Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Finišavo ralio kroso lenktynės Vilkyčiuose (nuotraukos, video)

Praėjusį šeštadienį, karštą liepos 17 dieną, Vilkyčiuose prasidėjo Šiaurės Europos zonos šalių, vadinamojo NEZ, Lietuvos ir Lenkijos ralio kroso čempionatų etapų lenktynės. Tiesa, pirmąją dieną varžybų dalyviai trasos grunto neišbandė, mat vyko mandatinė komisija ir techninė automobilių patikra. Trasos prieigose išaugo lenktynių miestelis, kuriame varžybų dalyviai ruošėsi rytdienos kovoms ir kovojo su karščiu.
2010 metų ralio kroso lenktynės Vilkyčiuose
„Ford Puma" / Valdo Čičinsko/fotovaldas.com nuotr.

Vilkyčiuose kroso ir ralio kroso batalijos vyksta du kartus per metus. Šių lenktynių siela Kazimieras Gudžiūnas ne tik organizuoja renginį, bet ir pats sės prie kovinės „Ford Puma“ vairo. Po šio monstriuko variklio dangčiu pulsuoja 420 AG ir 500 Nm pajėgumo širdis.

Kazimieras ne tik pats dalyvauja Šiaurės Europos zonos šalių lenktynėse, bet ir sugeba užsienio lenktynininkus privilioti į Vilkyčius. Iš tiesų Norvegijos Suomijos, Lenkijos ar Latvijos lenktynininkus matome Vilkyčiuose ne pirmą kartą. Jiems patinka šių lenktynių atmosfera.

Ne pirmus metus į Vilkyčius atvyksta ir Norvegų lenktynininkai. Vienas jų - Ola Froshaug - ištikimas „Volvo“. Šio S40 modelio, specialiai ruošto ralio kroso varžyboms, variklis turi tik... apie 300 AG ir ... 400 Nm sukimo momentą. Tačiau, tai puikiai paruoštas ir subalansuotas automobilis, o Ola pernai su šiuo „Volvo“ tapo Vilkyčių lenktynių nugalėtoju. 

VIDEO: antra diena

 

Sekmadienį puikus oras kėlė nuotaiką, o trasoje paradui išsirikiavo 33 automobiliai. Tiek dalyvių užsiregistravo lenktynėms. Ypač spalvingai ir gerai nusiteikusi buvo gausi Norvegų komanda. Tačiau prasidėjus paradui nugriaudėjo griaustinis ir pliuptelėjo lietus. Tiesa iki starto jis baigėsi ir vėl trasą nušvietė saulutė. Bet rūstūs debesys nežadėjo nieko gero.

Pirmieji trasoje susirungė jaunimo klasės divizijono 1400 atstovai.

Po jų tuoj pat startavo Lenkijos čempionato dalyviai, pasikinkę mažučius Fiat automobilius. Ne itin galingas, tačiau lengvas mašinytės vairuojantys lenktynininkai azartu nenusileido nė vienai kitai galingesnei klasei.

Žiūrovai nekantriai laukė "NEZ Open" klasės pasirodymo, mat joje varžėsi du gerai jiems pažįstami užsienio lenktynininkai su itin galingais automobiliais. Tai Norvegas Olas Froshaug su "Volvo" ir Ilgonis Krūminis su BMW. Tačiau broliukui latviui šiose lenktynėse nesisekė. Vairavimo klaidas provokavo gendantis automobilis. Tad žiūrovai šią mašiną matė tik viename važiavime. O akivaizdų pranašumą finale įrodė Olas Froshaug, aplenkęs veteraną iš Suomijos Jokke Kallo.

Jei pirmasis važiavimas vyko sausoje trasoje, tai antrojo važiavimo metu dangus prapliupo liūtimi. Automobiliai kartais atrodė kaip plaukiantys kateriai.

Nors lietus ir trukdė varžovams lenktyniauti, jis išgąsdino ne visus žiūrovus. Patys ištikimiausi ne tik liko trasoje, bet palaikė sunkiai dirbančius lenktynininkus. Tik finaliniams važiavimams dangus buvo gailestingas, tačiau permirkus trasa liko itin slidi ir klastinga.

Be jau minėtų garsių užsienio lenktynininkų, trasoje žiūrovai išvydo ir Europos ralio kroso gerbėjams gerai žinomą pavardę, užrašytą ant automobilio. Į svečius užsuko, nepasididžiavo Europos ralio kroso čempionas iš Čekijos Romanas Častoralas. Tiesa, "NEZ 2000" klasėje, kurioje jis važiavo be įskaitos, jam konkurencijos nesudarė nė vienas kitas lenktynininkas. O greičiausiai 8 trasos ratus įveikė ir nugalėjo Lietuvos atstovas Vaidas Vaičekauskas.
Šiek tiek silpnesnes "NEZ 1600" klasės mašinas vairavusių lenktynininkų tarpe finale niekas neprilygo Vainiui Žuliui.

Be abejo visų varžybų puošmena tapo galingiausių "NEZ 4WD" klasės automobilių finalinis važiavimas. To ir reikėjo tikėtis. Mat prie staro linijos išsirikiavo Suomijos ralio kroso žvaigždė Kamilla Antonsen ir trasos šeimininkas Kazimieras Gudžiūnas. Jiems pralaimėti nebuvo nusiteikęs ir silpnesnį automobilį vairuojantis Vitalijus Plastininas. Tuoj po starto į lyderius išsiveržė Kazimieras Gudžiūnas. Deja, įveikus pusę distancijos, prakiuro priekinis Ford Puma ratas. Tačiau racionaliai parinkdamas trajektorijas Kazimieras iki pat paskutinio rato nesudarė galimybės lenkti  greitesnei viešniai iš Suomijos. Ir tik priverstinis užsukimas į vadinamą Joker rato kilpą, viską sustatė į galutines vietas.

Komandinėje įskaitoje nugalėjo Lietuvių lenktynininkai, aplenkę svečius iš Norvegijos ir Suomijos.

"Lenktynės buvo labai sunkios, nes mano automobilis be vairo stiprintuvo, bet viskas baigėsi gerai. Per lietų buvo labai sunku važiuoti, nes automobilis galingas, o mes turime naudoti slikus, nes kroso padangos draudžiamos. Tikrai dar atvyksiu į Lietuvą." - po apdovanojimų ceremonijos pasakojo Kamilla Antosen.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius