-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Automobilių gamintojai baiminasi euro zonos žlugimo

Žlugus euro zonai, vieni iš labiausiai nukentėjusių taptų automobilių gamintojai.
Euro zona
Euro zona / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Euro zona

Žlugus euro zonai laimėtojų nebūtų, daugiau ar mažiau nukentėtų visi automobilių gamintojai. Vokietijos automobilių pramonės lyderiai remtųsi atnaujinta Vokietijos valiuta – marke. Vidaus rinkai įtakos tai neturėtų, tačiau eksportuojant automobilius jie nebebūtų patrauklūs kainos atžvilgiu ir jiems taptų sunkiau konkuruoti rinkoje. Analitikai prognozuoja, kad Vokietijos markė būtų apie 20-80 procentų stipresnė valiuta, nei 1999 metais, kai Vokietija prisijungė prie euro zonos.

Italijos gamintojai turėtų geresnę galimybę dėl šalies skolų - jos valiuta taptų labai pigi. FIAT taptų pigiausia automobilių markė Europoje. Prancūzijos gamintojai „Renault“, Peugeot-Citroen“, Vokietijos „Volkswagen“ ir Italijos FIAT rinkodaros specialistai atsargiai žiūri į euro žlugimo galimybę, todėl ruošia investicinius planus kitose rinkose.

BMW ir FIAT vadovai laikosi vieningos nuomonės, jog ekonomika žlugus euro zonai būtų visiškai nenuspėjama, todėl išankstiniai pasiruošimai tėra tik spėliojimai. Niekas negali numatyti, kas atsitiks iš tikrųjų ir koks planas geriausiai veiktų.

Gamintojai, kurių gamyklos yra vienoje šalyje, sunkiai realizuotų savo produkciją svetur. Tuo tarpu FIAT, turinti gamyklą Lenkijoje ir „Volkswagen“ turinti dukterinę SEAT kompaniją Ispanijoje, šiose šalyse būtų užsitikrinusios gerą perspektyvą.

Euro zonos žlugimu galėtų puikiai pasinaudoti Azijos šalių gamintojai. Prognozuojama, kad susiklosčius palankioms aplinkybėms, „Hyundai“ ir KIA galėtų net padvigubinti savo pardavimus.  Japonijos gamintojas „Toyota“, dėl tvirto jenos kurso galėtų užsitvirtinti pasaulinio lyderio poziciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius