Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paroda „Greitumo velniai“: tarpukaris, lenktynės, prizai

Rugsėjo 1 dieną, 15 val. Energetikos ir technikos muziejuje (Rinktinės g. 2, Vilnius) atidaroma paroda „Greitumo velniai“. Vilniečiams ir miesto svečiams ji visą mėnesį pasakos apie tarpukario Lietuvos lenktynių „virtuvę“: automobilių ir motociklų klubų steigimą, lenktynių organizavimą, bendradarbiavimą su identiškomis tarptautinėmis organizacijomis.
Paroda „Greitumo velniai“: tarpukaris, lenktynės, prizai
Paroda „Greitumo velniai“: tarpukaris, lenktynės, prizai / Energetikos ir technikos muziejaus nuotr.

1928 m. žurnalas „Mūsų dienos“ motociklų prabėgimo dalyvius pavadina „Greitumo velniais“. Šio pavadinimo jungtinėje parodoje eksponuojami unikalūs Lietuvos muziejuose ir privačių kolekcininkų rinkiniuose išsaugoti tarpukario Lietuvos ir tuo metu Lenkijos sudėtyje buvusio Vilniaus automobilių ir motociklų sporto apdovanojimai, varžybų dalyvių suvenyrai ir klubų atributika. Sąlygiškai trumpo laikotarpio – XX a. trečio ir ketvirto dešimtmečio – eksponatai atspindi ne tik turtingą šių kraštų automobilių ir motociklų sporto istoriją, bet didelę istorinę ir meninę varžybų apdovanojimų vertę, jų įvairovę ir autorių išradingumą.

Pasak Latvijos dailės akademijos metalo-dizaino katedros profesoriaus, juvelyro ir senovinės autotechnikos restauratoriaus Jurio Gagainio:

Energetikos ir technikos muziejaus nuotr./Paroda „Greitumo velniai“: tarpukaris, lenktynės, prizai
Energetikos ir technikos muziejaus nuotr./Paroda „Greitumo velniai“: tarpukaris, lenktynės, prizai

„Pateikiama kolekcija labai įdomi, unikali ir įvairiapusiška. Ši kolekcija be jokio abejonės teikia neįkainojamos informacijos apie automobilių ir motociklų sąjūdį ikikarinėje Lietuvoje, tuo metu rengtus sąskrydžius, lenktynes ir kitą veiklą.“

Tai reta galimybė pamatyti Lietuvos nacionalinio muziejaus, Nacionalinio M. K. Čiurlionio dailės muziejaus, Lietuvos nacionalinės M. Mažvydo bibliotekos, Vytauto Didžiojo karo muziejaus, Trakų istorijos muziejaus, Šiaulių „Aušros“ muziejaus, Lietuvos sporto muziejaus, Lietuvos mokslų akademijos Vrublevsių bibliotekos fonduose ir privačiose kolekcijose saugomus eksponatus bei įsigyti specialiai parodai paruoštą katalogą.
Visus parodos eksponatus į vieną visumą surinko Energetikos ir technikos muziejaus Transporto ekspozicijos kuratorius Ričardas Žičkus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius