Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Švedijos ministrė: ES turėtų nuo 2030-ųjų uždrausti automobilius su įprastais varikliais

Europos Sąjunga turėtų svarstyti galimybę nuo 2030 metų uždrausti naudoti automobilius su įprastais benzininiais arba dyzeliniais varikliais, pareiškė Švedijos tarptautinio bendradarbiavimo ir klimato ministrė Isabella Loevin.
Automobilio variklis
Automobilio variklis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Ministrė, kuri taip pat yra Švedijos žaliųjų partijos atstovė bei premjero Stefano Loefveno pavaduotoja, šeštadienį paskelbtame interviu dienraščiui „Aftonbladet“ sakė, kad rugsėjį Vokietijos parlamento aukštieji rūmai (Bundesratas) priėmė rezoliuciją, numatančią, jog nuo 2030 metų šalyje nebeturėtų būti parduodami nauji automobiliai su įprastais vidaus degimo varikliais.

„Tai labai įdomus pasiūlymas, kurį nagrinėsime. Reikėtų suteikti galimybę jį įgyvendinti – tai būtų realus žingsnis įvesti tokį draudimą ES lygmeniu“, – sakė I.Loevin.

„Tai būtų labai geras ir stiprus signalas automobilių gamintojams iškastiniu kuru varomų mašinų“, – pridūrė ji.

Anksčiau šį mėnesį buvo atvertas kelias Paryžiaus klimato sutarties įsigaliojimui, kai ją ratifikavo 72 valstybė. Ši sutartis numato, jog šalys turi imtis priemonių, turinčių užtikrinti, kad pasaulio klimatas neatšiltų daugiau kaip 2 laipsniais Celsijaus, palyginus su laikotarpiu iki pramonės revoliucijos.

„Prognozuojama, kad 2016-ieji bus 1,3 laipsnio šiltesni... Tikslas yra 1,5 laipsnio, todėl jau dabar skubiai reikia imtis priemonių. Kad neperžengtume dviejų laipsnių ribos, reikia, kad visi automobiliai nebenaudotų iškastinio kuro. Juo greičiau tai bus padaryta, juo geriau“, – sakė S.Loevin.

Dabartinė socialdemokratų ir žaliųjų Švedijos vyriausybė yra iškėlusi uždavinį, kad šalis iki 2040 metų visiškai pereitų prie atsinaujinančių šaltinių energetikos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius