Anykščių kartodromas nustebino puikia danga ir galingais kartais

Apie automobilius rašantys ir laidas kuriantys žurnalistai Anykščiuose surengė šeštąjį Lietuvos žurnalistų autoklubo kartingo taurės etapą. Verdiktas – nauji 13 AG kartingai yra aukso viduriukas mėgėjų pasivažinėjimui profesionalioje trasoje.
Lietuvos žurnalistų autoklubo varžybos Anykščių kartodrome
Lietuvos žurnalistų autoklubo varžybos Anykščių kartodrome / Egidijaus Babelio nuotr.

Kartodromas profesionalams

Lietuvos žurnalistų autoklubas tęsia kelionę po Lietuvoje įsikūrusius kartodromus. Šį kartą turnyrą rengiantys žurnalistai apsilankė Anykščių kartodrome. Tai yra profesionalioms kartingų lenktynėms pritaikytas kartodromas, kuriam prieš porą metų buvo atnaujinta trasos danga. Dabar asfaltas lygus it stiklas.

Čia dažnai vyksta profesionalų kartingų lenktynės ir treniruotės. Trasa įdomi, turi įvairiausios konfigūracijos klastingų posūkių, reikalaujančių apgalvoti važiavimo trajektoriją porą posūkių atgal. Tik tokios profesionalios trasos neretai turi didelę problemą mėgėjams, užsukantiems pasismaginti nuomojamais kartingais: jos neįdomios.

Trasos skiriasi važiuojant sportiniais ir pramoginiais kartingais. Ten, kur sportininkai stabdo, suka vairą, greitėja, vėl stabdo, kur jie dirba, kur jie vairuoja, mėgėjai su pramoginiais kartingais važiuoja nuspaudę greičio pedalą giliai iki dugno ir atsipūtę. Nuobodu.

Egidijaus Babelio nuotr./Lietuvos žurnalistų autoklubo varžybos Anykščių kartodrome
Egidijaus Babelio nuotr./Lietuvos žurnalistų autoklubo varžybos Anykščių kartodrome

Įdomus ir mėgėjams

Tačiau po žurnalistų autoklubo lenktynių jas laimėjęs 15min portalo žurnalistas Paulius Sviklas negailėjo pagyrų Anykščių kartodromui: „Jis yra vienas geriausių, kuriuose teko važiuoti“. Komplimentų negailėjo ir visus 11 ratų su Pauliumi artimai pešęsis, tačiau paskutimuose posūkiuose jam nusileidęs televizijos laidų vedėjas Ramūnas Fetingis.

Šie kartingai yra pakankamai greiti, kad būtų ką veikti ir apie ką galvoti važiuojant tokia plačia, sportininkams skirta trasa

Kokia šio kartodromo paslaptis? Ogi nauji 13 AG kartingai. Jie gerokai greitesni už paprastai kartodromuose naudojamus 9 AG kartingus.

„Šie kartingai yra pakankamai greiti, kad būtų ką veikti ir apie ką galvoti važiuojant tokia plačia, sportininkams skirta trasa, ir tuo pačiu prognozuojami bei saugūs mažiau patirties turintiems kartingų mėgėjams,“ – įspūdžiais dalinosi trečią vietą varžybose užėmęs žurnalistas Egidijus Babelis.

„Tiesiosiose jie išvysto gana didelį greitį, posūkiuose pajėgūs prasukti ratus o ir šie varikliai sukasi gerokai energingiau nei 9 AG kartingų, dėl ko jie gana greit įsibėgėja išvažiuojant iš posūkių. Važiuoti šiais kartingais tokioje trasoje tikrai smagu.“ – pridūrė.

Klastingi posūkiai neleidžia atsipalaiduoti

Vis tik pirmą kartą užsukus į Anykščių kartodromą galimybės pravažiuoti 13 AG kartingu negausite. Ją teks užsitarnauti tradiciniu, 9 AG bolidu.

„Neduodame bet kam važiuoti 13 AG kartingais. Juos jau reikia mokėti kažkiek valdyti. Taigi iš pradžių duodame pravažiuoti silpnesniais 9 AG kartingais, žiūrime, ar žmogus moka važiuoti, ar jis supranta kaip reikia važiuoti kartingų trasa, ar jis elgiasi atsakingai, nesitranko, neišsidirbinėja, ir nebando vaidinti erelio. Jeigu klientas moka važiuoti – pasiūlome išbandyti galingesnius kartingus.“ – aiškino kartodromo vadovas, buvęs lenktynininkas Romualdas Vitkus.

Vis tik 9 AG kartingai mažai nusileidžia galingesniems. Juos išbandęs televizijos operatorius Aidas Bubinas sakė, kad galios ir greičio trūkumas jaučiasi tik tiesiosiose ir išvažiuojant iš posūkių. Juose kartingai vis vien važiuoja daugiau mažiau vienodu greičiu, o įdomi ir klastinga trasos vingių konfigūracija neleidžia atsipalaiduoti prie vairo.

Tuo neabejojo ir Jokūbavos vaikų šeimynos auklėtiniai. Tradiciškai, Lietuvos žurnalistų autoklubas į savo kartingų turnyro etapus pakviečia kartu pasilinksminti ir aplinkinių vaikų globos namų auklėtinius. Šį kartą saugiu greičiu pasidžiaugti lenktynių trasoje sutiko Simonos ir Nerijaus Tubių auklėtiniai. Ažuožerių kaime gyvenanti šeima šiuo metu globoja net 14 vaikų. Didžiausieji surengė kartingų lenktynes tarpusavyje ir išsidalino žurnalistų autoklubo įsteigtus prizus, o visi likusieji vaikai gavo atšvaitų, knygelių, mokančių apie saugų eismą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius