Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Baltarusija – Europos „driftingo“ sostinė? Praėjusį sekmadienį, „FXOpen“ metu – taip

Paskutinį birželio savaitgalį vykusios tarptautinės ir daug dalyvių iš įvairiausių šalių sulaukusios „driftingo“ varžybos „FXOpen“ - geras pavyzdys, kad Baltarusijoje kai kurios sritys yra stipriai pažengusios į priekį. Ir netgi aplenkusios daugumą kitų Rytų Europos valstybių.
„FXOpen“ varžybų akimirka
„FXOpen“ varžybų akimirka / Andriaus Lauciaus nuotr.
Temos: 2 Baltarusija Driftas

Jau vien tai, kad renginyje dalyvavo ne pirmus metus Japonijos „driftingo“ čempionate „D1 GP“ važiuojantis Tengku Djan Ley'us ar daugkartinis JAV čempionato „Formula D“ prizininkas Ryanas Tuerckas, apie jo dalyvių lygį pasako daug.

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen treniruotės akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ treniruotės akimirka

Tad nenuostabu, kad jau antrus metus vykstantis „FXOpen“ patraukia ne tik visos Rytų Europos vairuotojų dėmesį. Dalyviai buvo iš Lietuvos, Latvijos, Rusijos, Suomijos, Ukrainos, Lenkijos, Malaizijos, Indonezijos ir JAV. Ir, žinoma, pačios Baltarusijos, dar negalinčios pasigirti didelių pasiekimų turinčiais „drifteriais“. Viso jų – net 44.

Nemažai galima prirašyti ir apie pačias varžybas, kuriose netrūko įsimintinų momentų: buvo vaizdų tiek avarijų, tiek idealių važiavimų fanams. Organizatoriai teigia, kad šiemetinis renginys pavyko labiau nei

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen treniruotės akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ treniruotės akimirka

pernykštis, paneigęs prisvilusio pirmojo blyno dėsnį. Bet antrasis, anot jų, dar švelniau nuslenkantis gomuriu.

Šeštadienis

Šią dieną trasoje – tik treniruotės. Žiūrovai neįleidžiami, trasa saugoma „neypatingai“ – t.y. bent keliolika kartų labiau nei renginiai kiek liberalesnėse valstybėse. Tačiau tai galima pateisinti – visų pirma, renginys vyksta oro uosto teritorijoje. Antra, Baltarusija daro viską, kad išvengtų prieš kurį laiką buvusių sprogimų metro stotyje pasikartojimo.

Tad nenuostabu, jog įvažiuojantys automobiliai vietinės oro uosto apsaugos išnarstomi iki paskutinio siūlelio, o kiekvienas žmogus apieškomas nuo A iki Z. Nuo kišenių kraustymo iki detalaus kompiuterio ar fotoaparato kuprinės skyrių peržiūrėjimo.

O trasoje veiksmas verda. „Drifteriai“ džiaugiasi proga treniruotis visą dieną – net aštuonios valandos skirtos jiems. Belieka viena – turėti padangų, negendantį automobilį ir noro. Jeigu pastarojo turbūt netrūksta pas nieką, tai pirmųjų dviejų ne visada pakanka.

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen treniruotės akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ treniruotės akimirka

Varžybose dalyvavusiems trims lietuviams – Dariui Baliui iš „Drifter.lt“ komandos bei „D1Sport“ atstovams Evaldui Kovalenkai bei Kastyčiui Aleknai – šeštadienis buvo sėkmingas. Neskaitant vieno D.Balio BMW 5 ištikusio incidento – lūžus vienai pakabos detalei, automobilis į serviso zoną buvo parvežtas užkeltas ant autovežio. Tačiau tai įvyko treniruotėms gerokai perkopus per vidurį, tad iki tol „Drifter.lt“ narys turėjo progą sunaikinti ne vieną komplektą naujų padangų.

Sekmadienis

Ryte – vėl treniruočių sesija. Tik šįkart – jau su žiūrovais, kurių, iš pradžių buvus mažai, vėliau pradėjo daugėti geometrine progresija. Nors tarp įvairių varžybų etapų ir buvo nemažos pertraukos, jų užpildymu pasirūpinta puikiai.

Pavyzdžiui, prieš pat kvalifikacinius važiavimus, vyko dalyvių paradas per visą trasą ne tik jiems pravažiuojant, bet ir pristatant kiekviena „drifterį“ bei paminint vieną kitą žinomesnį jo pasiekimą. Per pertrauką tarp kvalifikacijos ir porinių „tsuiso“ važiavimų trasoje išsiliejo kvapą gniaužiantį motociklų ir keturračių pasirodymą demonstravusi kaskadininkų komanda.

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen varžybų akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ varžybų akimirka

Tačiau tai – tik priedas prie įsimintino renginio, kurio kvalifikacijos rezultatai privertė išpūsti akis daugelį žiūrovų. Pirmas dvi vietas pasidalino „braliukai“ latviai: atitinkamai Gvido Elksnis ir Kristaps Blušs, abu vairavę BMW automobilius.  Trečias buvo ukrainietis Aleksejus Golovnia. Daugkartinis Suomijos ir kitų tarptautinių čempionatų nugalėtojas Juha Rintanenas liko aštuntas, lietuvis D.Balys – dešimtas.

T.D.Ley'us pirmame varžybų etape išsirikiavo iškart už D.Balio nugaros, o 2010 metais trečias, 2009 – antras JAV „Formula D“ „driftingo“ čempionate buvęs R.Tuerckas – vos 14-as.

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen treniruotės akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ treniruotės akimirka

„D1Sport“ atstovams kvalifikacija nebuvo labai sėkminga – E.Kovalenka užėmė 27 vietą, o su techninėmis problemomis kovojęs K.Alekna nepateko į porinius „Top32“ važiavimus ir liko 37-as.

Poriniai važiavimai

Poriniai važiavimai – įdomiausias šių renginių momentas. Ir labiausiai parodantis vairuotojų meistriškumą – čia tarsi lapai per lietų krito rusai, neretai turintys puikiai paruoštus automobilius, bet stokojantys vairavimo įgūdžių.

Lietuviams pirmasis porinių važiavimų etapas buvo sėkmingas – D.Balys be didesnių sunkumų įrodė pranašumą prieš rusą Gariką Chačitorianą su „Toyota Altezza“, o E.Kovalenka po įtemptos kovos su pakartotiniu važiavimu palaužė kitą rusą – Nikitą Šikovą, vairavusį tokį pat modelį, kaip ir „Drifter.lt“ nario varžovas „Top32“ etape.

Tačiau „Top16“ etape lietuvių žvaigždės užgeso – salotinis BMW 5 neatsilaikė prieš Vladimiro Ivanovo spaudimą, o baltasis „Nissan Silvia S13“ turėjo pripažinti Japonijos „D1 GP“ „drifterio“ T.D.Ley'aus pranašumą. Tačiau E.Kovalenkai vien važiavimas prieš šį vairuotoją turėjo įsiminti – važiuojant iš paskos, jį prisivyti itin sunku, o būnant priekyje, atrodo, kad malajiečio vairuojamas automobilis tuoj įsirems į šoną. Tačiau žiūrint iš šono, tokia kova yra mažų mažiausiai įspūdinga – vis tik Japonijos „drifterių“ lygis dar stipriai skiriasi nuo europiečių.

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen varžybų akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ varžybų akimirka

Tačiau tam pačiam T.D.Ley'ui, po pirmųjų porinių važiavimų vadintam šiemetinio „FXOpen“ favoritu, koją pakišo techninės problemos, dėl kurių, nusikapstęs iki pusfinalio, jis ten jau nebeturėjo šansų pasipriešinti sveikus automobilius vairuojantiems „drifteriams“.

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen varžybų akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ varžybų akimirka

R.Tuerckas savo ruožtu nukeliavo iki „Top8“ – toks rezultatas, kaip važiuojant su pasiskolintu automobiliu, galimybėmis toli gražu neprilygstančiu JAV jo turimam „Chevrolet Camaro“, yra ganėtinai neblogas.

„Top4“

Finalinis ketvertas buvo tarptautinis: po vieną atstovą iš Latvijos, Suomijos, Lenkijos ir Malaizijos. Pusfinalyje be didesnio vargo nugalėjęs su gęstančiu automobiliu nesusitvarkiusį T.D.Ley'ų, į finalą iškopė latvis K.Blušs, kurio šiame etape laikė tituluotasis suomis J.Rintanenas, kitame pusfinalyje į mažąjį finalą pasiuntęs lenką J.Przygonskį su „Toyota Corolla AE86“.

Finalo kova, nors ir buvo atkakli bei įnirtinga, turbūt nebuvo pati įspūdingiausia per visą dieną trukusias varžybas. Bet kad ji patektų į geriausiųjų penketuką, tai tikrai. Jeigu po pirmojo važiavimo atrodė, kad nedidelį pranašumą turi latvis, tai po antrojo jis arba liko toks pat, arba sumažėjo iki nulio. Teisėjams, tarp kurių buvo ir lietuvis Mantas Kuzmarskis, taip ir atrodė – nugalėtojo laurus jie skyrė nuostabiai visą dieną važiavusiam K.Blušsui, nustebinusiam turbūt ne tik visus žiūrovus bei kolegas „drifterius“, bet ir patį save.

„FXOpen“ varžybų geriausiųjų šešioliktukas

Vieta Vairuotojas Automobilis Komanda Valstybė
1 Kristaps Blušs BMW M3 FXOpen Latvija
2 Juha Rintanen Nissan 200SX S14 Rintanen Drift Team Suomija
3 Jakub Przygonski Toyota Corolla AE86 OrlenTeam Lenkija
4 Tengku Djan Ley Nissan 350Z FXOpen Malaizija
5 Gvido Elksnis BMW 3 CoolRace Latvija
6 Vladimir Ivanov Nissan Silvia S13 TYRE City Rusija
7 Aleksandr Grinčuk Nissan 350Z D.Project Ukraina
8 Ryan Tuerck Nissan Silvia S14 FXOpen JAV
9 Aleksej Golovnia Nissan 200SX S13 4era Team Rusija
10 Feliks Čitipochavian Toyota Supra Evil Empire Rusija
11 Gatis Lapans BMW 3 Lak-y Racing Team Latvija
12 Darius Balys BMW 5 Drifter.lt Lietuva
13 Ivo Cirulis BMW 3   Latvija
14 Maksim Kostičuk Toyota Altezza Miwaku Crew Rusija
15 Sergej Sak Lexus SC FXOpen Baltarusija
16 Evaldas Kovalenka Nissan Silvia S13 D1Sport Lietuva

 

Andriaus Lauciaus nuotr./FXOpen varžybų akimirka
Andriaus Lauciaus nuotr./„FXOpen“ varžybų akimirka

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius