Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Michaelis Schumacheris mokosi gyventi: jis gali likti neįgalus

Iš komos atsibudęs septyniskart „Formulės-1“ čempionas Michaelis Schumacheris gali likti neįgalus iki gyvenimo pabaigos.
Michaelis Schumacheris
Michaelis Schumacheris / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Garsaus šveicarų neurochirurgo, dirbančio ligoninėje Ciuriche, teigimu, tokių traumų patyrę pacientai dažniausiai negali visiškai atsigauti.

Prieš kelias dienas iš ligoninės Grenoblyje, kur pastaruosius pusę metų gulėjo ištiktas komos, M.Schumacheris buvo slapta pervežtas į Lozanos ligoninę. Šiame mieste gyvena M.Schumacherio šeima.

Tai, kad jis pabudo iš pusę metų trukusios komos, vertinama kaip didelė sėkmė, rašo gazeta.ru.

Lozanos ligoninė, neurochirurgas Erichas Riedereris
AFP/„Scanpix“ nuotr./Lozanos ligoninė, kurioje gydomas M.Schumacheris.

Žmonės Šumio dabar nepažintų

Sportininko atstovė Sabine Kehm susilaiko nuo komentarų, kaip toliau bus gydomas M.Schumacheris. Ji tik pažymėjo, kad jis reaguoja į garsus ir prisilietimus, bet negali kalbėti.

Jis tikriausiai visą gyvenimą liks neįgalus ir bus priklausomas nuo kitų žmonių pagalbos. Aš labai norėčiau klysti, bet beveik nėra šansų.

Vienoje Ciuricho ligoninių dirbantis šveicarų neurochirurgas Erichas Riedereris laikraščiui „20 minuten“ papasakojo, kokie M.Schumacherio šansai atsigauti.

Gydytojas pabrėžė, kad po tokių traumų dauguma žmonių lieka neįgalūs visam gyvenimui.

„Jis tikriausiai visą gyvenimą liks neįgalus ir bus priklausomas nuo kitų žmonių pagalbos. Aš labai norėčiau klysti, bet beveik nėra šansų, kad tokios traumos neturėtų pasekmių.

Šumis pusę metų pragulėjo ligoninėje, jo raumenys beveik visiškai atrofavosi ir yra smarkiai pažeisti. Žmones apimtų siaubas, jei jie jį dabar pamatytų. Aš žinau, ką sakau, nes mačiau pacientus po tokių traumų. Jo dabar nebūtų galima pažinti“, – teigia E.Riedereris.

Po pusės metų gal pradės judinti pirštus

Specialisto teigimu, didelė sėkmė, kad M.Schumacheris apskritai pabudo. Tačiau jo reabilitacija užtruks labai ilgai. Sportininkui teks iš naujo mokytis gyventi.

Lozanos ligoninė, neurochirurgas Erichas Riedereris
„20minuten“ nuotr./Neurochirurgas Erichas Riedereris

Geriausiu atveju po trijų mėnesių reabilitacijos jis galės savarankiškai sėdėti, o po pusės metų, jei atsigaus jo pirštų motorika, jis galės valdyti elektrinį neįgaliojo vežimėlį.


Žmones apimtų siaubas, jei jie jį dabar pamatytų. Aš žinau, ką sakau, nes mačiau pacientus po tokių traumų. Jo dabar nebūtų galima pažinti.

E.Riedereris pateikė rankininko Joachimo Deckarmo atvejį. Jis trenkėsi galva į asfaltą ir patyrė panašią traumą kaip M.Schumacheris. Po to sportininkas taip ir nesugebėjo visiškai atsigauti – turi problemų dėl artikuliacijos ir kalbos.

J.Deckarmui buvo sunku ištarti žodžius ir formuluoti sakinius. M.Schumacherio gali laukti tas pats.

Savo nuomone apie M.Schumacherio ateitį pasidalijo ir Ispanijos Barselonos ligoninės neurologas Robertas Belvís. Jis pabrėžė, kad pirmieji mėnesiai po pabudimo lems, kokia bus M.Schumacherio ateitis.

Smegenys jau buvo pažeistos 2009 m.

„M.Schumacheris šiuo metu jau nėra vegetacinės būklės ir yra sąmoningas. Dabar mes stebėsime, kaip vyks atsistatymo procesas. Tikiuosi, kad jam pavyks atsigauti. Pirmieji trys mėnesiai parodys, koks bus atsistatymo tempas. Pagrindinis veiksnys, kuris lems, kaip M.Schumacheriui pavyks atsigauti, yra jo smegenų būklė: hematomų, insultų, tinimų kiekis“, – cituoja gydytoją AS.

M.Schumacheris sunkią traumą patyrė 2013 m. gruodžio 29 d., kai slidinėdamas Prancūzijos Alpėse su 14-mečiu sūnumi krito ir trenkėsi galva į uolą. Nuo mirties jį apsaugojo šalmas, tačiau buvo smarkiai pažeistos smegenys.

Gydytojai, bandydami sportininką išgelbėti nuo mirties, po operacijos sukėlė jam dirbtinę komą.

Iš sportininko ligos istorijos paaiškėjo, kad 2009 m. per motociklo avariją jam taip pat buvo pažeistos smegenys. Ši žinia gydytojams sukėlė daug nerimo.

„Traumuotas pusrutulis ir kraujotaka nuo to laiko pamažu atsistatė. Tačiau po naujos traumos ir kraujo išsiliejimo galimi pokyčiai“, – pabrėžė gydytojai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius