trumpą laiką, G.Dimitrovas šiais aspektais nė kuo nenusileidžia ir pačiam N.Džokovičiui.

Ypač gerai G.Dimitrovas pasirodė pusfinalyje ir finale, kur atitinkamai nugalėjo R.Nadalio skriaudiką M.Raoničių ir puikiai sezoną pradėjusį japoną Kei Nishikorį.

„Ši pergalė nebuvo netikėta, – po finalo kalbėjo bulgaras. – Labai daug (tarpsezoniu) dirbau aikštėje ir už jos ribų. Man labai pasisekė, kad esu sveikas ir sugebėjau prasibrauti iki finalo. Šis pasiekimas man labai daug reiškia, nes išsikėliau labai aukštus tikslus pirmajam sezono pusmečiui.“

Kei Nishikoris gali tapti juoduoju „Australian Open“ čempionato arkliuku, bet...

Nors „Brisbane International“ turnyro finale ir nusileido G.Dimitrovui, pajėgiausias Japonijos tenisininkas Australijoje žaidė puikiai. To įrodymas – gana nesunkiai nugalėtas Stanas Wawrinka ir pirmą kartą pasiektas šių varžybų finalas.

Penktoji pasaulio raketė prieš sezono pradžią turėjo įdėti daug darbo, nes ir jo žaidime buvo galima įžvelgti krūvą patobulėjusių žaidimo aspektų. Ryškiausi jų – nerealus kamuolio skirstymas iš kairės pusės, agresyvesnis žaidimas nei pernai ir patobulėjęs pirmasis padavimas.

Dėl gero turnyro Brisbene K.Nishikorį visai pagrįstai galima laikyti juoduoju „Australian Open“ čempionato arkliuku, bet yra vienas „bet“. Vos ne kiekviename turnyre K.Nishikoris susiduria su sveikatos problemomis. Tarkim, po finalo prieš G.Dimitrovą 26-erių japonas atskleidė, kad jį kamuoja klubo skausmai.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Kei Nishikoris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Kei Nishikoris

ATP turėtų skirti papildomus prizus?

Praėjusią savaitę pasaulyje vyko trys ATP 250 serijos turnyrai – „Chennai Open“, „Qatar Open“ ir „Brisbane International“. Visų trijų turnyrų čempionai gavo po tiek pat ATP reitingo taškų, „Chennai Open“ ir „Brisbane International“ turnyrų nugalėtojai džiaugėsi panašiomis piniginėmis premijomis.

Viskas lyg ir normalu, bet Profesionalų teniso asociacija (ATP) galėtų išsikelti idėją dėl papildomų prizų steigimo. Tokia mintis kilo palyginus Čenajuje ir Brisbene triumfavusius tenisininkus.

„Brisbane International“ čempionas G.Dimitrovas už „Chennai Open“ nugalėtoją Roberto Bautistą-Agutą prizų išraiška pasipelnė mažiau, o taip būti neturėtų, nes bulgarui Brisbene teko dirbti dvigubai, jei ne trigubai, sunkiau. Situacija tokia: tam, kad taptų Brisbeno turnyro čempionu, G.Dimitrovas turėjo nugalėti net tris pirmo ATP dešimtuko tenisininkus, tuo tarpu R. Bautista-Agutas viso turnyro metu nė karto nesusitiko su tarp keturiasdešimties geriausių pasaulio žaidėjų patenkančiu tenisininku!

Absurdiškiausia tai, kad Ispanijos tenisininkui dar buvo įteiktas keliais tūkstančiais dolerių didesnis čekis. ATP tikrai turėtų pagalvoti apie kokius nors papildomus prizus…

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius