-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„ENEOS 1006 km lenktynės“: kokios naujovės laukia šiemet?

Trys savaitės beliko iki liepos 20-osios, kai Palangoje bus pakelta didžiausių Baltijos šalyse „ENEOS 1006 km lenktynių“ vėliava. Tai bus septynioliktosios paeiliui maratoninės lenktynės, bemaž savaitei prikaustysiančios motorų gausmo išsiilgusių automobilių sporto gerbėjų, vasaros atostogų malonumus paplūdimyje mielai iškeičiančių į varžybas laikinojoje trasoje kurorto prieigose, dėmesį.
Lenktynių akimirka
Lenktynių akimirka / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Apie artėjančią didžiausią automobilių sporto fiestą ir pasirengimą jai, žiūrovų laukiančias naujoves, lenktynių dalyvius, jų techniką ir kai kurias kitas renginio peripetijas buvo kalbama antradienį Vilniuje įvykusioje spaudos konferencijoje, į kurią pakvietė lenktynes Palangoje nuo pat pirmųjų rengianti VšĮ „Promo events“.

Saugų eismą skatinančios lenktynės

Per šešiolika metų, kai Palangoje rengiamos maratoninės automobilių lenktynės, daugelis žiūrovų apie jas susidarė nuomonę ne tik kaip apie saugų renginį, bet ir savotišką sektiną pavyzdį kur ir kaip reikia lenktyniauti, kaip organizuoti varžybas, kad jos paliktų kuo geriausius įspūdžius tiek sportininkams, tiek žiūrovams.

Apie lenktynes tokios nuomonės ir Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius, renginį pažįstantis ne iš nuogirdų. Kvalifikacinių varžybų dalyviai varžosi dėl Ministro taurės, kurią nugalėtojams dažniausia įteikia pats jos steigėjas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenktynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenktynių akimirka

„Saugus eismas – vienas svarbiausių Susisiekimo ministerijos prioritetų. Darome viską, kad eismo sauga nuolat gerėtų, o skiriamas ypatingas dėmesys šiai kelių transporto sričiai leidžia pasiekti neblogų rezultatų, - spaudos konferencijoje kalbėjo R. Sinkevičius. – Šią sporto šventę labai vertinu ir todėl, kad tiek mūsų, tiek užsienio šalių sportininkai yra vairavimo profesionalai, kurie ne tik atkakliai siekia pergalių, bet ir skubėdami finišo link griežtai laikosi taisyklių. Todėl „ENEOS 1006 km lenktynės“ - svarbus ir išties atsakingas vairavimo ir kartu saugaus eismo egzaminas, kurį lenktynininkai, manau, išlaiko su pagyrimu“.

Ministras pakvietė pamąstyti, kodėl gi mes, ramiai važiuodami šalies keliais ar miestų gatvėmis, negalime būti vairuotojais iš didžiosios raidės, jei žmonės net ekstremaliomis sąlygomis gali vairuoti pavyzdingai?

Su artėjančiu reikšmingu šalies automobilių sporto renginiu ministras pasveikino lenktynių organizatorius ir visus jame dalyvausiančius sportininkus, žiūrovus.

Algimanto Brazaičio nuotr./„ENEOS 1006 km lenktynių“ spaudos konferencija Susisiekimo ministerijoje
Algimanto Brazaičio nuotr./„ENEOS 1006 km lenktynių“ spaudos konferencija Susisiekimo ministerijoje

„Iš visos širdies linkiu, kad šis įspūdingas tarptautinis sporto renginys būtų saugus ir nepamirštamas. Tegul jis ir šiemet sukviečia kuo daugiau dalyvių, ypač kitų šalių sportininkų, nes tai ne tik kelia renginio prestižą, bet ir reklamuoja Lietuvos vardą bei mūsų šalies sportą užsienyje“, - sakė Susisiekimo ministras.

Tvirtai įleistos šaknys

LASF prezidentas Romas Austinskas pasidžiaugė, jog maratoninės lenktynės Palangoje ne tik prigijo, bet ir subujojo.

„Kiekvienai federacijai, ne tik LASF, didžiulė garbė savo sportiniame kalendoriuje turėti tokį renginį, kaip tradicinės „ENEOS 1006 km lenktynės“ Palangoje“, - sakė LASF prezidentas R. Austinskas, septynioliktą kartą paeiliui rengiamas lenktynes prilyginęs 17-čiam jaunuoliui, kurį auginant jau įdėta daugiausia pastangų bei išmonės.

„Septyniolikmetis tolimesnio kelio jau gali ieškotis savarankiškai, tačiau to nepasakysi apie nepuoselėjamą renginį, - kalbėjo federacijos vadovas. – Laimei, taip nėra. Lenktynių organizatoriai kasmet negaili galybės pastangų, entuziazmo ir išmonės, todėl šios varžybos garsėja ne tik azartiška, uždegančia sportine puse, bet ir galybe renginį lydinčių atskirų pramogų, nepaliekančių abejingais nei jauno, nei jau pagyvenusio“.

Algimanto Brazaičio nuotr./„ENEOS 1006 km lenktynių“ spaudos konferencija Susisiekimo ministerijoje
Algimanto Brazaičio nuotr./„ENEOS 1006 km lenktynių“ spaudos konferencija Susisiekimo ministerijoje

R. Austinsko nuomone, tradicinės maratoninės lenktynės Palangoje ne tik reprezentuoja Lietuvos automobilių sportą, bet ir pačią šalį, kurią kasmet atranda vis daugiau garsių užsienio lenktynininkų. Todėl yra pagrindo tikėtis, kad didžiausia vasaros greičio fiesta dar ilgai džiugins ne tik sportininkus ir gausų būrį šios sporto šakos gerbėjų, bet ir daugelį tų, kuriems automobilių sportas – net ne Nr. 1.

Organizatoriai lenktynėms pasirengę

Padėkojęs ministrui ir LASF prezidentui už aukštą lenktynių įvertinimą jas rengiančios „Promo events“ direktorius D. Jonušis patikino, jog organizatoriai jau pasirengę atsakingiausiam sezono egzaminui ir, kaip ir ankstesniais metais, tikisi garbingai jį išlaikyti. Nors šiemetinės „ENEOS 1006 km lenktynės“ gerokai skirsis nuo ankstesnių, o dėl to jų organizatoriams teko išspręsti keletą specifinių užduočių.

Pasak pagrindinio lenktynių organizatoriaus, apie sparčiai artėjančių septynioliktųjų maratoninių lenktynių Palangoje pradžią byloja ir tas faktas, kad pernykščiai nugalėtojai - „Juta – KG Group“ – jau sugrąžino pagrindinį šių lenktynių trofėjų – pereinamąją taurę.

Ko gero šiemet nebus pažeista pastaraisiais metais nusistovėjusi tradicija, kai lenktynių trasoje zuja 40-45 komandos

„Ko gero skelbti tikslų komandų skaičių, šiemet dalyvausiančių lenktynėse Palangoje, dar kiek ankstoka, nes kaip tik dabar su daugeliu potencialių dalyvių labai intensyviai derinamos sutartys ir kiti organizaciniai klausimai, - sakė D. Jonušis. – Tačiau tikimės, jog prie starto linijos išsirikiuos ne mažiau automobilių, nei jų buvo pernai. Ko gero ir šiemet nebus pažeista pastaraisiais metais nusistovėjusi tradicija, kai laikinojoje lenktynių trasoje šalia didžiausio šalies vasaros kurorto zuja 40-45 komandų lenktynininkai“.

D. Jonušį džiugina, jog dalyvavimo varžybose formalumus jau baigia tvarkyti po dvi pajėgias komandas iš Belgijos ir kaimyninės Latvijos, po vieną iš Olandijos, Švedijos ir Anglijos.

„ENEOS 1006 km lenktynės“ - neatsiejama „Comparex Racing by EMG Motorsport“ komandos sportinio kalendoriaus dalis, todėl laukiu dienos, kai vėl susitiksime Palangoje“, - renginio organizatoriams rašė daugkartinis šių varžybų dalyvis belgas Steve'as Vanbellingenas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenktynių akimirka
Luko Balandžio / 15min nuotr./Lenktynių akimirka

Kartu su komandos draugais Wardu Sluysu ir Benny Smetsu jis puikiai mena 2010-iuosius, kai jų pilotuojama „BMW Silhouette“ pirma kirto 1000 km lenktynių finišą. Steve'as teigia nepamiršęs ir to pergalės šampano skonio bei esąs kupinas ryžto pakartoti sėkmę, tačiau į Palangą kasmet susirenka labai pajėgūs varžovai, todėl tą padaryti čia nelengva.

Tradiciškai 1006 km lenktynių distancijoje matysime besivaržančius ir bene visus greičiausius šalies sportininkus – Ramūną Čapkauską, Deivydą Jocių, Benediktą Vanagą, Andrių Jasionauską, Rimvydą Agurkį, rimtą iššūkį mesti vyrams pasirengusią Indrę Senkutę, Giedrių Nomeiką ir daugelį kitų, nelinkusių sudėti ginklų iki pat paskutiniųjų trasos metrų.

Tarp jų - ir latvį Konstantiną Calko, kuriam priklauso 2014 m pasiektas naujosios trasos greičio rekordas, kai jis vieną 2682 metrų ilgio trasos ratą įveikė per 1 min. 07,046 sek.

Spaudos konferencijoje D. Jonušis priminė labai iškalbingą faktą - per visus 16 metų, kai vyksta 1000 km lenktynės, nė vienam nugalėtojui dar nėra pavykę apginti iškovoto titulo. Todėl absoliučiai teisūs manantys, jog intrigos čia niekada nestinga. Nestigs jos ir šiemet.

Atrankos varžybas matys visi

„Norėčiau akcentuoti dar dvi naujienas, kurios neabejotinai labiausia pradžiugins automobilių sportą mėgstančius žiūrovus, - sakė D. Jonušis. – Tai į „ENEOS 1006 km lenktynių“ tvarkaraštį pirmą kartą įtrauktos naktinės šonaslydžio arba geriau drifto pavadinimu žinomos lenktynės, kurios kartu bus ir „Autoplius Lietuvos drifto čempionato“ trečiojo etapo batalijos ir kuriose neabejotinai varžysis visi geriausieji šalies čempionato dalyviai“.

Pagal dar negalutinį lenktynių tvarkaraštį jos prasidės penktadienio, liepos 22-osios, vakarą ir baigsis apie vidurnaktį.

Algimanto Brazaičio nuotr./„ENEOS 1006 km lenktynių“ spaudos konferencija Susisiekimo ministerijoje
Algimanto Brazaičio nuotr./„ENEOS 1006 km lenktynių“ spaudos konferencija Susisiekimo ministerijoje

Dar viena maloni žinia – visuomet keliančios didžiulį susidomėjimą lenktynių kvalifikacinės varžybos šiemet pirmąsyk bus tiesiogiai transliuojamos per TV6 kanalą. Taigi, jas galės stebėti visi žiūrovai, tarp jų – ir nesantys Palangoje.

Beje, šiemet televizijos transliacijos iš laikinosios lenktynių trasos šalia Palangos bus kaip niekad aukšto kokybinio lygio, nes renginys bus filmuojamos su net 14 HD kokybės kamerų, o visa TV transliacijos technika trim sunkvežimiais bus atgabenta iš Estijos.

Organizatoriai spaudos konferencijoje išsamiau nepasakojo apie neišvengiamą šių lenktynių atributą, itin plačią, gerokai atnaujintą renginio kultūrinę-pramoginę programą, kurią pažadėjo pristatyti atskirai. Tačiau vieną naujovę - „ENEOS 1006 km lenktynių“ „Miss Racing“ rinkimus, kurių organizacija rūpinasi vairuojančių moterų asociacija „Racing Ladies“, jau pastebėjo ne tik pulkas grožiui neabejingų vyrų, bet ir šalies žiniasklaida.

Į pagrindinį gražuolių finalą Palangoje pateks 17 merginų – lygiai tiek, kiek metų vyksta šios lenktynės. Pretendentės ten susikaus dėl pagrindinių prizų ir visuotinio dėmesio, o laimėjusi „Miss Racing“ karūną taps kitų metų lenktynių „veidu“.

Konkurso prizininkės pasirašys sutartį ir bus deleguotos į rugpjūtį Belgijoje vyksiančias 24 val. lenktynes, kur joms teks labai atsakinga misija reprezentuoti Lietuvą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius