Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kylančios „Formulės-2“ žvaigždės Kazimo tikslus stabdo finansavimas

Kylanti automobilių sporto žvaigždė Kazimieras Vasiliauskas užsibrėžė tikslą laimėti jau kitą savaitgalį prasidėsiantį 2010 metų „Formulės-2“ čempionatą, tačiau talentingo lietuvio planus stabdo finansavimas.
Kazimieras Vasiliauskas
Kazimieras Vasiliauskas tikisi šiais metais laimėti „Formulę-2“. / promosportas.lt nuotr.

„Iki čempionato liko savaitė, tačiau „Formulės-2“ sąskaitoje pinigų kol kas nėra. Jie turėtų būti pervesti, bet teorinė galimybė, kad K.Vasiliauskas nestartuos pirmenybėse, yra. Ji nedidelė, tačiau turime būti atviri, ji yra“, – penktadienį spaudos konferencijoje kalbėjo Kazimo treneris Darius Jonušis.

Tam, kad, kaip ir pernai, daugybės ekspertų pagyrų sulaukiantis 19-metis lietuvis galėtų varžytis „Formulės-2“ pirmenybėse, per metus reikia apie 300 tūkst. eurų.

„Lietuvoje rasti rėmėjų mums, deja, nesiseka. Visi guodžiasi sunkmečiu, tačiau sunkmetis daugiau yra visų mūsų galvose. Kalbamės su italais, ateityje remti K.Vasiliauską norą yra išreiškusios ir Rusijos bendrovės. Keista, kad Kazimo ateitis labiau rūpi užsieniečiams“, – stebėjosi D.Jonušis.

„Kalbant apie remėjus, situacija šiuo metu tikrai yra sunki“, – pridūrė K.Vasiliauskas.

Tikslas – čempiono titulas

Puikiai praėjusiais metais „Formulės-2“ pirmenybėse debiutavęs pirmasis lietuvis (keturis kartus lipo ant nugalėtojų pakylos, laimėjo lenktynes Imolos trasoje (Italija), o galutinėje pilotų rikiuotėje užėmė septintą vietą) – šiemet sieks kur kas aukštesnių tikslų.

„Esu labai patenkintas 2009 metais, kurie buvo geriausi mano karjeroje. Kaip pilotas labai patobulėjau. Paneigiau daugelio ekspertų prognozes ir „Formulėje“ turėdamas vos pusmetį patirties sugebėjau varžytis su konkurentais, kurie tuo užsiima ir iki 7 metų“, – džiaugėsi Kazimu pravardžiuojamas pilotas.

„Manau, pernai viena didžiausių mano klaidų buvo prieš sezoną išsikelti per žemi tikslai. Tačiau natūralu, aš buvau naujokas, nežinojau, ko tikėtis. Šįmet sau keliu tik pačius aukščiausius tikslus: laimėti „Formulės-2“ čempionatą ir iškovoti pagrindinį prizą – bandymus „Formulės-1“ komandoje „Williams“. Suprantu, kad keldamas tokius aukštus tikslus, sau ant pečių užsidedu kur kas didesnę atsakomybės naštą, tačiau manau, jog siekdamas aukščiausio kaip lenktynininkas tobulėsiu kur kas greičiau“, – sakė talentingas jaunuolis.

„Formulė-1“ – nuo 2012-ųjų

„Promosportas“ nuotr./„Formulės–2“ lenktynininkas Kazimieras Vasiliauskas
„Formulėje-1“ Kazimas startuoti tikisi 2012 metais.

Jei laimėtų šio sezono „Formulės-2“ čempionatą ir tinkamai užsirekomenduotų per „Formulės-1“ komandos „Williams“ bandymus, K.Vasiliauskas tiki, jog jau 2011 metais galėtų tapti „Formulės-1“ pilotu bandytoju. Dar po metų, 2012-aisiais, lietuvis viliasi tapti visaverčiu „Formulės-1“ čempionato lenktynininku.

„Tikiu, jos mano tikslai yra pasiekiami“, – teigė K.Vasiliauskas.

Koją kišdavo kvalifikaciniai važiavimai

K.Vasiliausko treneris D.Jonušis neabejojo, jog Kazimo išsikelti tikslai yra įgyvendinami ir realūs, o kaip pagrindinį sunkumą siekiant „Formulės-2“ karūnos įvardijo greitį per kvalifikaciją.

„Jau pernai K.Vasiliausko greitis „Formulės-2“ varžybose buvo čempioniškas. Kodėl jis juo netapo? Todėl, kad „Formulės-2“ lenktynėse visi pilotai važiuoja vienoda technika ir juos aplenkti yra labai sunku. Tada aukso vertę įgyja vienas ratas kvalifikaciniuose važiavimuose, o K.Vasiliauskui ne visada čia pavykdavo parodyti viską, ką sugeba. Kartais sutrukdydavo bolido derinimas, kartais – varžovai, kartais – patyrimo stoka, – aiškino D.Jonušis. – Šiemet esame kur kas labiau patyrę ir kvalifikaciniuose važiavimuose turėtų sektis tikrai geriau.“

„Pernai ne kartą buvo nutikę, kad kvalifikacijoje K.Vasiliauskas likdavo šeštas, aštuntas ar dešimtas, o lenktynes baigdavo trečias ar arti nugalėtojų pakylos. Tai yra didžiulis pasiekimas, nes „Formulės-2“ varžybose lenkti konkurentus yra labai sudėtinga“, – pridūrė treneris.

„Formulės-2“ pokyčiai

K.Vasiliausko teigimu, šansus varžytis dėl aukščiausio tikslo turėtų sustiprinti ir naujojo „Formulės-2“ bolido „Williams JPH1B“ pokyčiai.

„Šiais metais bolidas viename rate turėtų būti greitesnis net apie 3 sekundes. Taip yra todėl, kad net 20–30 procentų pagerėjo bolido aerodinamika. Be to, į bolidus montuojamas 25 arklio galiomis galingesnis variklis – 425 AG“, – pasakojo pilotas.

„Naujasis bolidas taip pat turės platesnes priekines padangas. Šis pasikeitimas labai tinka prie mano vairavimo stiliaus, nes pernai labai kentėjau dėl priekinių ratų slydimo“, – džiaugėsi K.Vasiliauskas.

Palyginti su praėjusiais metais, nemažai pasikeitė ir čempionate dalyvausiančių pilotų.

„Čempionas Andy Soucekas tapo „Formulėje-1“ važiuojančios „Virgin“ ekipos pilotu bandytoju. Pasikeitė tikrai nemažai lenktynininkų, tačiau pirmenybės nesusilpnėjo. Liko tokie greiti pilotai kaip austras Philippas Engas. Naujokai taip pat labai stiprūs – italas, britas“, – pasakojo K.Vasiliauskas.

Rodys lietuviška televizija

2010 metų „Formulės-2“ čempionatą, kuris jau kitą savaitgalį (balandžio 16–18 d.), prasidės lenktynėmis Silverstono trasoje (Didžioji Britanija), rodys lietuviška televizija „Sport1“.

„Džiugu, kad Lietuvoje bus populiarinamas automobilių sportas. Kartu su naujais žiūrovais galbūt pavyks susirasti ir naujų rėmėjų“, – sakė penktadienį bendradarbiavimo sutartį su „Sport1“ pasirašęs K.Vasiliauskas.

„Formulės-2“ pirmenybės Lietuvos žiūrovams turėtų būti labai įdomios. Mes laikomės savo pažadų rodyti geriausių Lietuvos sportininkų varžybas, – teigė televizijos „Sport1“ generalinis direktorius Remigijus Jurgelaitis. – Jeigu viskas pavyks pagal planą, žadame rodyti ne tik lenktynes, bet ir maždaug 10 minučių siužetus apie tai, kaip K.Vasiliauskas ruošiasi lenktynėms, ką veikia po jų.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius