Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Nemuno žiedo“ ir motociklų federacijos konfliktas: kuri pusė meluoja?

Vienintelė Lietuvos žiedinių lenktynių trasa „Nemuno žiedas“ kursto ambicijas. Paskelbtus apie trasą valdančios įmonės „Nemuno žiedas“ bankrotą, Lietuvos motociklų sporto federacija (LMSF) pasišiaušė ir ilgą raštą su neva „Nemuno žiedo“ daromais pažeidimais nusiuntė aukščiausiems Lietuvos pareigūnams. „Nemuno žiedo“ atstovai neliko skolingi.
„Ąžuolo“ posūkis
„Ąžuolo“ posūkis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Konflikto eiga:

  • 2016 m. sausio 15 d. LMSF savo ir Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) vardu išsiuntė raštą aukščiausiems Lietuvos pareigūnams apie neva neskaidrią „Nemuno žiedo“ veiklą ir įstaigos bankrotą.
  • LASF prezidentas R.Austinskas teigė, kad LMSF minėtą raštą išsiuntė apie tai neinformavusi LASF.
  • Vasario 1 d. „Nemuno žiedo“ vadovas A.Samochinas parengė atsakomąjį raštą, kuriame paneigia LMSF kaltinimus.

„Apibendrindamas dabartinę situaciją galiu pasakyti, kad daug triukšmo sukėlęs LMSF pareiškimas, pasidomėjus jo turiniu – subliuško. Nenoriu leistis į detales, tačiau galiu pasakyti viena – savo misiją LMSF įvykdė – naujos viešosios įstaigos steigimas galimai bus pristabdytas. Kam nuo to bus geriau, reikėtų klausti federacijos prezidento. Savo siekius Lietuvos motociklų sporto federacija labai aiškiai įvardina kreipimesi į šalies vadovus“, – sakė „Nemuno žiedo“ direktorius Arūnas Samochinas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Samochinas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Arūnas Samochinas

Jis atkreipia dėmesį, jog savo rašte LMSF veikia ne tik savo, tačiau ir Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) vardu, tačiau LASF prezidentas apie tai nieko nežinojo.

Trumpas LASF prezidento R.Austinsko komentaras:  „Mes pirmą kartą išgirdome apie tokį raštą, su mumis pozicijų LMSF nederino. Mes nepritariame nei formai, kuria LMSF mėgina patekti į objekto dalininkus, nei juo labiau rašto turiniui, kuris neatitinka tikrovės.“

LMSF ir jos prezidentas Virginijus Visockis rašte, kuris sausio 15 d. buvo išsiųstas Lietuvos respublikos prezidentei Daliai Grybauskaitei, premjerui Algirdui Butkevičiui, Seimo pirmininkei Loretai Graužinienei, Vidaus reikalų ministrui Sauliui Skverneliui, „Nemuno žiedo“ administraciją bei Kūno kultūros ir sporto departamentą (KKSD) kaltina daugeliu dalykų, kuriuos A.Samochinas vadina pramanytais.

Kaltinimai „Nemuno žiedo“ vadovybei

Pagrindiniai LMSF pareikšti kaltinimai „Nemuno žiedui“ ir jo valdymui nuo 2011 m., kai direktoriumi tapo A.Samochinas:

  • Iki 2011 m. (kol pradėjo vadovauti A.Samochinas), „Nemuno žiedas“ kasmet organizuodavo daugiau nei 120 renginių per metus.
  • 2011 m. KKSD vadovaujant Klemensui Rimšeliui, į VšĮ „Nemuno žiedas“ postą paskirtas A.Samochinas, į konkurso nuostatus prieš tai įtraukus reikalavimą turėti tam tikros srities aukštąjį išsilavinimą.
  • A.Samochinui tapus vadovu, visi įstaigos darbuotojai buvo atleisti ir priimti nauji, neturintys jokio supratimo apie automobilių ir motociklų sportą, kaip ir pats įstaigos direktorius.
  • Dėl netvarkingos trasos ir nebendradarbiavimo su federacijomis Lietuvos automobilių ir motociklų žiedinių lenktynių čempionatai persikėlė į kaimynines šalis.
  • Trasą norinčios išsinuomoti organizacijos buvo verčiamos mokėti už paslaugas, kurios ne visada būdavo suteikiamos, o jų kaina – diskriminacinė.
  • „Nemuno žiedas“ per 2015 m. Iš KKSD gavo ne vieną tūkstantį eurų, tačiau kur jie buvo panaudoti, galima tik spėlioti.
  • Įstaigą pilnai išlaiko KKSD, nors ji pati privalo uždirbti pajamų atlyginimams, komunaliniams mokesčiams bei padengti kitas išlaidas.
  • Dėl neefektyvios veiklos prisikaupė skolų.
  • KKSD dėl tolimesnio šio objekto likimo neinformavo motociklų sporto federacijos.
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aikštelė
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Aikštelė

„Nemuno žiedo“ direktorius kaltinimus neigia

A.Samochinas teigia, kad visi šie kaltinimai yra melas, čia esantys faktai – iškraipyti, o kai kurie dokumentai galimai netgi suklastoti.

Nesulaukęs LMSF jų rašte pateiktų faktų įrodymo, A.Samochinas prašys paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją.

„Mano nuomone, rašyti tokius faktus, kurie yra akivaizdžiai melagingi, šalies vadovams gali arba asmuo, kuris pats yra nesąžiningas, arba jį kažkas suklaidino bei pateikė tikrovės neatitinkančią informaciją, kurią, patvirtindamas savo parašu, LMSF prezidentas pateikė aukščiausiems šalies pareigūnams“, – teigė A.Samochinas. 

Jis neslėpė, kad nesulaukęs LMSF jų rašte pateiktų faktų įrodymo, prašys paneigti tikrovės neatitinkančią informaciją.

Žemiau pateikiame visą A.Samochino pasirašytą ir KKSD vasario 1 d. perduotą raštą, kuris yra atsakas į motociklų federacijos kaltinimus:

Atsakydami į Kūno kultūros ir sporto departamento prie LR Vyriausybės 2016-02-01 raštą nr. S-178, pateikiame informaciją apie VšĮ „Nemuno žiedas“ veiklą.

Susipažinę su Lietuvos  motociklų sporto federacijos, (toliau LMSF) raštu, galime patvirtinti, jog šis raštas nėra pagrįstas jokiais faktiniais įrodymais. Visa rašte pateikta informacija yra iškraipyta bei neatitinka tikrovės, todėl laikytina šmeižtu. Turime pakankamai svarių įrodymų, jog federacija siekia bet kokia kaina būti įtraukta į įstaigos dalininkus ar tapti valdymo organų nariais. Savo tikslų federacija siekia iškraipydama realius faktus, menkindama VšĮ „Nemuno žiedas“ bei KKSD vadovybės reputaciją, bei savo rašte pateikdama tikrovės neatitinkančią informaciją.  Savo poziciją grindžiame šiais faktiniais įrodymais: 

1. Dėl iki 2011 metų organizuotų VšĮ „Nemuno žiedas“ renginių – apie iki 2011 metų organizuojamų renginių skaičių jokiuose oficialiuose šaliniuose nėra pateikta jokios informacijos, tačiau vienas faktas akivaizdus – VšĮ „Nemuno žiedas“ veikla būdavo vykdoma tik vasaros sezono metu, iš ko galima daryti išvadą, jog nebuvo vykdoma 120 ar daugiau renginių per metus.  Arūno Samochino vadovavimo laikotarpiu nuo 2011 metų VšĮ „Nemuno žiedas“ veikla yra vykdoma ištisus metus. Kasmet vyksta ne mažiau nei 90 renginių per metus. Kasmet yra organizuojami naujo formato sporto, socialinės ar verslo krypčių projektai. Atkreiptinas dėmesys – visi VšĮ „Nemuno žiedas“ organizuojami renginiai yra pelningi. Visiems VšĮ „Nemuno žiedas“ renginiams yra atliekamas vidinis auditas, nerentabilių bei socialiai nenaudingų renginių yra atsisakoma.

2. Dėl konkurso į VšĮ „Nemuno žiedas“ direktoriaus pareigas – 2011 metais kandidatams į VšĮ „Nemuno žiedas“ vadovo poziciją buvo keliami šie reikalavimai:

  • Turėti socialinių mokslų studijų srities teisės, ekonomikos, verslo ar vadybos krypties aukštąjį universitetinį arba jam prilygintą išsilavinimą;
  • Turėti ne mažesnę kaip 3 metų vadovaujamojo darbo patirtį;
  • išmanyti Lietuvos Respublikos įstatymus, Lietuvos Respublikos Vyriausybės nutarimus bei kitus teisės aktus, reglamentuojančius viešųjų įstaigų veiklos planavimą bei organizavimą, įstaigų administravimą ir finansavimą, darbo santykių organizavimą, bei gebėti jais vadovautis;
  • Išmanyti ekonomikos, teisės, vadybos, finansų, personalo valdymo, administravimo bei darbo santykių reguliavimo pagrindus, gebėti jais vadovautis organizuojant bei planuojant įstaigos veiklą;
  • Būti nepriekaištingos reputacijos (nebūti pažeidusiam profesinės etikos ir deontologijos normų);
  • Išmanyti dokumentų rengimo, tvarkymo ir apskaitos taisykles;
  • Gebėti analizuoti, apibendrinti informaciją, sklandžiai dėstyti mintis raštu ir žodžiu;
  • Mokėti dirbti teksto redaktoriumi, skaičiuokle, naudotis elektroniniu paštu, internetu.

Iš aukščiau pateiktos informacijos galima daryti išvadą, jog konkurso sąlygose nebuvo nurodyta jokia specifinė sąlyga turėti tik tam tikros srities išsilavinimą, kaip kad teigia LMSF.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Trasos teritorijoje įsikūrę gyventojai
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Trasos teritorijoje įsikūrę gyventojai

Kaip matoma iš detalaus konkurso sąlygų pateikimo, buvo keliami ne tik reikalavimai turėti „būtent tam tikros srities aukštąjį išsilavinimą“, tačiau ir tokie reikalavimai, kaip „ne mažesnė nei 3 metų vadovaujamo darbo patirtis“ bei kiti. Atkreiptinas dėmesys ir į reikalavimą turėti aukštąjį išsilavinimą – tiek Lietuvos, tiek tarptautinėje įmonių valdymo praktikoje įmonių vadovams ir yra keliami reikalavimai turėti būtent tokios srities aukštąjį išsilavinimą. Mūsų nuomone, „Teisės, ekonomikos, verslo ar vadybos krypties“ aukštasis universitetinis išsilavinimas yra adekvatus reikalavimas įmonės vadovui.

Teisės, ekonomikos, verslo ar vadybos krypties aukštasis universitetinis išsilavinimas yra adekvatus reikalavimas įmonės vadovui.

Pabrėžtina ir tai, jog VšĮ „Nemuno žiedas“ vadovas A.Samochinas iki paskyrimo į VšĮ „Nemuno žiedas“ vadovo poziciją ne tik vadovavo, bet ir buvo įkūręs būtent sporto organizavimo, valdymo, administravimo bei plėtros veiklą vykdančias įmones, bei vykdė su šia veikla susijusius projektus.

A.Samochinas buvo didžiausios Kauno mieste „Kauno krepšinio mėgėjų lygos“ viceprezidentu, buvo įkūręs bei vadovavo „Kauno miesto bendruomenių krepšinio pirmenybėms“, buvo įkūręs, bei dirbo vykdančiojo direktoriaus pareigose asociacijoje „Sportuojanti Lietuva“. Buvo viešosios įstaigos „AG kartai“, kuri vykdė kartingų nuomos verslą, steigėju bei ėjo direktoriaus pareigas šioje įmonėje. A.Samochinas visus keliamus reikalavimus atitiko bei dalyvavo konkurse. Konkursą, nugalėjęs pretendentą Andrejų Kašurą, A.Samochinas laimėjo.

Všį „Nemuno žiedas“ nuor./„Nemuno žiedas“
Všį „Nemuno žiedas“ nuor./„Nemuno žiedas“

3. Dėl VšĮ „Nemuno žiedas“ darbuotojų atleidimo – A.Samochinui tapus vadovu nei vienas įstaigos darbuotojas nebuvo atleistas. Dalis jų įstaigoje dirbo dar beveik metus laiko, o darbo sutartys su darbuotojais buvo nutrauktos jų prašymu. Iki šiol įstaigoje dirbo kompetentingi asmenys, turintys pakankamai žinių, kompetencijos bei patirties tinkamai atlikti jiems pavestas darbo funkcijas.

Apie VšĮ „Nemuno žiedas“ darbuotojų komandos kompetenciją bei gebėjimą eiti savo pareigas galima spręsti iš įmonės veiklos rezultatų nuo 2011 metų. Įmonės veiklos rezultatai pateikiami čia.

4. Dėl trasoje vykstančių varžybų – visos Kačerginės „Nemuno žiede“ vykstančios lenktynės yra saugios, turinčios patvirtintus saugumo planus, aptarnaujamos kompetetingų asmenų. Bendradarbiavimas su visų sporto šakų federacijomis yra sklandus bei vykdomas iki šios dienos. Visi federacijų patvirtinti renginiai yra vykdomi.

Paminėtinas faktas – 2015 metais su LMSF buvo pasirašytos 3 bendradarbiavimo sutartys: 2015 m. pavasarį dėl „Supermoto“ trasos įrengimo bei „Baltijos šalių supermoto čempionato“ suorganizavimo, 2015 m. vasarą dėl lengvatinių sąlygų „Navas racing“ sporto klubui suteikimo plento žiedo Lietuvos čempionatui bei treniruotėms vykdyti, 2015 m. rudenį dėl motokroso trasos įrengimo. Šiuo metu motokroso trasos statybos vykdomos VšĮ „Nemuno žiedas“ lėšomis. Taip pat atkreiptinas dėmesys į tai, jog VšĮ „Nemuno žiedas“ trasos užimtumas savaitgaliais viso sezono metu siekia 90 %, o trasos užimtumas pagrindinio sezono metu (t.y. balandžio – spalio mėnesiais imtinai) visomis savaitės dienomis siekia 95 proc. 

5. Dėl sąskaitų už suteiktas paslaugas. Nebuvo nei vieno atvejo, kuomet renginių organizatoriams buvo išrašyta sąskaita už nesuteiktas paslaugas. Nei viena įmonė ar fizinis asmuo nebuvo ir nėra diskriminuojami nei kainos, nei jokiais kitokiais atžvilgiais. LMSF nariams, organizuojantiems čempionatus ar jų etapus yra lenktynes yra palanki, ir adekvati Lietuvos rinkos atžvilgiu. VšĮ „Nemuno žiedas“ paslaugų įkainiai yra skelbiami viešai.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa

6. Dėl efektyvaus lėšų panaudojimo. Visos lėšos, kurios buvo skiriamos objektui buvo panaudojamos efektyviai, vadovaujantis viešųjų pirkimų įstatymo nuostatomis. Su kiekvienu tiekėju buvo vedamos derybos dėl minimalios kainos pasiūlymo. Už objektui skirtas lėšas, įstaiga kiekvienais metais pateikia biudžeto išlaidų sąmatos vykdymo, lėšų panaudojimą pagrindžiančių dokumentų registro bei metines veiklos ataskaitas. Taip pat kiekvienais metais VšĮ „Nemuno žiedas“ buvo pateikiamos nepriklausomo auditoriaus audito išvados.

Taip pat 2012 m. buvo atliktas VMI operatyvinis patikrinimas, kurio išvados – jokių neatitikimų teisėms aktams nerasta.

7. Dėl žiedinių lenktynių trasos saugumo. Trasos saugumu buvo rūpinamasi kiekvienais metais. Šiai įstaigos veiklos sričiai visuomet buvo skiriamas didžiausias dėmesys. Lietuvos automobilių sporto federacija (toliau LASF) kasmet pateikdavo reikalavimų trasos saugumo didinimui sąrašą. Tik įvykdžius šiuos reikalavimus trasoje galėdavo vykti varžybos. Visos planuotos varžybos buvo vykdomos, iš ko galima daryti išvadą, jog reikalingi atlikti darbai visuomet būdavo atliekami.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa

8. Dėl licencijos trasai suteikimo. LMSF nei karto nėra kreipusis į VšĮ „Nemuno žiedas“ vadovybę dėl trasos būklės ar saugumo. 2013 metais iš LMSF taip pat nebuvo jokių skundų ar kreipimųsi dėl nelicencijuotos trasos. LMSF niekuomet neinspektavo trasos bei nesuteikinėjo trasai licencijų. LMSF niekuomet neprašė bei neprašo trasos licencijos. Tai, jog 2013 metais įvyko visos suplanuotos LMSF lenktynės, įrodo 2013 metų Lietuvos plento žiedinių lenktynių varžybų kalendorius“, kuriame matoma, jog Asociacija „Dolce moto“ 2013.05.04/05 dienomis vykdė Lietuvos plento žiedo motociklų čempionato pirmąjį etapą. Pridedamas Lietuvos motociklų sporto federacijos plento žiedo komisijos protokolas, patvirtinantis įvykusių lenktynių rezultatus.

Atkreiptinas dėmesys, jog licencijas trasai suteikia tik LASF. Dėl kokių priežasčių lenktynių trasai 2011, 2012, nuo 2013 m.  gegužės antros pusės bei 2014, 2015 metais licencija buvo išduota, o 2013 m. gegužės pradžioje  – ne, turime argumentais pagrįstą paaiškinimą.

2013 m. gegužės mėn.  LASF licencija trasai nebuvo išduota, ko pasekoje neįvyko tik 1 LASF varžybos (2013.05.01), kurias turėjo surengti LASF patvirtinti organizatoriai. Mūsų turimais duomenimis tuometinė LASF vadovybė – prezidentas Gintaras Furmanavičius, gen. sekretorė Rasa Jakienė, teisininkas Ričardas Rupkus, galimai dangstė renginio organizatoriaus atsakomybę dėl neįvykusių varžybų, atsakomybę bandydami perkelti VšĮ „Nemuno žiedas“. Mūsų argumentus tik sustiprina tai, jog  2013 m. birželio 1-2 dienomis jau vyko Lietuvos automobilių žiedinių lenktynių čempionato I-as ir II-as etapai, bei Baltijos šalių žiedinių lenktynių čempionato II-as etapas, Latvijos ir Estijos žiedinių lenktynių čempionatai bei itin įdomaus formato, istorinių automobilių „Dzintara Volga“, kuriuose dalyvavo daugiau nei 130 sportininkų. 

„Taikos drago“ Kačerginės „Nemuno žiede“ akimirka
„Taikos drago“ Kačerginės „Nemuno žiede“ akimirka

9. Dėl bendradarbiavimo su federacijomis. Su abejomis federacijomis buvo bendradarbiaujama nuo pat 2011 metų. 2015 metais buvo organizuojamas ne vienas susitikimas su LASF bei LMSF vadovybe, buvo suorganizuotas ir neformalios valdybos susirinkimas, kuriame dalyvavo abiejų federacijų prezidentai. Faktus įrodantys dokumentai pridedami. 2011-2015 metais LMSF deleguoti lenktynių organizatoriai asociacija „Dolce moto“ bei sporto klubas „Navas racing“ organizavo Lietuvos plento žiedinių lenktynių čempionato varžybas bei įvairias treniruotes. 2015 metais LMSF supermoto komisijos pirmininko Ruslano Bykovo bei VšĮ „Nemuno žiedas“ iniciatyva buvo suorganizuotas „Baltijos šalių supermoto čempionato“ etapas. Visiems LMSF organizatoriams buvo suteiktos išskirtinai palankios sąlygos vykdyti treniruotes bei varžybas VšĮ „Nemuno žiedas“ valdomame komplekse. Jokių nusiskundimų iš renginių organizatorių iki šios dienos nesame gavę.

10. Dėl VšĮ „Nemuno žiedas“ finansų. VšĮ „Nemuno žiedas“ veikia vadovaudamasis savo įstatais. Visos lėšos, skiriamos KKSD yra panaudojamos pagal paskirtį – infrastruktūros plėtrai bei priežiūrai, tikslinių sporto renginių organizavimui. Įstaiga kasmet generuoja pajamas iš įstaigos ūkinės-komercinės veiklos. Iš šių pajamų yra padengiami visi įstaigos administravimo kaštai, įskaitant, bet neapsiribojant personalo darbo užmokesčiu bei kitomis administracinėmis išlaidomis. Atkreiptinas dėmesys, jog būtent didžiąja dalimi savo nuosavų lėšų įstaiga prisideda prie objekto priežiūros bei vystymo. Kaip pavyzdį galime pateikti 2012 m. atliktą „Žiedinių lenktynių trasos „Nemuno žiedas“ PK 20+00 – PK 30+00 rekonstrukcija“ techninį projektą, kurio darbų kaina siekė 91 750 litų ir buvo 100 % apmokėta VšĮ „Nemuno žiedas“ nuosavomis lėšomis. Tai tik vienas iš pavyzdžių, esant poreikiui pateiksime išsamesnę informaciją apie kitas VšĮ „Nemuno žiedas“ nuosavomis lėšomis apmokėtas sąskaitas.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Žiemos vairavimo aikštelės pristatymas
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Žiemos vairavimo aikštelės pristatymas

Taip pat atkreiptinas dėmesys, jog prie visų projektų, finansuojamų KKSD lėšomis, įstaiga prisideda ir nuosavomis lėšomis. 2015 metais VšĮ „Nemuno žiedas“ iš ūkinės-komercinės veiklos sugeneravo 148 000 eurų pajamų. Pajamos iš reklamos sudarė 11 000 Eurų. KKSD (Valstybės lėšos), skirtos renginių organizavimui buvo 13 000 Eurų ir siekė tik 7,5 proc. bendro įstaigos 2015 metų biudžeto, kuris 2015 metais buvo 172 000 eurų.

Visą laikotarpį nuo 2011.06.07 iki 2015.12.10 įstaiga dirbo pelningai. Atkreiptinas dėmesys į kontekstą, kuriame VšĮ „Nemuno žiedas“ veikė nuo pat 2011 metų:

  • Įstaigos finansinė situacija, perėmus valdymą – virš 3,5 mln. Eur įsipareigojimai;
  • Sistemingas kreditorių veikimas, nuolatos išstatant įstaigai inkasinius;
  • Nuolatinis įstaigos balansavimas ties bankroto riba – įmonės bendras likvidumo koeficientas nuo 2011 metų – 0,01; kritinis likvidumo koeficientas – 0,005.
  • Vadovo bei visos komandos veiklos nukreipimas praėjusių laikotarpių įstaigos problemoms spręsti – nuolatinis dalyvavimas teismo procesuose, dokumentų rengimas, pristatymas VMI, FNTT.
  • Įstaigos finansų eikvojimas su buvusiu vadovu susijusioje byloje – civilinių ieškinių rašymas, dalyvavimas Eduardo Jako teismo procese.
  • Trasos būklė perėmimo metu – neatitinkanti jokių saugumo reikalavimų.
  • Turto, darbo priemonių, reikalingų įstaigos veiklai vykdyti, įstaiga neturėjo.

Veiklos ataskaitą rasite paspaudę čia.

11. Dėl Kūno kultūros ir sporto rėmimo fondo lėšų. Per 2015 metus VšĮ „Nemuno žiedas“ iš KKSRF gavo 13 000 Eur projektui „Automobilių ir motociklų lenktynių organizavimas ir vykdymas“, tai sudarė 7,5 proc. viso metinio įstaigos biudžeto, bei 22 000 eurų projektui „Sporto bazės priežiūros ir statybos plėtotė “, visos lėšos panaudotos efektyviai ir pagal paskirtį.

Prie didžiosios dalies projekte „Sporto bazės priežiūros ir statybos plėtotė“ įsigytų prekių/paslaugų VšĮ „Nemuno žiedas“ prisidėjo nuosavomis įstaigos lėšomis.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasa

12. Dėl VšĮ „Nemuno žiedas“  veiklos vystymo strategijos – Nuo 2011.10.01 VšĮ „Nemuno žiedas“ turi parengtą bei patvirtintą objekto vystymo strategiją. VšĮ „Nemuno žiedas“ turi pasirašytas bendradarbiavimo sutartis su Vytauto didžiojo universitetu, Vytauto didžiojo universiteto verslo praktikų centru, Kauno technikos kolegija. Šios sutartys yra vykdomos, bendradarbiaujant su mokslo įstaigomis, ko pasėkoje kasmet visi moksliniai-tiriamieji, studentų praktikos darbai sėkmingai yra pritaikomi įstaigos veikloje. Viso to rezultatas – jauni, kūrybingi žmonės yra įtraukiami į praktinę veiklą, o įstaiga neatlygintinai gali naudotis moksliniais darbais, pritaikydama juos savo poreikiams.

Atkreiptinas dėmesys, jog nuo pat 2011 metų VšĮ „Nemuno žiedas“ strategija nuolat buvo tobulinama, atsižvelgiant tiek į vidinius, tiek į išorinius pokyčius, ko pasekoje, vadovaujantis LR finansų ministerijos metodika 2015 metais buvo parengtas VšĮ „Nemuno žiedas“ investicinis projektas.

13. Dėl įstaigos finansinės situacijos – LMSF patys sau prieštarauja, kadangi iš šio punkto yra akivaizdu, jog federacija žinojo apie apgailėtiną įstaigos situaciją nuo pat 2011 metų. Finansavimas iš KKSD būdavo skiriamas bei visos skirtos lėšos buvo panaudotos tik pagal paskirtį – gerinti objekto infrastuktūros būklę, bei didinti saugumą lenktynių trasoje, taip pat organizuoti varžybas. Be šio finansavimo didelė dalis atliktų darbų nebūtų buvę įgyvendinti. Įstaigos veikla būtų buvusi itin komplikuota. 

A.Samochino vadovavimo laikotarpiu skola privačiam sektoriui buvo sumažinta apie 140 000 Eur.

 

14. Dėl įstaigos bankroto – dėl buvusio VšĮ „Nemuno žiedas“ vadovo E.Jako nusikalstamos veikos, kuri buvo vykdoma jam vadovaujant įstaigai 2001-2011 metais, vadovaujantis FNTT išvada, jam yra iškelta baudžiamoji byla, kuri jau yra pasiekusi teismą. 2011.06.07 dieną perėmus įstaigą jau vyko FNTT bei VMI tyrimai. Visų šių tyrimų pasėkmė – daugiau nei 3,5 mln. eurų kreditoriniai įsipareigojimai VMI bei privačiam sektoriui. A.Samochino vadovavimo laikotarpiu skola privačiam sektoriui buvo sumažinta apie 140 000 Eur apimtimi. VMI buvo padengta apie 20 000 Eur kreditorinių įsipareigojimų.

Luko Misiūno nuotr./Tvarkoma senoji „Nemuno žiedo“ trasos dalis
Luko Misiūno nuotr./Tvarkoma senoji „Nemuno žiedo“ trasos dalis

15. Dėl rašto, LMSF pasirašyto 2015.12.09:

  • LMSF veikia ir LASF vardu, tačiau su LASF pozicija nebuvo derinta. LASF nepritaria šio rašto turiniui bei nesutinka su LMSF išreikšta pozicija.
  • Rašte pateikta informacija yra neatitinkanti tikrovės.
  • VšĮ „Nemuno žiedas“ raštu yra kreipęsis į LMSF dėl klaidinančio pobūdžio informacijos paneigimo. Raštas pridedamas.
  • LASF raštu yra kreipęsi į VšĮ „Nemuno žiedas“ dėl LMSF veikimo Jų vardu. Su LASF pozicija nebuvo derinta, LMSF vienašališkai veikia LASF vardu, LASF atsiriboja nuo bet kokių LMSF veiksmų.           

16. Dėl Bankroto administratoriaus paskyrimo. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos įmonių bankroto įstatymo 10 str. 4 d. 3 p. ir 11 str. 5 d. 1-23 p. 2015.12.08 dieną įvykusiame VšĮ „Nemuno žiedas“ kreditorių susirinkime, balsų dauguma įstaigos bankroto administratoriumi buvo paskirtas Dr. Vytautas Česonis, UAB „Verslo valdymo ir restruktūrizacijos centro“ direktorius.

Raštu kreipėmės į LMSF dėl tikrovės neatitinkančios informacijos paneigimo.

 

17. Dėl Gražvydo Gulbinsko. Šis asmuo įstaigoje dirbo nuo 2011.10.03 iki 2013.08.12, jam buvo pavesta atlikti įstaigos ūkio priežiūros funkcijas, mėnesinis atlyginimas (Netto) siekė 158 Eur per mėn. Iš darbo atleistas 2013.08.12, šalių susitarimu. Atleidimo priežastis – netinkamai vykdė jam pavestas pareigas. Jokių artimų politinių sąsajų su šiuo asmeniu niekuomet nebuvo bei šiuo metu taip pat nėra.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasos atitvaras
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Lenktynių trasos atitvaras

18. Dėl LASF veiklos – iki 2015.03.27 LASF prezidento pareigas ėjo Gintaras Jonas Furmanavičius, teisininko pareigas ėjo Gintaras Rupkus, generalinės sekretorės pareigas ėjo buvusio VšĮ „Nemuno žiedas“ vadovo Eduardo Jako sūnaus žmona Rasa Jakienė, LASF Saugaus varžybų komiteto vadovo pareigas ėjo buvęs ilgametis VšĮ „Nemuno žiedas“ darbuotojas Romas Mažuolis. Iš raštų tarp VšĮ „Nemuno žiedas“ bei LASF galima matyti, jog santykiai tarp LASF bei VšĮ „Nemuno žiedas“ buvo įtempti. Nuo 2015.03.27, pasikeitus LASF vadovybei bei visai komandai dvišaliai santykiai tarp VšĮ „Nemuno žeidas“ bei LASF pasikeitė, dėl to federacijos vadovas Romas Austinskas su V.Visockio teiginiais nesutinka bei atsiriboja nuo bet kokių LMSF pasisakymų.

19. Dėl LMSF veiklos – norime atkreipti dėmesį į LMSF valdymo struktūrą, federacijos prezidento sąsajas su kitomis įstaigomis, vykdančiomis panašaus pobūdžio veiklą, KKSRF fondo lėšų panaudojimo racionalumą bei skaidrumą, federacijos bei su prezidentu susijusių įmonių pajamų apskaitymą bei federacijos indėlį į plento žiedo sporto šakos vystymą. Mūsų nuomone tai, kaip yra panaudojamos KKSD lėšos, ar federacija bei su ja susijusios įstaigos visuomet apskaito gautas pajamas, ar LMSF prezidentas nėra interesų konflikto įtakoje – klausimai, į kuriuos visuomenė turi teisę sužinoti atsakymus. Jei vienos šalies atžvilgiu yra keliami tam tikri klausimai – manome, jog būtų teisinga kelti šiuos klausimus ir kitai šaliai.

Mums kelia didelį susirūpinimą toks Lietuvos motociklų sporto federacijos vadovo elgesys, kadangi aukščiausiems šalies pareigūnams buvo pateikta tikrovės neatitinkanti, iškraipyta informacija. <...>Taip pat informuojame, kad 2016.02.04 dieną raštu kreipėmės į LMSF dėl tikrovės neatitinkančios informacijos paneigimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius