Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistai prie žiemiškų kelio sąlygų pratinosi kartodrome

Slidžiausiame Lietuvos kartodrome varžybas surengę Lietuvos Žurnalistų autoklubo nariai pramogą sugretino su automobilių valdymo įgūdžių tobulinimu: „Drift Kart“ trasa išmoko ne tik kontroliuoti slydimą, bet ir jo išvengti.
Varžybos „Drift Kart“ kartodrome
Varžybos „Drift Kart“ kartodrome / Giedriaus Matulaičio nuotr.
Temos: 2 Kartingai Driftas

Lietuvos Žurnalistų autoklubo žiemos kartingų turnyro pirmam etapui šalia Alytaus „Tarzanijos“ nuotykių parke esantis „Drift Kart“ kartodromas pasirinktas neatsitiktinai.

„Netrukus turėtų pasirodyti tikra žiema, kai kelius užklos sniegas, šlapdriba, galiausiai juos padengs ir ledo danga. Dabar pats metas prisiminti ar tiesiog pasimokyti kaip suvaldyti slystantį automobilį bei ką daryti, kad jis nepradėtų slysti.“ – sakė vienas  iš kartingų turnyro organizatorių Ramūnas Fetingis.

Giedriaus Matulaičio nuotr./Varžybos „Drift Kart“ kartodrome
Giedriaus Matulaičio nuotr./Varžybos „Drift Kart“ kartodrome

 

Neslysti neįmanoma

Pamokų poligonas – tai neįprastas, vos 150 metrų ilgio kartodromas, kur elektriniai kartingai iš pažiūros nedideliu greičiu zuja ant žalią veją primenančios dangos. Tai speciali, italų patentuota kartodromo danga, kuri suteikia nedaug sukibimo. Galiniais ratais varomi ir stabdomi kartingai slysta atlikus bet kokį staigesnį manevrą vairu ar netgi stabdžių, akceleratoriaus pedalais. Vos kelis posūkius turinčią trasą galima pravažiuoti palaikant šoninį slydimą. 

„Dar projektuojant šį kartodromą maniau, kad 150 metrų ilgio, 5 posūkius turinčios trasos nepakaks, ji bus neįdomi. Tačiau italai įtikino kad to visiškai užteks. Ir jie buvo teisūs: ilgesnėje trasoje lenktynių metu varžovai nesunkiai pabėgtų tolyn. O čia jie toli nepabėgs, tuo pačiu šioje trasoje labai lengva suklysti.“ – pasakojo „Drift Kart“ kartodromo šeimininkas Mindaugas Aldonis. 
Paskutinius jo žodžius išsyk pajuto Lietuvos žurnalistų autoklubo nariai, treniruotės sesijoje besisukę it vilkeliai. 

Giedriaus Matulaičio nuotr./Varžybos „Drift Kart“ kartodrome
Giedriaus Matulaičio nuotr./Varžybos „Drift Kart“ kartodrome

Pamokos žiemai

„Tai ideali vairavimo mokykla, kur važiuojant saugiu greičiu galima pajausti automobilio inercijas ir jas valdyti. Taip pat šis kartodromas leidžia išmokti tinkamai stabdyti automobilį ant slidžios dangos. Juk net ir ne tokiuose senuose automobiliuose ABS sistema esant slidžiai kelio dangai neveikia taip, kaip turėtų, taigi kiekvienas neapgalvotas stabdžio spustelėjimas leidžia automobiliui slysti. Šioje trasoje tą slydimą galima sukontroliuoti.“ – naudą vairavimo įgūdžiams paaiškino antrą vietą žurnalistų lenktynėse užėmęs LNK laidos „Ne Vienas Kelyje“ vedėjas Dainius Leonavičius. 

„Norėdamas laimėti varžybas turi važiuoti greitai, taigi nors slydimas šonu yra labai smagus užsiėmimas, tai neprideda greičio. Reikia rasti tą ribą tarp sukibimo ir slydimo. Šiame kartodrome bet koks aštresnis veiksmas išprovokuoja tai, kad kartingas stoja šonu arba netgi ima suktis. Jau po kelių ratų imi suprasti, kaip važiuoti, kad išvengti slydimo. Tokios pamokos suteiks pasitikėjimo saugiai važiuojant apledėjusiuose keliuose žiemą.“ – kalbėjo žurnalistų varžybas laimėjęs žurnalui „Keturi Ratai“ atstovaujantis Egidijus Babelis. 

Mokėsi ir vaikų globos namų auklėtiniai

Tuo tarpu Alytaus globos namų auklėtiniams tai buvo ne tiek vairavimo mokykla, kiek pramoga. Lietuvos žurnalistų autoklubas žiemos kartingų turnyro metu renka greičiausius vaikų namų auklėtinius. 

Dauguma susirinkusių vaikų pirmą kartą sėdėjo kartinguose, o šoninis slydimas pradžioje jiems pasirodė išvis neįmenama mįslė. Nepaisant to, net ir aklai spaudžiamas greičio pedalas, apsisukimai ir klaidos trasoje jaunimui leido suvokti, kaip valdomas galu varomas automobilis slidžiame kelyje. 

O štai vaikų finale draugams nosis nušluostęs Edgaras Miliauskas pademonstravo per porą važiavimų įkirtęs gerokai daugiau nei bazinius vairavimo įgūdžius. Tvarkingai kontroliuodamas slydimą vaikinas galėjo drąsiai kovoti ir su Lietuvos Žurnalistų autoklubo nariais. 

Lietuvos žurnalistų autoklubo kartingų turnyras. I Etapo rezultatai:

Pozicija

Dalyvis

Greičiausias ratas

  1.  

Egidijus Babelis

25,095

  1.  

Dainius Leonavičius

25,330

  1.  

Aidas Bubinas

25,323

  1.  

Ilona Steponėnė

25,253

  1.  

Ramūnas Fetingis

25,697

  1.  

Paulius Sviklas

25,335

  1.  

Renaldas Gabartas

26,172

  1.  

Jurgis Paplaitis

26,185

  1.  

Dina Sergijenko

30,080

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius