Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

A95 markės benzinas pasiekė rekordą – 5,01 Lt už vieną litrą

Populiariausios markės benzinas „Statoil“ degalinėse perkopė penkių litų už litrą kainą. Taigi, žengiame į naują etapą, kai kelionių biudžetą skaičiuosime kurą daugindami iš penkių.
Benzino kaina „Statoil“ degalinėje
Benzino kaina „Statoil“ degalinėje / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Kylančios degalų kainos šiomis savaitėmis sulaukia vis daugiau žiniasklaidos dėmesio. Publikacijos interneto portaluose sulaukia ir rekordinių komentatorių skaičiaus.

Dabar jau aišku, kad šaršalas kilo ne be reikalo. A95 markės benzinas, be konkurencijos populiariausia benzino rūšis Lietuvoje, „Statoil“ degalinėje Vilniuje ketvirtadienio popietę kainavo 5,01 Lt. už litrą. „Statoil“ degalinių tinklas tapo pirmuoju, perkopusiu magišką penkių litų ribą. Neabejotina, kad pavyzdžiu paseks ir likę degalinių tinklai.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Benzino kaina „Statoil“ degalinėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Benzino kaina „Statoil“ degalinėje

Priežasčių kodėl degalų kainos pasiekė rekordines aukštumas, ilgai ieškoti nereikia. Dėl geopolitinių neramumų tarp Vakarų ir Irano biržose naftos kainos pakilo, pakilo ir baigtinio produkto – benzino – kainos degalinėse.

Ir nors Lietuvoje galioja didžiausi Baltijos šalyse akcizai benzinui, Finansų ministerija nesutinka mažinti šių mokesčius. Mūsų šalyje jau trejus metus galioja 1500 litų už tūkstantį litrų akcizas. Tai gerokai daugiau už ES reikalaujamą minimalų dydį – 1240 litų. Tiesa, Lietuvoje yra mažiausias akcizas dyzelinui regione.

Tiesa, atmetus visus sumokamus mokesčius, ir benzinas, ir dyzelinas Lietuvoje yra brangesnis, nei kaimyninėse Baltijos šalyse. Todėl, tikėtina, Lietuvos degalų verslininkai iš prekybos degalais uždirba daugiausia. 

GAZAS.LT prieš mėnesį kalbintas naftos produktais prekiaujančių įmonių asociacijos prezidentas Lukas Vosylius tuomet nesiryžo prognozuoti kada bus peržengta penkių litų riba. Dabar jau aišku – ji buvo peržengta kovo 22-ąją.

Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Benzino kaina „Statoil“ degalinėje
Irmanto Gelūno/15min.lt nuotr./Benzino kaina „Statoil“ degalinėje

„Atsižvelgiant į geopolitinius neramumus, tokius kaip Vakarų ir Irano konfliktas, galime būti tikri, kad naftos didmeninė kaina ir toliau kils. Ir nepaisant to, kad Mažeikiuose veikianti „Orlen Lietuva“ naftos perdirbimo gamykla naudoja kitokios rūšies, ne Irane išgaunamą naftą, jos kaina irgi kils atsižvelgiant į pasaulines tendencijas“, – pasakoja asociacijos prezidentas.

Lietuvos degalines pasiekiantys degalai Mažeikiuose yra gaminami iš „Urals“ tipo naftos, o Irane išgaunama kitokia, WTY tipo nafta. Tačiau biržose kylant vienos, kyla ir kitos kaina. Rusijoje išgaunamą „Urals“ naftą „Orlen Lietuva“ gamykla pirks brangiau, todėl kils ir kainos degalinėse.

Beje, lažybų bendrovė „Triobet“, siūliusi lažintis ar Kaune, Karaliaus Mindaugo prospekte kovo 31-ąją 19 val. A95 markės benzinas kainuos mažiau nei penkis litus, turėtų ruoštis išmokėti laimėjimus. Nors šiuo metu Kaune A95 benzinas pigesnis, iki 31-osios jis turėtų pasiekti penkis litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius