Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Cilindrų atjungimo technologiją „Audi“ pritaikė dar trims varikliams

„Audi“ tęsia automatinio cilindrų atjungimo technologijos (COD) diegimą varikliuose. Šiuo metu pristatomi net 3 nauji benzininiai varikliai su šia technologija: 1,4 l TFSI COD, 4,0 l TFSI COD ir W12 COD. Ypač įspūdingas trečiasis egzempliorius, montuojamas naujajame „Audi A8 L“.
„Audi A8 L“ su  W12 tipo, 6,3 l FSI varikliu
„Audi A8 L“ su W12 tipo, 6,3 l FSI varikliu / „Audi“ nuotr.

Pati cilindrų atjungimo koncepcija varikliui veikiant žemomis apkrovomis nėra nauja, tačiau iki šiol buvo susiduriama su sudėtingais apribojimais. Daugiacilindriams motorams buvo galima atjungti tik dalį cilindrų, o tai atlikus pastebimai padidėdavo vibracija ir atsiskleisdavo kiti su vidaus degimu susiję neigiami reiškiniai.

„Audi“ teigimu, naujoji technologija leidžia įveikti daugumą kliūčių – ją galima naudoti tiek keturių cilindrų varikliuose, tiek aštuonių cilindrų V8 TFSI, tiek ir 12 cilindrų gigantuose. Visais atvejais, atjungiama pusė esamų cilindrų varikliui veikiant maža ir vidutine apkrova ir vėl įjungiama vairuotojui stipriau spaudžiant akceleratoriaus pedalą ir didinant pavarą.

Atjungimas atliekamas laikinai nutraukiant degalų įpurškimą ir uždegimą. Vožtuvus uždaro ir cilindrų įjungimą/išjungimą valdo į variklio maitinimo sistemą įmontuotas papildomas elektromagnetinis valdymo blokas. Prieš atjungiant cilindrus, atliekama papildoma įsiurbimo fazė, į atjungiamų cilindrų degimo kameras įsiurbiamas švarus aplinkos oras. Tai leidžia sumažinti cilindruose susidarantį slėgį.

1,4 l TFSI variklyje galima atjungti antrąjį ir trečiąjį cilindrus. 4,0 l TFSI variklyje atjungiami antrasis, trečiasis, penktasis ir aštuntasis cilindrai.

500 AG galios V12 variklyje naudojama šiek tiek modifikuota COD sistema. Joje atjungtų variklių vožtuvai paliekami atidaryti. Pirmiausiai atjungiami visi kairėje „V“ pusėje esantys 6 cilindrai ir automobilis važiuoja varomas kitais šešiais dešinės „V“ pusės cilindrais. Tolydžio fiksuojama krentanti katalizatoriaus temperatūra. Jai nespėjus nukristi iki kritinės ribos, kairieji cilindrai įjungiami, o iki tol veikę dešinieji – išjungiami.

COD technologija „Audi RS6 Avant“ ir „RS7 Sportback“ važiuojant miesto ciklu sutaupo 5 proc. degalų. Gamintojo duomenimis, galingasis 560 AG pajėgumo 4,0 l TFSI COD pasitenkina kukliais 9,8 litro 100 km kelio. Galingiausias į kompaktiškuosius A3 montuojamas 140 AG galios 1,4 l TFSI COD šimtui km kelio vidutiniškai sunaudoja 4,7 l benzino.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius