-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 03 06

Remigijus Balžekas apie Lietuvos tenisininkų debiutą: „Tai yra daug. Aukščiau tik elitas“

Lietuvos teniso rinktinė pasaulio teniso čempionatu vadinamose Daviso taurės varžybose debiutavo prieš 21-erius metus. Komandą subūrė vienas garsiausių Lietuvos teniso trenerių Remigijus Balžekas. Specialistas puikiai prisimena pirmą išvyką į Slovakiją su tuomet geriausiais šalies žaidėjais. Šiandien Lietuvos teniso rinktinė debiutuos pirmoje Daviso taurės grupėje.
Remigijus Balžekas
Remigijus Balžekas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot R.Balžeko, tai yra didžiulis Lietuvos tenisininkų pasiekimas. Treneris favorite vadina Lenkijos rinktinę, tačiau šansų lietuviai turi. Daviso taurės Lietuvos ir Lenkijos mačas aistruoliams gali padovanoti nepamirštamų emocijų. 

R.Balžekas su deuce.lt sutiko pasidalinti prisiminimais apie Lietuvos teniso rinktinės pirmuosius žingsnius Daviso taurėje ir nuomone apie artėjančią akistatą su geriausiais Lenkijos tenisininkais.  

– Treneri, ar pamenate Lietuvos teniso rinktinės debiutą Daviso taurės varžybose?

– Žinoma. Pirmasis kartas buvo 1994-aisiais metais. Pirmą kartą atstovavome Lietuvai Daviso taurės varžybose. Tai buvo ganėtinai sunku, nes mes iš esmės nieko nežinojome. Į Slovakiją važiavome su traukiniais ir persėdimais. Tačiau mūsų komanda buvo tikrai nebloga, sakyčiau, solidi, Rolandas Muraška, Gitanas Mažonas, Giedrius Vėželis, Denisas Ivancovas. Vyrai tikrai kovėsi. Pateikėm staigmeną, išėjome į finalą ir pralaimėjome tik šeimininkei Slovakijos rinktinei, kurioje žaidė Karolis Kučera, Marianas Vajda, Janas Kroslakas. Tai žmonės, tapę teniso žvaigždėmis. Tuomet buvo Lietuvos teniso istorijos pradžia. 

– Jau po debiuto Lietuvos teniso rinktinė iškart pateko į antrą Daviso taurės grupę. 1995-aisiais teko žaisti ir su Lenkijos rinktine. Pralaimėjome 1:4.  

– Daug prisiminimų apie tą mačą neturiu. Žaidėme Vilniuje. Tiesiog lenkai buvo šiek tiek didesnio meistriškumo. Dar pamenu, kad vienas svarbesnių veiksnių buvo namų sienos. Vis tiek prie savų žiūrovų norėjosi gerai pasirodyti. Buvo jaudulio. O tai kartais irgi pakenkia.

– Ar per tuos 21-erius metus jūsų atmintyje yra stipriai įstrigusių momentų, susijusių su Lietuvos teniso rinktine? 

– Tai, kaip jau kalbėjau, debiutas Daviso taurėje. Tuomet Slovakijoje žaidė aštuonios komandos. Reikėjo laimėti grupės varžybas ir tai mes padarėme. Pamenu tuomet vykusį mačą su Monako rinktine. Ten buvo daugybė kuriozų ir vos nekilo muštynės. Kiek pamenu, teisėjas padarė menką klaidelę mūsų naudai. Monako žaidėjas agresyviai ėmė aiškintis su teisėju, tada įsijungė Rolandas Muraška. Akimirką buvo baisu (juokiasi). Teko mums, kapitonams, įsikišti ir skirti žaidėjus. Na, bet vakarienės metu viskas pasimiršo ir visi buvom puikios nuotaikos.

Taip pat įsiminė mačas su Didžiąja Britanija. Sakėme, kad juos galim nugalėti, ir nugalėjom. Dar ir dabar turbūt daugeliui teniso aistruolių atmintyje įstrigęs pergalingas Lauryno Grigelio smūgis iš kairės tiesiai palei liniją. Tai buvo linksmiausia pergalė. Nugalėjome didelę valstybę, kuri turi giliausias teniso tradicijas. Ši pergalė davė didžiulį postūmį Lietuvos tenisui. 

– Paaiškinkit paprastam žmogui. Pirma Daviso taurės grupė – tai daug ar mažai? Apskritai, kas tai?

– Na, tai yra beveik teniso viršūnė. Pasiekta tikrai labai daug. Tokiai nedidelei šaliai žaisti pirmoje Daviso taurės grupėje yra tikrai labai daug. Duok, Dieve, išsilaikyti, bet tai yra labai, labai daug. Joje išsilaikyti turint vieną žaidėją bus tikrai nelengva. O aukščiau tik pasaulio elitas. 

– Lenkai atvirai rašo, kad Lietuvos teniso rinktinę tempia vienas žmogus – Ričardas Berankis. Kad tai vieno žmogaus orkestras. Tik jo dėka mūsų šalies rinktinė pasiekė tokias rekordines aukštumas. Sutinkat, kad Lietuvos teniso sėkmė priklauso nuo vieno žaidėjo?  

– Tai aš sakiau ir prieš septynerius metus. Ir dabar belieka pripažinti, kad lenkai su tokiais teiginiais yra visiškai teisūs. Aišku, žaidžia visa komanda, bet Ričardas yra variklis. Jei jo neturėtume, tikrai būtų sunku pasakyti, kur dabar būtų Lietuvos rinktinė.  

– Ką manote apie artėjančią dvikovą su Lenkijos teniso komanda. Kokie mūsų šansai iškovoti pergalę?

– Jeigu Ričardas laimi du mačus, belieka laimėti dar vieną. Tai visai realu. Aišku, labai daug priklauso ir nuo Lauryno Grigelio žaidimo. Jis tikrai gali nugalėti Lukaszą Kubotą. Jeigu, žinoma, gerai žais. Laurynui prieš Jerzy'į Janowiczių gali būti sunkiau, bet Laurynas juk dažnai komandiniuose mačuose demonstruoja gerą žaidimą, todėl labai stipriai nenustebčiau.  

Polski Zwiazek Tenisowy facebook nuotr. /Jerzy'is Janowiczius ir Laurynas Grigelis
Polski Zwiazek Tenisowy facebook nuotr. /Jerzy'is Janowiczius ir Laurynas Grigelis

– Vienu svarbiausių taps pirmas R.Berankio ir L.Kuboto mačas...

– Taip, tai esminis mačas. Nes jeigu Ričardas patirs nesėkmę, šansai sumažės iki minimumo. Bet jeigu R.Berankis laimės, o jeigu dar ir užtikrintai, tuomet atsiras didžiulė intriga. Tada, mano nuomone, Lietuvos šansai išaugtų ir būtų 40 prieš 60. Dabar manau, kad yra 30 prieš 70. Lenkijos rinktinė tikrai yra labai stipri ir pavojinga. Ir tai privaloma prisiminti žaidžiant kiekvieną tašką.  

– Pergalė pirmame mače Lietuvos sporto aistruoliams automatiškai dovanotų galimybę išvysti vieną labiausiai intriguojančių mačų per visą mūsų šalies istoriją. Sekmadienį R.Berankis žaistų su J.Janowicziumi. Kaip manot, ar Lenkijos teniso žvaigždė dar prisimena pralaimėjimą Ričardui prestižinio „US Open“ jaunių finale?

– Dar vakar pažiūrėjau tą „US Open“ finalo juostą. Tai buvo galingas mačas. Buvo gražu, labai gražu. Ir esu tikras, kad Jerzy'is to pralaimėjimo nepamiršo. Nes tokių finalų nė vienas tenisininkas nepamiršta. Žaisti „US Open“, kad ir jaunių finale, lemta toli gražu ne kiekvienam karjeroje. Tikrai labai įdomu būtų pamatyti šių dviejų tenisininkų akistatą. Nors nesu didelis J.Janowicziaus žaidimo stiliaus gerbėjas, tikrai pripažįstu, kad tai yra labai geras tenisininkas. O Ričardas daug geriau žaidžia su aukštos klasės žaidėjais nei su vidutinės klasės žaidėjais. Tai tikrai galėtų tapti tikra puošmena Lietuvos ir Lenkijos rinktinių akistatoje. 

Deuce.lt kviečia visas lietuvių kovas sekti drauge ir prisijungti prie teniso aistruolių grupės facebooke.

Lietuvos rinktinės sudėtis: Ričardas Berankis, Laurynas Grigelis, Lukas Mugevičius, Mantas Bugailiškis. Kapitonas – Rimvydas Mugevičius. 

Lenkijos teniso rinktinės sudėtis: Jerzy‘is Janowiczius, Lukaszas Kubotas, Kamilis Majchrzakas, Marcinas Matkowskis. Kapitonas – Radoslawas Szymanikas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius