Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

FIA paskelbė F-1 kokpitų gaubtų tyrimų medžiagą

Tarptautinė automobilių federacija (FIA) patvirtino svarstanti uždarų „Formulės-1“ kokpitų idėją ir viešai paskelbė tyrimų ištraukas, įskaitant ir vaizdo siužetus.
„Audi“ bolidas nr. 2 – 2011 metų Le Mano 24 val. lenktynių nugalėtojas
„Audi“ bolidas nr. 2 – 2011 metų Le Mano 24 val. lenktynių nugalėtojas. / Gamintojo nuotr.

Organizacijos institutas neseniai atliko eksperimentą, kurio metu 225 km/val. greičiu skriejančią padangą paleido iš pradžių į polikarbonato skydą, o po to – į iš tokios pat medžiagos pagamintą F-16 naikintuvo kabinos gaubtą.

Skydas smūgio neatlaikė ir skilo, tačiau bent iš dalies turėtų apsaugoti lenktynininką nuo skriejančios į jį padangos smūgio. Naikintuvo kabinos gaubtas liko visiškai nepažeistas ir sėkmingai atmušė skriejantį į jį objektą.

FIA skelbia perdavusi eksperimento metu surinktą informaciją „Formulės-1“ Technikos darbo grupei, kuri, kartu su bandymus atlikusia organizacija, spręs dėl tokių lenktynininkų apsaugos priemonių panaudojimo ateityje.

VIDEO: FIA Institute Jet Canopy Test

Uždarų kokpitų idėjos „Formulėje-1“ kol kas vertinamos skeptiškai. Lenktynių pasaulio atstovai nuogąstauja dėl šalutinių tokios priemonės poveikių – sunkumų ištraukti pilotą iš bolido po avarijos ar šiam degant bei nuo automobilių atšokusių objektų galimo įskriejimo į žiūrovų pilnas tribūnas.

Galimybės uždaryti bolidų kokpitus buvo pradėtos nagrinėti po dviejų šiurpių avarijų 2009 m. Tuomet žuvo „Formulės-2“ pilotas Henry Surteesas – jo šalmą kliudė po kitos avarijos į trasą išriedėjęs bolido ratas. Kiek vėliau panašaus likimo vos išvengė „Ferrari“ F-1 pilotas Felipe Massa, kuriam į šalmą susmigo iš kito automobilio iškirtusi spyruoklė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius