-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

V.Švedo nuomone, WRC etapas Lietuvoje ir Lenkijoje mūsų pačių yra neįvertintas

Paskutines minutes iki birželio 26 d. startuosiančio Pasaulio ralio čempionato (WRC) etapo „Lotos 71st Rally Poland“ skaičiuojantis Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko ekipažas tikisi patekti tarp trisdešimties geriausių lenktynininkų, padovanoti gerą reginį žiūrovams ir parodyti, jog Lietuvoje yra daug stiprių sportininkų.
Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas
Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas / Komandos nuotr.

– Kaip sekasi ruoštis Pasaulio ralio čempionato etapui Lietuvoje? 

– Iki Pasaulio ralio čempionato etapo teko įveikti pakankamai ilgą varžybų maratoną. Savaitgalį dalyvavome „Viru Rally“. Tai buvo paskutinė treniruotė ir paskutinis išbandymas. Pagrindinis siekis šiame ralyje buvo pabūti automobilyje prieš lenktynes Lenkijoje, įprasti prie greičio, įgauti gerą sportinę formą, kad Lenkijoje iš karto galėtumėme važiuoti užtikrintai ir taip, kaip norime. Taip pat, „Viru Rally“ yra Latvijos ir Estijos ralio čempionato etapas, o mes šiemet siekiame nugalėti Latvijos čempionate. Dėl to, antrasis tikslas, galbūt netgi persipinantis su pirmuoju tikslu, buvo pabandyti išsaugoti turimas pozicijas savaitgalio varžybose ir išlaikyti intrigą, kuri leistų pakovoti dėl čempionų titulo. Mes tikrai džiaugiamės užimta antrąja vieta. 

Toks pasiruošimo būdas tuo pačiu yra ir tradicinis ir netradicinis. Be abejo, kiekvienas rytas yra skirtas savęs ruošimui, fizinių jėgų patikrinimui. Taip pat jau metus neatsiejama mano sportinės rutinos dalimi yra kardio treniruotės. Tai leidžia būti pakankamai tikram, kad jėgų užteks visam ralio maratonui. Visgi, WRC etapo ilgis pagal kilometražą prilygsta maždaug keturiems Lietuvos čempionato etapams, todėl treniruotės, kurios padeda išlaikyti fizines jėgas, stiprumą, budrumą – būtinos. 

Komandos nuotr./Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko ekipažas
Komandos nuotr./Vytauto Švedo ir Žilvino Sakalausko ekipažas

– Kokius tikslus keliate sau Lietuvoje vyksiančiame WRC etape?

– Mūsų tikslas – parodyti savo šalies ir kaimyninių valstybių fanams, visiems besidomintiems, kad mes galime būti greiti, galime konkuruoti su pačiais greičiausiais pasaulio čempionato dalyviais, netgi, su, vadinkim, kiek silpnesne, pigesne ir prastesne už kitų dalyvių, technika. Mūsų ekipažas turės pranašumą pažinodamas trasas ir važiuodamas palaikomas savų fanų. Manau, kad turime teorines galimybes dėl aukštų vietų kovoti jau po pirmųjų greičio ruožų. Žinoma, varžysimės su pasaulio lyderiais. Mano nuomone, tikrai įmanoma patekti į geriausiųjų trisdešimtuką, galbūt netgi dvidešimtuką. 

Šiemet „Lotos 71st Rally Poland“ lenktyniaus virš 70 tikrai stiprių dalyvių, todėl pakartoti 2009 metų rezultatą, kai absoliučiojoje įskaitoje užėmėme 15–tą vietą, būtų galima pavadinti optimistiniu variantu. Stengsimės parodyti geriausią rezultatą, kokį tik galime.

Komandos nuotr./Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas
Komandos nuotr./Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas

– Pasaulio ralio čempionatas Lietuvoje bus organizuojamas dar trejus metus. Ar dabar, besiruošdami pirmajam šalyje čempionatui, pagalvojate ir apie tolimesnius startus? 

– Žinoma, neapsiribojame tik etapu Lietuvoje ir Lenkijoje. Bet kuriuo atveju, jau esame iškovoję ir Lietuvos, ir Šiaurės Europos, ir Pabaltijo čempionų titulus, siekiame Latvijos čempionų titulo, todėl planuojame pasirodyti ir kituose Europos čempionatuose bei dalyvauti kituose Pasaulio ralio čempionato etapuose. Viskas didžiąja dalimi priklauso nuo finansinių galimybių. Mūsų gerbėjai ir rėmėjai yra raktas, galintis atverti galimybes varžybose dalyvauti važiuojant pačia galingiausia technika ar net šiais metais vežti Lietuvos vėliavą į tolimesnius kraštus.  

Bet kuriuo atveju, jau esame iškovoję ir Lietuvos, ir Šiaurės Europos, ir Pabaltijo čempionų titulus, siekiame Latvijos čempionų titulo, todėl planuojame pasirodyti ir kituose Europos čempionatuose bei dalyvauti kituose Pasaulio ralio čempionato etapuose

– Kokias emocijas jaučiate besiruošdami šiam istoriniam įvykiui? Ar dėl to, jog važiuosite Lietuvoje, nekyla papildoma įtampa? 

– Kadangi tai yra ne pirmas kartais, kai dalyvaujame WRC, emocijos yra persipynę. Tai šioks toks grįžimas ir nostalgija. Kelis kartus esame dalyvavę Suomijos ir Švedijos pasaulio ralio čempionato etapuose, 2009–aisiais toje pačioje Lenkijoje. Grįždami tikimės ko nors gera, sava ir pažinta, laukimas yra džiuginantis. Aišku, yra ir nerimas, atsiradęs dėl praėjusio laiko tarpo, kai paskutinį kartą dalyvavome tokiose lenktynėse. 

Važiuodami užsienyje ir matydami lietuviškas trispalves, lietuvišką palaikymą, juntame, kad trasose nesame vieni, jaučiamės dar geriau, nei važiuodami namie, todėl manau, kad ir čempionate palaikymas tik padės, suteiks papildomos motyvacijos. Lietuvos ralio fanams per dešimtį metų jau esame puikiai pažįstami, kai kada juos stebiname, kai kada – pralinksminame ar nuliūdiname. Bet kuriuo atveju, tai yra žmonės, kurie visada šalia. Taip pat tikimės ir naujo, didesnio palaikymo, nei paprastai turime važiuodami namuose. Tai yra nauji žmonės trasose, susidomėję dėl didelio renginio masto, kurių simpatijas turime galimybę užkariauti sėkmingu važiavimu.  

Komandos nuotr./Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas
Komandos nuotr./Vytautas Švedas ir Žilvinas Sakalauskas

– Kaip vertinate faktą, jog Lietuvoje vyks toks svarbus, didžiausias automobilių sporto renginys pasaulyje? 

– Neprisimenu, kada paskutinį kartą Lietuvoje turėjome panašaus kalibro renginį, kuris galėtų prilygti visame pasaulyje žinomam Pasaulio ralio čempionatui. Išskirti būtų galima tik Europos krepšinio čempionatą. Galbūt kalbu šiek tiek šališkai, tačiau ralio čempionatu domisi dešimtys milijonų gerbėjų visame pasaulyje. Manau, kad etapas Lietuvoje ir Lenkijoje yra šiek tiek neįvertintas mūsų pačių, nes tokios didelės šalys kaip Brazilija, JAV, Kanada, Kinija neturi tokio renginio, o mes turime realią galimybę savo šalyje matyti pačius greičiausius automobilius, geriausius pasaulio vairuotojus – tai yra labai reikšminga. Šis renginys įdomus visiems sporto fanams. Žmonės, norėdami stebėti tokio tipo lenktynes, važiuoja dešimtis tūkstančių kilometrų. Mums pasaulio ralio čempionato etapas yra kaip Mohametas: jeigu Mohametas neina pas kalną, kalnas ateina pas Mohametą. 

Mano favoritai – visa „Volkswagen“ komanda. Jeigu būčiau gerbėjas, neabejotinai palaikyčiau Jari-Matti Latvalą ir Sebastieną Ogier

– Ar domitės čempionato naujienomis? Kuriuos lenktynininkus palaikote?  

– Be abejo, esu pakankamai gerai susipažinęs su visomis trasomis, visomis naujienomis ir renginio užkulisiais. Automobilių sportas – viena iš kertinių mano gyvenimo dalių, o čempionate dalyvauja nemažai mano draugų ir pažįstamų. Taip pat, mano, kaip lenktynininko, siekiamybė yra būti tarp tų vairuotojų.

Mano favoritai – visa „Volkswagen“ komanda. Jeigu būčiau gerbėjas, neabejotinai palaikyčiau Jari-Matti Latvalą ir Sebastieną Ogier.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius