Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Kas išrenka Lietuvos „Metų automobilį“?

Šiemet jau 20-ą kartą dešimt  automobilių žurnalistų bandys visus naujausius automobilius ir išrinks Lietuvos „Metų automobilį 2017“. Kas jie tokie ir kokiais kriterijais remdamiesi išrinks patį geriausią?
Lietuvos „Metų automobilio“ emblema
Lietuvos „Metų automobilio“ emblema

Gruodžio 10 dieną bus paskelbti geriausi Lietuvoje parduodami automobiliai šeimai, verslininkams, geriausi visureigiai ir sportiškiausi modeliai, taip pat tautos mėgstamiausi. Bet pagrindinis geriausio metų automobilio titulas tenka tik vienam.

Dėl jo šiemet varžysis 35 kandidatai, jau pasirodę ar tik kitąmet Lietuvos rinkoje pasirodysiantys automobilių modeliai. Atsakingą darbą išrenkant geriausią iš geriausių atliks 10-ies automobilių specialistų komisija, sudaryta iš „Lietuvos žurnalistų autoklubo“ narių. Susipažinkite su jais ir sužinokite, kokiais kriterijais vadovaudamiesi jie išrinks „Lietuvos metų automobilį 2017“.

Egidijaus Babelio nuotr./Valdas Valiukevičius
Egidijaus Babelio nuotr./Valdas Valiukevičius

Valdas Valiukevičius. „Lietuvos žurnalistų autoklubo“ prezidentas ir konkurso Lietuvos „Metų automobilis 2017“ projekto koordinatorius. Žurnalo „Keturi Ratai“ vyriausiasis redaktorius ir LNK laidos „Ne vienas kelyje“ prodiuseris. Kasdien vairuoja „Mercedes-Benz GLC“ automobilį.

„Metų automobilį“ Valdas renka nuo pat pirmojo konkurso 1996 metais. Tiesa, jis buvo padaręs kūrybinę 3 metų pertrauką.

Pagrindiniai kriterijai, kuriais vadovaujasi projekto vadovas, yra inovacijos bei kainos ir kokybės santykis automobilyje. Pasak jo, „Metų automobilio“ titulo nusipelno tie automobiliai, kurie pirkėjams siūlo naujausias technologijas ir gerą važiavimo kokybę už priimtiną kainą. Naują modelį jis lygina su kitais šios klasės varžovais bei iki šiol gamintu tos markės modeliu.

Asmeninio archyvo nuotr./Vitoldas Milius
Asmeninio archyvo nuotr./Vitoldas Milius

Vitoldas Milius. Bene daugiausiai patirties turintis komisijos narys. Nors „Lietuvos metų automobilį“ renka ne nuo pradžių, pirmuosius penkis praleido, jis lietuviškuose rinkimuose naudoja tarptautiniuose konkursuose įgytą patirtį.

Vitoldas – žurnalo „Autobild Lietuva“ vyriausiasis redaktorius. Kartu su užsienio kolegomis jis dalyvauja ir „Autobild Auksinio vairo“ (angl. „GoldenSteering Wheel“) rinkimuose, kur geriausią automobilį renka žurnalistai iš viso pasaulio. Vitoldui teko rinkti ir Gruzijos bei Indijos metų automobilius.

„Aš turiu tam tikrų kriterijų sistemą, kurią atsivežiau iš tarptautinių konkursų, kuriuose dalyvauju ir ją pritaikiau sau bei „Lietuvos metų automobiliui“. Kriterijų ten daug, neužteks popieriaus juos visus surašyti. Bet jie leidžia objektyviai įvertinti visus automobilius,“ – sakė Vitoldas Milius.

Nepaisant to, kad darbe pratęs bandyti visus naujausius automobilių modelius, kasdien važinėja klasika tampančiu „Mercedes-Benz 124“ modeliu.

Asmeninio archyvo nuotr./Renaldas Gabartas
Asmeninio archyvo nuotr./Renaldas Gabartas

Renaldas Gabartas. Portalo Alfa.lt žurnalistas, kasdien sėdantis prie „Audi A4“ vairo – „Metų automobilio“ konkurso mohikanas, renkantis geriausius Lietuvos automobilius visus 20 metų nuo pat konkurso pradžios, nepraleidęs nei vienų rinkimų.

„Metų automobilyje“ visada būna tokių modelių, kurie generuoja teigiamas vairuotojiškas emocijas, kurios susijusios su geromis vairavimo savybėmis, pakabos darbu ir variklio dinaminėmis charakteristikomis. Bet Lietuvai ne visada tokių automobilių reikia. Tad stengiuosi nusigręžti nuo pasitenkinimų ir savo balsą skirti universaliausiam automobiliui už prieinamą kainą, kuris tenkintų didžiausios lietuvių dalies poreikius. Antrą vietą visada atiduodu tam automobiliui, kuris man skaniausias“, – ilgametę patirtį, kaip išrenkamas metų automobilis, išdėstė Renaldas.

Egidijaus Babelio nuotr./Dainius Leonavičius
Egidijaus Babelio nuotr./Dainius Leonavičius

Dainius Leonavičius. LNK laidos „Ne vienas kelyje“ vedėjas, buvęs lenktynininkas, dabar vairuojantis pilką dyzelinę „Škoda Octavia“. Nepaisant to, meilės automobiliams nė kiek neprarado ir rinkdamas „Metų automobilį“ naujausiuose modeliuose ieško šarmo:

„Kad modelis taptų metų automobiliu, jis turi turėti gerą kainos ir kokybės santykį. Bet aš papildomai ieškau ir išskirtinių automobilių bruožų. Jis turi turėti kažkokį šarmą, jis turi būti individualybė. Aišku, važiavimo komfortas ir saugumas ne paskutinėje vietoje“, – kriterijus vardijo Dainius.

Egidijaus Babelio nuotr./Valdas Juozas Vilūnas
Egidijaus Babelio nuotr./Valdas Juozas Vilūnas

Valdas Juozas Vilūnas. LRT laidos „Keliai. Mašinos. Žmonės.“ Vedėjas, kasdien vairuojantis „Honda Jazz“ sako, kad jau 12 metų vertindamas visus pretendentus į „Lietuvos metų automobilio“ titulą ieško transporto priemonės sau.

„Automobilius vertinu pagal kainos ir kokybės santykį bei pritaikomumą sau. Aišku, kas man patiks, galbūt nelabai patiks kitam, bet komisija sudaryta iš 10-ties skirtingų specialistų, turinčių savo poreikius ir skonį automobiliams. Ir tokie rinkimai, kiekvienam modeliui dėliojami pliusai leidžia išrinkti įvairiapusiškai geriausią modelį“, – sakė Valdas, kuris po „Lietuvos metų automobilio“ konkurso sau buvo nusipirkęs jau 5-is patikusius automobilius.

Egidijaus Babelio nuotr./Ramūnas Fetingis
Egidijaus Babelio nuotr./Ramūnas Fetingis

Ramūnas Fetingis. BTV laidos „Autopilotas“ ir „Žinių Radijo“ laidos „Piko minutės“ vedėjas, kasdien važinėjantis „KiaCee‘d GT“ modeliu. Lietuvos „Metų automobilį“ renka 5-us metus ir rinkdamas atsižvelgia į Lietuvos ekonominę situaciją.

„Vienas svarbiausių kriterijų renkant metų automobilį yra kainos ir kokybės santykis. Bet juo negalima aklai pasikliauti, nes puikią kokybę siūlo „Premium“klasės automobiliai už atitinkamą kainą. Nemanau, kad Lietuvoje su tokia ekonomine situacija „Lietuvos metų automobiliu“ galėtų būti „Premium“ klasės modelis. „Lietuvos metų automobilis“ turi būti ne tik gerai važiuojantis, kokybiškas, bet ir įperkamas lietuviui“, – dėstė Ramūnas.

Egidijaus Babelio nuotr./Ilona Steponėnė
Egidijaus Babelio nuotr./Ilona Steponėnė

Ilona Steponėnė. Portalo Lrytas.lt „Auto“ skyriaus redaktorė. Kasdien vairuoja BMW 320d universalą. 6-us metus rinkdama Lietuvos „Metų automobilį“ ji pretendentuose ieško įvairiapusiškumo.

„Metų automobilis“ turi turėti visą paketą gerų savybių. Jis turi būti įvairiapusiškas, malonus vairuoti, šiuolaikiškas, o kaina turi atitikti kokybę“, – savo kriterijus įvardijo Ilona.

Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Sviklas
Asmeninio archyvo nuotr./Paulius Sviklas

Paulius Sviklas. Portalo 15min automobilių žurnalistas, „Metų automobilio“ komisijoje esantis jau 3-ius metus. Jis kasdien vairuoja itališką „Alfa Romeo 159“ automobilį galingu dyzeliniu varikliu, o pasirinkimo kriterijai – inovatyvumas bei kainos ir kokybės santykis.

„Artėjant naujam konkursui, galima peržvelgti buvusius nugalėtojus – tampa žinoma jų istorija, pasisekimas Lietuvoje ir pasaulyje. Tuomet galima įvertinti, ar paties anksčiau priimti sprendimai renkant geriausią buvo teisingi“, - teigė Paulius.

Egidijaus Babelio nuotr./Jurgis Paplaitis
Egidijaus Babelio nuotr./Jurgis Paplaitis

Jurgis Paplaitis. „Motorų“ žurnalistas. „Metų automobilį“ rinks trečią kartą.

„Pagrindinis dalykas, į kurį atsižvelgiu rinkdamas geriausią: ne tik tai, kad automobilio savybės derėtų su kaina, bet kad mašina turėtų kažkokių išskirtinių bruožų, kurių neturi jo konkurentai tame pačiame segmente. Man patinka unikalūs automobiliai, didelį dėmesį kreipiu į išskirtinumą“, – sakė Jurgis, kasdien vairuojantis užpakaliniais ratais varomą ir gale variklį turinį „Renault Twingo“.

Egidijaus Babelio nuotr./Dina Sergijenko
Egidijaus Babelio nuotr./Dina Sergijenko

Dina Sergijenko. „Verslo Žinių“ transporto ir automobilių rubrikų redaktorė. Mėgsta automobilių tobulinimą, „Stance“ kultūrą, pati vairuoja taip pagražintą „Toyota Corolla“. Antrus metus rinkdama „Metų automobilį“ dėmesį kreipia į prieinamas technologijas.

„Man svarbu automobilio kaina ir inovacijos. Aukštus balus skiriu tiems modeliams, kurie turi naujausias pažangias technologijas, bet jas pirkėjams siūlo už prieinamą kainą. Aišku, didelį dėmesį kreipiu ir į automobilių kokybę“, – sakė Dina.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius