Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar lietuviškas vairuotojo pažymėjimas galioja svetur?

Ar galioja mano vairuotojo pažymėjimas užsienyje? Ar galiu svetur vairuoti savo automobilį? Ar verta pasikeisti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą į užsienietišką, ir ar galėsiu vėliau vėl susigrąžinti lietuviškąjį? Tokie ir dar daugiau klausimų kankina tūkstančius lietuvių, nusprendusių pradėti naują gyvenimą užsienyje.
Policija Didžiojoje Britanijoje
Policija Didžiojoje Britanijoje

Tarp daugybės interneto forumuose sklandančių gandų nelengva rasti tiesių, aiškių atsakymų, taigi lietuviai išeikvoja daug laiko ir nervų svarstydami, ar jų vairuotojo pažymėjimas galios gyvenant užsienyje.

Tiesa ta, kad Lietuvoje išduoti vairuotojo pažymėjimai yra pripažįstami visose Europos Sąjungos ir Europos ekonominės erdvės šalyse (ES bei Norvegijoje, Lichtenšteine ir Islandijoje). Užsienyje galioja ir seno pavyzdžio, popieriniai vairuotojo pažymėjimai. Lietuviškas dokumentas galioja net Didžiojoje Britanijoje, nors ten eismas vyksta kaire puse – priešinga, nei mes esame pratę.

Formalumai – nors ir paštu

Nors vairuotojo pažymėjimo keisti neprivaloma, į kitą valstybę ilgesniam laikui išvykę lietuviai paprastai pasikeičia savo pažymėjimą į tos šalies dokumentą.

Lietuviams, gyvenantiems Britanijoje pasikeisti savo vairuotojo pažymėjimą į britišką visai nesudėtinga. Tam tereikia būti nuolatiniu Britanijos gyventoju ir turėti gyvenamąjį adresą.

Keitimo formalumus lengviausia sutvarkyti paštu. Už vairuotojų pažymėjimų išdavimą atsakingai įstaigai „Driver and Vehicle Licensing Agency“ (DVLA) reikia viename voke nusiųsti šiuos dokumentus: užpildytą prašymo formą D1 (ją galima pasiimti pašto skyriuje arba užsisakyti internetu), dokumentų formato spalvotą nuotrauką, 50 svarų čekį, lietuvišką vairuotojo pažymėjimą ir savo pasą, kurį atgausite kartu su nauju vairuotojo pažymėjimu. Jei pageidaujančiajam pasikeisti vairuotojo pažymėjimą yra 45 ar daugiau metų, arba norima išlaikyti C bei aukštesnes kategorijas, tada reikia pildyti prašymo formą D2 ir prie anksčiau išvardytų dokumentų pridėti gydytojo išduotą medicininę formą D4. Jokių papildomų egzaminų laikyti nereikia, o naujas vairuotojo pažymėjimas yra pristatomas paštu per maždaug dvi savaites.

Brangūs mokslai

Neturintys vairuotojo pažymėjimo lietuviai gali laikyti vairavimo egzaminus užsienyje. Tačiau mokomosios svetainės KETbilietai.lt kūrėjas, vairavimo mokytojas Paulius Jankūnas rekomendavo dėl didelio kainų skirtumo bei kalbos barjero vairavimo mokytis Lietuvoje. “Patogiau vairuotojo pažymėjimą gauti dar Lietuvoje, nes kitose šalyse mokytis yra gerokai brangiau, pvz. Norvegijoje už vairuotojų kursus tektų pakloti daugiau nei 10 tūkst. litų. Be to, niekur kitur egzaminų negalima laikyti lietuviškai”, – aiškino jis.

Baudų ir privilegijų svarstyklės

Lietuviai dažnai abejoja ar verta turėti užsienietišką vairuotojo pažymėjimą dėl Didžiojoje Britanijoje ir daugelyje kitų ES šalių veikiančios baudų už kelių eismo taisykles pažeidimus tvarkos. Mat nusižengus prie britiško pažymėjimo „prikabinami“ baudos taškai. Per trejus metus surinkus jų 12, pusmečiui yra atimamas vairuotojo pažymėjimas. Tuo tarpu pateikus lietuvišką vairuotojo pažymėjimą, nusidėjėlis gali būti nubaustas tik pinigine bauda, taigi vairuotojai tikisi niekada neprarasti savo pažymėjimo. Tačiau tokiu atveju baudos taškai būna įrašomi virtualioje sistemoje ir kada nors nusprendus pasikeisti vairuotojo pažymėjimą į britišką, taškai automatiškai bus jam priskirti.

Taigi, galima lietuviško vairuotojo pažymėjimo apskritai nekeisti, bet vietinių įmonių darbuotojai paprastai palankiau žiūri į savo šalies dokumentą. Turėdami Britanijos vairuotojo pažymėjimą pigiau apsidrausite ar išsinuomosite automobilį ir tikėtina, kad lengviau gausite darbą, kuriame reikalingi vairavimo įgūdžiai.

Tačiau verta prisiminti, kad nuolatos gyvenant Britanijoje (britiškas vairuotojo pažymėjimas būtų geras to įrodymas) apribojama galimybė važinėti Lietuvoje registruotu automobiliu – tai galima daryti tik pusmetį.

Vairuotojo pažymėjimai – lyg parduotuvėje

Panaši vairuotojo pažymėjimo keitimo tvarka galioja ir Airijoje. Tik šioje šalyje nepavyks formalumų sutvarkyti paštu – teks atvykti į vairuotojo pažymėjimus išduodančios įstaigos „Motor Taxation Office“ (MTI) vietinį padalinį ir ten pateikti užpildytas D401 ir D900 formas, dvi dokumentų formato nuotraukas su jūsų parašais kitoje pusėje ir mokestį. Įdomu, kad jis priklauso nuo vairuotojo pažymėjimo galiojimo laiko. Vienerius metus galiosiantis pažymėjimas kainuoja 5 eurus, tris metus galiojantis – 10 eurų, dešimt metų – 25 eurus. Sveikatos pažymą (forma D501) reikia pridėti tik turint C ar aukštesnę vairavimo kategoriją arba esant 70 ar daugiau metų amžiaus.

Griežtos tvarkos šalis

Norvegijoje taip pat galima nesunkiai pasikeisti lietuvišką vairuotojo pažymėjimą į norvegišką, bet toks sprendimas turi vieną didelį minusą – atsisakius lietuviško dokumento nebebus galima naudoti Lietuvoje registruoto automobilio nė dienos. Norvegišką vairuotojo pažymėjimą turintis žmogus šioje šalyje apskritai negali vairuoti kitoje valstybėje registruoto automobilio, net jei pats būtų jo savininkas. Laikinai atvykę į Norvegiją gali vairuoti Lietuvoje registruotą automobilį vienerius metus, bet šiam terminui besibaigiant galima paprašyti Muitinės tarnybos leidimo mašiną naudoti dar metus. Paprastai toks prašymas patenkinamas.

Šioje šalyje taip pat itin griežtos baudos už KET pažeidimus. Čia per trejus metus užtenka surinkti vos 8 baudos taškus ir vairuotojo pažymėjimas bus atimtas pusmečiui.

Ne visi lietuviai lygūs?

Gauti užsienietišką vairuotojo pažymėjimą gana paprasta, bet grįžę į gimtinę lietuviai neretai pasijunta pakliuvę į spąstus. Mat lietuvišką vairuotojo pažymėjimą galima gauti tik pragyvenus Lietuvoje bent 185 dienas per kalendorinius metus. Tačiau VĮ „Regitra“ Egzaminų metodikos skyriaus vyriausiasis specialistas Saulius Ščiuplys užtikrino, kad grįžtantys lietuviai neturėtų nusivilti. „Mūsų piliečiams yra palengvinimas. Jei iš emigracijos grįžęs lietuvis sieja savo ateitį su Lietuva, jis gali gauti vairuotojo pažymėjimą nelaukęs nustatyto termino“, – aiškino pašnekovas. Pasak jo, saitų su valstybe įrodymu gali būti įvairūs dokumentai – patvirtinimai, kad žmogus studijuos, dirbs ar bus registruotas darbo biržoje bei daugybė kitų individualių dokumentų. S.Ščiuplio teigimu, nėra vieno atsakymo, ar į užsienį išvykusiam žmogui reikėtų pasikeisti vairuotojo pažymėjimą į tos šalies dokumentą – tai padaryti nėra privaloma, bet galėtų palengvinti formalumus įstaigose ar pažymėjimą pametus. Vėliau atsikeisti vairuotojo pažymėjimą į lietuvišką galima be jokių apribojimų.

Už vairuotojo pažymėjimų išdavimą atsakingos įstaigos:
Airija: http://www.transport.ie/upload/general/2709–0.pdf
Didžioji Britanija: http://www.dft.gov.uk/dvla/
Norvegija: http://www.vegvesen.no/en/Home
Ispanija: http://www.dgt.es/portal/
Vokietija: http://www.stuttgart.de/item/show/335193/1/dept/366?

Informacija apie užsienio šalių KET:
Airija: http://www.rotr.ie/
Didžioji Britanija: http://www.direct.gov.uk/en/TravelAndTransport/Highwaycode/index.htm
Norvegija: http://www.visitnorway.com/en/Articles/Theme/Getting–here–and–around/Driving–in–Norway/
Ispanija: http://www.idealspain.com/pages/information/DrivingSpain.htm
Vokietija: http://www.howtogermany.com/pages/traffic–violations.html

Daugiau informacijos www.KETbilietai.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius