Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 11 12

Du Edgarai Ulanovai: kodėl taip tikęs prie Šaro, jis klimpsta „Žalgiryje“ dabar?

Edgaras Ulanovas buvo vienas svarbiausių Kauno „Žalgirio“ žaidėjų kelerius metus, bet šį sezoną 29 metų puolėjo rodikliai yra prasčiausi per jo karjerą. Tačiau, ar esmė tik paties krepšininko žaidime?

E.Ulanovas šį sezoną yra tarsi visos komandos pasirodymo atspindys.

Penktadienio Eurolygos rungtynes Madride „Žalgiris“ pasitinka pralaimėjęs visas 8 rungtynes turnyre, o sekmadienį dar ir gavęs stiprų Vilniaus „Ryto“ niuksą.

E.Ulanovui buvo projektuojamas vieno komandos lyderių vaidmuo, bet šį sezoną jis kol kas negali didžiuotis nė vienu Eurolygos maču.

3,1 taško vidurkis prastai pataikant baudas (58 proc.), dar prasčiau – tritaškius (21,1 proc.) ir tiesiog siaubingai – dvitaškius (14,3 proc.) veda prie 1,9 naudingumo balų vidurkio.

Kol kas tai prasčiausias sezonas per Kauno krepšininko karjerą, o žaidimo kreivė dar sparčiau smigo pastaruoju metu.

Pastarosiose dvejose Eurolygos rungtynėse ir savaitgalį „Žalgirio“ pralaimėtame mače „Rytui“ E.Ulanovas nepelnė nė taško ir per visas tris dvikovas liko su minusiniu efektyvumo balu.

Tai neįtikėtinai žemi rodikliai, pamenant, kaip E.Ulanovas žaisdavo anksčiau „Žalgiryje“.

Suprasti akimirksniu

  • E.Ulanovo rezultatyvumas Eurolygoje
  • 2014–2015 m. – 5,4 taško (53 proc. dvitaškių, 32 proc. tritaškių)
  • 2015–2016 m. – 6,3 taško (39 proc. dvitaškių ir 34 proc. tritaškių)
  • 2016–2017 m. – 7,7 taško (51 proc. dvitaškių ir 38 proc. tritaškių)
  • 2017–2018 m. – 7,5 taško (52 proc. dvitaškių ir 46 proc. tritaškių)
  • 2018–2019 m. – 7,2 taško (49 proc. dvitaškių ir 35 proc. tritaškių)
  • 2019–2020 m. – 8,3 taško (47 proc. dvitaškių ir 37 proc. tritaškių)
  • 2020–2021 m. – 4,5 taško (52 proc. dvitaškių, 40 proc. tritaškių)
  • 2021–2022 m. – 3,1 taško (14 proc. dvitaškių, 21 proc. tritaškių)
  • P.s. 2020–2021 m. sezoną E.Ulanovas atstovavo Stambulo „Fenerbahče“.

„Faktas, kad jis dabar didelėje duobėje, anksčiau jį matydavome vienokį, o dabar – visiškai kitą, – apie E.Ulanovą laidoje „Eurolygos diena“ sakė Mindaugas Brazys. – Niekada nebūčiau patikėjęs, kad Edgaras gali tiek žemai nusiristi, įkritęs į psichologinę duobę.

Anksčiau nebuvau pastebėjęs jo silpnų savybių, kurios jam dabar labiausiai ir kenkia.“

Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Teodoro Biliūno / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Tačiau psichologija prasideda nuo įvykių krepšinio aikštėje.

Lietuvos rinktinės, taip pat „Žalgirio“, „Ryto“ trenerių štabe dirbęs krepšinio specialistas pažymėjo, kad kuomet Kauno komandą treniravo Šarūnas Jasikevičius, E.Ulanovas ypač gerai būdavo išnaudojamas centruojant prie krepšio.

M.Brazys vaizdo įrašų pavyzdžiais rodė, kaip Š.Jasikevičius atskleisdavo E.Ulanovą.

„Pirmiausia, Ulanovas centruodavo, kai turėdavo aiškų pranašumą prieš varžovą. O kai jis centruodavo, visa komanda ir žaisdavo taip, kad jis centruotų, o ne darytų ką nors kito.“

VIDEO: E.Ulanovo gaivinimo planas ir „Real“ šokantis lokys | „Eurolygos diena“

M.Brazio teigimu, E.Ulanovas dažnai atsidurdavo nugara į krepšį, kad galėtų judėti metimui savo stipriąja – kairiąja – ranka.

Itin svarbu būdavo, jog kiti žalgiriečiai išsidėstytų taip, kad varžovai nenorėtų dvigubinti gynybos prieš tvirtą ir platų judesių arsenalą turintį 199 cm ūgio puolėją. Kai komandos draugai nukreipdavo dėmesį į save, E.Ulanovui likdavo erdvė žaisti vienas prieš vieną.

Jei varžovai vis dėlto dvigubindavo gynybą, E.Ulanovo bendražygiai stovėdavo taip, kad jiems būtų patogu sulaukti perdavimo.

„Pas Šarą viskas buvo gerai sudėliota“, – pabrėžė M.Brazys ir pridūrė, kad ir Lietuvos rinktinėje prie Dainiaus Adomaičio jie bandydavo taip pat išnaudoti E.Ulanovą.

Pavyzdžiui, 2019 metų pasaulio čempionate, kuriame E.Ulanovas rinko po 7,2 taško, žalgirietis pelnė 15 taškų į Kanados krepšį, o rungtynėse su Prancūzija patraukė lietuvius, išprovokavęs kelis kartus iš eilės varžovų pražangas.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūno Jasikevičiaus priekaištai Edgarui Ulanovui
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Šarūno Jasikevičiaus priekaištai Edgarui Ulanovui

Šį sezoną „Žalgiryje“ E.Ulanovas beveik neturi progų centruoti, o kai tai darė, komandos draugų išsidėstymas lemdavo, kad jis patekdavo į varžovų spąstus.

„Tai mėsmalė, kurioje jam nėra jokios erdvės“, – sakė M.Brazys.

Anksčiau tikslus komandos draugų išsidėstymas leisdavo E.Ulanovui ne tik atakuoti, bet ir atlikti rezultatyvų perdavimą. Bet šį sezoną jau būta pavyzdžių, kai Emmanuelis Mudiay ar Joshas Nebo atsidurdavo tokioje pozicijoje, kad varžovai galėdavo sau leisti dvigubinti gynybą prieš E.Ulanovą.

Be to, keli E.Ulanovo bandymai centruoti sužlugo ir jam bandant apžaisti gerai besiginantį žaidėją, pavyzdžiui, Nikolą Kaliničių.

„Anksčiau visa komanda žaisdavo jam ir padėdavo, o dabar išeidavo mišrainė. Todėl jo pasitikėjimas savimi ir blėso“, – sakė M.Brazys.

Jis pabrėžė, kad būtent E.Ulanovas yra bene svarbiausias „Žalgirio“ rezervas.

„Žiūrint į visus žalgiriečius, nematai kito tokio žaidėjo, kuris galėtų stipriai pasitempti. Manau, vienintelis Ulė galėtų atnešti po 10 ekstra taškų savo centravimu ir perdavimais kitiems, – dėstė M.Brazys. – Galvoju, kad dabar „Žalgiriui“ to labai trūksta, o Ulanovo toks žaidimas galėtų padėti „Žalgiriui“ išnaudoti ir metikus. Reikėtų jį racionaliau panaudoti.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Seno gero E.Ulanovo laukia ir Kauno „Žalgirio“ klubo vadovas Paulius Motiejūnas.

„Tai, ką dabar matome, nėra tas Edgaras. Jis nėra tas žaidėjas, su kuriuo pasirašėme kontraktą, kokį vaidmenį jam matėme ir kaip jis gali žaisti, – šią savaitę „Žalgiris Insider“ sakė P.Motiejūnas. – Bet tai dėl pasitikėjimo savimi trūkumo. Edgaras, kurį mes visi pažįstame, gali diktuoti rungtynių tempą savo gynyba, puolime gali imtis atsakomybės, kai to reikia, – prisimename ne vieną jo lemiamą metimą. Dabartinis Edgaras kažkur neranda savo stiprybių ir pasitikėjimo. Mes lauksime tiek, kiek reikės. Tai yra mūsų Edgaras. Tas pats Edgaras Ulanovas. Tai ne „Space Jam“ filmas, kad kas nors galėtų atimti talentą ir nežinotum, kaip žaisti krepšinį. Ne ta situacija. Tai dalykai, kurie yra galvoje. O viską išspręsti galima po truputį dirbant, tobulėjant ir ilginant gero žaidimo atkarpas. Kai laimėsime, galėsime persiversti ir laimėti.“

Atsakydamas į sirgalių klausimus, P.Motiejūnas tvirtino, kad dėl tikėjimo E.Ulanovu „Žalgiris“ vasarą ir neviliojo kitų gerai besiginančių Lietuvos krepšininkų – Arno Butkevičiaus ar Margirio Normanto, atstovaujančių Vilniaus „Rytui“.

„Kalbant apie A.Butkevičių ar M.Normantą, – man Ulanovas yra geresnis žaidėjas, – pažymėjo P.Motiejūnas. – Ne toks Ulanovas, kokį matome dabar, bet žiūrint į tai, kad jis yra mūsų sistemos auklėtinis ir žinant jo galimybes, vasarą atrodė ir dabar atrodo, kad jis yra geresnis už tuos žaidėjus. Prioritetas yra mūsų sistemos žaidėjams, nes jie žino mūsų vertybes, jiems lengviau įsilieti į komandą.“

Artimiausias vakaras, kai „Žalgiris“ ir E.Ulanovas bandys iš naujo, – šį penktadienį, kai Eurolygos rungtynėse Ispanijoje žalgiriečius egzaminuos Madrido „Real“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius