Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Žurnalistų ralis dundėjo Žemaitijos keliais

Prie Platelių ežero finišavo tradicinis tarptautinis žurnalistų ralis „Lietuva 2011”, kurį jau šešioliktus metus paeiliui padedamas rėmėjų surengė Lietuvos žurnalistų autoklubas.
Žurnalistų ralio „Lietuva 2011“ akimirka
Žurnalistų ralio „Lietuva 2011“ akimirka. / Organizatorių nuotr.
Temos: 1 Ralis

Prie starto linijos Šiauliuose penktadienį išsirikiavo 36 ekipažai iš Lietuvos, Latvijos, Estijos, Lenkijos ir Ukrainos, o finišo liniją Plateliuose kirto 32.

Žurnalistų ralio maršrutai šiemet driekėsi Žemaitijos, kurią kol kas bene mažiausiai pažįsta dauguma kasmet į ralį atvykstančių užsieniečių, keliais. Iš viso per dvi dienas ralio dalyviams teko įveikti 346 kilometrus su 25 greičio ruožais ir specialiomis rungtimis, kurių bendras ilgis – 42,8 kilometro.

Kova – nuo pirmųjų metrų

Nors renginys masiškumu nepranoko 2007-ųjų rekordo, kai susirinko 37 ekipažai, tačiau kovos aštrumu tai buvo bene įtempčiausias ir nenuspėjamas savo baigtimi ralis iki pat paskutiniųjų finišo metrų. Atkaklią kovą liudija jau pačios pirmosios prologo varžybos, vykusios prie Šiaulių arenos, kai jo laimėtojus ir prizininkus skyrė tik dešimtosios sekundės dalys, o į vienos sekundės intervalą sutilpo net devyni ekipažai.

Beje, šiame ralyje debiutavo net keturi Šiaulių žurnalistų ekipažai. Į ralį savo redakcijų atstovus delegavo „Šiaulių naujienos“, „Saulės radijas“, Šiaulių televizija, o „Tafisos 2012“ komandai atstovavo Šiaulių regiono televizijos „Splius“ žurnalistas Justinas Visockas ir jo kolega iš „Respublikos“ dienraščio Sidas Aksomaitis.

Organizatorių nuotr./Žurnalistų ralio Lietuva 2011 akimirka
Žurnalistų ralio „Lietuva 2011“ akimirka

Ralyje debiutavo ne tik žurnalistai. Trumpam palikęs sceną ir mikrofoną prie „Subaru Forester“ vairo sėdo populiarusis Deivis, kurį lenktynių paslapčių pasišovė mokyti ne kas kitas, o vienas garsiausių šalies ralio meistrų Arūnas Strumskis. Neatsitiktinai šį svečių grupėje rungtyniavusį ekipažą žiūroviniuose etapuose itin palaikė moterys. 

Pirmosios lenktynių dienos ašimi tapo etapo varžybos Šiaulių miesto mero Justino Sartausko taurei laimėti. Dėl šio prizo dalyviai varžėsi dviejuose važiavimuose, o pirmąjį ralio trofėjų – savo taurę Šiaulių meras J. Sartauskas įteikė be klaidų greičiausiai trasą įveikusiam Ukrainos žurnalistui Aleksejui Močianovui, kartu su Lietuvos ralio čempionu Evaldu Čirba tramdžiusiems „Subaru Impreza WRX“.

Pirmą kartą šie du lenktynininkai bendrą ekipažą sudarė dar 2002 metais vykusiame žurnalistų ralyje, o svarbiausia, kaip teigė ukrainietis dėkodamas merui ir žiūrovams už puikią taurę, kad ši jų draugystė tęsiasi, o kiekvienas apsilankymas Lietuvoje jam iškalbingiausiai byloja apie permainas, vykstančias mūsų šalyje.

Klastingoji „Žemaitija“

Antrąją ralio dieną jo dalyvių laukė specialūs ruožai Plungės ir Rietavo apylinkėse, o bene daugiausia emocijų lenktynininkais tapusiems žurnalistams padovanojo varžybos ne tik šalyje, bet ir Europoje garsėjusioje „Žemaitijos“ kroso trasoje. Joje prieš kelis metus buvo surengtos ir dviejų Europos čempionato etapų batalijos, o labiausiai apmaudu, kad dabar ne dėl puikiai įrengtos trasos vadovų kaltės čia aidi tik paukščių trelės.

Organizatorių nuotr./Žurnalistų ralio Lietuva 2011 akimirka
Žurnalistų ralio „Lietuva 2011“ akimirka

Todėl vieną šios arenos atsiradimo iniciatorių, Plungės automobilių sporto klubo „Ketorė tekėne“ vadovą Dainių Padgurskį itin maloniai nuteikė ir aštri kova, ir vėl po apylinkes pasklidęs galingų motorų gausmas, tarsi skelbiantis, jog trasa dar nemirė.

Čia nemenką pranašumą turėjo važiuojantys galingais, ralio specifiką labiau atitinkančiais automobiliais, todėl nieko nenustebino, kad įspūdingas „Plungės Jonio“ prizas geriausiai čia pasirodžiusiam  ekipažui atiteko Latvijos žurnalistams Martinui Dzeničiui ir Andriui Malniekui, tramdžiusiems „Mitsubishi Lancer Evo VI“.

Deja, „Žemaitijos“ trasa ne visiems buvo palanki. Sprogo net kelių automobilių padangos, o vienam ekipažui po kontakto su trasos atitvarais teko trumpam paremontuoti automobilį. Tačiau ir tokios aplinkybės neatbaidė ralio svečių noro išmėginti šią trasą specialiai kroso varžyboms to paties „Ketorė tekėne“ parengtu automobiliu, tiesa, šturmano kėdėje. 

Specialių prizų specialistai

Rietavo centrinėje aikštėje vykusias batalijas dėl vieno pagrindinių renginio rėmėjų – „Continental“ - taurės, stebėjo ir gausus būrys vokiečių bei latvių, atvykusių į Rietavą pratęsti partnerystės sutarčių su Saerbecko (Vokietija) ir Gulbenės (Latvija) savivaldybėmis, o šių miestų merus – Antaną Černeckį, Wilfriedą Roosą ir Sandrą Daudziną vėlgi šturmano kėdėje su slalomo subtilybėmis supažindino lenktynių lyderiai.

Organizatorių nuotr./Žurnalistų ralio Lietuva 2011 akimirka
Organizatorių nuotr./Žurnalistų ralio „Lietuva 2011“ akimirka

Vieną pagrindinių šio ralio trofėjų – „Continental“ taurę, kurią etapo nugalėtojams įteikė šio padangų gamybos koncerno „Oponia Polska“ eksporto ir marketingo vadovas Arūnas Kiaušas, bei puikių tos pačios markės padangų komplektą išsivežė anksčiau laimėję  Šiaulių mero taurę A. Močianovas ir E. Čirba. Jiems atiteko ir dar vienas specialus prizas, renginio rėmėjo „Šiaulių Plento“ taurė už laimėtas tokio pat pavadinimo etapo varžybas.

Beje, įteikiant specialiuosius prizus visus gerokai pralinksmino retai pasitaikantis kuriozas, kai steigėjų prizas turėjo būti įteiktas... patiems jo steigėjams. Mat 15min.lt greičio ruožą laimėjo prizą įsteigęs to paties interneto portalo atstovų Tomo Balžeko ir Tomo Digaičio ekipažas, vairuojantis „Subaru Impreza STI“. Steigėjai skubiai persiorientavo ir prizą įteikė to vertiems varžovams - latvių  M. Dzenitį su A. Malnieku ekipažui. Tačiau renginio draudiko „Gjensidige“ prizas už laimėtą etapą įteiktas abiejų Tomų ekipažui jokių abejonių jau nebekėlė... 

Ralio automobiliu tituluotos „Toyota“ taurę iškovojo alfa.lt žurnalistas Renaldas Gabartas ir jam talkinęs Vincas Gerdžiūnas, vairavę „Volkswagen Golf GTI“. 

Nugalėtojų garbės pakyla

Ralio uždarymo ceremonijoje daugiausia aplodismentų ir sveikinimų susilaukė ralio nugalėtojai ir prizininkai.

Iki 1600 kubinių centimetrų variklius turinčių automobilių klasėje pergalę šventė Valdas Juozas Vilūnas, kuriam talkino Remigijus Dermantas. Nugalėtojai vairavo „Honda Civic“ automobilį ir visas greičio rungtis įveikė per 29 min. 14,3 sek.

Iki finišo likus porai kilometrų lyderiai latviai M.Dzenitis ir A.Malniekas patyrė avariją - jų „Mitsubishi Lancer Evo VI“ apsivertėAntrąją vietą šioje klasėje iškovojo ralio debiutantai, Aukštaitijos TV atstovai Tomas Markelevičius su Tadu Martinaičiu, vairavę „Fiat Uno“ ir nugalėtojams pralaimėję 44, 8 sek. Trečioji vieta atiteko „Lietuvos žinių“ žurnalistei Ilonai Staškutei ir Eidvilei Pakėnaitei, su „Volkswagen Golf“ 45,2 sek. atsilikusioms nuo antrųjų prizininkų.   

Tarp gausių renginio naujovių reikėtų paminėti be įprastų automobilių klasių, sudaromų pagal variklio darbo tūrį, debiutavusią naują „Eko“ klasę. Joje varžėsi ralio dalyviai, vairuojantys automobilius, kurių CO2 emisija - ne daugiau nei 140 g/km.

„Tai padaryta siekiant skatinti ne tik žurnalistus, bet ir visą visuomenę rinktis naujesnius automobilius, populiarinti ekologišką transportą ir ekovairavimą, kaip taupų ir aplinką tausojantį važiavimo būdą,“ – renginio uždarymo ceremonijoje kalbėjo UAB „Ecodriving LT“ direktorė Vaida Balčiūnienė.

Kaip ir tikėtasi, visą šios klasės nugalėtojų garbės pakylą užėmė oficiali „Ford“ atstovybės, kurią daugelis vadino tiesiog gamykline komanda, atstovai, o pirmaisiais naujos klasės čempionais tapo Donatas Stanionis su Donatu Gaideliu, pranokę Dainių Leonavičių su Adomu Šablevičiumi ir Vitoldą Milių su Giedriumi Zakalskiu. Visi nugalėtojų ekipos nariai vairavo absoliučiai vienodus, netgi jų spalva, naujuosius „Ford Focus“ automobilius, o jų ratus suko irgi vienodi 1,6 litro darbo tūrio benzininiai motorai su turbo kompresoriais.

Automobilių iki 2000 kub. cm. klasės čempionais tapo Ukrainos žurnalistai Sergejus Kravetsas su Stasu Pelenskiu („Ford Fiesta ST“), pranokę „Autosporto“ redaktorių Artūrą Pakėną su Dariumi Jankausku („Opel Astra“) ir Autoledi.lt atstoves Laimą Patinskienę su Lina Leonavičiūte, važiavusias su BMW.

Atkakliausia kova vyko galingiausių automobilių, turinčių per 2000 kub. cm darbo tūrio variklius, klasėje. Aukščiausiąjį nugalėtojų pakylos laiptelį čia užėmė R. Gabartas su V. Gerdžiūnu, greičiausiai iš žurnalistų – per 25 min.07,4 sek. įveikę visus greičio ruožus ir 10,3 sek. pranokę antruosius prizininkus T. Balžeką ir T. Digaitį. Dar trapesnis, vos 04,9 sek. deficitas nuo antrųjų skyrė trečiaisiais prizininkais tapusius A.Močianovą ir E. Čirbą.

Organizatorių nuotr./Žurnalistų ralio Lietuva 2011 akimirka
Organizatorių nuotr./Žurnalistų ralio „Lietuva 2011“ akimirka

Dar prieš paskutiniąją rungtį šios klasės pretendentų į nugalėtojus trejetas atrodė visiškai kitaip. Daugelis su pergale jau sveikino latvius M. Dzenitį su A. Malnieku, tačiau iki finišo likus porai kilometrų lyderiai patyrė avariją ir jų „Mitsubishi Lancer Evo VI“ apsivertė. Laimei sportininkai, pabuvoję Plungės ligoninėje ir apsitvarstę pagrinde stiklo šukių padarytas žaizdas spėjo į apdovanojimų ceremoniją. Ne tik spėjo, bet ir nubraukė šykščią vyrišką ašarą, kai teisėjų paskelbti nugalėtojai savo apdovanojimų regalijas perdavė nukentėjusiam, tačiau jų nuomone vertam pergalės ekipažui.

Šį poelgį, kokio neteko regėti šalies ralio čempionate, visi varžovai sutiko atsistodami ir negailėdami ovacijų, o latvių ekipažas sakė nesitikėjęs tokios draugiškos atmosferos ir tokių puikių trasų. Visų užsieniečių vardu jie patikino Lietuvos žurnalistų autoklubo prezidentą Valdą Valiukevičių kelius į klubo rengiamus ralius rasią ir kitais metais.

Absoliučiai greičiausias ralyje buvo svečių įskaitoje su „Subaru Impreza“ rungtyniavęs Dariaus Saulevičiaus Audriaus Kilčiausko ekipažas, 10,1 sek. persvara pranokęs dar vienus labai greitus, nuolatinius žurnalistų ralių svečius Kęstutį Taškūną su Andrejumi Savčenka, vairavusius „Volkswagen Golf“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius