-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2017-ųjų Dakaro nugalėtojas Stephane'as Peterhanselis: kas tas Ponas Dakaras?

Jis galėjo tapti profesionaliu riedlentininku arba vadovauti santechnikos bendrovei. Tačiau kažkas aukščiau nusprendė, kad bus kitaip, ir vos sulaukęs 15 metų Stephane'as Peterhanselis nusprendė tapti motociklininku. Prieš kelias dienas, šeštadienį, jis 13-ą kartą laimėjo Dakaro ralį. Niekas istorijoje prie tokio rekordo net nepriartėjo, rašo eurosport.onet.pl.
Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare
Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare / AFP/„Scanpix“ nuotr.

2017 metų Dakaro ralio automobilių bendroje įskaitoje nugalėjo didžiąją dalį maratono lyderiavęs S.Peterhanselis. Ponu Dakaru vadinamas prancūzas ant pakylos kaip nugalėtojas užlipo jau 13-ą kartą. 1991–1998 metais jis laimėjo Dakarą šešis kartus važiuodamas motociklu. 1999 metais persėdo į automobilį ir štai – laimėjo jau septintą kartą. Dabar juokauja, kad, galbūt, atėjo laikas išmėginti ir sunkvežimį. Kas žino, ar tai tik juokas – Ponas Dakaras tai tikrai gali padaryti.

Tad kokia S.Peterhanselio paslaptis? Ralyje dalyvaujantys vairuotojai tvirtina, kad jis labai santūrus, turi šeštą jausmą ir unikalų talentą važiuoti bekele.

Pirmą motociklą prancūzas gavo iš savo tėvo, kai jam tebuvo aštuoneri. Jis mėgo važinėtis gimtojo Echenoz-la-Meline miestelio apylinkėmis, kur ir gimė 1965 metais. Vėliau persikėlė gyventi pas senelius ir pamėgo riedlentę. Šiai sporto šakai S.Peterhanselis irgi pasirodė esąs gabus, net tapo Prancūzijos čempionu.

Būdamas 15-os Stephane'as grįžo prie motociklų. Tėvas finansavo jo startus varžybose, jam gerai sekėsi, tad jaunasis motociklininkas nusprendė tam skirti visas savo jėgas. Metė mokyklą, kad taptų profesionalu. Tėvas jam davė metus, įspėdamas, kad jeigu tiek laiko sėkmei pasiekti neužteks, teks prisijungti prie šeimos verslo – tapti santechniku.

Bet tuomet dar nepilnamečiui S.Peterhanseliui sekėsi – jis laimėdavo varžybas, nors titulus prarasdavo dėl per jauno savo amžiaus. Tapo Prancūzijos įžymybe, tad kelio atgal nebeliko – Stephane'as pasišventė motociklams.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare

52-ejų prancūzui ir vairuoti automobilį sekasi puikiai – vien Dakare jis laimėjo septynis kartus. Kaip pasakoja kiti su juo lenktyniavę vairuotojai, kiek silpnesnis jis ralio atkarpose, bet, vos įvažiavus į bekelę, kopas, S.Peterhanseliui įsijungia šeštasis jausmas ir niekas jam negali prilygti.

Jis retai patenka į avarines situacijas, nes kaip motociklininkas, persėdęs į automobilį, geriau jaučia pagrindą po ratais. Be to, jis labai susikaupęs, nepasiduoda emocijoms, todėl kolegos jį vadina „laimėjimams skirta mašina“.

Atrodytų, Dakare dominuojantis lenktynininkas turėjo įgyti daug priešų, tačiau taip nėra – S.Peterhanselis tikslo nesiekia lipdamas per kitų galvas. Tą parodė ir šių metų įvykis, kai jis kliudė motociklininką Simoną Marčičių. Nors tai jam kainavo kelias minutes, kurios buvo itin svarbios ralyje, nes į priekį tuo metu išsiveržė antrąją vietą galutinėje įskaitoje užėmęs Sebastienas Loebas, S.Peterhanselis sustojo ir suteikė motociklininkui pagalbą.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephane'as Peterhanselis 2017 metų Dakare
AFP/„Scanpix“ nuotr./Stephane'as Peterhanselis (dešinėje) ir Sebastienas Loebas

P. Dakaras jau pareiškė, kad 2018 metų Dakare startuos. Ar taps nugalėtoju 14-ą kartą?

„Peugeot“ komandoje jis įgijo rimtą varžovą – 9-is kartus Pasaulio ralio čempioną Sebastieną Loebą, kuris šiemet šiek tiek atsiliko, bet yra labai greitas, tik, galbūt, turi per mažai patirties bekelėje. Todėl spėjama, kad kitąmet būtent jis taps favoritu. Ar S.Peterhanselis nusileis? Pamatysime jau po metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius