Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Motocross of Nations“ varžybose lietuviai susigrums su stipriausiais pasaulio motokrosininkais

Latvijoje, Kegums trasoje prasidėjo „Motocross of Nations“ varžybų savaitgalis, kurio metu sportininkai varžosi ne dėl nugalėtojo laurų klasėje, bet atstovauja savo šaliai. Tokios neoficialios motokroso olimpinės žaidynės pradėtos rengti dar 1947-aisiais.
„Motocross of Nations“ Latvijoje
„Motocross of Nations“ Latvijoje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Šiose varžybose plazda ir Lietuvos vėliava. Šalis „Motocross of Nations“ renginiui delegavo tris sportininkus – Arūną Gelažniką, Nerijų Rukštelą ir Arminą Jasikonį. Tai stipriausi šalies lenktynininkai, kurių rezultatai nacionaliniame čempionate puikuojasi turnyrinės lentelės viršūnėje.

Lietuviai nusiteikę kovingai ir nors skeptiškai vertina savo galimybes įkąsti favoritams, be kovos pasiduoti neketina. Tautiečiai pasakoja, kad šiose varžybose neabejotini favoritai – amerikiečiai. Jie per 67 metus trunkančią varžybų istoriją nugalėtojais tapo net 22 kartus.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„Motocross of Nations“ Latvijoje
Tomo Markelevičiaus nuotr./„Motocross of Nations“ Latvijoje

Lietuvių tikslas – A finalas

Lietuvis Nerijus Rukštela, „Motocross of Nations“ varžybose jau dalyvauja penktą kartą. Tautietis neslepia, kad komanda turi ambicijų patekti į finalinius važiavimus.

Tikiu, kad mūsų komanda pasiruošusi gerai, norime patekti į A finalą

„Mano forma yra gera, esu pasiruošęs. Svarbu, kad dar ir sėkmė neapleistų. Šioje trasoje teko ir lenktyniauti, ir treniruotis, tačiau „Motocross of Nations“ varžyboms yra suformuojama kiek kita trasos konfigūracija, organizatoriai suformuoja daugiau kalniukų, vadinamų „bangų“. Tikiu, kad mūsų komanda pasiruošusi gerai, norime patekti į A finalą. Sieksime patekti tarp 19 stipriausių komandų“, – pasakojo Nerijus Rukštela.

„Motocross of Nations“ varžybose sportininkai važosi trijose skirtingose klasėse – MX GP, MX 2 ir Open. Šeštadienį vyks trys važiavimai, bus skaičiuojami du geriausiausi rezultatai.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Nerijus Rukštela
Tomo Markelevičiaus nuotr./Nerijus Rukštela

Aukščiausias Lietuvos pasiekimas šiose varžybose buvo užfiksuotas 2012-aisias metais Belgijoje, Lomelio trasoje. Tuomet B finale lietuviai buvo treti. Individualių klasių prizininkai nėra apdovanojami, todėl čia kiekvienos šalies atstovai važiuoja tarsi vienas kumštis ir renka taškus savo šaliai.

Dar prieš varžybas komandų laukė nemažai darbo. Kiekvienas lenktynininkai kartu su komandos atstovais ėjo pasivaikščioti po trasą ir pasižymėjo potencialiai sudėtingesnes vietas. Lietuvis Arminas Jasikonis tvirtino, kad šitaip daroma kiekvieną kartą, siekiant kuo greičiau įveikti visus trasos sektorius.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Arminas Jasikonis
Tomo Markelevičiaus nuotr./Arminas Jasikonis

„Trasos žemėlapyje pasižymėjome vietas, kuriose stovės mūsų komandos žmonės. Jie stebės važiavimus ir praneš apie tempą, kur kokios klaidos, kur reikia greičiau, kur atsargiau. Ši trasa paruošta labai gerai, ne kieta. Trasa nėra kalvota, nėra didelių įkalnių, daugiau viskas ant plokščio paviršiaus. Aišku, yra bangų, tramplinų“, – tvirtino Arminas Jasikonis.

Dar vienas lenktynininkas su Lietuvos trispalve ant peties – Arūnas Gelažnikas. Motokrosininkas pasakoja, kad „Motocross Of Nations“ jam bus puiki proga prisiminti motokrosą, mat lenktynininkas pastaruoju metu buvo pasirinkęs kiek kitą motokroso šaką.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Arūnas Gelažnikas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Arūnas Gelažnikas

Čia nugalėti mums praktiškai neįmanoma, nes susirenka tokios šalys, kur motokrosas turi labai didelį finansavimą

„Seniai jau nevažiavęs, buvau kiek atitolęs nuo motokroso ir pasinėręs į enduro krosą, tačiau mano forma gera, jaučiuosi puikiai. Esu patenkintas būdamas Lietuvos komandos nariu. Žinoma, čia nugalėti mums praktiškai neįmanoma, nes susirenka tokios šalys, kur motokrosas turi labai didelį finansavimą, dosnius rėmėjus. Mums tokių sąlygų nėra, todėl ir tiek talentų išugdyti sunku. Žinoma, su Latvijos ar Estijos lenktynininkais tikrai konkuruosime“, – pasakoja Arūnas Gelažnikas.

Amerikiečiai kuklinasi

Serviso zonoje pavyko pasikalbėti ir su šių varžybų favoritais – Jungtinių Amerikos Valstijų atstovais. Vienas iš komandos vadovų Kevinas Crowtheris pasakoja, kad jų šaliai klijuojama etiketė nėra priežastis atsipalaiduoti ir būti užtikrintiems dėl pergalės.

Anot komandos vadovo, motokrosas – tokia sporto šaka, kur viską gali nulemti ne tik paties, bet ir varžovo klaida. Pašnekovas Kegums trasą vadina viena sudėtingiausių, mat anapus Atlanto trasa, panaši į šią, yra tik viena.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kevin Crowther
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kevinas Crowtheris

„Tai labai sunkios varžybos, kurioms mes ruošėmės. Šis etapas mums nepatogus geografiškai, mat turime atsigabenti visą servisą iš labai toli. Mūsų rinktinei čia atstovaus Ryanas Dungey, Eli Tomac ir naujasis motokroso atradimas Jeremy Martinas. Ameriką visi vadina favorite, bet kol kas tik „ant popieriaus“. Savo pranašumą turime įrodyti trasoje ir stengsimės tai padaryti. Turime tikrai gerus šansus. Žinoma, stiprūs varžovai bus vokiečiai, belgai“, – sako Kevinas Crowtheris.

Penktadienį sportininkai į trasą neišvažiuos. Kvalfikacija vyks šeštadienį, o sekmadienį lenktynininkai stos prie starto finalinėms kovoms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius